Als je werkt of werkzoekend bent kun je vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie als particulier gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Opleidingen BOB-KOB nog niet in STAP-regeling

Op dit moment zijn de opleidingen nog niet geregistreerd in het STAP-scholingsregister. BOB-KOB is bezig de KOB-opleidingen en de BOB-opleidingen Elementaire Bouwkunde A en Kopersbegeleiding in de STAP-regeling te krijgen.

De ontwikkelingen om onze opleidingen geregistreerd te krijgen verlopen moeizamer dan verwacht. Omdat de goedkeuring van onze opleidingen nog niet rond is, kunnen geïnteresseerden voor onze opleidingen niet meedoen met de openstelling van de STAP-regeling op 1 juli 2022. Ons streven is om onze opleidingen voor de start van het nieuwe tijdvak 1 september opgenomen te hebben. Daarmee kun je dan een aanvraag indienen voor de opleidingen van dit najaar. Wanneer dit lukt volgt hierover meer informatie en zullen we dit ook bij de betreffende opleidingen op de website vermelden.

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het STAP-budget wil de overheid werkenden en werkzoekenden de mogelijkheid bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Zij hebben zo meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. Met het geld uit het STAP-budget kun je een opleiding, training of cursus volgen.

Aanvragen STAP-budget

Voordat je het STAP-budget kunt aanvragen moet je je eerst hebben aangemeld voor een opleiding. Na inschrijving krijg je van ons (of van een andere opleider) een STAP-aanmeldingsbewijs. Dat bewijs heb je nodig als je het STAP-budget gaat aanvragen. Dat doe je digitaal met je DigiD via het STAP-portaal van UWV. Je uploadt het aanmeldingsbewijs dan als bijlage. Let op! De STAP-regeling is voor particulieren en niet voor bedrijven. Je kunt het budget alleen aanvragen als je de opleiding zelf betaalt, niet als je werkgever de opleiding voor je betaalt. Je werkgever mag wel de opleidingskosten voor jouw opleiding aanvullen. Hij krijgt alleen geen factuur van ons, die gaat naar jou. Een gesprek met de werkgever over het gezamenlijk dragen van de kosten is zeker aan te raden.

€1.000,-

Wie ontvangt de STAP-subsidie? Deze gaat naar BOB-KOB als opleider/aanbieder van jouw opleiding. Je betaalt eerst de volledige kosten voor de opleiding aan ons en na de afronding van de opleiding ontvang je van ons €1.000,- retour. Indien je tussentijds stopt vervalt de STAP-subsidie en gelden de annuleringsvoorwaarden.

Bereid je goed voor!

Er zijn in 2022 nog twee  tijdvakken waarbinnen je het STAP-budget kunt aanvragen. Het budget voor de eerste termijnen in maart en mei waren in enkele uren op. De verwachting is dat dit ook het geval zal zijn op 1 juli en de andere tijdvakken 1 september en 1 november. Bereid je daarom goed voor!

Meer informatie

Bekijk de meest gestelde vragen over de STAP-regeling of lees meer over de STAP-regeling en hoe je deze kunt aanvragen op de website van de Rijksoverheid.

 

Bron: Rijksoverheid

De basisvaardigheden van het leidinggeven beheerste Raymond Kok (47) wel. Toch zou de ervaren projectleider graag beter sturing kunnen geven op de emotie van de mens en de verschillende soorten mensen die er zijn. De training Persoonlijke effectiviteit voor de Leidinggevende leerde hem dit: “Ik ben me bewuster geworden van mijn gedrag en dat van anderen, en dat heeft me vooral rust gebracht.”

Zonder overdrijven wist Raymond, telg uit een bouwgerelateerde familie, op zijn vierde al zeker dat hij in de bouw wilde. En zo geschiedde. Altijd werkte hij in de uitvoering en realisatie, de laatste jaren als bouwplaatsmanager. Nu is hij sinds een jaar projectleider bij Dura Vermeer Renovatie Midden West, expert in het renoveren van (sociale) woningen en utilitair vastgoed. De keuze voor de innovatietak nam hij bewust: “Tot vijf jaar geleden zat ik in de nieuwbouw, maar ik wilde me liever inzetten voor duurzaamheid.”

Raymond Kok, projectleider bij Dura Vermeer

Boeiend vak

Na de renovatie van kantoorgebouw De Walvis in hartje Amsterdam leidt Raymond nu drie projecten: de renovatie van Onderwijsboulevard MBO Utrecht (26 miljoen), het transformatieproject Kwadrant in Maarssen (11 miljoen) en de circulaire renovatie van het REC-P gebouw van de Universiteit van Amsterdam (11 miljoen). “Mijn vak is boeiend door de grote diversiteit aan issues. Zo heb ik een inkoopoverleg, zo weer een gesprek over persoonlijk leed, en vervolgens is er die klantenrelatie die je wilt warmhouden. Het schakelen tussen al dat soort gesprekken vind ik zeer bijzonder om te mogen doen.”

Onlangs volgde Raymond de training Persoonlijke effectiviteit voor de Leidinggevende bij de BOB (ook wel: Projectleider als Professional). Tijdens de vier trainingsdagen en drie individuele coachingsgesprekken onder leiding van trainer Bob Smits kreeg hij inzicht in gedrag en sociale- en leiderschapsvaardigheden, met antwoord op vragen als: wat is de effectiviteit van mijn gedrag en wat zijn de effecten daarvan op anderen? Wanneer treed je nu effectief op als leidinggevende? En: hoe ga je zelf om met de werkdruk van alle dag?

“Ik wilde beter sturing leren geven op de emotie van de mens en de verschillende soorten mensen die er zijn. Die handvatten heb ik gekregen, en ik heb mezelf ook op andere vlakken beter leren kennen. Ik ben altijd van de inhoud, maar weet nu dat ik als leidinggevende niet altijd meteen ‘mijn’ inhoud moet ventileren: eerst op je handen gaan zitten om de inhoud bij de anderen op te halen, werkt beter. Wat ik vooral heb geleerd, is me bewust te zijn van het moment, van de dag, van de actie, en dat heeft me rust gebracht. Ook het feit dat ik mijn teams en derde partijen effectiever kan aansturen, geeft rust. Ik heb meer tijd om zaken goed te doen. Rust is een enorm waardevolle opbrengst.”

Fantastische spiegel

De (vaak gevreesde) rollenspellen leverden Raymond veel op. “Juist zo’n rollenspel maakt zichtbaar dat wat je altijd deed, minder effectief is. Natuurlijk weet je verstandelijk dat het een spel is. Er zijn toeschouwers, er loopt een camera, maar na een tijdje merk je dat niet meer. Je speelt je eigen situatie na, en wordt je echt bewust van je eigen effectiviteit. Ik vond de rollenspellen een fantastische spiegel. Ik had daar ook om gevraagd: hou mij een spiegel voor, hoe kom ik over op een ander? In het begin was dit best fors en hard, maar het was ook heel effectief.”

Van tevoren was iedereen gevraagd na te denken over wat hem/haar het meeste zou opleveren in de training en dit in te brengen als oefenmateriaal. “Veel medecursisten worstelden met dezelfde problematiek, zoals: je gelijk willen halen op inhoud, maar merken dat ‘gelijk hebben’ niet hetzelfde is als ‘gelijk krijgen’. Er was veel herkenning onderling en je steekt veel van elkaar op, bijvoorbeeld in het omgaan met bepaalde issues. Maar vooral de feedback die je krijgt is leerzaam: niet altijd leuk, maar wel erg waardevol. In totaliteit is mijn functioneren als leidinggevende in cijfers uitgedrukt van een 7 naar een 8,5 gegaan.

MT-lid

Raymonds ambitie is om over drie tot vijf jaar lid te worden van het MT, en de ruimte om dat te bereiken wordt hem ook gegeven. Ondertussen is hij met collega’s alweer een verdiepingsslag aan het maken op de effectiviteit van een projectleider in het bedrijf. “De BOB-training sluit hier perfect bij aan, ik ben nu dubbel zo blij dat ik ‘m gevolgd heb.”

Met de vakinhoudelijke kennis van Christian Kattevilder (45) zat het al helemaal goed. Alleen de ‘menskwaliteiten’ in de dagelijkse praktijk en in de omgang met anderen wilde de uitvoerder graag verder verbeteren. “Door de BOB-training Uitvoerder als Professional communiceer ik vlotter. Ook kan ik mensen nu beter ‘lezen’.”

Uitvoerder Christian Kattevilder – © Twycer / www.twycer.nl

Al bijna 26 jaar werkt Christian bij Hazenberg Bouw in Vught. Hij begon er als leerling-timmerman en werkte zich op tot uitvoerder. “Ik doe graag transformaties, waarbij we een bestaand gebouw een nieuwe bestemming geven. Hierbij vind ik: hoe ingrijpender, hoe beter. Momenteel werk ik aan 52 nieuwbouwappartementen in de bossen bij Rosmalen.” Het bevalt hem goed bij zijn werkgever: “We hebben een hechte groep collega’s, als familie bijna. Daarnaast heb ik veel vrijheid. Ik ben als het ware de baas tussen de bouwhekken.”

Christian wilde niet zijn hele leven timmerman blijven. “Mijn vader had een eigen bouwbedrijf, met goede tijden en slechte tijden; op zijn advies ben ik bij Hazenberg gebleven om lekker door te groeien. Ook hou ik ervan om dingen te organiseren. Ik hoop uiteindelijk hoofduitvoerder te worden.” De training Uitvoerder als Professional is weer een stap in die richting. “Het is geen beginnerscursus, maar een opfriscursus die verder gaat dan wat je al weet. Precies wat ik zocht.”

Gulden middenweg

Uitvoerder als Professional geeft inzicht in het eigen functioneren en de interactie met anderen. Zo leer je beter samenwerken en krijg je meer voor elkaar met minder weerstand. Je krijgt zelfkennis en zelfinzicht, je leert leidinggeven, samenwerken en motiveren, en omgaan met lastige situaties. Struikelblokken uit de praktijk staan centraal. “Iedere cursist had zijn eigen inbreng, en daar werd de training op aangepast. Vaak was het kernprobleem hetzelfde: de omgang met anderen. Steeds werd de gulden middenweg gezocht, zodat iedereen wat aan de praktijkvoorbeelden had.”

“Ikzelf vond het bijvoorbeeld lastig om op een goede manier om te gaan met meningsverschillen rondom de oplevering van een project.” Als uitvoerder ben je soms net een psycholoog, maar ik wilde graag weten hoe je dit specifieke probleem tactisch aanpakt.” Stress en werkdruk kwamen ook aan bod, hoewel Christian daar geen last van heeft: “Als ik ’s avonds het bouwhek op slot doe, laat ik alle hectiek achter op het bouwterrein. De volgende ochtend pak ik de draad wel weer op.”

Wat de uitvoerder vooral leerde, is om goed door te vragen bij excuses, vragen of rare reacties van anderen. “Vaak zag ik wel de signalen, maar bleef het daarbij. Onze docent, Jos Goedknegt, stelde in rollenspellen als een echte acteur kwesties aan de kaak en gaf net zolang tegengas tot het kernprobleem boven water kwam. Daardoor leerde je door te vragen, afspraken te maken en het gesprek goed af te ronden. Erg leerzaam, en het leukste deel van de training.”

Bij de training horen twee (online) coachingsgesprekken, die aansluiten bij zaken waar deelnemers in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. “Het waren goede gesprekken, waarin je alles kunt zeggen over wat je nodig hebt en in de training zoekt. Het voelde heel vrij. Je bent toch geneigd iets meer te zeggen dan in de groep. Hoewel dat ook goed ging. Er was duidelijk afgesproken dat alles wat gezegd werd ‘binnen’ de groep bleef, en dat was ook zo. Je zag dat mensen daardoor losser werden.”

Iedereen hielp elkaar

De deelnemers vormden een ruime groep van ‘beginnende’ uitvoerders tot ouwe rotten in het vak. “Iedereen hielp elkaar. De problemen die beginnelingen hebben in de uitvoering, klonken mij bijvoorbeeld heel bekend in de oren. Tien jaar geleden had ik die ook en nu kon ik uit eigen ervaring vertellen hoe ik daarmee ben omgegaan. Omgekeerd leerde ik weer van mensen die verder zijn dan ik. Dat was mooi om te zien.

Veel ‘trucjes’ kon Christian direct in zijn werk gebruiken. “Door andere vragen te stellen, lopen gesprekken soepeler. Ik kan dialogen ook beter sturen, wat veel oplevert.” Hij raadt iedereen die communicatief graag meer uit zijn werk haalt, de training aan: “Je leert op een andere manier praten en mensen beter lezen. Bij een bepaalde oefening leer je gedragsstijlen van mensen herkennen, zodat je beter kunt reageren. Soms moet je assertief zijn, soms is terughoudendheid juist beter. Ik kan mensen nu gemakkelijker inschatten en de communicatie gaat vlotter.”

Junior Calculator Loes de Bruijn (24) volgde met veel plezier Calculator B&U: “Een interessante opleiding, waarin je veel basiskennis en vaardigheden opdoet en alle processen stap voor stap doorloopt met een ervaren docent uit de praktijk.”

Loes de Bruijn, Junior Calculator bij aannemingsbedrijf Laudy Bouw & Ontwikkeling

Met familieleden die ook in de bouw werkten, had ‘de bouw’ al vroeg de interesse van Loes. Op de Zuyd Hogeschool in Heerlen koos ze dan ook Built Environment en studeerde af in constructie & bouwtechniek. “Ik ben goed met cijfers, minder in taal.” Sinds 2019 werkt ze als Junior Calculator bij het Limburgse aannemingsbedrijf Laudy Bouw & Ontwikkeling. “Met behulp van collega’s stel ik begrotingen op, dit is eigenlijk een kostenspecificatie van het bouwwerk. Ook mag ik me de laatste tijd meer verdiepen in het maken van kostenramingen, dit is op een grover niveau.”

Lekker divers

Het vak van calculator past haar als een jas. “Mijn werk is lekker divers. Omdat Laudy een aannemer is, heb ik zowel met woningbouw en utiliteitsbouw te maken als met renovatie en herbestemming. Verder ben ik voornamelijk op kantoor aanwezig, maar bezoek ik ook regelmatig onze bouwplaatsen. Daar ben ik blij mee, want na de hbo miste ik wel wat praktijkervaring. Mijn collega’s – we werken in een team van zes, ik ben de jongste – stimuleren mij ook om naar buiten te gaan. Door ter plaatse te kijken en vragen te stellen, leer je enorm veel.”

Om zich in haar vak te verdiepen, volgde Loes de opleiding Calculator B&U. “Ik kreeg daar theoretisch onderbouwd wat ik in de praktijk al doe. We gingen bijvoorbeeld stap voor stap een aanbesteding doen: waar start je mee, wat ga je daarna doen, hoe pak je het aan? Super leerzaam, ook omdat de docent veel praktijkervaring had. Bovendien was het leuk om vakgenoten te leren kennen en van elkaar te leren. Je doet immers wel hetzelfde vak, maar niet allemaal bij een aannemer.”

Na de aanbesteding leerden de cursisten hun eigen begroting te analyseren: wat heb je gedaan, waar gaat het goed, waar gaat het fout? “Ook hebben we aan de hand van een casus gekeken naar optimalisaties. De som was te hoog voor de opdrachtgever, dus moesten we creatief nadenken over waar je het anders kunt aanpakken, niet alleen op budget, maar ook qua werkmethode. Het mooie was dat ik zelf optimalisaties had bedacht, maar mijn klasgenoten weer andere. Zo leerde je dubbelop.”

Dagelijks toepasbaar

Tijdens de opleiding leer je ook risico’s en de impact van risicomaatregelen professioneel te calculeren. Wat Loes betreft is alle opgedane kennis direct in de praktijk toepasbaar. “Je leert bijvoorbeeld voordat je begint, eerst te inventariseren wat je allemaal (nodig) hebt. Welke tekeningen zijn er, wat staat er in het bestek, wat wordt uitgesloten en wat moet je aanleveren? Ik ben echt blij dat mijn werkgever me de kans biedt om me verder te ontwikkelen. Dat mes snijdt aan twee kanten.”

Loes heeft de ambitie om binnen ‘kosten’ te blijven, omdat zij calculatie een erg interessante fase in de bouw vindt. “Ik word nu al meer losgelaten en hoop op een later moment als volwaardig calculator projecten zelfstandig te kunnen draaien. In de verre toekomst zou ik wel kostendeskundige willen worden. De eerste stap daarvoor is de vervolgopleiding Allround Calculator B&U, dus die zou ik zeker willen oppakken.”

Vanaf 25 februari vervallen veel coronamaatregelen. Zo is het niet meer nodig om een QR-code te laten zien op onze leslocaties. Ook het dragen van een mondkapje en houden van 1,5 meter is niet meer verplicht.

Bekijk nog wel even de adviezen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Heb je verkoudheidsklachten of ben je positief getest op corona? Meld je dan af voor de les en blijf thuis!

Heb je nog vragen, neem dan even contact met ons op.

De weg naar de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is er één met hobbels. Al twee keer eerder is de invoerdatum uitgesteld, door corona, te weinig proefprojecten en problemen met ICT-systemen. Ook nu is het nog niet zeker dat de Wkb op 1 juli 2022 daadwerkelijk ingaat. Veel bouwbedrijven en andere partijen blijven de voorbereiding op de Wkb voor zich uitschuiven.

Toch is het voor bouwbedrijven belangrijk om nu al te oefenen met de Wkb, bijvoorbeeld door mee te doen aan een proefproject.

Ambassadeursnetwerken kwaliteitsborging

Nu blijkt het nog niet altijd mogelijk te zijn voor bijvoorbeeld het bouwbedrijf of gemeente om te starten met een eigen proefproject en daarom zijn er de Ambassadeursnetwerken Kwaliteitsborging (ANWkb) in het leven geroepen. Een ambassadeursnetwerk bestaat uit een ambassadeursgemeente, een aantal omringende gemeenten, aannemers, architecten en kwaliteitsborgers. Alle kwaliteitsborgers, aannemers en andere betrokkenen kunnen deelnemen aan dit netwerk om zodoende ervaringen met elkaar te delen en op tijd voorbereidingen te treffen voordat de Wkb definitief wordt ingevoerd. Je kunt dus als het ware met andere geïnteresseerden meekijken bij de proefprojecten.

Proefprojecten en spelregels

De proefprojecten binnen het ANWkb worden uitgevoerd volgens afgesproken spelregels. De uitgangspunten daarvoor worden besproken in onderstaande video. Mocht je zelf een proefproject willen aanpakken. De subsidieregeling voor proefprojecten binnen één van de Ambasseursnetwerken kwaliteitsborging (ANWkb) is inmiddels ook verlengd tot 1 juli 2022.

 

Op zijn zestiende liep Kevin Hardendood (24) stage bij SBB Ontwikkelen en Bouwen (voorheen Smit’s Bouwbedrijf); sinds 2018 is hij er in dienst. Met hard werken, enthousiasme en twee BOB-opleidingen werkte hij zich op van timmerman tot uitvoerder. “Ik ben supergemotiveerd en hou van uitdagingen. Wat ik op de bouw al deed, is nu met theorie onderbouwd. Juist die combi van praktijkervaring en boekenkennis is een perfecte mix.”

Kevin Hardendood, uitvoerder bij SBB Ontwikkelen en Bouwen

Kevin werkt als uitvoerder afbouw op bouwproject De Brink in Beverwijk. Met 94 huurappartementen en parkeerplaatsen een kleiner project dan hij altijd gewend was – minimaal twaalf verdiepingen, honderd woningen – maar daardoor juist een prima opstapje in zijn nieuwe functie. “Eerder was ik voorman/assistent-uitvoerder in de ruwbouw; dit is mijn eerste project in de afbouw. Precies goed om dit zelfstandig als uitvoerder op te pakken, natuurlijk met ondersteuning van de andere uitvoerders en de hoofduitvoerder. Het motto is samen doen en denken.”

De theoretische bagage deed Kevin op met twee BOB-opleidingen, waarvoor hij met uitstekende cijfers slaagde: Meewerkend/Assistent Uitvoerder B&U en onlangs, aangemoedigd door zijn werkgever, Uitvoerder B&U Groot. Hier leerde hij de uitvoering van bouwwerken in de B&U voor te bereiden en te beheersen: met vaardigheden en skills die hij direct in de dagelijkse praktijk kan toepassen, zoals plannen en communiceren.

“Mijn dagen bestaan uit vergaderen met de voormannen en uitvoerders van de onderaannemers, zoals de elektricien en stukadoor, en het controleren van uitgevoerd werk: is aan de kwaliteitseisen voldaan? En optreden bij conflicten, zoals onlangs, toen er drie disciplines op de steiger stonden: de steigerbouwer moest de steiger weghalen, de anderen juist kozijnen en gibowanden plaatsen. Die wrijving moet jij zo vlekkeloos mogelijk oplossen. Verder plaats ik bestellingen en denk ik mee bij problemen, bijvoorbeeld als de maatvoering niet klopt of verschillende pijpen elkaar kruisen.”

Meters maken

Wat het werk van uitvoerder zo leuk maakt? “Dat je met alle disciplines te maken hebt, en samen oplossingen vindt. En dat je werkt met regels: wat mag wel, en wat juist niet? Verder is het gaaf dat je van sloop en zandbed af aan in slechts 330 bouwdagen schitterende, duurzame woningen neerzet. Dat maakt me echt trots. Ook is het mooi om met de mensen op de bouw te werken. Allemaal zijn het harde werkers, die weten wat ze doen. Als jij zorgt dat de materialen er op tijd zijn, maken zij meters.”

Ook mooi is de verantwoordelijkheid die je als uitvoerder hebt. “Je moet soms meedenken met de opdrachtgever of architect. Bijvoorbeeld over de tegelverdeling in de badkamer: symmetrisch aangebracht, of juist niet? Dat vind ik ontzettend leuk. Ondanks dat ik een van de jongsten in deze functie ben, word ik overal bij betrokken. De directeuren van SBB hebben mij uitgeroepen tot ambassadeur van ons nieuwe communicatieplatform Plek en dat is een goede motivatie voor mij. Ik voel me waardevol in het bedrijf en er zijn volop doorgroeimogelijkheden.”

Als ‘jonkie’ moest Kevin zijn mannetje staan tussen de volwassen collega’s. Soms werd hij uitgetest, want ‘hij zou wel niet zo streng zijn’. “Maar ik laat me niet uit het veld slaan. Ik heb respect verworven door mijn ervaring, kennis en harde werken. Iedereen weet inmiddels dat ik mijn materiaal en tekeningen netjes op orde heb. Dat ik zelf praktijkervaring heb, is fijn. Je kunt kennis dan makkelijker overbrengen en je signaleert sneller fouten in de bouw. Op papier past alles naadloos, maar in de praktijk niet. Dat ik zelf getimmerd heb, is dan een pre.”

Ambitie

Qua persoonlijke effectiviteit en communicatie is Kevin veel sterker geworden. “Je leert alle partners aan te sturen, overzicht te houden, de projectbelangen te verdedigen en tegelijkertijd de werkrelatie in stand te houden. Dit alles met interactie en dialoog. Ik spreek mensen aan op hun fouten, maar geef ook complimentjes. Dat vrolijkt mensen op en werkt motiverend. ” Ook weet hij nu alles van wet- en regelgeving. “Nu heb ik daar nog niet veel aan, maar straks hopelijk wel. Mijn ambitie is namelijk om hoofduitvoerder te worden. Uitvoerder B&U was een topopleiding; ik kijk nu al uit naar de volgende.”

Met de Vastgoed Academy draagt BOB-KOB bij aan het opleiden en ontwikkelen van (aankomende) professionals in de vastgoedsector. “In het opleidingsaanbod vind je inhoudelijke en specialistische kennis, maar ook elementaire bouwkennis, actuele onderwerpen als duurzaamheid en sociale vaardigheden”, zegt André Smits, manager Vastgoed Academy bij BOB-KOB.

André Smits, manager Vastgoed Academy bij BOB-KOB

“Met het verduurzamen van woningen en het uitbreiden van de woningvoorraad staat de vastgoedsector voor een behoorlijke uitdaging”, vertelt André. “Er wordt nogal wat verwacht van woningcorporaties en hun medewerkers de komende tijd. Het is daarom essentieel dat die medewerkers goed opgeleid zijn, over de juiste kennis beschikken en de juiste instelling hebben.”

Je functie optimaal uitvoeren

“We zien dat medewerkers soms in een functie groeien, maar nog wel wat kennis of bepaalde vaardigheden nodig hebben om deze functie optimaal te kunnen uitvoeren”, gaat André verder. “De opleidingen van de Vastgoed Academy zijn afgestemd op de laatste ontwikkelingen in de sector en geven deelnemers de benodigde specialistische en actuele kennis. Als je de opleiding hebt gedaan voel je je vaak zekerder in je werk. Je kunt onderbouwen waarom je iets op een bepaalde manier doet en je bent een betere gesprekspartner.”

Herkenbare praktijkvoorbeelden

“We werken continu aan het verbeteren van onze opleidingen en maken hierbij gebruik van experts uit de sector. Docenten, die in de praktijk werkzaam zijn, geven herkenbare praktijkvoorbeelden. Daardoor gaat de theorie leven en blijft het beter hangen. Vaak kun je het geleerde meteen in je werk toepassen. Daarnaast leren de deelnemers ook van elkaar.”

Voor starters en professionals

De Vastgoed Academy is er voor mensen die al werkzaam zijn in de vastgoed- of onderhoudssector èn voor starters en zij-instromers. André: “Met YER hebben we bijvoorbeeld een tweejarig ontwikkelprogramma opgezet waarin jonge professionals worden klaargestoomd voor de vastgoedafdelingen van corporaties. Voor starters is er de opleiding Elementaire Bouwkunde. Ervaren medewerkers kunnen zich verder ontwikkelen met onder andere de opleidingen Technisch beheerder/opzichter onderhoud, Projectleider beheer en onderhoud en Assetmanager. Maar we hebben ook korte cursussen over huurrecht, energie neutraal bouwen en het verduurzamen van bestaande woningen. Kortom alle kennis en kunde die professionals in de vastgoedsector nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.”

Wil je weten welke opleiding het beste bij je past? Neem dan contact op met André Smits via 079- 325 2375, e-mail smits@bob-kob.nl of bekijk het aanbod van de Vastgoed Academy.

Hoewel Wim Fokkens (45) de laatste jaren al het werk van een bouwkostendeskundige deed, volgde hij afgelopen jaar de gelijknamige opleiding bij BOB. Hij sloot deze af met een 9. “Ik wilde de fijne kneepjes van het vak leren, ook over aanverwante zaken. Met alle opgedane kennis ben ik nu nog meer de sparringpartner van opdrachtgevers, architecten en adviseurs.”

Met drie voorvaderen in de aannemerij kwam Wim al jong in aanraking met de bouw. Vaak hielp hij zijn vader een handje, en hij koos op de mts voor de bouwkundekant. Op de basisschool blonk hij al uit in rekenen, dus het vak calculeren paste hem als een ouwe jas. Hij maakte er zijn werk van, als calculator en werkvoorbereider. Na een zijsprong naar een bredere functie in de houten vliesgevels, keerde hij na acht jaar terug naar de échte bouw.

Bijschaven professionele vaardigheden

Wim Fokkens, calculator/bouwkostendeskundige bij Van Wijnen Arnhem

Inmiddels werkt hij 13 jaar als calculator/bouwkostendeskundige bij Van Wijnen Arnhem. “Dat houdt in dat ik in de initiatieffase van een bouwwerk als kostenadviseur aan tafel zit bij de opdrachtgever – vaak alleen en bij grote projecten samen met een projectvoorbereider – om een werk binnen de wensen en het budget van de opdrachtgever en architecten te realiseren.” Wim ontwikkelde zijn eigen manier van werken, maar was na tien jaar toe aan wat bijschaving van zijn professionele vaardigheden. De opleiding Bouwkostendeskundige voorzag daarin.

Tijdens de opleiding wordt veel samengewerkt. “Je hoort de meningen van meerdere docenten en van elkaar, en dat is hartstikke leuk en leerzaam. Je motiveert elkaar en maakt samen een groei door, ook tijdens de softskillsonderdelen.” Het afstuderen gebeurt in groepjes van drie. “Bij ons was een deel van de stof al gesneden koek. De nieuwe informatie was dus extra interessant, maar daarbij gooide corona wel wat roet in het eten: behalve dat veel lessen online waren, was het handiger om bepaalde onderwerpen te verdelen, terwijl we die graag gezamenlijk hadden gedaan. Jammer, maar anderzijds leer je zo ook weer heel goed samenwerken.”

Ook randzaken

Een belangrijke toegevoegde waarde voor Wim is dat ook randzaken aan bod kwamen: “Alle zaken buiten de pure calculatie en kostenbepaling waar je wel mee te maken hebt, zoals wet- en regelgeving en communicatie: hoe zien mensen jou aan tafel zitten?” Voor zijn werkgever vindt hij het mooi dat hij nog meer de sparringpartner voor (teams van) opdrachtgever, architect/adviseur en interne projectteams is. “Ik kan er nu nog beter samen met de opdrachtgever voor zorgen dat hij het maximale krijgt voor zijn budget. Voor Van Wijnen geeft mijn diploma bovendien de bevestiging dat wij een werk kunnen maken binnen het budget en de technische mogelijkheden.”

Voorlopig wil Wim zich focussen op zijn nieuwe werkwijze. “Ik wil nu eerst vlieguren maken: nog meer ervaring opdoen, zodat de nieuwe manier van werken automatisme wordt. Zodra ik me ga vervelen, is het weer tijd voor een nieuwe uitdaging. Of dat over de vesting heen wordt of juist dieper de vesting ingaat, weet ik nog niet. De opleiding Bouwkostendeskundige is op mijn vakgebied al het hoogst haalbare, dus misschien kies ik dan voor een meer management- of softskillgerichte opleiding.”

 

Dit leer je bij de opleiding Bouwkostendeskundige
Een bouwkostendeskundige analyseert processen en oplossingen, schat risico’s in en maakt ramingen voor een kostenplaatje en procesadviezen. Tijdens de opleiding Bouwkostendeskundige verbreed je je kennis op het gebied van bouwkosten en persoonlijke vaardigheden. Dit maakt dat je beter kunt functioneren in de verschillende fasen van het bouwproces en in de belangenbehartiging van jezelf en anderen. Je leert sneller rekenen en meer inzicht hebben. De nadruk daarbij ligt op van grof naar fijn rekenen met de zogeheten elementenmethodiek.

Projectleiders bij advies- en architectenbureaus moeten, vergeleken met projectleiders bij bouwbedrijven, een bredere blik hebben. Daarom biedt BOB-KOB deze doelgroep een specifieke opleiding aan. Hierin leren projectleiders vanuit een helicopterview te kijken, om projecten optimaal te organiseren en effectief aan te sturen.

De opleiding Projectleider Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau (POA) wordt door BOB-KOB specifiek gegeven voor de (aankomend) projectleiders bij advies- of architectenbureaus. Ernest Boel is als docent al jarenlang nauw betrokken bij de opleiding. Hij schetst het verschil met projectleiders bij bouwbedrijven: “Daar ligt de focus veel meer op de uitvoering. Chargerend redeneren projectleiders bij bouwbedrijven vaak ‘geef mij de tekeningen en dan vertel ik wat het kost’, terwijl wij de mensen juist leren hoe je binnen het budget een gebouw kunt realiseren.”

Ernest Boel, docent van de opleiding Projectleider Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau

Leren aan het juiste touwtje te trekken

“Deelnemers zijn bij voorkeur al actief als (assistent) projectleider”, vertelt Ernest. “Een zekere basiskennis of ervaring is zeker gewenst. Beginnende of meer ervaren projectleiders bij de ontwerp- of architectenbureaus halen het meest uit de opleiding. Zij leren hoe zij, door alle mogelijke invloeden en randzaken mee te nemen, aan de juiste touwtjes moeten trekken om maximaal effectief te zijn.”

Rode draad project

De opleiding wordt klassikaal gegeven, waarbij deelnemers huiswerkopdrachten doen aan de hand van het ‘rode draad project’. Ernest: “De opgedane kennis passen ze vervolgens toe in de eindopdracht, dat is altijd een concreet project waar ‘bijzondere’ aspecten in verwerkt zijn. Zo kregen ze een keer een schoolgebouw voorgeschoteld, waarbij het bestemmingsplan niet toereikend was voor de gebouwhoogte. Of een gezondheidscentrum, waarin bijvoorbeeld tandartsen en huisartsen kwamen, die nog huurcontracten hadden.”

Vanuit een helicopterview afstand nemen van de techniek

“Juist de zaken die niet direct met het gebouw te maken hebben zijn voor de advies- en architectenbureaus van groot belang. We willen de deelnemers bewust maken van de randzaken die bij projecten een rol kunnen spelen. We leren hen om vanuit een helicopterview afstand te nemen van de techniek en integraal de randzaken en de omgevingsinvloeden te analyseren. Pas dan kun je effectief aansturen.”

Breder kijken dan het project

Ernest is, samen met Gertjan Drost als hoofddocent nauw betrokken bij de opleiding. Ernests focus ligt daarbij op het vak projectplanning. “Daarbij kijken we breder dan het project. We behandelen de planning voor het totale bouwproces, van initiatief tot oplevering en nazorg. Waarbij we kijken hoe je dat, met weinig gegevens en zonder dat er veel vast ligt, toch kunt opzetten.”

Eindopdracht

“In de eindopdracht komt het geleerde samen. Hier maken ze een compleet plan van aanpak, waarin ze voor een concreet project aangeven hoe ze dat willen aanvliegen. Met aandacht voor zaken als hoe je de kosten op een juiste manier aangeeft bij de opdrachtgever. Welke informatie is daarbij nodig en hoe organiseer je dat?”

Complicerende factor is de arbeidsrelatie architect/projectleider

“Een complicerende factor is dat projectleiders bij architectenbureaus vaak zelf geen architect zijn. Ik zeg weleens gekscherend dat die projectleiders de ongeleide projectielen, die architecten vaak zijn, in goede banen moeten leiden”, lacht Ernest. “Dat is soms lastig voor projectleiders die rapporteren aan een architect waarbij ze in dienst zijn. Maar projectleiders moeten de richting aangeven en voorkomen dat architecten maar blijven ontwerpen, soms zelfs tot aan de oplevering. Omdat dit zowel om kennis vraagt als om persoonlijke competenties, is er in de opleiding ook een blok over communicatie opgenomen. Vaak zie je dat ze daarin zelfs de grootste stappen maken”, onderstreept Ernest het belang van die ‘zachte aspecten’.

Deelnemers kunnen project in goede banen leiden

“Ik vind de persoonlijke groei die mensen doormaken geweldig om te ervaren. We zien dat terug in de kwaliteit en de compleetheid van de eindopdrachten. Dan laten ze zien dat ze het project in goede banen leiden, aan de hand van de kennis en inzichten die we hebben behandeld. Dat onderstreept voor mij ook de kwaliteit en het belang van deze opleiding voor de ontwerp- en adviesbureaus.”

Chris Pik begon een paar jaar geleden in een nieuwe functie als uitvoerder bij Van ’t Hek Groep. Praktijkervaring had hij na 20 jaar in de grondverzet voldoende, maar hij miste nog de broodnodige theoretische onderbouwing. Daarom ging hij terug de schoolbanken in bij BOB-KOB. Daar leerde hij meer over communicatie, financiën, contractvormen en computervaardigheden.

“Ik heb 20 jaar als machinist gewerkt en was wel toe aan een vervolgstap. De uitvoering trok mij wel, maar daar heb je vaak een papiertje voor nodig.” Aan het woord is Chris Pik, uitvoerder bij Van ’t Hek Groep. Hij vertelt dat hij bij BOB-KOB de benodigde opleidingen heeft gevolgd. “Ik ben vooraan begonnen met de opleiding Assistent Uitvoerder Infra, daarna heb ik Uitvoerder Infra 1 gedaan en nu ben ik nog bezig met Uitvoerder Infra 2. Deze opleidingen heb ik achter elkaar gedaan.”

Niet theoretisch onderlegd

In eerste instantie begon Pik ook bij Van ’t Hek als machinist. “Na twee jaar kwam er een functie voor uitvoerder vrij en daarop heb ik gesolliciteerd. Maar omdat ik nog niet theoretisch onderlegd was, ben ik via personeelszaken bij BOB-KOB terechtgekomen. Al meerdere collega’s hebben daar hun opleiding gedaan.” Pik is erg te spreken over de opleiding. “Het is een erg praktische opleiding met precies de verdieping die je nodig hebt.”

Thuis in civiele techniek

Civiele techniek en met name grondverzet is een branche waar Pik zich erg thuis in voelt. “We bereiden de fundering in de grond voor, nog voordat de bouw begint. Dat is erg belangrijk werk, want als je slecht begint, wordt het niks. Dit proces zo goed mogelijk laten verlopen qua uitvoering en financiën is wat ik doe.” De uitvoerder is in de civiele techniek een echte spin in het web, legt Pik uit. “We zitten precies tussen de opdrachtgever en de uitvoerende ploegen in. Het is echt een voordeel dat ik uit de praktijk kom, die kennis neem ik mee. Bij ons hebben alle uitvoerders vroeger ook echt in de praktijk gewerkt en dat merk je wel.”

Projectleider

Ambities heeft Pik ook. “Ik ben nu nog met mijn opleiding bezig en de uitvoering bevalt heel goed. Nu ga ik eerst een jaar of twee aan het werk, mijn huidige opleiding afmaken en een betere uitvoerder worden. Het is goed om een functie in de breedste zin van het woord in de vingers te krijgen. Daarna wil ik dan de stap naar projectleiding maken. Daar hoort natuurlijk ook weer een nieuwe opleiding bij.”

Oefenen

De verschillende opleidingen hebben Pik veel gebracht. Hij vertelt enthousiast wat hij geleerd heeft. “Ik heb veel gehad aan de lessen sociale vaardigheden. Daarin ga je oefenen met acteurs om zelfverzekerder te worden in de communicatie en om te leren hoe je lastige gesprekken kunt voeren. Ook op het gebied van computertechniek heb ik veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over Excel. En daarnaast heb ik veel gehad aan de uitleg over contractvormen waar in de bouw mee gewerkt wordt, zoals UAV-GC.”

Leraren en lesstof

Pik vertelt dat de opleidingen goed in elkaar zitten. “Ze hebben het goed voor elkaar en de opleidingen sluiten goed aan bij de verwachtingen. De leraren en de lesstof zijn prima in orde.” Ook tijdens corona heeft BOB-KOB binnen de geldende beperkingen de opleidingen goed verzorgd, vindt hij. “Dat hebben ze heel goed opgepakt door de lessen via Zoom aan te bieden. Maar we zijn allemaal blij dat we elkaar nu weer fysiek kunnen ontmoeten.”

Geen hele dagen op kantoor

Pik merkt dat er steeds meer administratie komt kijken bij de werkzaamheden van uitvoerder. “Natuurlijk moet je de urenadministratie bijhouden, maar je bent ook veel tijd kwijt met mailen, werken voorbereiden en het doornemen en bijhouden van de planning. En je hebt natuurlijk overleg met de projectleider en projectcontroller. Meestal ga ik in de ochtend naar kantoor en ’s middags naar de verschillende werken, ook voor het contact met de opdrachtgever. Ik ben geen type om de hele dag op kantoor te zitten.”

De Infra Academy
Er zijn weinig sectoren zo dynamisch, complex, multidisciplinair en van maatschappelijk belang als de infrasector. Techniek, innovatie, digitalisering en duurzaamheid vragen om meer en vooral goed en praktijkgericht opgeleide infraprofessionals. Naast het aantrekken van jong talent en zij-instromers, is het ontwikkelen van vaardigheden en competenties van professionals van cruciaal belang voor een vitale infrasector. Om bij te dragen aan het opleiden en ontwikkelen van professionals die het willen maken in de infra, heeft BOB-KOB de Infra Academy opgericht. Met opleidingen, trainingen en cursussen voor starters, zij-instromers en infraprofessionals is er maatwerk op alle niveaus.

Publicatie uit Cobouwspecial Infra oktober 2021

De infra heeft de komende jaren nieuwe collega’s nodig. Op de bouwplaats en op kantoor. Bij een functie in de infra werk je aan dijken, bruggen, tunnels, spoorlijnen, kabels en leidingen. Kortom, je werkt aan de infrastructuur van Nederland. De infrasector is een brede innovatieve sector, waarin veel moet gebeuren de komende jaren dus uitdagingen genoeg.

Bij BOB-KOB leiden we je op tot een functie op middenkaderniveau: calculator (‘wat gaat het kosten?’), werkvoorbereider (‘goed nadenken over het realiseren van een werk’), uitvoerder (‘het bouwen in de praktijk’) en projectleider (‘sturing geven aan hele proces’).

Voor een zij-instromer begint het echter met techniek. Je hebt kennis nodig van materialen, uitvoeringsmethoden, materieel, landmeten, riolering, bemaling en constructies om goed invulling te kunnen geven aan de genoemde functies.

Succesvol werken in de infra

In onze verschillende opleidingstrajecten krijg je de benodigde kennis aangereikt om succesvol te kunnen werken in een infraomgeving. Wil je als zij-instromer of als bedrijf, die een zij-instromer in dienst wil nemen, meer weten over deze opleidingstrajecten? Neem dan contact op met René van den Hoeven via 06-51543204 of mail naar vandenhoeven@bob-kob.nl.

Ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met een zij-instroomtraject? Bekijk dan de video met een van de opdrachtgevers van het vorige zij-instroomtraject BAM Infra en een zij-instromer.

 

De bouw kampt met een groot tekort aan medewerkers. De instroom is laag en de opleidingen sluiten niet altijd goed aan op de praktijk. Het bekende arbeidsbemiddelingsbureau YER werkt daarom samen met BOB-KOB aan de ontwikkeling van young professionals. Een mooi voorbeeld daarvan is het Talent Development Programme, waarin ambitieuze starters en instromers gedurende twee jaar worden opgeleid tot allround werkorganisator.

Bij YER zijn Annabel Mooren (Teamlead Bouwkunde) en Edwin van Batenburg (General Manager) nauw betrokken bij deze samenwerking. Edwin: ”Onze missie is dat we mensen in iedere fase van hun loopbaan willen helpen om hun ambities waar te maken. Dat gaat dus veel verder dan de detachering en wervings- en selectieactiviteiten waar de meeste mensen ons van kennen.”

Tekort aan ervaren werkvoorbereiders

Annabel: “We kijken continu waar we meerwaarde kunnen bieden voor werknemers en werkgevers. Daarbij werken we samen met verschillende opleidingsinstituten en externe partners. De samenwerking met BOB-KOB is drie jaar geleden begonnen.

Omdat we zagen dat in de bouw een groeiend tekort was aan ervaren werkvoorbereiders, wilden we een eigen ontwikkelprogramma opzetten, waarmee starters versneld op het gewenste niveau zouden komen. We zochten een opleidingsinstituut dat ons hierbij kon helpen en dan kun je natuurlijk niet om BOB-KOB heen. Samen hebben we toen een maatwerktraject opgezet voor deze doelgroep: Het Talent Development Programme (TDP) Werkvoorbereider Bouw.”

Edwin: ”Daarbij is ook een schakelprogramma ontwikkeld, waarmee starters versneld kunnen instromen in het TDP. Normaal zouden die mensen eerst meerdere jaren werkervaring moeten opdoen.”

Maatwerk

Annabel: “Het TDP Werkvoorbereider Bouw is echt een maatwerktraject geworden. Waarin zowel de wensen van onze opdrachtgevers als die van de deelnemers, die in dienst zijn bij YER maar werken bij een opdrachtgever, zijn meegenomen. Zo wordt de opleiding overdag gegeven in plaats van ’s avonds. We hebben ook eigen elementen toegevoegd, zoals persoonlijke coaching en daarnaast is onze soft skills trainer door BOB-KOB ‘omgetraind’, zodat hij ook voldoet aan de hbo-accreditatie.”

Bedrijven hoeven geen vacatures meer uit te zetten

Annabel: “We hebben inmiddels al twee TDP’s gedraaid en in september start de derde groep. We zijn erg tevreden over de resultaten. Ook omdat we van de bedrijven horen dat de deelnemers een gedegen opleiding krijgen, waardoor zij zich snel ontwikkelen naar het gewenste niveau. Dat komt mede doordat de opleiding zeer praktijkgericht is en de deelnemers leren van elkaars ervaringen. Doordat de deelnemers zo’n snelle ontwikkeling doormaken, hoeven de bedrijven niet langer vacatures voor deze functies uit te zetten.”

Nieuwe trajecten voor infra en vastgoed

Edwin: ”Vanwege het succes van dit traject hebben we met BOB-KOB ook twee nieuwe trajecten ontwikkeld. Een traject voor de infrasector en een traject voor woningcorporaties. In de Infra is namelijk een tekort aan professionals op gebieden als calculatie, werkvoorbereiding en assetmanagement. Daarom starten we in de herfst met een tweejarig ontwikkeltraject, waarbij deelnemers beginnen met een masterclass Elementaire Infra. Daarna maken de deelnemers een vakgerichte verdiepingskeuze.”

Enorme opgave bij woningcorporaties

Edwin: “Bij de woningcorporaties ligt een enorme opgave in zowel nieuwbouw als verduurzaming. Maar de sector kampt met een relatief vergrijsd personeelsbestand en weinig instroom. Daarom hebben we met BOB-KOB ook hier een maatwerk traject opgezet, waarbij mensen zich in relatief korte tijd kunnen ontwikkelen tot een regisseursrol binnen het vastgoed.”

Prettige samenwerking

De samenwerking met BOB-KOB ervaren beiden als erg prettig. Annabel: “We hebben deze trajecten echt samen ontwikkeld, dat werkte heel goed. Het is ook fijn dat de docenten niet alleen specialisten zijn in hun vakgebied, maar vaak ook zelf in het vak werkzaam zijn. Daardoor worden de nieuwste inzichten en kennis meegenomen in de opleiding.” Edwin: “De flexibiliteit van BOB-KOB is ook belangrijk. Zo worden nieuwe ontwikkelingen en trends direct meegenomen, in zowel de inhoud van de lessen als in de lesvorm.”

Modern werkgeverschap

Edwin: “De sector staat voor een aantal grote uitdagingen, waar we samen wat aan kunnen doen. Modern werkgeverschap is daar een belangrijk onderdeel van, maar we moeten ook veel beter communiceren over hoe mooi en interessant de bouw is. Zodat we mensen inspireren om in deze mooie sector te komen werken.”

Ondertekening van het derde traject TDP Allround Werkorganisator. V.l.n.r. Edith MacDonald opleidingsmanager bij BOB-KOB, Edwin van Batenburg en Annabel Mooren van YER.

Door: Anky Kloosterman

Ranzige Vloerbedekking

Marte gaat op kamers

Ze is 19, mijn dochter Marte. En ze gaat straks studeren in Groningen. Dankzij een ervaren moeder – that’s me –, die haar direct op haar 18e inschreef als woningzoekende, kan ze nu een kamer huren in een studentencomplex, van een Groningse woningcorporatie. In de kamer ligt tapijt, waarvan ik de kleur niet meer goed kan thuis brengen is. Soort blauwachtig. Of is het grijs? Ruik ik nou bier? Of zijn het theevlekken? Het is gelijmd op de betonnen vloer. Waarschijnlijk was het ooit – tien jaar geleden? – kwaliteitstapijt, gelegd door een vakman.
Ik zie dat Marte aarzelt, maar dan zegt ze het toch.
“Ik vind het vies, ik wil dit liever niet”, zegt ze.
“Het lag er al toen ik erin kwam en ik ga het er echt niet uit halen”, zegt vertrekkende huurster Anniek.

Anniek mag het tapijt laten zitten

De woningcorporatie moet dit probleem oplossen. Ze kunnen geen kamer verhuren met versleten en vies tapijt. Tenzij de huurster, mijn dochter Marte, het oké vindt.
Kan De woningcorporatie de vertrekkende huurster Anniek dwingen het tapijt weg te halen? Of kan de woningcorporatie de kosten van verwijdering verhalen op Anniek? Nee, Anniek heeft de kamer in 2017 gehuurd mét tapijt. Ze mag de kamer ook weer opleveren mét tapijt. Sterker nog, als er niets is vastgelegd over overname destijds, dan is de woningcorporatie verplicht tot onderhoud en vervanging van het tapijt.

Zorg dat je overname goed regelt

Kan dat niet anders? Jazeker wel! Zorg, als verhuurder, dat je ZAV-beleid op orde is. Daarbij horen modellen die je gebruikt bij overname. Twee soorten modellen. Eentje voor overname van roerende zaken en eentje voor overname van onroerende zaken.

Meer weten?

Op 14 oktober en op 16 december geef ik de training Huurrecht voor opzichters en technisch beheerders. ZAV en overname komen dan uitgebreid aan de orde.

Anky Kloosterman geeft sinds 2003 trainingen huurrecht in de praktijk. Cursisten vinden het fijn dat ze niet de theorie maar de praktijk centraal stelt.

De opleiding Uitvoerder Infra 1 is erkend door de Stichting Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven (CKB). De opleiding van BOB-KOB wordt in de eerstvolgende aanpassing van de Opleidingstabel bij de erkende cursussen toegevoegd bij de functies Uitvoerder: Energiekabels, Informatiekabels en Gas/Water/Warmte.

De opleiding Uitvoerder Infra 1 legt een brede basis voor een succesvol functioneren als beginnend uitvoerder in de infra. Op basis van de beheersaspecten Geld, Organisatie, Tijd, Informatie, Kwaliteit en Risico bekwaamd de deelnemer zich in projectorganisatie en krijgt inzicht in naastgelegen functiegerichte competenties om effectief in een projectteam te functioneren. Binnen deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling en communicatieve vaardigheden. Er wordt gewerkt volgens de methode ‘leren door te doen’. Korte inleidingen worden afgewisseld met praktijkcases. De opleiding wordt afgesloten met een werkstukopdracht.

Het CKB

De Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven (de Regeling) is opgezet voor certificatie van kabelleg- en buizenlegbedrijven die werkzaam zijn in de aardgas-, drinkwater-, warmtedistributie-, energie- en informatiesector. De Regeling is een uiteenzetting van eisen waaraan een kabelinfra- en/of buizenlegbedrijf dient te voldoen voor het verkrijgen van een kwaliteitsverklaring. De eisen hebben betrekking op het kwaliteitssysteem, mensen en middelen, arbo en milieu en op financiële, fiscale en administratieve aspecten. De af te geven kwaliteitsverklaring wordt aangeduid als een “Certificaat”. Het Certificaat kent een geldigheidstermijn van drie jaar, waarna het telkens voor een periode van drie jaar kan worden verlengd.

Infra Academy

De opleiding Uitvoerder Infra 1 is, net als alle andere infraopleidingen van BOB en KOB, opgenomen in de nieuwe Infra Academy. De Infra Academy is opgericht om een belangrijke bijdrage te leveren aan de opleiding en ontwikkeling van professionals die het willen maken in de infra. Met opleidingen, trainingen en cursussen voor starters, zij-instromers en infraprofessionals bieden wij maatwerk op alle niveaus.

Woningcorporaties staan voor een enorme uitdaging. Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen en de bestaande voorraad moet worden verduurzaamd. Tegelijkertijd vergrijst het personeelsbestand en is de aanwas van jonge medewerkers zorgwekkend laag. YER heeft daarom met BOB-KOB een uniek ontwikkeltraject ontwikkeld voor young professionals.

Kevin van Zanten, voorheen Senior Consultant Vastgoed en Woningbouw bij YER

Senior Consultant Vastgoed en Woningbouw Kevin van Zanten heeft het afgelopen half jaar hard gewerkt aan dit traject. “Met mijn collega richt ik mij bij YER op de woningcorporaties. Ik heb zelf een aantal jaar met veel plezier in de sector gewerkt, maar voor veel jongeren is dit een vrij onbekende wereld. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften en als antwoord hebben we nu een tweejarig programma ontwikkeld, waarin young professionals worden klaargestoomd voor de vastgoedafdelingen van corporaties.”

Belangrijke thema’s voor jongere generaties

Woningcorporaties lijken nog meer dan andere organisaties last te hebben van een stokkende aanwas van jonge professionals. Kevin: “Het leuke is dat als je met kandidaten in gesprek gaat over woningcorporaties, zij vaak heel enthousiast worden. Want corporaties hebben bij uitstek een grote maatschappelijke waarde en zij zijn bovendien veel bezig met duurzaamheid en de energietransitie. Dat zijn juist de thema’s die jongere generaties belangrijk vinden. Zij vinden zingeving in hun werk belangrijk en dan ben je bij een corporatie natuurlijk aan het goede adres.”

Docenten zijn praktijkmensen

“Bij YER wordt ondernemerschap gestimuleerd en toen mijn collega en ik aangaven dat we een ontwikkeltraject wilden opzetten kregen we daarvoor alle ruimte. BOB-KOB heeft voor YER eerder al het succesvolle Talent Development Programme Werkvoorbereider Bouw ontwikkeld. Vanwege die positieve ervaringen, en omdat de docenten echte praktijkmensen zijn, hebben we BOB-KOB ook voor dit traject geselecteerd.”

Uniek ontwikkelprogramma

“We hebben een breed programma opgezet, met uiteraard aandacht voor technisch beheer, projectontwikkeling en projectmanagement, maar ook voor duurzaamheid. De deelnemers volgen het programma tijdens hun tweejarig dienstverband bij YER waarbij zij, tegen goede arbeidsvoorwaarden, werken bij een woningcorporatie. Het uiteindelijke doel is dat de professional na die twee jaar zo’n groei heeft doorgemaakt dat hij of zij daarna vast in dienst treedt bij de woningcorporatie.”

“De corporaties reageren erg enthousiast op onze plannen. Zij zien natuurlijk zelf ook dat ze bepaalde functies moeilijk vervuld krijgen. Het grootste deel heeft bovendien niet de schaalgrootte om zelf zo’n ontwikkeltraject op te zetten. Juist voor hen is dit een prima manier om jonge mensen binnen te halen, die bovendien in twee jaar tijd worden klaargestoomd voor functies op de vastgoedafdelingen.”

Programma spreekt de young professionals aan

“Ik ben erg tevreden over de manier waarop we dit traject in korte tijd met BOB-KOB hebben neergezet. Het programma is klaar en we willen in november starten met de eerste groep, we merken aan de aanmeldingen dat het Talent Development Programme Vastgoed de young professionals bijzonder aanspreekt. Ik denk dat we met deze aanpak de corporaties kunnen helpen om goede jonge professionals te werven én te ontwikkelen, zodat de corporaties de uitdagingen in de toekomst aankunnen. Ik hoop dat we hiermee een brug kunnen slaan tussen de woningcorporaties en ambitieuze young professionals.”

Het Talent Development Programme Vastgoed is in november 2021 van start gegaan.

Kayleigh Bandsma (27) begon haar carrière in het vastgoed, maar heeft in de bouwwereld nu helemaal haar draai gevonden. Naast haar baan als projectleider bij bouw- en adviesbureau vb&t Projectmanagement haalde ze de diploma’s Elementaire Bouwkunde A én B. Zo bestendigde én verdiepte ze haar bouwkundige kennis. “Ik wil dingen graag zeker weten.”

De bouw stond als kind niet op haar lijstje favoriete beroepen. Ze rolde er eigenlijk ‘zomaar’ in: “Na mijn hbo-opleiding vastgoed en makelaardij begon ik bij vb&t VvE Diensten als vastgoedbeheerder. Maar al snel miste ik de snelheid in het vak. Het leek me leuker om mooie dingen te maken, in snelle trajecten. Gelukkig kon ik toen aan de slag als projectleider bij vb&t Projectmanagement. Nu begeleid ik alle soorten bouwprojecten van ontwikkeling, aanbesteding en ontwerp tot en met oplevering – door heel Nederland en voor diverse opdrachtgevers.”

Het leuke aan haar functie vindt Kayleigh dat elk project anders is. “Sowieso zit er afwisseling in het soort projecten. Zo heb ik verschillende bioscopen onder mij, maar ook scholen en kantoren. Daarnaast maakt de afwisseling tussen kantoorwerk, een stukje relatiebeheer en veel op de bouw zijn, mijn werk boeiend. En natuurlijk dat je iets moois maakt: dat er bij de oplevering iets gaafs staat!”

Kennis goed op peil

Projectleider Kayleigh Bandsma

De projectleider vindt het belangrijk om haar kennis goed op peil te hebben. Naast haar werk is ze in 2019 daarom Elementaire Bouwkunde A (EB/A) gaan doen: een opleiding waarin je in korte tijd de meest elementaire kennis van het bouwproces en de bouwtechniek leert kennen. “Ik wil dingen graag zeker weten, dat geeft zekerheid. En sowieso breid ik graag mijn kennis uit.”

Voor Kayleigh was EB/A vooral een opfrissing van de leerstof op haar eerdere hbo-studie. “Als je die kennis niet actief gebruikt in je werk, zakt het een beetje weg. Met deze opleiding kon ik die kennis weer ophalen en door naast mijn werk te studeren, de theorie meteen in de praktijk brengen. EB/A vormt een goede basis om op verder te borduren. Om die reden ben ik daarna in 2020 EB/B gaan volgen.”

Verdieping

EB/B gaat verder in op het maken van bouwtechnische berekeningen op zowel bouwfysisch als constructief gebied. Er wordt dieper ingegaan op theoretische achtergronden van technische onderwerpen. “Je krijgt bijvoorbeeld constructieleer en bouwfysica en dat gaat een stuk verder dan bij EB/A. Dat merk je ook wel tijdens de les. Eerst heb je geen idee waar het over gaat, maar naarmate het traject vordert, maak je de materie steeds meer eigen en begrijp je alles. Je maakt echt een verdiepingsslag.”

Kayleigh heeft veel van EB/A en B opgestoken. “We werken veel met rapporten van ingenieursbureaus. Het is dan prettig om enigszins inzicht te hebben of alles klopt. Ik heb nu een heel mooie basis om te kunnen begrijpen wat zij doen. Natuurlijk zijn er specialisten die veel meer weten, daar is deze opleiding ook niet mee te vergelijken, maar je hebt wel genoeg kennis om te snappen wat anderen doen en eventueel berekeningen te maken. Je hebt in grote lijnen door wat er speelt.”

Meerwaarde

EB/A en B zijn opleidingen van zo’n twaalf weken. “Maar in die relatief korte tijd krijg je veel informatie. Breed ook: er worden veel onderwerpen behandeld, tot verschillende inhoudelijke hoogtes. Het is dan ook een intensieve periode. Bij B hebben we er in korte tijd twee leerboeken doorheen gejaagd. Je moet dus veel investeren, maar na afloop heb je wel een heel totaalpakket aan nieuwe basiskennis.”

BOB besteedt veel aandacht aan het continu verbeteren van haar opleidingen. De verwachtingen en de behoeften van deelnemers en klanten spelen daarbij een belangrijke rol. Zo is recent de opleiding Projectleider B&U Kleinschalige Bouw grondig herzien. Opleidingsmanager Frank Doelare en docent Jack Peeters vertellen over de veranderingen.

Frank: “We hebben de opleiding kritisch tegen het licht gehouden omdat we nog beter aan onze doelstelling willen voldoen om mensen hoger in hun functie te zetten. De nieuwe opzet hebben we samen met Jack ontwikkeld. Hij heeft namelijk veel ervaring met het aansturen en begeleiden van projectleiders en hij kent veel aansprekende praktijkvoorbeelden.”

Cursisten helpen om oplossingen te vinden

Jack: “Ik heb zelf veel gehad aan mijn opleidingen. Ik ben namelijk na de mts bouwkunde eerst acht jaar beroepsmilitair geweest. Daarna ben ik toch weer de schoolbanken ingegaan en heb ik havo, heao en bedrijfskunde gedaan. Ik ben toen ingestapt bij het bouwbedrijf van een oud-studiegenoot. Dat bedrijf hebben we fors laten groeien. Op papier was ik financieel directeur, maar ik was vooral bezig met de bedrijfsorganisatie, en hoe we beter, sneller en efficiënter konden werken.”

“Zo’n 3,5 jaar geleden kreeg ik een zwaar ongeluk bij het baanwielrennen. Ik lag behoorlijk in de kreukels en dat was voor mij de aanleiding om na te denken over wat ik met de rest van mijn leven wilde. Toen heb ik mijn aandelen in het bedrijf verkocht, waarna ik bedrijfsadviseur ben geworden en docent bij verschillende opleidingen van BOB. BOB kende ik al omdat we bij mijn eigen bedrijf veel aandacht aan opleiden besteedden. Het leuke aan doceren is dat ik mijn kennis over kan dragen. Het is bijvoorbeeld geweldig om samen met cursisten de optimale oplossing te vinden voor hun praktijkproblemen.”

Opgebouwd rondom praktijkvoorbeelden en casuïstiek

Jack: “Vorig jaar is de opleiding herzien. Uit gesprekken met de deelnemers bleek bijvoorbeeld dat ze het te theoretisch vonden en te weinig praktijkgericht. Daarop hebben Frank en ik met alle deelnemers gesproken over hun verwachtingen en op basis daarvan hebben we de opleiding grondig aangepakt.”

Frank: “Deze mensen zijn praktisch ingesteld en oplossingsgericht. Ze zijn wel geïnteresseerd in de theorie, maar vooral in hoe ze die in de praktijk kunnen toepassen. Daarom is de opleiding nu opgebouwd rondom praktijkvoorbeelden en casuïstiek. De opdrachten werken ze in kleine groepjes uit en presenteren ze aan elkaar. Daardoor blijft het geleerde veel beter hangen.”

Projectleider leert om een project te leiden

Docent Jack Peeters (l) en opleidingsmanager Frank Doelare (r)

Jack: “Als projectleider moet je zorgen dat de trein op de bouw lekker doorloopt. Maar bij veel bedrijven zijn projectleiders veredelde uitvoerders. Een projectleider moet echter in principe niet met de timmerlieden in conclaaf, maar met de uitvoerders. De uitvoerder moet weer de regie voeren over zijn project. In deze opleiding leren we projectleiders dan ook om projecten echt te leiden.”

“Een projectleider moet na deze opleiding in staat zijn om op een verantwoordelijke manier het project te managen en te beheersen. Niet alleen buiten op de bouw, maar ook met de klant en alle andere stakeholders. Met de juiste communicatie. Maar ook met kennis van de juridische aspecten. Door mijn ervaring kan ik in de lessen veel gebruik maken van praktijkvoorbeelden. Dat geeft herkenning bij de deelnemers, omdat ze hun eigen uitdagingen daaraan kunnen spiegelen.”

Blended learning

Frank: “Naast de stof die Jack als kerndocent behandelt, zetten we ook specialisten in, zoals een jurist, een kostendeskundige en een trainer persoonlijk effectiviteit. Binnenkort gaan we de opleiding ook deels blended maken, waarbij we kijken hoe we tot een optimale mix kunnen komen van klassikaal lesgeven en bijvoorbeeld video’s, e-learning, enz. Daarmee zijn we helemaal klaar om de moderne projectleiders op te leiden!

Omdat er veel raakvlakken zijn tussen het werk van werkvoorbereiders en uitvoerders, heeft BOB de opleiding Uitvoerder en Werkorganisator Grote Bouw helemaal opnieuw ontwikkeld, waarin beide bloedgroepen samen worden gebracht. Ook inhoudelijk is de opleiding opnieuw opgezet en volledig praktijkgericht gemaakt, waarbij de eigen bouwopgave centraal staat. Kerndocent Eddy Wiegertjes vertelt over deze nieuwe aanpak.

Eddy: “Ik was als docent begonnen in de ‘oude’ opzet van de opleiding, maar de deelnemers gaven al snel aan dat ze een link naar de praktijk misten. Ze hadden moeite om de theorie, die op zich prima was, te vertalen naar de eigen praktijk. Toen zijn opleidingsmanager Frank Doelare en ikzelf in gesprek gegaan met de deelnemers. Om te bepalen waar zij behoefte aan hebben en wat ze verwachten. Dat hebben we vertaald in de nieuwe aanpak.”

Kruisbestuiving en wederzijds begrip

Opleidingsmanager Frank Doelare en docent Eddy Wiegertjes tijdens een bouwplaatsbezoek aan het Feringa gebouw in Groningen.

Eddy: “Naast mijn werk als projectdirecteur bij Ballast Nedam ben ik sinds twee jaar docent bij BOB. Dat doe ik omdat ik het belangrijk vindt dat kennis wordt doorgegeven en omdat ik graag jonge mensen help in hun ontwikkeling. Opleidingen zijn tegenwoordig weliswaar breder dan voorheen, maar kennen ook minder diepgang. Daardoor zie je dat jongeren bepaalde verbanden of processen soms niet zien. Opleidingen als deze helpen hen daarbij.”

“We zijn vorig jaar gestart met de eerste combinatiegroepen van werkvoorbereiders en uitvoerders. Het voordeel is dat je kruisbestuiving krijgt, omdat ze meer begrip voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van planningen. Werkvoorbereiders zijn namelijk vooral bezig met overall-planningen of werkplanningen, terwijl een uitvoerder veel meer in detail bezig is met zesweken-planningen en werkregelingsschema’s. Maar het is essentieel dat die planningen goed op elkaar worden afgestemd. Dergelijke samenhangen komen in zo’n gecombineerde groep heel goed naar voren. Maar dat geldt voor heel veel onderwerpen, van kosten- of budgetbewakingen tot kwaliteit en veiligheid.

Extreem maatwerk

Eddy: “Jongere generaties willen de opgedane kennis graag direct koppelen aan de eigen praktijk. Daarom is de opleiding volledig afgestemd op de individuele deelnemer. Zij passen de opdrachten namelijk toe op hun eigen project. We bieden dus extreem maatwerk, waarbij we projectbeheersing behandelen vanaf het contract tot aan de oplevering. De lesstof is opgebouwd rond projectbeheersingsmaatregelen zoals geld, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit. Per onderwerp beantwoorden ze vervolgens vragen met behulp van de informatie uit het eigen project.”

“Een van de belangrijkste zaken die ik de cursisten mee probeer te geven is om altijd een analyse te maken van je projectinformatie. Dat is altijd mijn uitgangspunt. Want contractstukken hebben grote invloed op hoe een project moet worden georganiseerd en beheerst. Daarbij bepaal je, op basis van kansen en risico’s, waar je focus op moet leggen en hoe je zaken moet inrichten. Niet alleen in tijd, maar ook in geld en informatievoorziening. Daarin neem ik ze stapsgewijs mee, vanuit een projectanalyse naar de manier waarop je een project aanpakt en aanvliegt.”

Integraal en procesmatig denken

“Uiteindelijk kom je dan op een stukje projectbeheersing. Waarbij zichtbaar wordt dat, als je aan een knopje draait op de aspecten tijd, geld, organisatie, informatie, kwaliteit en veiligheid, dit invloed heeft op de andere aspecten. Uitvoerders zijn vaak erg planningsgedreven en komen al heel snel met oplossingen. Ik probeer ze juist bewust te maken van de samenhang tussen de verschillende aspecten. Zodat ze integraal en procesmatig kijken naar alle onderwerpen die invloed hebben op je project, in hun onderlinge samenhang. Daarmee is de opleiding geschikt voor alle soorten projecten, want ook bij renovatie en onderhoud of bij kleinbouw kun je deze procesmatige filosofie toepassen.”

Pilotgroep

Er zijn twee pilotgroepen van start gegaan. De eerste groep uit Zwolle heeft begin juni een bezoek gebracht aan een bouwplaats, een vast onderdeel van de opleiding. Met docent Eddy Wiegertjes bekijken ze de bouw van het Feringa Building waar de rijksuniversiteit van Groningen zich gaat vestigen. Het gebouw van 62.000 vierkante meter wordt aardbevingsbestendig gebouwd en er wordt maar liefst 350 km aan datakabels aangelegd! De komende periode volgen ook bouwplaatsbezoeken voor onze andere opleidingen.

De bouwwereld is volop in ontwikkeling. BOB speelt daarop in door haar opleidingsaanbod continu te analyseren en te verbeteren. Een mooi voorbeeld is de opleiding Calculator B&U, die door opleidingsmanager Frank Doelare en docent Jarno Santbergen is vernieuwd. Jarno en Frank vertellen wat er is veranderd, en waarom.

Frank Doelare, opleidingsmanager bij BOB-KOB.

Frank: “We hebben een complete upgrade gedaan. Daarmee spelen we in op de veranderde vraag van onze opdrachtgevers en we hebben nieuwe ontwikkelingen geïntegreerd, zoals 3D BIM en een calculatieprogramma. Ook zijn de losse onderdelen nu geïntegreerd tot een traject, dat resulteert in een integrale eindopdracht. ”

Vak van calculator is veranderd

Frank: “Het vak van calculator is flink veranderd. Zo moeten calculatoren tegenwoordig vaak aan de slag met een schetsontwerp en een programma van eisen, waar ze voorheen vaak complete bestekken kregen. Ook hebben ze meer te maken met kansen en risico’s, bijvoorbeeld bij prijsstijgingen. Het vak is kortom veranderd en daarom hebben wij deze opleiding geheel vernieuwd. Met de kennis en ervaring van Jarno als kostendeskundige, hebben we de opleiding echt naar een hoger niveau kunnen tillen.”

Jarno Santbergen, docent voor BOB-KOB o.a. voor de opleiding Calculator B&U.

Actuele en inzichten technieken

Jarno: “Ik ben al meer dan 15 jaar actief als calculator en kostendeskundige. Naast mijn diverse werkzaamheden ben ik met veel plezier actief als docent bij BOB en KOB. Een verbeterslag die we direct hebben doorgevoerd in de opleiding, is de toevoeging van de IBIS-TRAD calculatiesoftware. Ook behandelen we 3D BIM, waarbij deelnemers bijvoorbeeld met een viewer hoeveelheden uit het BIM-model kunnen halen. Qua digitalisering komen alle actuele inzichten en technieken aan bod.”

Alternatieven en optimalisaties

Jarno: “Inhoudelijk bootsen we een aanbesteding na. Daarbij maken de cursisten een begroting, terwijl ik als tegenbegroting een directiebegroting maak. Vervolgens gaan ze die allebei analyseren, zodat ze goed inzicht krijgen in wat er eventueel beter kan. Daarbij analyseren we bijvoorbeeld of eventuele verschillen worden veroorzaakt door afwijkende hoeveelheden of misschien de prijzen. Ze gaan ook aan de slag met alternatieven en optimalisaties, waarbij ze bijvoorbeeld de invloed laten zien van andere bouwsystemen, een kortere bouwtijd of andere oplossingen waardoor de kostprijs daalt. Voor directies is het natuurlijk prachtig als een calculator niet alleen een prijs berekent, maar ook onderbouwde alternatieven kan voorleggen.”

Bouwkostenramingen

Jarno: “We leren de deelnemers ook om kostenramingen te maken. Dat was voor de ‘ouderwetse’ calculator, die gewend was om alles tot de laatste cent uit te rekenen, vaak best lastig. Het bepalen van een globale richtprijs is meestal werk voor een kostendeskundige. Maar wij leren ze al een stukje kostendeskundigheid. Bijvoorbeeld door te werken met kengetallen en door te laten zien hoe je van een raming tot een begroting komt.”

Het vak van calculator gaat sterk veranderen

Jarno: “Het vak van calculator gaat de komende jaren nog veel meer veranderen. Ik denk dat een calculator straks een calculator/modelleur wordt. Die krijgt dan een BIM-model aangeleverd waarin hij of zij zelf kleine aanpassingen kan doen, om exact de gewenste hoeveelheden eruit te halen. Een traditionele calculator was misschien 70% van zijn tijd druk met het uittrekken van hoeveelheden en 30% met het opvragen van offertes en het afprijzen van een begroting. Bij BIM is dat nu eerder 50/50% en in de toekomst daalt het rekenwerk misschien wel naar 20%. Dat betekent dat de eisen aan die mensen fors veranderen en daar spelen we met deze opleiding al op in.”

Frank: “Wij blijven dergelijke vernieuwingen uiteraard op de voet volgen en we passen de opleidingen waar nodig verder aan. Op dit moment hebben we alle relevante trends en technieken in de lesstof verwerkt. We gaan wel kijken hoe we deze opleiding blended kunnen maken, in een digitale leeromgeving.”

Door: Hans van der Wijk

Tijdens de opleidingen ABW-1 en ABW-2 worden deelnemers met de actuele wetgeving opgeleid. De Wabo blijft zeker tot 1 juli 2022 van kracht. Omdat we nu in een overgangsfase zitten naar een nieuwe wetgeving, maken we ook uitstapjes naar de Omgevingswet.

Kennis van Wabo

Nu kun je denken: “Waarom zou ik me nog laten opleiden voor de Wabo, de Omgevingswet komt er toch aan? Is investeren in kennis van de Wabo niet zonde van mijn tijd?” Daar kun je lang over discussiëren, maar tot aan de invoering wordt nog met de Wabo gewerkt. Er worden nog bijzonder veel vergunningaanvragen ingediend die allemaal behandeld dienen te worden. De onderdelen van de Wabo gaan voor zo’n 80 % op in de Omgevingswet en jouw Wabo-kennis gaat dus niet verloren. Tevens zal het overgangsrecht en de bruidsschat nog regelmatig een beroep doen op kennis uit de ‘Wabo-tijd’.

Toetsen kennis Omgevingswet

Bij de opleiding ABW-1 is het de bedoeling dat je kennis opdoet van de nieuwe Omgevingswet. We toetsen hier niet op tijdens het examen, maar binnen jouw organisatie wordt de nieuwe wetgeving veel besproken en ingeregeld. Het is daarom wel belangrijk dat je erover mee kunt praten. Misschien word je wel ingezet om de nieuwe werkprocedures in te richten.
Bij de opleiding ABW-2 toetsen we wel je kennis van de Omgevingswet. De ABW-2 is de vervolgopleiding voor deelnemers die al meerdere jaren werkzaam zijn binnen VTH afdelingen en veel ervaring hebben. Zij moeten met de complexe aanvragen aan de slag en dus de aangereikte kennis kunnen toepassen.

Datum inwerkingtreding

Hans van der Wijk, Opleidingsmanager van de ABW-opleidingen.

In de bijdrage van Regina Koning “Inwerkingtreding Omgevingswet schuift een half jaar op” kun je lezen dat de voorgestelde invoering per 1 juli 2022 nog geen gelopen race is. Het beschikbaar zijn en functioneren van het Digitale Stelsel Omgevingswet bij de gemeente is een voorwaarde die naar mijn inschatting zwaar zal wegen bij de voorhangprocedure om het ontwerp inwerkingstreding-KB voor de invoering van de Omgevingswet definitief aan een datum te koppelen.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet om tijdig de switch te maken naar de inhoud van onze modules en daarmee een waardevol en actueel diploma te verzekeren voor jou en de andere deelnemers.

Door: Regina Koning

Er werd de afgelopen tijd al veel over bericht in de media en op social media; het (verder) opschuiven van de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet. De minister heeft meer duidelijkheid gegeven in de Kamerbrief van 27 mei j.l. (Uitkomsten bestuurlijk overleg Omgevingswet 26 mei 2021).

De nieuwe datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet die daarin wordt genoemd is 1 juli 2022. Dit is de uitkomst van een intensief bestuurlijk overleg van de minister met de bestuurlijke partners (IPO, VNG, UvW).

Waarom?

Er is meer tijd nodig om het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) opgeleverd, ingeregeld en stabiel werkend te krijgen, aldus de minister. Daarnaast is het ook nodig dat de ketens voor vergunningverlening en planvorming elk op zich en in samenhang werken. Voor het laatste is er voldoende inregel- en oefentijd nodig. Afgesproken is dat er minimaal 6 maanden inregel- en oefentijd beschikbaar is.
De verwachting is dat de laatste softwareleveranciers in oktober van 2021 hun systemen in gereedheid hebben kunnen brengen. Vanaf dat moment kunnen de bevoegde gezagen, die van de software van deze leveranciers gebruikmaken, ook aansluiten en oefenen en hun stedenbouwkundige bureaus daarin betrekken.

Kan de datum nog verder verschuiven?

Ja, dat is mogelijk. Het is niet de verwachting van de minister en de bestuurlijke partners, maar het is wel tussen de regels door te lezen in deze Kamerbrief. In de brief staat dat het noodzakelijk is dat de laatste minimale functionaliteiten van de landelijke voorziening van het DSO, die nodig zijn voor inwerkingtreding, uiterlijk in oktober 2021 gereed zijn en werken. Deze passage uit de brief leest als een voorwaarde voor het inwerking kunnen treden van de Omgevingswet op 1 juli 2022.
Stel dat oktober dit jaar niet haalbaar is en er kan niet worden gestart met de inregel- en oefentijd, dan zal de datum van inwerkingtreding mogelijk nog wat verder kunnen gaan opschuiven.

De inwerkingtredings-KB

In de Omgevingswet is bepaald dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet instemming behoeft van beide kamers (de Eerste Kamer en Tweede Kamer). Vandaar dat het ontwerp inwerkingtredings-KB wordt voorgehangen in de Tweede Kamer én de Eerste Kamer.
De minister geeft aan dat ze de voorhang van het ontwerp inwerkingtredings-KB (waarmee de Omgevingswet op 1 januari 2022 in werking zou treden) zal beëindigen. Na de zomer dit jaar wordt er een nieuw ontwerp inwerkingtredings-KB met een voorhangprocedure aan beide Kamers voorgelegd. Daarin zal, zoals het er nu naar uitziet, de inwerkingtredingsdatum van 1 juli 2022 worden opgenomen. De minister legt vervolgens het ontwerp pas ter bekrachtiging aan de koning voor, nadat het parlement met de voorgestelde datum heeft ingestemd.

 

 

Regina Koning is juridisch expert en kwartiermaker op het gebied van o.a. de energietransitie, bouwrecht, circulair bouwen en omgevingsrecht. Daarnaast heeft ze zich ingezet als docent voor de ABW-opleidingen van BOB en is ze momenteel betrokken bij het doorontwikkelen van deze opleidingen.

Als je verantwoordelijk bent voor gebouwbeheer, dan krijg je te maken met vele uitdagingen op het gebied van wet- en regelgeving, maar ook met ontwikkelingen en innovaties in het vakgebied. Hoe ga je hier in de praktijk mee om? Om je hierin te ondersteunen, organiseren NEN, SERTUM en BOB-KOB op 8 april het gratis webinar ‘De toekomst van gebouwbeheer, een praktische aanpak’.

Tijdens het webinar ‘De toekomst van gebouwbeheer, een praktische aanpak’ vertellen drie experts over de ontwikkelingen in het vakgebied. Ook laten we zien dat gebouwbeheer niet alleen een kostenpost is, maar dat goed beheer kan leiden tot verzuimreductie en andere productiviteitsverbeteringen. Daarnaast bespreken we het belang van het toegang hebben tot betrouwbare ‘gebouwdata’ en van het hebben van een goed basisdossier. Hoe deze data eenvoudiger te verzamelen en te beheren is, zodat vastgoedsturing via een dashboard mogelijk is.

Daarnaast staan we ook stil bij de ‘kleinere’ vastgoedbeheerder die met beperkte middelen en capaciteit zijn vastgoed moet beheren.

Voor wie?

Een gratis webinar voor technisch beheerders, gebouwbeheerders/-coördinatoren en iedereen die meer wil weten over het belang van professioneel gebouwbeheer.

Wanneer?

Op 8 april – 13:00 tot 13:45 uur.

Dit webinar wordt je aangeboden door Sertum, NEN en BOB-KOB.

Sprekers

Martijn van Moorsel, Meeberg Projectmanagement en Bouwadvies B.V.
Jurgen Dorrestein en/of Joppe Stelloo, Heijmans Beheer
Maaike van Ierssel, Vastgoeddatabeheer
Laurens de Jongh, NEN

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden.

Het is duidelijk dat ook dit voorjaar de invloed van het coronavirus groot is. Om de voorjaarsmodulen zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we de meningen van alle ingeschreven deelnemers gepeild. Op basis van deze resultaten hebben we de voorjaarsmodulen georganiseerd.

Er zijn deelnemers die fysiek de les willen volgen op een met RIVM-richtlijnen ingerichte locatie en er zijn deelnemers die de lessen online willen volgen. Degene die aan online-lessen willen deelnemen hebben behoefte aan kortere lesdagen. Daarom bieden we dit voorjaar 2021 de lessen via twee mogelijkheden aan:

 1. Fysieke les met het reguliere lesschema, twee dagdelen per lesdag.
 2. Online les via zoom met een aangepast lesschema, met meerdere kortere lesdagen.

Beide groepen volgen hetzelfde lespakket als voorbereiding op het tentamen.

We hopen vanaf het najaar weer fysieke lessen te kunnen geven. Mocht er behoefte blijven aan online lessen, dan kunnen we met de ervaring uit het voorjaar bepalen of we de online lessen blijven organiseren. Wij wensen alle deelnemers heel veel succes!

Vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet, met daarin onder andere het Besluit Bouwwerken Leefomgeving, passen we vanaf augustus 2021 de ABW-opleidingen aan. Hiermee vervallen de Wabo en het Bouwbesluit 2012 en daarmee krijgen alle gemeenten, omgevingsdiensten en bouwbedrijven in januari 2022 te maken. Wij nemen je alvast mee in de naamswijzigingen van de modulen.

Onze juridische modulen, voorheen Omgevingsrecht (ABW1) en Juridisch Kader (ABW2), noemen we voortaan Omgevingswet 1 (ABW1) en Omgevingswet 2 (ABW2). De Bouwtechnische modulen wijzigen van Bouwtechnische Regels (ABW1) en Bouwbesluit 2012 (ABW2) naar Besluit Bouwwerken Leefomgeving 1 (ABW1) en Besluit Bouwwerken Leefomgeving 2 (ABW2).

Met onze auteurs en docenten zijn we volop bezig om in het najaar 2021 alles op orde te hebben. Ook zullen sommige onderdelen in het lesmateriaal via e-learning ondersteund worden. Mooie uitdagingen die we graag willen realiseren om de kennis van de deelnemers te vergroten met kwalitatief hoogstaand onderwijs.

Voor de zomervakantie passen we ook de teksten van deze gewijzigde modulen op de website aan.

Het afgelopen jaar is er bij BOB-KOB, vanwege de coronaperikelen, veel geschakeld tussen klassikale en online lessen. In het najaar werden hybride lessen mogelijk via het uil-systeem. Nu is er ook een blended vorm, waarbij cursisten met behulp van een digitale leeromgeving een deel van de lesstof tot zich nemen. Elementaire Bouwkunde A start in maart met twee pilotgroepen.

“We zijn erg verheugd dat we de opleiding Elementaire Bouwkunde A zowel hybride als blended kunnen aanbieden”, vertelt Brigitte Wijnsma, opleidingsmanager bij BOB-KOB. “We zien dat iedereen in deze tijd flexibel moet zijn, we willen daarom ook flexibel zijn met onze opleidingen. Uit evaluaties is naar voren gekomen dat deelnemers toch het liefst fysiek les hebben. Daarom geven we ze de mogelijkheid de les fysiek te volgen. Op het moment dat dat niet kan, bijvoorbeeld omdat je partner ziek is of omdat je in afwachting bent van de uitslag van een coronatest, dan kun je digitaal les krijgen. Bij deze hybride lesvorm zit een deel van de deelnemers in de klas en een deel volgt de les online. We hebben er de middelen voor dat je toch het gevoel hebt dat je in de klas aanwezig bent.”

Blended learning

Het afgelopen jaar is er bij BOB-KOB hard gewerkt aan het ‘blended’ maken van de opleidingen. Een deel van het lesmateriaal is in een digitaal leerplatform geplaatst. Cursisten kunnen zich voor de les alvast inlezen in de stof of een video bekijken over een bepaald onderwerp. De KOB-opleidingen zijn in het najaar al op deze manier gestart. Nu is het ook de beurt aan Elementaire Bouwkunde A. Brigitte: “Naast de hybride groepen hebben we nu ook twee pilotgroepen die de lessen blended gaan volgen. Deelnemers kunnen in de digitale omgeving al de theorie oefenen op verschillende manieren. Dat betekent ook dat ze in plaats van twaalf bijeenkomsten, maar tien bijeenkomsten hebben. Minder bijeenkomsten, maar meer verschillende leuke vormen van leren en een interactieve les! Zoals ik al zei zijn we flexibel, het blijft daarom ook mogelijk om de lessen op de reguliere manier te volgen.”

Vorig jaar april begon Usha Patandin als Commercieel medewerker binnendienst voor de ABW-opleidingen. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en nog steeds heeft ze niet al haar collega’s in levende lijve gezien. Hoe heeft Usha de afgelopen maanden beleefd en hoe beïnvloedt corona haar werkzaamheden?

Usha Patandin, Commercieel medewerker binnendienst

“Ik vond het vorig jaar spannend of mijn nieuwe baan wel door zou gaan, maar gelukkig is er heel veel te doen en ben ik echt nodig”, lacht Usha. “Hiervoor heb ik ruim 15 jaar bij VNG gewerkt, bij VNG Connect (voorheen Congres- en studiecentrum VNG). De laatste jaren was ik als projectondersteuner betrokken bij de VNG-Academie. Daar heb ik o.a. gewerkt met e-learningsystemen, die kennis komt nu goed van pas bij BOB.”

Sprong in het diepe

“Toen ik begon waren de klassikale lessen net omgezet naar online lessen. Heel veel dingen waren al geregeld, het was gewoon een kwestie van taken uitvoeren en helpen waar dat kon. Ik sprong in het diepe en ging met iedereen mee in dezelfde flow en tussendoor werd ik ingewerkt. Vlak voor de zomer heb ik kunnen meemaken hoe het proces vanaf het begin gaat. Starten op het moment dat het rooster wordt gemaakt voor de modules in het najaar.”

Snel schakelen

“Ik vind het heel bijzonder hoe snel het omschakelen van fysieke naar online lessen is opgepakt bij BOB. In het najaar hebben we opnieuw geschakeld met de organisatie van hybride lessen met behulp van het uil-systeem, de Owl. Wij hebben ervoor gezorgd dat de docenten wisten wat ze moesten doen, zodat ze met het systeem konden werken. Ik ben een keer naar Eindhoven en Amsterdam gegaan om het uil-systeem op een locatie te brengen en neer te zetten. Je maakt dan kennis met de cursisten en je ziet meteen hoe zo’n docent lesgeeft.”

Persoonlijk contact

“Ik hou me nu vooral bezig met de deelnemers en die probeer ik zoveel mogelijk te bellen. Ik merk dat deelnemers het prettig vinden dat je even de tijd voor hen neemt. Je hoort dan ook wat de ervaringen van deelnemers zijn met docenten en de diverse lessen. Het is persoonlijker en het is sneller want je krijgt direct antwoord. Omdat veel mensen thuiswerken krijg je ze ook sneller te pakken. Vaak vraag ik door of mensen ergens tegenaanlopen of alles goed gaat en of ze wel voldoende zijn voorbereid op het examen.”

Nieuwe ontwikkelingen

“Bij BOB en bij het team voor de overheid waar ik nu zit zijn veel nieuwe ontwikkelingen gaande, zoals de Wet kwaliteitsborging en de nieuwe Omgevingswet. Ik merk dat mijn achtergrond bij VNG bij deze onderwerpen helpt. Iedereen neemt zijn eigen kennis en ervaring mee in het team. Ik vind het heel fijn dat ik daar deel van mag uitmaken. Dat ik mee kan denken over hoe we het kunnen organiseren, maar ook over de ontwikkelingen en de opleidingen die eraan zitten te komen. Het is heel erg hectisch geweest sinds ik hier ben begonnen, maar elke dag is een leuke uitdaging.”

Eerst koos Wesley de Ruiter (38) het pad van de elektrotechniek. Gaandeweg bleek hij zich echter meer thuis te voelen in het vastgoed. Altijd open voor uitdagingen, volgde hij de leerlijn Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud bij BOB-KOB naast zijn baan als manager vastgoed.

Wesley de Ruiter

Wesley werkt bij Huisman Etech Experts in Druten, dat elektrotechnische installaties in diverse sectoren engineert, installeert en onderhoudt. In een eerdere rol als manager Services had hij onder andere veel contact met woningbouwcorporaties, vastgoedbeheerders en vastgoedmanagers bij gemeenten. “Naarmate ik de problematiek van deze gesprekspartners leerde kennen, groeide mijn interesse voor vastgoed. Tegelijkertijd vroeg het werkveld of wij één aanspreekpunt konden leveren voor alle W-, E- en bouwkundige installaties. Dat klonk mij als muziek in de oren. Zo werd ik manager van de nieuwe afdeling vastgoedbeheer.”

Alle onderhoudstaken en inspecties die bij gebouwen horen, vallen onder Wesley. Hij stuurt Huismans eigen club E-monteurs aan, maar ook de E-, W- en bouwkundige partners die klanten naar keuze inzetten. “Om ons vastgoedbeheer verder uit te bouwen, was meer kennis nodig. Zo kwam ik in januari 2019 uit bij de opleidingen van BOB-KOB, die helemaal op mijn doelgroep gericht zijn, namelijk: gemeenten, woningcorporaties en vastgoedbeheerders. Een ideale basis om een deskundige gesprekspartner te worden.”

Totaalbeeld scherp

Na Elementaire Bouwkunde A volgde Wesley de leerlijn Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud. Het diploma is bijna binnen en de opgedane kennis helpt enorm in de praktijk: “Onze afdeling is in ontwikkeling. Van diverse relaties gaan we het technisch beheer grotendeels overnemen. Dan is het fijn om een brede bouwkundige achtergrond te hebben.” Nog een voorbeeld: “Bij overleg met een woningcorporatie over meerjarige onderhoudsplanningen heb ik nu het totaalbeeld scherp. Voorheen haakte ik daar helaas snel op af. En bij meerjarenbegrotingen kan ik mijn gesprekspartners adviseren over kosten en budgetten. Samen met de klant richt ik een begroting ideaal in.”

De lessen van BOB-KOB bevallen hem goed: “Je krijgt volop praktijkvoorbeelden en de lesstof is actueel omdat de docenten uit de praktijk komen. Echt een pluspunt. De modules bieden een prima basis om tafelgesprekken te kunnen voeren waar schilders of loodgieters bij zitten. Zonder het werk zelf te hoeven kunnen; precies hoe ik het wil. Ook medestudenten zijn enthousiast. Bovendien staat BOB-KOB open voor opbouwende kritiek.”

Hoe combineert Wesley zijn opleiding met een jong gezin en een fulltime baan? “Vol energie. Als je iets wilt, moet je ervoor gaan.” Dit najaar wil hij de opleiding Asset- en Onderhoudsmanager volgen, eveneens bij BOB-KOB. “Zo hoop ik de belangen van gesprekspartners nog breder te kunnen behartigen. Wij zijn een commerciële organisatie, maar bij woningcorporaties en gemeentes spelen maatschappelijke factoren een grote rol. Ik wil de brug daartussen slaan.”

De jaarlijkse workshop Loon- en salarisadministratie is voor veel bouwbedrijven hèt moment om bijgepraat te worden over de veranderingen op het gebied van sociale verzekeringen, fiscale maatregelen, arbeidsrecht of de WW. Wij spraken met Rob de Witte, die de workshop al bijna twee decennia coördineert voor bouwconcern Dura Vermeer.

Rob de Witte, Loon- en salaris-administrateur bij Dura Vermeer Groep

Rob is als Loon- en salarisadministrateur met zijn collega’s van de afdeling centrale loon- en salarisadministratie verantwoordelijk voor de salarisbetaling bij Dura Vermeer Groep. Volgens Rob is het essentieel om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vakgebied. “Dit jaar volgden we met 25 collega’s de workshop. Voor het grootste deel salarisadministrateurs, maar dit jaar waren voor het eerst ook medewerkers van de HR-afdeling en hun leidinggevenden uitgenodigd.” Met veel positieve reacties volgens Rob: “In één dag was iedereen helemaal up-to-date.”

Belangrijk dat mensen bijblijven in kennis en kunde

Voor Rob is permanente educatie vanzelfsprekend: “Omdat ik als payrollprofessional sta ingeschreven in het register, moet ik ieder jaar studiepunten halen. Bij Dura Vermeer vinden we het sowieso belangrijk dat onze mensen bijblijven in kennis en kunde. Zeker in ons vakgebied, waar we onze medewerkers ook goed willen informeren over de nieuwste ontwikkelingen. Daarom is deze jaarlijkse workshop voor ons al bijna 20 jaar vaste prik.”

Je moet er bovenop blijven zitten om de ontwikkelingen te volgen

Rob en zijn collega’s hebben regelmatig te maken met vraagstukken op het gebied van fiscaal recht, sociaal verzekeringsrecht, arbeidsrecht en pensioenwetgeving. Dit is een dynamisch vakgebied, waarin regelmatig zaken veranderen. Rob: “Recent is de wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) ingevoerd. Dat was de opvolger van de wet Werk en Zekerheid, die maar drie jaar heeft bestaan. En waarschijnlijk wordt over 1,5 jaar de nieuwe wet ook weer aangepast.” De wetswijziging betekende dat er intern de nodige arbeidsrechtelijke- en fiscale aanpassingen nodig waren. Rob concludeert: “Om alle ontwikkelingen te blijven volgen moet je er gewoon bovenop blijven zitten.”

Incompany-aanpak maakt de workshop superrelevant

Dura Vermeer organiseert de workshop al jaren incompany op het hoofdkantoor op Rotterdam Zestienhoven. Rob: “Het voordeel van incompany is dat we dieper op onze eigen situatie kunnen ingaan. We kunnen vragen en onderwerpen inbrengen die specifiek bij ons spelen. Daar past onze vaste docent Roelof van Marrum de workshop ook op aan. Dat maakt de workshop superrelevant voor de deelnemers.”

Ook interessant voor de HR-collega’s

Een groot voordeel van de workshop is dat de docent zelf uit de bouwpraktijk komt. Rob: “Omdat Roelof tot in detail weet wat er speelt, is de workshop erg praktijkgericht. Hij maakt het ook interactief door deelnemers bij de stof te betrekken en te vragen wat volgens hen in een bepaalde situatie de beste oplossing zou zijn. Omdat hij precies weet wat er in de bouw speelt, hebben we dit jaar voor het eerst niet alleen onze HR-directeur, maar ook de HR-managers laten deelnemen. Zij waren erg enthousiast en blijven graag meedoen. Zij vonden bijvoorbeeld de nieuwste ontwikkelingen over de fiscale bijtelling van auto’s erg interessant.”

De workshop is volgens Rob een echte aanrader: “In een dag ben je helemaal bij. Mijn motto is ook ‘blijf altijd werken aan jezelf en blijf leren.’ Want stilstaan is achteruitgang.”

Vanwege de feestdagen is BOB-KOB gesloten van 19 december tot en met 3 januari. Fijne dagen toegewenst!

Na de zomervakantie van 2020 zijn we weer volop gestart met het verzorgen van lessen op locatie. Dat betekende ook dat sommige deelnemers vanwege corona(maatregelen) of bijvoorbeeld rugklachten alsnog een of meerdere lessen online moesten volgen. Deze combinatie van fysiek en online lesgeven noemen we hybride. Sinds december 2020 worden we bij de hybride lessen bijgestaan door de OWL (uil).

Hoe gaat dat in zijn werk?

Wanneer een deelnemer door verkoudheidsklachten, quarantaine of bijvoorbeeld rugklachten niet in de klas aanwezig kan zijn, kunnen we in veel gevallen een online sessie aanbieden in combinatie met de OWL. De OWL focust zich tijdens de les op de docent, een mededeelnemer of het presentatiescherm. De OWL richt zijn camera op de persoon die spreekt. Door splitsing van het beeldscherm krijgt de online deelnemer meer mee van wat er gebeurt in het leslokaal en vice versa, waardoor hij/zij pro-actiever kan deelnemen aan de les. En zo hoeft de deelnemer, ondanks corona(maatregelen), niets te missen.

Op deze manier kunnen we óók in 2021 veilige, leuke en vooral leerzame lessen verzorgen!

Benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat? Bekijk hieronder het promofilmpje van de OWL.

Iedereen heeft in meer of mindere mate last van de coronacrisis. Bijvoorbeeld wanneer je een klassikale opleiding volgt die je ineens online moet afmaken. Of wanneer je wel weer in een lokaal mag zitten, maar dan op 1,5 meter afstand. Ook bij het organiseren van opleidingen komt ineens veel meer kijken dan voorheen. Daar weet Hans van der Wijk, opleidingsmanager van de ABW-opleidingen, inmiddels alles van.

Opleidingsmanager Hans van der Wijk

Hans van der Wijk en zijn team hebben een hectisch jaar achter de rug. Hoe heeft hij de afgelopen maanden ervaren?
“We zijn met z’n allen overvallen door het coronavirus”, vertelt Hans. “We hebben snel moeten schakelen om klassikale lessen om te zetten naar digitale lessen, met groepen online in ZOOM-sessies. Het was een gezamenlijke uitdaging zowel aan de kant van de deelnemers als aan onze kant. We hebben ervaren wat het betekent om met elkaar op afstand te communiceren en met elkaar van gedachte wisselen over een onderwerp dat behandeld wordt. Ik heb dat wel van een afstandje moeten volgen omdat ik in het voorjaar 3 maanden thuis ben geweest als gevolg van een coronabesmetting.”

Weer klassikale lessen

In het najaar gingen de ABW-opleidingen weer klassikaal van start, maar telkens moest rekening gehouden worden met wisselende richtlijnen vanuit het RIVM. Ook voor deelnemers en docenten die ziek waren of niet fysiek naar een les konden komen moest een oplossing gevonden worden.
Hans: “Het is een najaar met veel uitdagingen. Waar we normaal alles voorbereiden om ervoor te zorgen dat onze deelnemers kunnen starten met hun module, hadden we nu ook nog eens extra lessen in te plannen en de afhandeling van de tentamens die naar het najaar verplaatst waren.”

“Uit de evaluaties kwam duidelijk naar voren dat de deelnemers graag weer fysiek in een leslocatie de lessen wilde volgen”, gaat hij verder. “Daar zijn we mee gestart, maar we hebben behoorlijk veel regelwerk moeten verrichten met de telkens wisselende omstandigheden die door ’Den Haag‘ werden voorgeschreven. Uiteraard weten we dat dit alles noodzakelijk is om het virus beheersbaar te krijgen, maar om dat zo goed mogelijk te organiseren vergt heel veel energie en flexibiliteit van ons team. Als je bedenkt dat teamleden Maartje Vermeulen in oktober 2019 is gestart en Usha Patandin half maart van dit jaar, vind ik de geleverde prestatie nog groter. Dat wij altijd de klant voor ogen hebben met alles wat we doen, wil in deze tijd helaas niet zeggen dat we alles kunnen wat een individuele deelnemer wenst en verwacht. Achter de schermen gebeurt veel, maar dit is niet altijd direct zichtbaar voor onze deelnemers.”

Wabo en Omgevingswet

Ook het komende jaar worden er weer opleidingen georganiseerd en de veranderende wet- en regelgeving komt ook steeds dichterbij. Wat gaat er in 2021 gebeuren?
“Alle ervaringen die we tot nu toe hebben opgedaan, hopen we te kunnen vertalen in een goede dienstverlening die past bij de omstandigheden. Het voorjaar zal nog sterk beïnvloed worden door corona”, zegt Hans. “We krijgen komend jaar ook de omslag van de Wabo naar de Omgevingswet. Voor de opleiding ABW 2 zetten wij bij de module Juridisch kader in op de een combinatie van de Wabo en Omgevingswet. Per samenhangend cluster van onderwerpen wordt zowel de Wabokant als de Omgevingswet uitgelegd. Voor onze ABW 1-deelnemers zal de voorjaarsmodule nog geheel zijn ingericht op het Bouwbesluit en wordt de omslag naar de Omgevingswet ingezet in het najaar van 2021 met de module Omgevingswet/Omgevingsrecht.”

In gesprek

“Het werken op afstand betekent dat wij veel vaker dan gewoonlijk worden gebeld door deelnemers en opdrachtgevers. Vanwege het thuiswerken is de onderlinge opvang van telefoon, die normaal bij het werken op kantoor plaatsvindt, nu niet mogelijk. Dat betekent ook dat we op die momenten veel minder vaak direct de telefoon kunnen beantwoorden, waardoor onze reactietijd anders is dan men van ons gewend is. Ik wil onze opdrachtgevers en deelnemers dan ook graag bedanken voor het begrip dat zij de afgelopen tijd hebben getoond”, aldus Hans van der Wijk.

Hoogleraar Duurzaam Bouwen Anke van Hal onderzocht hoe het draagvlak voor de verduurzamingsopgaaf vergroot kan worden. Essentieel in het slagen is in haar optiek dat we streven naar een fusie van belangen. Want door koppelingen te maken met andere behoeften neemt het draagvlak voor duurzaamheidsmaatregelen fors toe.

Duurzaamheid als een middel om doelen te bereiken

“Hoewel bijna niemand tegen duurzaamheid is, zijn veel mensen hier in hun dagelijks leven minder mee bezig dan we vaak denken. Om die groep mensen mee te krijgen in de energietransitie moeten we koppelingen maken met wat zij belangrijk vinden. Duurzaamheid zet je dan in als een middel om hun doelen te bereiken in plaats van als een doel op zich.”

Prof. Anke van Hal, MSc, PhD. Professor Sustainable Building at Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is Anke van Hal een van de auteurs van de 4-daagse training Verduurzaming bestaande woningbouw.

“In de praktijk zie je dat mensen duurzaamheid weliswaar mooi meegenomen vinden, maar zij vinden andere zaken belangrijker, dus leg die koppeling. We noemen dat ook het streven naar een fusie van belangen. Dat vereist dat je breder moet kijken en dat je creatiever bent met het leggen van verbanden.”

Vraag de bewoners wat zij belangrijk vinden

“De wijk is voor bewoners erg belangrijk en verbeteringen daarin wekken enthousiasme op voor verdere verduurzaming. Door samen met de bewoners de woonomgeving toekomstbestendig te maken ontstaat er een positieve dynamiek en een andere emotionele beleving. Daardoor neemt de kans toe dat er ook draagvlak voor aanpassingen op woningniveau ontstaat. Zeker als je de bewoners vanaf het begin bij het maken van plannen betrekt en hen vraagt wat zij belangrijk vinden. Daarmee kun je bij bewoners ook het beeld kantelen dat de overheid een probleem op hun bordje gooit.”

Klimaatbestendige maatregelen op wijkniveau

“Bij verduurzaming ligt de focus vaak op CO2-reductie op woningniveau. Maar door uit te zoomen naar het woonklimaat op wijkniveau kun je het woongeluk van mensen veel breder aanpakken. Water en groen zijn in wijken bepalende geluksfactoren. Integreer daarom de woningverduurzaming met aanpassingen waardoor mensen met droge voeten naar hun huis kunnen lopen, dat in de zomer de hitte draaglijk is en we bij droogte voldoende waterbuffering hebben. Door op wijkniveau klimaatbestendige maatregelen te nemen krijg je sneller draagvlak voor andere maatregelen.”

Zoek naar creatieve koppelkansen

“Kernpunt is dat je met de bewoners kijkt naar wat zij belangrijk vinden. Dat verschilt per situatie maar die holistische aanpak is essentieel. Omarm daarom de complexiteit en zoek in brede zin naar creatieve koppelkansen. Je bent toch bezig in de wijk dus zorg in je aanpak dat er meer groen komt en meer water. Misschien kun je bij de aanleg van een warmtenet meteen het parkeerprobleem oplossen of enge plekken aanpakken.”

Mensen en gedrag zijn de derde succesfactor

“Mensen en hun gedrag zijn, na geld en techniek, de derde succesfactor in de verduurzaming. Mijn pleidooi is daarom om duurzaamheid niet als je doel te beschouwen, maar als middel om mensen te helpen. Dat vraagt aan de voorkant veel meer werk omdat je heel goed moet uitzoeken wat er leeft in de wijk en wat de mensen bezighoudt. Maar als je mensen meekrijgt dan kan het daarna ook heel snel gaan. Bovendien is het veel fijner om aan te sluiten op enthousiasme dan dat je mensen moet overtuigen en weerstand moet overwinnen. Uiteindelijk bereik je veel meer!”

Voor gemeenten en woningcorporaties is een belangrijke rol weggelegd in de energietransitie. Onderzoeker en docent Maurice Coen vertelt wat er op hen afkomt en hoe zij hier het beste mee kunnen omgaan.

De uitdaging is veranderd voor gemeenten en woningcorporaties

“De landelijke overheid geeft met het klimaatakkoord, door de koppeling aan de aardgasvrij-opgave heel duidelijk richting aan hoe we de energietransitie in de gebouwde omgeving gaan organiseren. Zo moet iedere gemeente voor eind 2021 een Transitievisie Warmte ontwikkelen, op basis van Regionale Energiestrategieën. Op basis van die Transitievisie Warmte moeten er wijkuitvoeringsplannen ontwikkeld worden. Deze aanpak schept duidelijkheid en biedt mooie kansen die we moeten pakken, terwijl we ons tegelijkertijd bewust zijn van de drempels die de aanpak met zich meebrengt.”

Maurice Coen

De wijk is de maat der dingen

“In de nieuwe aanpak is de gemeente de regiehouder en worden woningcorporaties geacht de startmotor te zijn. Omdat de wijk nu de maat der dingen is, verandert de opgave flink. Voorheen pakten woningcorporaties renovaties met hoge energieambities met name complex- en buurtgewijs aan. Nu moet er vanuit een breder perspectief worden gekeken, zelfs vanuit de hele wijk.”

Gemeenten en woningcorporaties moeten samen optrekken

“Ik denk dat gemeenten en woningcorporaties de kans moeten pakken om gezamenlijk de wijkuitvoeringsplannen te ontwikkelen. Ze kunnen namelijk heel goed gebruik maken van elkaars expertise. Een gemeente heeft de regie maar heeft zelf bijna geen bezit in zo’n wijk. De woningcorporatie heeft bezit in de wijk en kent haar bewoners. Met hun woonconsulenten hebben zij geweldige voelsprieten in de wijk. Je ziet die samenwerking ook al gebeuren en sommige gemeenten en woningcorporaties pakken dat echt fantastisch op.”

De peilstok in de wijk zetten

“Daarnaast wonen er natuurlijk ook particulieren in een wijk en zijn er scholen, bedrijven, kerken en is er een buitenruimte. De gemeente zou daarom in brede zin de peilstok in de wijk moeten zetten. Want anders bestaat het risico dat er te veel over de wijken en de mensen in de wijken wordt gepraat, in plaats van met hen. In mijn beleving moet je daarom optrekken in gezamenlijkheid met alle stakeholders. Gebruik elkaars kennis.”

Woningcorporaties: kijk waar je de gemeente kunt helpen

“Wat we soms zien is dat sommige woningcorporaties, die soms al hard bezig waren met het verduurzamen van hun bezit, nu pas op de plaats maken. Vanuit de gedachte dat ze willen voorkomen dat zij maatregelen gaan nemen die niet aansluiten op de plannen van de gemeente. Waarin misschien wel een warmtenet wordt opgenomen. Die woningcorporaties zou ik willen oproepen om juist actief de gemeenten te benaderen om te kijken of je elkaar kunt helpen of adviseren.”

Cursus Verduurzaming Bestaande Woningbouw

“We hebben de cursus Verduurzaming Bestaande Woningbouw ontwikkeld in samenwerking met onder andere Anke van Hal, Isso, Nyenrode en BOB-KOB. Mede om de kennis die was opgedaan in bijvoorbeeld de Stroomversnelling naar de markt te brengen. De cursus is bedoeld voor een brede groep betrokkenen: zowel gemeenten als woningcorporaties en aannemers.”

“In mijn deel van de cursus probeer ik met de deelnemers breder naar de opgave te kijken. Want iedereen kijkt vanuit zijn eigen bril naar de energietransitie. Het is interessant en inspirerend om met elkaar de opgave vanuit verschillende vakgebieden en perspectieven te bezien. Bijvoorbeeld door te bespreken wat de invloed is van de wijkgerichte aanpak op de manier waarop partijen met elkaar samenwerken. En wat dat weer betekent voor de organisatie, processen, cultuur, competenties en je mandaat. Uiteindelijk willen we de deelnemers een steviger fundament geven om beslissingen te nemen en om richtingen en mogelijkheden te verkennen.“

Besef dat je zelf ook moet veranderen

“Een leerzaam onderdeel van de training is de reality game. Daarin spelen we een concrete opgave na, waarbij kristalhelder wordt dat een andere manier van werken ook iets anders van jouzelf vergt. Daarbij ontstaat meer begrip voor de belangen van anderen, allereerst de bewoners maar ook van de gemeente, woningcorporatie en bouwers. Dat begrip maakt dat je sneller de benodigde stappen kunt maken in de energietransitie. Daarmee geeft het behalve inzicht ook uitzicht op handelingsperspectief.”

Maurice Coen houdt zich, vanuit onder andere Nyenrode en de Stroomversnelling bezig met het ontwikkelen en overdragen van kennis over maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid. Met name de energietransitie in de gebouwde omgeving en de impact van de energietransitie op organisaties en op de samenwerking tussen organisaties. Maurice is bij BOB-KOB als trainer en docent betrokken bij de cursussen Verduurzaming Bestaande Woningbouw en Nul-op-de-meter.

Omdat bedrijven eigen specifieke uitdagingen en ambities hebben, is het soms wenselijk om een maatwerk opleidingstraject te ontwikkelen. Een voorbeeld is het incompanytraject dat BOB samen met BAM Infra Telecom ontwikkelde.

Joost Chantrel, HR businesspartner BAM Infra Telecom: “Als bedrijf zijn we vooral bekend vanwege het uitrollen van netwerken voor providers zoals Eurofiber, Ziggo en Tele2. Door het toenemende belang van data en door de veranderende klantvraag, gaat onze dienstverlening veranderen. Wij willen opschuiven in de keten en ons meer gaan richten op zaken als service en onderhoud, big data en voorspellend onderhoud.”

Met gerichte opleidingen en trainingen bijdragen aan de nieuwe strategie

Joost Chantrel (links) en Gerard Kraan van BAM Infra Telecom.

Gerard Kraan, opleidingscoördinator BAM Infra Telecom: “Vanuit ons eigen opleidingscentrum in Zwammerdam organiseren we vaktechnische opleidingen en werken we aan innovaties. Daarnaast denken we ook mee hoe we met gerichte opleidingen en trainingen bij kunnen dragen aan de nieuwe strategie.”

Joost: “We zijn begonnen met een eerste aanzet voor een opleiding voor onze aankomende projectleiders. Dat eerste idee hebben Gerard en ik gepresenteerd bij een bijeenkomst met alle leidinggevenden.” Gerard lacht: ”De volgende dag hadden we al 22 aanmeldingen! We zaten dus duidelijk op het goede spoor en we hebben ons idee toen verder uitgewerkt.”

De docenten zijn echte praktijkmensen

Joost: “Toen we voor onszelf wisten hoe het traject er op hoofdlijnen uit moest zien, hebben we uit drie mogelijke partners BOB geselecteerd. Belangrijk in die selectie was dat de opleidende partij in staat moest zijn om samen met ons onze ideeën en doelstellingen te vertalen naar concrete opleidingstrajecten. Met zowel aandacht voor de soft skills als voor de vaktechnische inhoud.” Gerard: “We werkten al langer met BOB samen. In het selectieproces bleek dat BOB het beste paste bij dit traject en bij onze organisatie.” Joost: “Belangrijk in onze keuze was ook dat de BOB-docenten echte praktijkmensen zijn. Ze spreken dezelfde taal, snappen hoe onze processen in elkaar zitten en herkennen bepaald gedrag bij onze jongens. Dat is heel waardevol voor ons.”

“Nadat we nog voorzichtig waren gestart met één traject, raakten steeds meer collega’s enthousiast. Door de toenemende vraag uit de organisatie hebben we ook snel opgeschaald. Inmiddels lopen er naast het 2-jarige traject voor de projectleiders, ook trajecten voor onze uitvoerders (1 jaar) en eerste monteurs (3 tot 6 maanden). Momenteel werken we aan een nieuw traject voor storingscoördinatoren. Inmiddels trainen we al zo’n 10% van onze organisatie.”

Herkenbare theorie door het gebruik van eigen processen, systemen en lijstjes

Gerard: “Een groot voordeel van dit incompanytraject, is dat het volledig op maat van ons bedrijf is gemaakt. In de lesstof komen bijvoorbeeld onze eigen processen, systemen en lijstjes voorbij. Daardoor is de theorie direct herkenbaar voor de deelnemers. Door de integrale aanpak is er een hele goede samenhang tussen de verschillende modules en de verschillende trajecten. Hiermee kunnen we onze medewerkers steeds een stapje hogerop brengen met een totaalpakket aan goed afgestemde opleidingen.”

Joost: “Wat ook heel mooi is, is dat onze mensen naar elkaar toe groeien. Je ziet dat er hele hechte groepen ontstaan die elkaar straks, ook buiten de opleiding om, steeds makkelijker weten te vinden.”

Maatwerktraject in de infra
Voor en met BAM Infra Telecom ontwikkelde BOB een traject voor tot nu toe drie groepen werknemers: 1e Monteur nieuwe stijl, Uitvoerder nieuwe stijl en de Aankomend Projectleider. Een traject voor Storingscoördinatoren wordt ook weer opgestart.

Het traject is per functie afgestemd op de benodigde kennis èn op de vereiste vaardigheden. Zo zijn leidinggeven en communicatie belangrijke items in ieder deeltraject. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld projectplanning en projectbeheersing, juridische aspecten, (LEAN) planningen en commercieel denken en doen. De inhoud is in nauw overleg tussen BOB, haar praktijkdocenten en BAM Infra Telecom bepaald.

Vakdocent Henry de Roo houdt zich dagelijks bezig met bouwregelgeving en omgevingsrecht. Vanuit zijn eigen adviesbureau is hij actief als ‘interimmer’, adviseur en docent van meerdere opleidingen. Hij vertelt over de vele veranderingen die de nieuwe wetgeving met name voor gemeentes met zich meebrengt en hoe BOB deze veranderingen verwerkt in haar opleidingen.

Henry de Roo, o.a. docent voor BOB voor de opleidingen ABW 1 en 2

“De invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging brengt veel wijzigingen met zich mee. Bij BOB volgen wij deze ontwikkelingen op de voet zodat deelnemers altijd de actuele kennis hebben die voor zijn of haar werkzaamheden nodig zijn. Met andere docenten werken we achter de scherm hard om de opleidingen ABW 1 en 2 aan te passen aan de veranderingen.”

Nieuwe rol voor de gemeentes

“De rol van gemeentes gaat flink veranderen als de Wkb in werking treedt. Want hoewel de gemeente het bevoegd gezag blijft, verandert haar rol als vergunningverlener. Nieuw is dat de bouwactiviteit opgeknipt wordt in een technisch- en een ruimtelijk deel. Ook zal de gemeente bepaalde bouwwerken, zoals woningen en kleinschalige kantoren of industriegebouwen, niet meer toetsen aan de (installatie)technische voorschriften van het Bouwbesluit, dat straks overigens het Besluit leefomgeving bouwwerken heet. De samenwerking met kwaliteitsborgers is ook nieuw. De rol van het bevoegd gezag als toezichthouder op de naleving van het Bouwbesluit 2012 wijzigt niet. De gemeente blijft ook verantwoordelijk voor de omgevingsveiligheid en de bestuursrechtelijke handhaving.”

Impact is afhankelijk van je rol en functie

“De impact die de wijzigingen gaan hebben, heeft vooral te maken met de functie en rol die mensen hebben. Maar zeker is dat door de invoering van de Wkb en de Omgevingswet veel anders wordt. Dat geldt bijvoorbeeld voor casemanagers, Wabo-vergunningverleners, toezichthouders en handhavers, in gemeentelijk organisaties of bij uitvoeringsdiensten. Investeren in het trainen en opleiden van die medewerkers is dan ook essentieel.”

Actueel lesmateriaal

“Ons lesmateriaal is uiteraard actueel voor de huidige situatie. Op de achtergrond werken wij aan de aanpassingen van zowel de modules Omgevingsrecht (ABW 1) als Juridische kader (ABW 2). Ook gaan we de modules Bouwtechnische Regels (ABW 1) en Bouwbesluit (ABW 2) aanpassen op de Wet kwaliteitsborging en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De definitieve omzetting van de lesstof vindt volgend jaar plaats, omdat wij alleen de actuele wetgeving kunnen tentamineren.”

Trots om mijn ervaring en kennis door te geven

“Ik geef cursussen sinds de invoering van het Bouwbesluit in 2012 en in 2015 ben ik bij BOB gestart als docent voor de module Bouwbesluit (ABW 2). De laatste jaren ben ik vooral docent voor de modules Bouwtechnische Regels en Omgevingsrecht (ABW 1). Het leuke is dat ik, nadat ik in 2001 als ‘junior’ in het vak begon, zelf de opleidingen ABW 1, ABW 2 en de kopstudie ABW 3 heb gevolgd. Dat ik jaren later mijn opgedane ervaring en kennis als docent weer mag doorgeven maakt me best trots!”

Maart 2019 zijn NTP, Van Gelder en BAM Infra met vijf nieuwe medewerkers van buiten de sector het avontuur aangegaan. De bedrijven ervaarden problemen bij het aantrekken van calculatoren en zochten daarom naar potentieel buiten de gebaande paden. Om deze medewerkers met een totaal andere achtergrond te laten slagen, zorgden de bedrijven voor intensieve en informele scholing op de werkplek. Verder benaderden ze BOB-KOB voor de formele scholing. Onder leiding van de docent volgde de groep een opleidingstraject van Infratechniek en calculeren.

Op 9 september 2020 ontvingen de medewerkers het diploma Techniek Infra en het certificaat Opdrachtverwerving & calculatie van Bouwend Nederland. Bovendien heeft de hele groep een vaste aanstelling gekregen. BOB-KOB feliciteert en complimenteert daarom de bedrijven en de medewerkers met het behaalde resultaat.

Ook de heer All de Rooij sprak namens de Examencommissie Bouwend Nederland zijn grote waardering uit voor de prestaties en de ontwikkelingen van de deelnemers en roemde de samenwerking tussen deze infrabedrijven.

Op de foto tonen de heren Sebastiaan Schuchard, Dinand Derks, Gerard van Winssen, Bert-Jan Udink en Majd Alhalabi onder toeziend oog van de docent Ed de Vreede hun diploma’s.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over het zij-instroomtraject contact op met René van den Hoeven, vandenhoeven@bob-kob.nl

Uitvoerder Tim Kokhuis, voelt zich helemaal thuis bij Sallandse Wegenbouw en in de civiele techniek. “Ik vind de afwisseling leuk, elke dag is anders. Ook hou ik van de combinatie tussen buiten en binnen. Dat je binnen het werk voorbereidt voor de jongens buiten en dat je zelf buiten inmeet.”

Tim Kokhuis, cursist Uitvoerder Infra 2

Tim is opgegroeid op een boerderij: “Van kinds af aan was ik veel buiten of in de werkplaats aan het sleutelen. Ik heb daardoor een beetje een technische achtergrond.” Hij heeft zich goed voorbereid voor hij de opleiding Civiele Techniek koos op Hogeschool Saxion in Enschede. Tim: “Om te zien wat het werk precies inhield ben ik een dag of twee met mijn oom meegelopen, hij werkte bij Sallandse Wegenbouw. De uitvoeringskant van het werk sprak mij aan net als de combinatie tussen buiten en binnen. Na mijn stage bij Sallandse Wegenbouw ben ik hier gebleven.”

Rioolwerk is boeiend

“Het mooiste zijn reconstructies waar het straatwerk en het rioolwerk bij elkaar komen. Rioolwerk is altijd boeiend, je kunt nooit in de grond kijken en je komt van alles tegen. Het is elke keer weer een verrassing wat het grondwater doet en daar moet je je planning op aanpassen. Je hebt met diverse partijen te maken, met NUTS-bedrijven die de lichtmasten komen zetten, de groenmensen die het plantwerk gaan aanleggen. Je hebt veel afwisseling in het vak en niet alles is voorspelbaar, dat vind ik leuk. Soms is het tijdens de werkzaamheden stressvol, maar je groeit daar in en je weet dat het wel weer goedkomt.”

Opleiding

“Ik kreeg van mijn werkgever de mogelijkheid om me verder te gaan verdiepen in de stof. Ik ben de opleiding Uitvoerder Infra 1 van BOB gaan doen en daarna Uitvoerder Infra 2. Ik vond het onderdeel lean bouwplanning interessant. We moesten met Legoblokjes gaan bouwen en eerst denk je, dat is niet zo moeilijk. Gaandeweg kom je erachter hoe je slimmer kunt bouwen als je een andere tekening hebt. Vertel je de jongens buiten hoe het moet worden, geef je ze een tekening of geef je ze een tekening met instructies? Het kwartje valt sneller doordat je er zelf mee oefent.”

Sociale vaardigheden

“Aan sociale vaardigheden heb ik veel gehad”, gaat Tim verder. “De docent had goede praktijkvoorbeelden en je kon zelf ook voorbeelden meenemen waar je in je werk tegenaan loopt. Ik ben iemand van de praktijk, die sociale vaardigheden vind ik wel lastig. Zelf vind ik dat ik wel heel sociaal ben, maar hoe zeg ik als 24-jarige tegen een oudere en ervaren grondwerker: “dat gaan we niet zo doen, dat moet anders”. Hoe kun je zoiets nou aanpakken zonder dat je overkomt als een betweter, maar dat je de situatie wel kunt veranderen zoals jij het voor ogen had.”

Eerst ervaring opdoen

“Mijn ambitie is toch wel om hoofduitvoerder te worden en wie weet word ik over een aantal jaren zelfs projectleider. Ik vind het ook belangrijk dat je eerst veel ervaring opdoet, dat je niet te snel gaat. Ik kijk heel veel wat de jongens aan het doen zijn, zodat je weet waar ze mee te maken krijgen, daar leer ik een heleboel van. Dan kun je daar in de voorbereiding ook rekening mee houden.”

Steeds vaker gaan bouwbedrijven zelf, al dan niet in bouwteam, projecten van de SO- naar de DO/UO-fase brengen. Dit vraagt om andere competenties van projectvoorbereiders en projectcoördinatoren. Docent Eddy Teunissen van de nieuwe post-hbo-opleiding Projectvoorbereider is ervan overtuigd dat de bouw, door anders te denken en te doen hogere kwaliteit kan leveren en de (faal)kosten kan beperken.

“De opleiding is ontwikkeld voor de professionals die in de voorbereiding met een project aan de slag gaan,” vertelt Eddy. “Die werken bij ontwikkelende bouwers of bij aannemers die in bouwteams projecten uitvoeren. Die mensen geven we de kennis en de kunde mee om projecten zodanig neer te zetten, dat deze succesvol gerealiseerd worden met een optimale prijs-kwaliteit verhouding.”

Eddy Teunissen is na een jarenlange loopbaan in de aannemerij in 2019 begonnen met Teunissen Bouwmanagement en Advies. Vanuit zijn ervaring en kennis is Eddy een van de ontwikkelaars en docent/begeleider van de nieuwe post-hbo-opleiding Projectvoorbereider.

Het succes wordt aan de voorkant bepaald

“Het succes van een project wordt bepaald aan de voorkant, in de projectvoorbereiding. Daar is de juiste visie op het project essentieel: hoe pak je zaken aan en welke keuzes maak je. Dat vraagt om mensen die doordenken, die nadenken over wat je tegen gaat komen, wat de opdrachtgever wil en hoe een gebouw ook op lange termijn waarde oplevert.”

Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

“In de opleiding werken de deelnemers een voorbeeldproject uit, van schetsontwerp (SO) naar voorlopig ontwerp (VO), naar definitief ontwerp (DO) (vergunningsaanvraag gereed). In 11 bijeenkomsten behandelen we aan de hand van dat voorbeeldproject alle mogelijke succesfactoren, uiteraard proces(beheersing), techniek en financiën, maar ook juridische en wettelijke aspecten. Daarnaast krijgen ze meer inzicht in belangrijke onderwerpen als bouwfysica, geluid en brandveiligheid. En natuurlijk is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, zodat hun effectiviteit en impact toeneemt.”

Projecten gestructureerd en procesmatig oppakken

“De deelnemers leren om projecten gestructureerd en procesmatig op te pakken. Door van een afstand te kijken en weer in te zoomen. Waarbij ze ook out of the box gaan denken. Bijvoorbeeld door vanuit Total Cost of Ownership (TCO) na te denken over hoe je op termijn waarde en kwaliteit kunt toevoegen, door aan de voorkant over alternatieven na te denken. Met aandacht voor duurzaamheidsaspecten, zoals BREEAM of cradle to cradle, en voor alternatieve bouwmethodieken zoals prefab of modulair bouwen. Door op een andere manier te kijken, en door continu investeringen en effecten af te wegen, maak je de beste keuzes in geld, tijd en kwaliteit. Binnen een strak proces, met een integraal projectvoorbereidingsschema en fasedocumenten om iedere fase goed af te sluiten.”

Direct toepasbare verbeteringen voor de bedrijven

“Doordat we werken in kleine groepjes leren deelnemers van elkaars ervaring. Ze spiegelen het geleerde ook steeds naar de eigen organisatie. Voor de eindopdracht vertalen de deelnemers de nieuwe kennis ook naar een concreet verbeteradvies aan de eigen organisatie. Daarmee krijgt het bedrijf direct toepasbare verbeteringen in proces, structuur en tools.”

Techneuten leren om anders te denken

“Wij willen techneuten leren om meer en anders na te denken, bijvoorbeeld over alternatieve oplossingen. En om niet alleen naar risico’s te kijken, maar juist ook naar kansen en hoe je die samen kunt verzilveren. Want door te denken in kansen en door daarbij samen te werken met partners en opdrachtgevers, creëer je win-win. Bovendien wordt het bouwen voor iedereen veel leuker!””

Een nieuwe visie op bouwen

“Met deze opleiding willen we deelnemers een nieuwe visie op bouwen geven. Zodat ze meer integraal gaan denken, samen met andere disciplines en stakeholders. Waarbij zij creatief zoeken naar alternatieve oplossingen en continu de consequenties afwegen tussen techniek, tijd en geld. Met een scherpe focus op proces en structuur realiseren zij dan succesvolle projecten tegen lagere kosten.”

In juni is het essay ‘Een zachte landing’ gepubliceerd. Het essay is het openbare eindrapport van onderzoeksproject ‘de Kennisversnelling’. Dit onderzoeksproject heeft als doel om de energietransitie in de bestaande woningbouw te versnellen, met name via (vernieuwing van) de kennisinfrastructuur die uitvoerende partijen in de woningbouw van nodige kennis voorziet.

Wil je als organisatie aan de slag met het renoveren van woningen met hoge energieambities, dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat hebben vooruitstrevende marktpartijen, de koplopers, al voor je gedaan. Zij hebben veel ervaring en kennis opgedaan en weten inmiddels dat voor een succesvol resultaat een andere manier van samenwerken en organiseren nodig is.

Deze kennis is beschikbaar voor iedereen die wil starten met dergelijke renovaties. Het blijkt echter dat marktpartijen deze kennis nauwelijks benutten. Door ‘de Kennisversnelling’ leren kennisorganisaties in de kennisinfrastructuur hoe zij essentiële kennis op het gebied van ‘anders samenwerken en organiseren’ (niet) kunnen overbrengen op woningcorporaties en aanbieders van woningrenovaties met hoge energieambities.

Praatplaat met aanbevelingen

Om de kans op succesvolle renovaties met hoge energieambities te vergroten, wordt in het essay een aantal aanbevelingen gedaan, die geïllustreerd staan op de bijbehorende praatplaat. Aanbevelingen voor kennisorganisaties over onder andere het (belang van) het werken met bestuurders van woningcorporaties en aanbieders van renovatieconcepten.

Download het essay ‘Een zachte landing’

Download de praatplaat.

Bekijk ook projectsite De Kennisversnelling

Merjam Alsayegh (34) is junior projectinspecteur bij de gemeente Den Haag, Stadskantoor Leyweg. Ze behaalde haar ABW 1-diploma, en onlangs ook ABW 2, dat inhoudelijk goed aansluit bij haar werk als vergunningverlener. “Ik kan plannen nu beter toetsen aan het Bouwbesluit dan voorheen.”

Merjam is van Iraaks-Iraanse afkomst. Sinds haar komst naar Nederland, 25 jaar geleden, heeft ze continu gestudeerd: “Ik ben hartstikke leergierig en vooral geïnteresseerd in techniek. Daarom heb ik mbo Bouwkunde gedaan, en daarna de hbo-opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie. En inmiddels dus ook ABW 1 en 2, vanuit mijn werk bij de gemeente Den Haag. Daar heb ik trouwens ook de module Communicatie gevolgd van het Permanente Educatie-traject van BOB.

Als junior projectinspecteur toetst Merjam vergunningaanvragen van Haagse bewoners en ondernemers aan het Bouwbesluit en het geldende bestemmingsplan. Daarna heeft zij altijd overleg met een senior inspecteur aan de Leyweg of op Stadhuis Spui. Verleende vergunningen gaan naar de afdeling Toezicht. Merjams werk is hectisch, maar boeiend: “Elke vergunningaanvraag is uniek.”

Als ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht moet je kennis hebben van de relevante bouwregelgeving, vergunningverlening, inspectie en handhaving. ABW 1 focust vooral op toepassing daarvan. ABW 2 gaat inhoudelijk dieper op zaken in, zoals bestemmingsplannen. Maar ook: hoe interpreteer je wetgeving? Je leert kortom op een verantwoorde manier zowel de omgevingsvergunningen als het toezicht op de bouw uit te voeren.

Merjam Alsayegh, junior projectinspecteur bij de gemeente Den Haag

Pittige tentamens

“Bij elke lesstof kregen we vragen en plannen”, vertelt Merjam. ”Aan de hand van die plannen moest je de vragen beantwoorden. De module Bouwbesluit 2012 vond ik het moeilijkst; dat vak heb ik in twee herkansingen gehaald. Sowieso was het tentamen van ABW 2 aanzienlijk pittiger dan van 1. Ik had echt weken verlof opgenomen voor het tentamen. Ik ben dan ook superblij dat ik ben geslaagd!”

Alle bloed, zweet en tranen dienden een goed doel, want Merjam ervaart in de praktijk veel nut van het geleerde: “Ik kan plannen nu beter toetsen aan het Bouwbesluit dan voorheen. Ook waren er mooie eyeopeners. Sommige zaken had ik eerder echt anders bekeken. Zo heb ik nu meer inzicht in de bestemmingsplanprocedure, met de diverse fases daarin. Al die verschillen zijn interessant om te weten.”

Merjam is nu ook beter doordrongen van hoe belangrijk belanghebbenden zijn, wat terugkomt in de zienswijzeprocedure. “Stel dat een verbouwingsplan niet passend is met het bestemmingsplan, en wij willen toch vergunning verlenen: dan komen er zienswijzen van de klant. Hoe ga je daar dan mee om? Dit komt veel voor in de praktijk.”

In de toekomst zou Merjam graag grotere vergunningsprojecten toetsen. Qua opleiding kiest ze voor een tussenstop. “Voor nu vind ik het even welletjes. Daarna ga ik verder kijken welke cursussen nodig zijn. Bijvoorbeeld met het oog op de nieuwe Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Daar zul je in mee moeten.”

Er komen heel veel veranderingen op ons af zoals de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Wat betekent dat voor jouw toekomst en hoe kunnen we je hier het beste bij ondersteunen? Om daarachter te komen gaan we je benaderen als je bij ons opleidingen op het werkgebied VTH hebt gevolgd.

Covid-19 heeft de omstandigheden waaronder je je werk moet doen behoorlijk veranderd. Maar de bouw gaat door! Wat betekent dat voor jou, de uitvoering van je werkzaamheden, overleg met de collega’s, begeleiding en coaching van nieuwe medewerkers? Je bent nu een vakman of vakvrouw die werkt met de Wabo. Hoe krijg je je kennis scherp voor bijvoorbeeld de Omgevingswet? Hoe kunnen wij je helpen je hierop voor te bereiden?

Al met al heel veel zaken die belangrijk zijn voor jou en de uitvoering van de werkzaamheden in je functie binnen VTH. We willen graag weten wat je van ons, BOB, verwacht en of je bijvoorbeeld toe bent aan verbreding of verdieping van je kennis. Daarom nemen we binnenkort contact met je op als je bij ons de ABW 1 hebt gevolgd.

Bij BOB praten we regelmatig met mensen uit het vakgebied. Het Curatorium is hierbij ook een belangrijke sparringpartner als het gaat om de inhoud en richting van opleidingen. Maar ook jouw ideeën zijn belangrijk.

Wij horen graag jouw kijk op de toekomst.

Woningcorporaties staan voor een grote uitdaging om hun bouwopgave te realiseren. Directeur-Bestuurder Bas Sievers van woningcorporatie Woonpartners in Helmond vertelt over de oorzaken van de problemen en de mogelijke oplossingen.

“Als woningcorporaties willen wij dat mensen in Nederland prettig en gezond kunnen wonen in een huis dat bij hun past en betaalbaar is. Op de huidige overspannen woningmarkt is dat een bijna onmogelijke opgave.”

Juist de mensen met onmisbare beroepen raken tussen wal en schip

Bas Sievers, directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonpartners in Helmond

“In de coronatijd zag je een herwaardering van de onmisbare beroepen in Nederland zoals verpleegkundigen, politieagenten, supermarktmedewerkers of buschauffeurs. Maar dat is precies de groep mensen die in de huidige woningmarkt tussen wal en schip dreigen te raken. De laatste jaren zijn de prijzen van koopwoningen enorm gestegen door onder andere de extreem lage rentes. Daardoor is de betaalbaarheid voor grote groepen mensen onder druk komen te staan. Die middengroep kan ook niet terecht in de sociale huursector omdat ze daarvoor een te hoog inkomen hebben.”

Voor corporaties is de investeringsruimte fors gedaald

“We komen in Nederland momenteel 330.000 woningen tekort. Met Woonpartners zouden wij de komende 10 jaar bijvoorbeeld 1.000 woningen willen bijbouwen, op een bezit van 7.500 woningen. Maar voor corporaties is de investeringsruimte fors gedaald door de belastingheffingen. Bovendien willen we de huren niet boven de inflatie laten stijgen en moeten en willen we ons bezit verduurzamen. Tel daarbij de sterke stijging van de productiekosten op en dan kom je op een financieel plaatje waarin corporaties te weinig geld beschikbaar hebben. De uitdaging voor de corporatiesector is dan ook om, samen met de overheid en de marktpartijen, deze woningen te realiseren, of te verduurzamen, tegen fors lagere prijzen.”

Leren van andere bedrijfstakken

“Kijkend naar de bouwers zie je dat zij de benodigde productieaantallen waarschijnlijk organisatie-technisch al niet meer aan kunnen. Met name door een gebrek aan vakmensen. Maar je ziet in andere industrieën, zoals auto’s, meubels en pc’s, dat daar het aandeel ‘handjes’ in de productie sterk is gedaald, zonder dat de relatieve kosten daar sterk stegen en soms zelfs daalden.”

“Mijn oproep aan de markt is daarom, en dat zijn niet alleen bouwers maar dat kunnen ook nieuwe toetreders zijn, om te leren van andere bedrijfstakken die succesvol hebben geïndustrialiseerd. Want waarom zouden er in de woningbouw geen gestandaardiseerde marktproducten mogelijk zijn, die toch diversiteit bieden? Niemand zit daarbij te wachten op een standaardwoning. Maar als je de productie slim inricht en industrialiseert dan kun je, in plaats van eenheidsworst, juist een breed en divers aanbod neerzetten. Ik vergelijk het vaak met LEGO, waar je vanuit een aantal basisbouwstenen toch enorm veel variaties kunt neerzetten. Zoiets moet bij huurwoningen ook mogelijk zijn, want die zijn in de basis ook niet steeds anders.”

Markt uitdagen om met slimme en goedkopere producten te komen

“De vaak gehoorde discussie over de benodigde schaalgrootte proberen we te doorbreken in het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). Daar bundelen we met 9 gemeenten en 13 corporaties onze massa en hebben we de markt uitgedaagd om te komen met een reproduceerbaar product, waarmee sneller, beter en goedkoper gebouwd kan worden. Met voldoende diversiteit en zo duurzaam mogelijk. We staan samen voor een gigantische uitdaging ten aanzien van betaalbare en duurzame sociale huurwoningen. Corporaties moeten dit dan ook integraal oppakken met gemeenten en bouwende en productleverende partijen. De belangrijkste vraag aan de markt is om met slimme en goedkopere producten te komen.”

Woningcorporaties hebben moeite om de enorme bouwopgave te realiseren. Jasper Ponte is namens management- en adviesbureau Brink nauw betrokken bij diverse bouwprojecten voor woningcorporaties. Hij vertelt waar in zijn ogen de kansen zitten en hoe marktpartijen corporaties kunnen helpen.

“Het tekort aan sociale huurwoningen leidt steeds vaker tot schrijnende situaties. Landelijk ligt er dan ook een enorme opgave voor corporaties. De belangrijkste knelpunten zijn mijns inziens een gebrek aan geschikte bouwlocaties en hoge bouwkosten.”

Gebrek aan landelijke regie over ruimtelijke ordening

“Het ontbreekt aan goede locaties waarop we kunnen bouwen met het volume dat nodig is. Naar mijn mening wreekt zich hier het gebrek aan landelijke regie over de ruimtelijke ordening. We hebben behoefte aan grote VINEX-achtige locaties, maar er komen vooral kleine en versnipperde locaties vrij. Op dat beperkte aanbod zitten bovendien vaak bouwclaims wat ook weer prijsverhogend werkt. Ook als de overheid die regierol gaat terugpakken zal het nog jaren duren voordat dit concrete gevolgen heeft. Op korte termijn blijft dit probleem dus sowieso bestaan.”

Jasper Ponte van management- en adviesbureau Brink

Gemiddeld stegen de kosten per woning met € 50.000,-

“De bouwkosten zijn sinds 2016 enorm toegenomen. Dit heeft voor een deel conjuncturele oorzaken waaraan weinig is te sturen en die tijdelijk zijn, hoewel ze nu al een tijd duren. Wettelijke duurzaamheidseisen hebben tot een structurele kostenverhoging van € 10.000,- geleid. Daaraan voegen gemeenten vaak eigen, kostenverhogende ambities toe. Kosten die in het midden- en hogere segment te dragen zijn, maar niet in de sociale huursector.”

Vraagbundeling, standaardisatie en procesafspraken tussen gemeenten en corporaties

“In het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) werken 9 gemeenten en 13 corporaties samen om de bouwopgave te realiseren. Vanuit Brink begeleid ik daar het proces om, met vraagbundeling en standaardisatie en procesafspraken tussen corporaties en gemeentes, te komen tot een versnelling van de bouwproductie tegen lagere kosten.”

Uitontwikkelde conceptwoningen

“Een concrete uitwerking van die opdracht is de recente aanbesteding waarin we marktpartijen vragen om een uitontwikkelde conceptwoning, liefst met meerdere verschijningsvormen, tegen een gunstige prijs te bouwen. In eerste instantie voor een pilot voor 200 grondgebonden en 200 gestapelde woningen in 3,5 jaar tijd. Met de verwachting dat een succesvolle aanbesteding al binnen de looptijd tot een groter volume leidt. Corporaties hebben veel behoefte aan goede conceptwoningen.”

Wees transparant over de prijzen van conceptwoningen

“Waar corporaties ook behoefte aan hebben is transparantie in de prijzen van de conceptwoningen, in de vorm van standaard prijslijsten. Natuurlijk heb je te maken met variabelen door de locatie of de grondkosten, maar ik denk dat meer openheid in de kosten helpt om de interesses voor conceptwoningen bij corporaties verder aan te wakkeren.”

Corporaties willen de kosten op lange termijn weten

“Tot slot zou ik marktpartijen adviseren om veel meer nadruk te leggen op de levensduurkosten van de woning. Bouwers focussen zich op bouwkosten maar corporaties willen weten hoe het product het over een periode van vele decennia doet. Ontwikkel een branchebrede, bij voorkeur genormeerde, vergelijking van de Total Cost of Ownership. Dan hebben corporaties goede informatie om een keuze te maken en kunnen marktpartijen hun producten gericht verbeteren.”

In de week van 14 t/m 18 september zijn er op diverse locaties in het land adviesbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kun je je persoonlijk laten informeren en adviseren bij een opleidingslocatie bij jou in de regio. We vertellen je bijvoorbeeld meer over de nieuwe KOB-opleiding Bouwmanagement of de nieuwe BOB-opleiding Projectvoorbereider. Maar je kunt ook langskomen voor persoonlijk ontwikkeladvies of voor organisatieadvies.

Kom langs op een locatie bij jouw in de regio! Bekijk de locaties, data en tijden.

In de bouw en infra is een groot tekort aan personeel. Niet alleen op de bouwplaats hebben bedrijven vakmensen nodig, ook op kantoor is er behoefte aan bijvoorbeeld werkvoorbereiders en calculatoren. Met de campagne ‘Van bank naar bouw’ laat Bouwend Nederland zien dat het heel goed mogelijk is om een carrièreswitch te maken richting de bouw.

Onze collega Mirjam werkte voorheen bij de Rabobank, maar na weer een reorganisatie ging ze op zoek naar wat anders. Ze raakte geïnteresseerd in het beroep kopersbegeleider, je adviseert dan kopers van een nieuwbouwhuis over o.a. meer- en minderwerk. Ze deed daarom de BOB-opleiding Elementaire bouwkunde A, waar ze in 12 avonden en een middag op de bouwplaats de basisbeginselen in de bouw leerde. Mirjam is uiteindelijk bij BOB-KOB terecht gekomen waar ze cursisten inschrijft en adviseert over opleidingen op het gebied van beheer en onderhoud.

In onderstaande video vertelt Mirjam over haar carrièreswitch.

 

Op 23 juli was in de bijlage van het AD en De Gelderlander ook te lezen hoe een aantal mensen de overstap naar de bouw maakt. In een artikel over zij-instromers in de bouw is Mirjam samen met een deelnemer aan ons zij-instroomtraject voor calculatoren in de infra aan het woord.

 

BOB-KOB heeft een mooi aanbod aan opleidingen voor mensen die zich (verder) willen ontwikkelen in de infrabranche. Dit najaar kun je weer klassikaal deelnemen aan een van onze opleidingen. Waarbij je niet alleen leert van praktijkgerichte docenten, maar ook van de ervaringen van je medecursisten. De lessen worden uiteraard georganiseerd binnen de coronarichtlijnen van de overheid.

Wanneer je merkt dat je kennis tekort komt in je functie is het tijd om jezelf snel op niveau te brengen. Bijvoorbeeld met een van de functiegerichte opleidingen van BOB voor de projectleider, (meewerkend/assistent) uitvoerder, calculator of werkvoorbereider.

Wil je een brede basis leggen en doorgroeien naar meer verantwoordelijkheden in een infrabedrijf? Half oktober starten de branche-erkende KOB-opleidingen Techniek, Vakdiploma Aannemer en de nieuwe opleiding Bouwmanagement. De KOB voor hbo’ers begint op 18 september.

Als je al enkele jaren werkzaam bent als professional en je wilt jouw kennis met een korte cursus verdiepen of bijspijkeren. Kijk dan eens naar de Specials for Professionals!

Bekijk het overzicht voor alle infra-opleidingen en startdata

Vanaf september worden de functiegerichte opleidingen B&U gegeven met behulp van een digitale leeromgeving, de infra-opleidingen volgen daarna. In deze leeromgeving kunnen deelnemers thuis werken aan de verschillende onderdelen van de eindopdracht. Medewerkers Laura Bruijns en Frank Doelare vertellen over de digitale leeromgeving.

“We hebben bij het inrichten van de digitale leeromgeving voor de functiegericht opleidingen met name gekeken naar de eindopdracht”, vertelt Laura Bruijns, opleidingskundige bij BOB-KOB. “Dat was best een groot ding met verschillende opdrachten in een map. Als dat helemaal klaar was stuurden de cursisten het op naar de docent. Ik heb gevraagd of het ook mogelijk was om onderdelen op te splitsen, kun je de losse opdrachten bijvoorbeeld ook los laten inleveren? Het voordeel daarbij is, dat je als docent meteen kunt ingrijpen en bijsturen als je ziet dat iemand op een verkeerd spoor zit. Ook als je bijvoorbeeld ziet dat iedereen bij een bepaalde opdracht het net niet helemaal doorheeft, kun je daar je les op aanpassen.”

De eindopdracht opgeknipt

Opleidings- en Trainingsmanager Frank Doelare is ook enthousiast over de digitale leeromgeving: “Het competentiewerkboek of de eindopdracht waar Laura het over heeft is de leidraad bij onze functiegerichte opleidingen B&U kleine bouw en B&U grote bouw. Het is een proces dat acht maanden lang tot een jaar loopt in de opleiding. Die eindopdracht hebben we in stukken opgeknipt en deze is beschikbaar in de digitale leeromgeving. Alles wat cursisten moeten gaan beheersen staat hier al in. De deelnemers kunnen de opdrachten van tevoren maken en gewoon doorwerken aan de opdrachten. Onderling wisselen de cursisten gegevens uit, ze leren daardoor van elkaar. De docent kan feedback geven en alles is voor iedereen zichtbaar als ze samen aan projecten werken.”

Alles op één plek

“Een van de voordelen van werken met een leerplatform is dat alle communicatie ook via het platform loopt”, gaat Laura verder. “De mails verdwijnen niet in je mailbox en je hoeft ook je telefoonnummer niet te delen in een whatsappgroep met klasgenoten en de docent als je dat niet prettig vindt. Iedereen kan via het platform met elkaar in contact komen. Naast de communicatie heb je ook het lesmateriaal op één plek, dat is praktisch en functioneel. Soms is het makkelijker om een map met A3-tekeningen te hebben die je bijvoorbeeld mee kunt nemen naar de keet. Daar waar het een meerwaarde heeft gaan we lesmateriaal online zetten.”

Interactie en updates

“De digitale leeromgeving is geen vervanging van de lesdagen”, vervolgt Frank. “Die blijven exact hetzelfde, dit is puur ter ondersteuning van de lessen. Je wordt gestimuleerd om de opdrachten thuis te maken en online in te leveren, dat is de basis, daarop gaat de docent tijdens de lessen voortborduren. Tijdens de lesdagen is er dan meer tijd voor interactie, dan gaan ze met elkaar in overleg over het gemaakte werk. Ook de opleiding Loon- en salarisadministratie werkt vanaf september met de digitale leeromgeving. Het leuke daarbij is dat, vanwege het dynamische karakter van die opleiding, de docent steeds de laatste updates in de leeromgeving kan bijhouden. Dus iedere keer dat er iets verandert, hoeven we geen materiaal aan te passen, maar plaatsen we een update.”

In de jaren ’60 schakelde Nederland massaal over van steenkool naar gas. Die energietransitie was fundamenteel anders dan de huidige uitdaging. Hoogleraar Anke van Hal kijkt naar de belangrijkste verschillen en de lessen die we daaruit kunnen trekken.

De transitie naar gas was een enorme verbetering

Prof. Anke van Hal, MSc, PhD. Professor Sustainable Building at Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is Anke van Hal een van de auteurs van de 4-daagse training Verduurzaming bestaande woningbouw.

“Toen in Slochteren het aardgas werd ontdekt en Nederland overging op gas, betekende dit voor veel bewoners een enorme verbetering. Niemand hoefde meer met kolen te sjouwen, de gasvoorziening was veel schoner en de kosten waren voor de overheid.”

“Mijn vader werkte in die tijd voor een energiebedrijf in Rotterdam en was met zijn collega’s verantwoordelijk voor de overgang naar gas. De ironie wil dat ik nu, jaren later, betrokken ben bij de nieuwe energietransitie en daarmee in zekere zin zijn werk ongedaan maak. Het grote verschil is dat deze energietransitie veel lastiger is te verkopen. Letterlijk, omdat de rekening voor een groot deel bij de burgers terechtkomt, terwijl er nu geen lonkend perspectief is. De uitdaging is dus bewoners enthousiast maken voor deze verandering. ”

Fusie van belangen

“Uit een onderzoek van de Universiteit van Groningen naar draagvlak voor milieumaatregelen kwam naar voren dat mensen door 3 verschillende brillen naar de wereld kijken. Het positieve is dat mensen het goede willen doen, naast de waarde die ze logischerwijs toekennen aan hun eigen belang en het financiële belang. Maar het eigen belang heeft daarbij voorrang. Als je mensen vervolgens vooral aanspreekt op het feit dat zij goed moeten doen, dan raken mensen geïrriteerd en krijg je weerstand.”

“Met betrekking tot verduurzaming is het daarom belangrijk om het eigenbelang, het what’s in it for me, te laten samenvallen met dat goed doen. Dat sluit ook aan op onze filosofie over een fusie van belangen en het menselijk gedrag als de derde succesfactor bij verduurzaming. In de praktijk betekent dit dat we veel meer aandacht moeten geven aan de bijkomende voordelen van duurzaamheidsmaatregelen.”

Belangrijke voordelen voor woongenot worden bijna niet benoemd

“Een mooi voorbeeld is een onderzoek naar bewonerservaringen met warmtepompen in nieuwbouwwoningen. Deze worden vaak gecombineerd met wand- en vloerverwarming. Bewoners blijken in die gevallen vooral blij te zijn dat ze geen radiatoren meer hebben, want dat bespaart ruimte en geeft meer inrichtingsvrijheid. Terwijl mensen met ademhalingsproblemen gelukkig zijn omdat er minder stofnesten ontstaan. Bovendien biedt de wandverwarming de mogelijkheid om de woning in de zomer te koelen want je kunt er koud water doorheen laten lopen. Die voordelen voor het woongenot worden bijna zelden benoemd in de discussies over warmtepompen. Terwijl die aspecten voor bewoners zichtbaarder en vaak belangrijker zijn dan de veel abstractere milieuvoordelen.”

De energietransitie slaagt alleen als we de bewoners daarin meekrijgen

“Bij een ander onderzoek werd het effect onderzocht van nieuwe ketels in portieketagewoningen. Veel bewoners mopperden dat er meer geluid was of minder ruimte omdat de installatie groter was geworden. Maar bij één project waren de mensen heel enthousiast. Daar was de installatie in plaats van in de woning in de hal geplaatst en er was een schoenenrek onder geplaatst. Die mensen waren in een keer hun ergernis kwijt over een berg met schoenen en kregen extra kastruimte in de woning. Ze bleken vanaf dat moment ook heel enthousiast over andere duurzaamheidsmaatregelen.”

“Om mensen enthousiast te maken over verduurzaming moeten we veel meer oog hebben voor, en aanhaken bij, hun directe belangen en voordelen. Want de energietransitie heeft alleen kans van slagen als we de bewoners daarin meekrijgen. Dat vraagt een andere manier van denken en doen, voor alle betrokkenen. Van gemeenten en woningcorporaties tot aannemers en installateurs.”

Opleiden en coachen loopt als rode draad door de carrière van Patrick van Leeuwen. Sinds januari 2020 is hij opleidingsadviseur voor BOB-KOB. Naast het bezoeken van bouwbedrijven om te praten over talentontwikkeling, is hij ook druk met het opnemen van podcasts voor de BOB-KOBcast.

Patrick van Leeuwen, opleidingsadviseur bij BOB-KOB en host van de BOB-KOBcast.

“Ik heb een passie voor talentontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en alles wat daarmee te maken heeft”, vertelt Patrick “Mijn carrière begon ooit in de uitzendbranche, daar coachte ik veel van onze uitzendkrachten en mensen die we detacheerden bij onze opdrachtgevers. Later kwam ik bij Technicom Opleidingen terecht, een opleider gericht op de industrie. Daarna werkte ik als uitgever bij SDU waar ik verantwoordelijk was voor online (kennis)producten met betrekking tot veiligheid en HSE en was ik actief als intern bedrijfscoach. Naast mijn activiteiten voor BOB-KOB heb ik ook mijn eigen onderneming waarin ik mensen coach, Daily Learning Online.”

Sparren over talentontwikkeling

Na een aantal jaar als Uitgever, maakte Patrick de overstap naar BOB-KOB. Patrick: “Ik ben iemand die lekker op pad gaat, bij de bedrijven langsgaat om te sparren over talentontwikkeling. Ook vind ik het leuk om mee te denken over het commerciële aspect. Voor mijn eigen onderneming maak ik een podcast met bijna wekelijks nieuwe afleveringen en dat werkt erg goed. Ik zag dat we dat bij BOB-KOB nog niet deden. Toen ook collega’s met de suggestie kwamen een podcast te beginnen, ben ik daar natuurlijk meteen ingesprongen.”

Laagdrempelig

“De podcast is een relatief nieuwe vorm van communicatie, het wordt ook steeds populairder”, legt Patrick uit. “Het is een makkelijke manier om informatie te delen, maar ook om informatie te consumeren. Er zijn allerlei manieren om op een simpele manier even naar een podcast te luisteren via bijvoorbeeld Apple Podcasts of Spotify, terwijl je ondertussen met iets anders bezig bent. Tijdens het autorijden of tijdens het koken kun je een podcast heel goed op de achtergrond opzetten. Dat is iets wat je met video niet zo snel doet omdat je daar al je aandacht voor nodig hebt. Daarnaast is het ook een leuke en laagdrempelige manier om met klanten in gesprek te gaan, door ze uit te nodigen deel te nemen aan een podcast.”

De BOB-KOBcast

Het centrale thema van de BOB-KOBcast is opleiding en ontwikkeling in de breedste zin van het woord. Op het moment van schrijven zijn er al vijf podcasts gemaakt, waarin mensen kunnen meeluisteren met gesprekken die Patrick als host voert met klanten, collega’s en deelnemers. Patrick: “Er is een podcast waarin ik met collega’s spreek over online lesgeven. Wat betekent dat voor cursisten, wat doet dat met docenten, wat betekent dat voor de didactiek en wat is blended learning eigenlijk? Voor De Verbinders, een ontwikkeltraject gericht op samenwerken, is een podcast gemaakt met deelnemers. Maar ik spreek ook met klanten. Het is voor bouwprofessionals heel interessant om te horen hoe andere bedrijven met opleiden en ontwikkelen omgaan. De klanten geven ook tips aan mensen die zich verder willen ontwikkelen in de bouwsector. Ik denk dat er genoeg onderwerpen en bedrijven zijn om met een mooie frequentie nieuwe afleveringen te kunnen posten.”

De kennis die je opdoet tijdens Dak en onderhoud helpt je om onderhoud te plannen en de juiste beslissing voor onderhoud te nemen. Je kunt offertes van dakbedekkingsbedrijven beoordelen en opdrachten uitzetten en begeleiden. Dak en onderhoud maakt als technische module onderdeel uit van de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud, maar is ook los te volgen als een Special for Professionals.

Docenten van Dak en onderhoud zijn André van den Engel en Eric Pelsers van VEBIDAK. “VEBIDAK is de branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven in Nederland met circa 170 aangesloten bedrijven”, begint André, adjunct-directeur/hoofd Technische Zaken bij VEBIDAK. “Het gaat met name over platte daken met waterdichte dakbedekkingen. Eind jaren ‘90 ontstond de samenwerking tussen BOB en VEBIDAK. BOB had de opdrachtgevers van de dakbedekkingsbedrijven die kennis wilden ophalen. Wij hadden die kennis en zo hebben we elkaar gevonden.”

Nieuwsgierige cursisten

Eric werkt inmiddels 2,5 jaar bij VEBIDAK als coördinator en bouwtechnisch adviseur op de afdeling Dakadvies. Eric: “Sinds 2007 zit ik in deze branche. De technische know-how trok me aan, daar zocht ik het in. Dat heb ik bij VEBIDAK gevonden, door onafhankelijke inspectie(s) uit te voeren waarbij regelgeving en toepassingsgebieden dagelijks aan de orde zijn. Daarnaast vind ik het ook leuk om mijn kennis over te dragen aan de cursisten.”

Lesgeven aan de cursisten van BOB is anders dan lesgeven aan kaderpersoneel van dakbedekkingsbedrijven, merkt André: “Je vertelt echt wat nieuws, omdat veel dingen onbekend zijn. De cursisten zijn heel nieuwsgierig, ze vragen enorm door. Tijdens de les heb ik altijd een koffer met materiaalmonsters van dakbedekking en isolatie bij me. Je pakt er een monster bij en zegt, kijk hier hadden we het over. Dit is hard, dit is zacht, dit is stug. Dat werkt bij de BOB-cursist heel erg leuk.”

Multifunctionele daken

“Onder andere in de vastgoedsector is steeds meer vraag naar multifunctionele daken”, vertelt Eric. “Natuurlijk is een dak primair voor de waterdichting. We zien echter steeds meer dat die daken ergens anders voor toegepast kunnen worden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het plaatsen van zonnepanelen, maar er worden ook steeds meer begroeide daken toegepast. Daarnaast zie je combinaties, zoals in Utrecht waar op het dak van IKEA twee voetbalvelden liggen. Bij al die nieuwe toepassingen is het essentieel om bij bestaande gebouwen vooraf te bepalen of de dakbedekking nog voldoet, hoe de dakopbouw is en of het constructief mogelijk is. Bij de cursist proberen we daarom wel een stuk bewustwording te creëren.”

Technische verdieping in daken

“De module Dak en onderhoud is interessant voor mensen die technisch gezien bezig zijn met daken”, gaat André verder. “Degenen die dakopnames doen bij bouwbedrijven en corporaties, moeten wel weten hoe verouderingsverschijnselen van dakbedekkingen eruit zien. Ze moeten de fase van veroudering kunnen inschatten en ook of iets urgent is. Bij onderhoud moet er het besef zijn dat een dakbedekking een levensduurverwachting van circa 20 jaar heeft. De gedachte is nog wel eens, ik leg die dakbedekking neer voor 20 jaar, ik heb 10 jaar garantie gekregen op waterdichtheid dus ik kijk er niet meer naar om. Je kunt het vergelijken met een auto of een verwarmingsinstallatie, alles heeft een levensduurverwachting, maar het besef dat dingen tussendoor onderhoud nodig hebben en vooral welk type onderhoud op welk moment dat is heel belangrijk.”

“Voor ontwerpers en architecten is het ook interessant om de cursus te volgen”, zegt Eric. “Zij weten niet altijd precies hoe een dak opgebouwd moet worden. Verder zouden mensen die groene daken aanleggen ook moeten weten of er iets aan het dak gedaan moet worden. Zodat ze dat vooraf aan kunnen geven bij de opdrachtgever.”

Productkennis, offertes lezen en veroudering herkennen

“Na het volgen van Dak en onderhoud hebben de deelnemers productkennis”, zegt André. “Ze kennen de opbouw van een dak, de verschillende lagen bovenop elkaar met bevestigingsmethoden en de voor- en nadelen daarvan. Het gaat vooral ook om het herkennen van verouderingsgebreken en de momenten waarop er ingegrepen moet worden. Dat is de hoofdlijn van de cursus.”

Eric vult aan: “Wanneer ze een onderhoud moeten gaan uitgeven en een offerte aanvragen bij dakbedekkingsbedrijven is het belangrijk dat ze de offerte goed kunnen lezen. Dat leren ze in deze cursus. Ze weten ook waar ze het over hebben tijdens een werkoverleg en ze kunnen gebreken herkennen.”

Het dak op

“We hebben een mooi onderdeel praktijk in de les zitten”, vertelt André enthousiast. “In Nieuwegein heeft de dakbedekkingsbranche een eigen opleidingsinstituut. Wij gaan altijd met de cursisten hier het dak op. We laten ze ook praktijkomstandigheden zien in de praktijklokalen. Dat wordt altijd heel erg gewaardeerd. De groep loopt met een inspectieformulier in de hand op het dak en doet een dakinspectie. Praktijkgerichter kan Dak en onderhoud niet zijn, toch?”

 

Interviewen in coronatijd. V.l.n.r. André van den Engel, Eric Pelsers en interviewer José Appel

Tot voor kort waren de accountmanagers/adviseurs van BOB-KOB dagelijks onderweg om bedrijven en cursisten te ondersteunen. Door de coronamaatregelen ziet hun werk(dag) er nu heel anders uit. Zij vertellen zelf hoe zij, zonder fysieke aanwezigheid hun werk doen.

Twan Verhagen: “Normaal gesproken komen we vaak bij onze klanten. We helpen bijvoorbeeld bedrijven en medewerkers bij ontwikkel- en opleidingsvraagstukken. Doordat we nu fysiek niet meer langskomen gaan die gesprekken vooral via de telefoon en steeds vaker via videobellen.”

Manouk Huijzer: “We bedienen allemaal een eigen regio. Daar zijn wij het eerste aanspreekpunt voor de bedrijven en deelnemers op opleidingsgebied. Die vragen kunnen gaan over persoonlijke ontwikkeltrajecten maar ook over bedrijfsbrede vraagstukken, als men bijvoorbeeld meer met BIM wil gaan werken.”

Patrick van Leeuwen: “Als adviseur hebben we ook contact met de docenten en ik ben regelmatig aanwezig tijdens de lessen. Zo houden we feeling met de praktijk en merken we wat er goed gaat of eventueel beter kan. De docenten betrekken we ook bij de ontwikkeling en vernieuwing van opleidingen. Zij weten als praktijkmensen precies wat er speelt op hun vakgebied.”

Er is snel geschakeld op kantoren en bouwplaatsen

Manouk: “Ik merk dat de bedrijven snel hebben geschakeld en dat er veel wordt thuisgewerkt. Soms in shifts, waarbij medewerkers afwisselend thuiswerken en op kantoor zijn. De projecten lijken over het algemeen goed door te kunnen draaien.”

Twan: “Bij sommige bedrijven mogen tijdelijk geen externen meer op de kantoren komen. Dat geldt dan ook voor ons en daar hebben we sowieso geen fysieke afspraken meer. De bouwplaatsen draaien wel door, al zijn daar ook maatregelen genomen. Daar hoor je soms wel geluiden dat men handjes tekort komt omdat de buitenlandse werknemers naar huis zijn gegaan.”

Patrick: “Ik hoorde ook van een bouwbedrijf waar in verband met de anderhalve-meter-richtlijn nog maar twee medewerkers tegelijkertijd in een woning mochten werken. Onderhoudsbedrijven kunnen niet altijd naar binnen om werkzaamheden bij bewoners in huis uit te voeren.”

Klanten waarderen dat we persoonlijk contact opnemen

Patrick: ”We werken nu hard aan nieuwe initiatieven om kennis te delen zoals video’s, webinars en podcasts. Omdat ik zelf nog vrij nieuw ben in de organisatie ben ik ook bezig om de regio en de vraagstukken goed in beeld te brengen.”

Manouk: “Gelukkig hebben we heel snel alle lopende opleidingen kunnen omzetten naar digitale lessen. Intern werken we veel met video-meetings en we hebben ons fysieke regiospreekuur omgezet naar een skypespreekuur. Daar krijgen we ook veel positieve reacties op. Wat ik vooral hoor, is dat klanten het op prijs stellen dat we persoonlijk contact houden.”

Twan: “De laatste weken hebben we onze collega’s van de backoffice ondersteund door cursisten en bedrijven persoonlijk te benaderen. We merken dat mensen ook erg waarderen dat we ze op deze manier informeren over de voortgang van de lessen. Intern zijn we volop bezig met het verder digitaliseren van onze opleidingen, daar is nu een flinke versnelling in gekomen zodat onze opleidingen zo veel mogelijk door kunnen gaan.”

Alternatief spreekuur

💻 Elke werkdag zijn wij via Skype bereikbaar van 9.00 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 14.30 uur voor al je vragen omtrent opleidingen. Je kunt ons toevoegen op Skype via ons e-mailadres.
📞 Op andere momenten kun je ons telefonisch bereiken.

– Hoe zit het met de training/opleiding die ik net ben gestart?
– Wat moet ik doen met de trainingen die zijn geannuleerd?
Of mogelijk heb je een opleidingsvraag die je nu wilt onderzoeken. Schroom niet en stel je vraag!

Regio Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht
Manouk Huijzer
✉ huijzer@bob-kob.nl
📞 06 – 30 73 95 60

Regio Noord-Oost (Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel)
Patrick van Leeuwen
✉ vanleeuwen@bob-kob.nl
📞 06 – 83 15 26 57

Regio Limburg, Midden- en Oost-Brabant en Gelderland
Twan Verhagen
✉ verhagen@bob-kob.nl
📞 06 – 13 81 98 02

Onderstaande adviseurs zijn bereikbaar via e-mail. Stel hen je vraag en ze nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Regio West-Brabant en Zeeland
Edith MacDonald
✉ macdonald@bob-kob.nl

Infra – heel Nederland
Martijn van Holten
✉ vanholten@bob-kob.nl

BOB-KOB stemt haar aanbod aan opleidingen continu af op de behoeften in de markt. Onder de noemer ‘Specials for Professionals’ biedt BOB voortaan korte cursussen voor professionals in bouw en infra. In 1 tot 4 dagen verdiepen zij hun kennis binnen een vakgebied en over actuele thema’s. Edwin van der Weijden en Arend Katan, directieleden van BOB-KOB, vertellen over deze nieuwe aanpak.

Korte cursussen voor ambitieuze professionals

Edwin: “Uit gesprekken met bedrijven en cursisten merken we dat met name professionals met enkele jaren werkervaring behoefte hebben aan kortdurende verdiepingscursussen. Zij hebben vaak al een beroepsopleiding gevolgd en functioneren als vakvolwassen professionals. Hun levensfase, met vaak naast hun loopbaan een gezin, maakt dat zij niet zo snel een langlopende opleiding willen starten. Tegelijkertijd willen zij zich wel blijven ontwikkelen, en bedrijven willen deze ambitieuze mensen ook graag binden. Voor die grote groep introduceren we nu onze Specials for Professionals; cursussen van 1 tot 4 dagen. Onze propositie is dat je hiermee je loopbaan een boost kunt geven.”

Verdieping vakkennis, actuele thema’s en soft skills

Edwin van der Weijden (links) en Arend Katan.

Arend: “Mensen kennen BOB vaak van functiegerichte opleidingen voor de bouw en infra. Minder bekend is soms dat wij ook kortdurende cursussen en trainingen aanbieden, voor verdieping binnen specifieke vakgebieden en over actuele thema’s of gericht op soft skills. Omdat de behoefte aan die specials toeneemt, ook in het kader van een leven lang leren, hebben we ons aanbod fors uitgebreid met nieuwe thema’s en onderwerpen.”

Snelle ontwikkelingen vragen om kennisverdieping

Edwin: “Je ziet dat de snelle ontwikkelingen in de bouw- en infrawereld hoge eisen stellen aan bedrijven en hun werknemers. Of het nu gaat om wetgeving, duurzaamheidsambities of technische en digitale innovaties; medewerkers moeten continu hun kennis bijhouden. Bedrijven moeten daarin blijven investeren, want het grootste kapitaal blijft de medewerker, die ook in de bouw steeds meer een kenniswerker wordt.”

Noodzaak van een breed kennisniveau

Arend: “Wij hebben een pakket aan kortlopende cursussen samengesteld. Hiermee kunnen we moderne vakmensen in bouw en infra helpen om zich continu te ontwikkelen, in hun vakgebied maar ook op actuele thema’s. Want die professionals zijn vaak als specialist opgeleid, terwijl de moderne bouwsector een steeds breder kennisniveau vereist.”

Aantrekkelijke werkgever

Edwin: “In de strijd om de beste medewerkers zijn deze Specials ook een mooi instrument. Want medewerkers hechten veel waarde aan de ontwikkelkansen die bedrijven hen bieden, terwijl de investeringen voor werkgevers relatief laag zijn. Bovendien bieden wij onze Specials niet alleen aan als open inschrijving, maar we kunnen dit ook op maat verzorgen. Zo kun je voor een geringe investering hele groepen medewerkers in korte tijd nieuwe kennis en kunde laten opdoen.”

De geplande aanpassingen in de wetgeving ten aanzien van de Omgevingswet en de nieuwe Wet kwaliteitsborging (Wkb) gaan grote gevolgen hebben voor alle betrokkenen. Vakdocent en specialist bouwbesluit Jan Loogman drukt met name aannemers op het hart om zich goed voor te bereiden op de nieuwe situatie, die voor hen grote gevolgen heeft.

“Met de nieuwe Omgevingswet verandert de hele wetgeving rondom bouwen, wonen en Ruimtelijke Ordening. Onderdeel van die Omgevingswet is het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Tegelijkertijd gaat de nieuwe Wet kwaliteitsborging (Wkb) enorme impact hebben op bijvoorbeeld de aansprakelijkheid van de aannemer.”

Jan Loogman, vakdocent en specialist bouwbesluit

Veel bouwbedrijven onderschatten de impact

“Ik heb de indruk dat veel bouwbedrijven de impact van de nieuwe wetgeving onderschatten. Vooral aannemers die lokaal of regionaal werken lijken te denken dat het wel los gaat lopen. Die bedrijven zou ik wakker willen schudden, want de wereld wordt straks echt anders. De nieuwe wetgeving heeft gevolgen voor je gehele bedrijf, dus investeer tijdig in scholing zodat jouw medewerkers op tijd op de hoogte zijn van de nieuwe bouwwetgeving.”

Omgekeerde bewijslast

“De nieuwe regels zijn erop gericht om de kwaliteit van de Nederlandse bouw te verhogen. Daarom komt de verantwoordelijkheid te liggen waar deze hoort, namelijk bij de bouwer. Een grote verandering is dat bouwbedrijven straks, vanwege de zogenaamde omgekeerde bewijslast moeten aantonen dat hun product voldoet aan de op dat moment geldende eisen. Dat heeft bedrijfsbreed consequenties. Niet alleen bij de vergunning maar in het gehele bouwproces.”

Gebouwen worden niet in gebruik genomen als het dossier niet voldoet

“Aannemers worden straks zowel in het vergunningentraject als tijdens de bouw gecontroleerd door een privaat persoon; een kwaliteitsborger. Die levert een opleveringsdossier aan bij de opdrachtgever en bij de gemeente. Als dat dossier niet voldoet dan mag dat gebouw niet in gebruik worden genomen. Dat betekent nogal wat. Daarnaast heb je straks te maken met de financiële aansprakelijkheid. Niet alleen bij oplevering maar ook daarna, want de aannemer is straks zo lang aansprakelijk als het door hem geleverde product meegaat. Het begrip ‘verborgen gebrek’ verdwijnt ook.”

Kennis moet in alle haarvaten van de organisatie zitten

“De kennis over de nieuwe wetgeving moet echt in alle haarvaten van de organisatie aanwezig zijn. Uitvoerders moeten bijvoorbeeld continu meedenken hoe de kwaliteit van de bouw geborgd wordt. Dat betekent dat ze op de hoogte moeten zijn van de verwerkingsvoorschriften en kennis hebben van zaken als geluidswering, ventilatie-eisen en brandveiligheid. Maar ook in je contracten, met zowel kopers als je leveranciers en onderaannemers, moet je alert zijn op de nieuwe wetgeving. Op heel veel plekken in je bedrijf moeten mensen dus op de hoogte zijn van de gevolgen.”

Maatwerk per functiegroep met Specials for Professionals

“Omdat de kennisbehoefte per functiegroep verschilt ontwikkelen we momenteel maatwerkopleidingen. Daarmee krijgt iedereen precies de kennis die hij of zij nodig heeft binnen zijn vakgebied. Zonder dat je daar een langdurige opleiding voor hoeft te volgen. Daarom bieden we de opleidingen voor het Bouwbesluit en Bbl en de Wkb straks ook aan als ‘Specials for Professionals’. Met deze aanpak willen wij bijdragen aan onze missie om de kwaliteit in de Bouw te vergroten.”

Dries Willems is als Hoofd Productie en MT-lid bij Giesbers Wijchen Ontwikkelen en Bouwen medeverantwoordelijk voor het opleidingsbeleid. Hij is enthousiast over de focus van BOB-KOB op kortlopende cursussen met de Specials for Professionals: “Snelheid en wendbaarheid worden steeds belangrijker bij het opleiden.”

Dries Willems, Hoofd Productie en MT-lid bij Giesbers Wijchen Ontwikkelen en Bouwen

Ontwikkelen en opleiden zijn essentieel

“Wij realiseren met 80 medewerkers jaarlijks zo’n 55 miljoen euro aan omzet, gelijkelijk verdeeld over Woningbouw en Utiliteit. Wij zijn al jaren gericht op het binden en boeien van onze mensen. Onze medewerkers zijn samen met de klanten onze belangrijkste succesfactor. Wij zijn heel erg bezig met onze werknemers: wat ze willen en wat ze belangrijk vinden. Hoe we eigenlijk een sexy bedrijf kunnen zijn. Ontwikkelen en opleiden zijn daarbij essentieel.”

“Een mooi voorbeeld vind ik dat we enkele jaren geleden onze bouwplaatmedewerkers hebben gevraagd of zij zich wilden ontwikkelden tot uitvoerder. Het hoefde niet maar we wilden ze de kans bieden. Een aantal heeft die kans gegrepen en de BOB-opleidingen Meewerkend/ Assistent Uitvoerder en zelfs Uitvoerder gevolgd.”

Iedereen heeft een persoonlijke coach

“Naast de Persoonlijke OntwikkelPlannen (POP) werken we ook met coaches. Iedereen in ons bedrijf heeft een eigen coach, waarmee hij of zij gemiddeld eens per 6 weken een ontwikkelgesprek heeft. Die coaches worden gekozen op basis van je individuele behoeften en een coach kan zowel een collega als een externe zijn. Na 1,5 jaar evalueren we of je een andere coach nodig hebt, als bijvoorbeeld iemands ontwikkeldoelen veranderen en er andere leerdoelen ontstaan.”

Jongere generaties vinden ontwikkeling en ontplooiing belangrijker

“De jongere generaties hebben andere wensen en behoeften. Zaken als ontwikkeling en ontplooiing vinden zij vaak belangrijker dan vastigheid. Geld heeft ook vaak een andere waarde voor hen. Daar spelen we in ons beleid uiteraard op in. Zo geven we veel aandacht aan doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling. Daar helpen we onze mensen bij.”

Een maatschappelijke verandering

“De nieuwe aanpak van BOB-KOB, met veel aandacht voor kortlopende cursussen, de Specials for Professionals, spreekt mij erg aan. Enerzijds omdat mensen veel minder behoefte hebben aan lange opleidingen. Gezinnen bestaan veel vaker uit tweeverdieners en mensen willen na hun werk ook bewust van hun gezin genieten. Dat is een verandering in de maatschappij waar je als werkgever rekening mee moet houden.”

Als je niet ontwikkelt sta je stil

“Tegelijkertijd moet je continu blijven ontwikkelen. Zowel bedrijven als medewerkers, want als je dat niet doet sta je stil en stilstand is achteruitgang. Zeker in deze tijd waarin de markt continu in beweging is en veranderingen steeds sneller gaan. Je moet gewoon mee in de vele innovaties, de duurzaamheidsslag en de persoonlijke skills die nodig zijn in de bouw. Dat vraagt ook om opleiders die flexibel en wendbaar zijn, om nieuwe kennis snel aan te kunnen bieden. Korte en specialistische cursussen zijn dan het antwoord. Ik denk dat die Specials for Professionals dan ook wel eens heel goed kunnen aanslaan.”

Als gevolg van de coronamaatregelen zijn fysieke bijeenkomsten niet meer mogelijk. Om reeds gestarte opleidingen af te kunnen ronden is BOB-KOB overgegaan op onderwijs-op-afstand. Wat vinden bedrijven en deelnemers van deze verandering en wat voor maatregelen nemen bedrijven zelf in deze coronatijd? Wij vroegen het Mendes Schnitzler, Personeelsmanager van KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling.

“Toen de gevolgen van het virus duidelijk werden hebben wij direct maatregelen genomen”, vertelt Mendes. “Zo werkt een deel van onze kantoormedewerkers thuis en een deel zit op kantoor. Na twee dagen wisselen de groepen elkaar af. Daarmee kunnen we voldoende fysieke afstand houden. Uiteraard hebben we overal desinfecterende middelen staan en er hangen posters over het belang van het handen wassen.”

Risico’s minimaliseren

“Op de bouwplaats hebben we ook posters opgehangen en hebben we verschillende schafttijden, zodat de medewerkers op voldoende afstand van elkaar zitten. Twee collega’s moeten thuisblijven omdat zij partners hebben met koortsklachten. Kortom, we nemen het zeer serieus en doen er alles aan om de risico’s te minimaliseren.”

“Wat de gevolgen op lange termijn gaan zijn is nog afwachten. Waarschijnlijk zullen bepaalde projecten uitgesteld worden. Bij nieuwbouwprojecten, waar een bepaald gedeelte verkocht moet zijn voordat je kunt starten, is het bijvoorbeeld afwachten of de vraag overeind blijft. Mensen zijn nu minder geneigd een huis te kopen als het niet echt nodig is.”

Online verder met de opleiding

“We zijn keurig gebeld door onze contactpersoon bij KOB-KOB, opleidingsadviseur Twan Verhagen. Hij vertelde dat onze medewerker die momenteel de opleiding Meewerkend/Assistent uitvoerder volgt deze online kan voortzetten. Onze collega gaat deze week de eerste online les volgen dus ik ben heel benieuwd. Hij wil zelf graag doorpakken met de opleiding en daarom is het ook zo mooi dat hij nu online verder kan.”

“Ik ben sowieso blij dat BOB-KOB snel schakelde zodat de opleiding door kan gaan. Natuurlijk mis je ten opzichte van fysieke bijeenkomsten het onderlinge informele contact tussen de deelnemers. Maar het is nu even niet anders en een voordeel is natuurlijk dat het reizen naar de leslocatie wegvalt.”

In het ritme om te leren

“Onze medewerker heeft eerder al de opleiding Techniek bij KOB gevolgd en gaf aan dat hij verder wilde leren. Hij is een praktijkman die zichzelf verder wil ontwikkelen en dat stimuleren we uiteraard in ons bedrijf. Hij zit nu echt in het ritme om te leren, maar hij vertelt zijn kinderen wel dat ze goed hun best moeten doen op school. Anders moeten ze net als hun vader in de avonduren studeren.”

BOB en KOB gebruiken het programma Zoom om de voortgang van de lessen voor deelnemers online te realiseren. De afgelopen tijd zijn er berichten in het nieuws geweest omtrent de veiligheid en privacy van Zoom.

We vinden het belangrijk dat iedereen veilig online de lessen kan geven en volgen en dat de privacy van de deelnemers gewaarborgd wordt. We hebben daarom uitgezocht wat het werken met Zoom betekent voor BOB, KOB en haar klanten/deelnemers.

Geen installatie van app nodig

BOB en KOB werken met de betaalde professionele versie Zoom Meetings. Hierbij hoeven deelnemers geen app te installeren op hun computer. Deelnemers loggen in via de link en met een wachtwoord dat zij van hun contactpersoon van BOB of KOB hebben ontvangen. Deelnemers loggen niet in met hun e-mailadres of met andere persoonlijke gegevens.
De ICT-security van een beursgenoteerde bouwonderneming heeft deze manier van werken bekeken en is akkoord met hoe BOB en KOB hier mee omgaan.

Eventuele opnames van een sessie (worden altijd met toestemming van deelnemers gemaakt) worden niet in de Zoom-cloud opgeslagen en alleen met deelnemers van die sessie gedeeld.

Hieronder enkele links naar informatie die hiermee verband houdt.
https://zoom.us/privacy;
https://zoom.us/meetings;
https://zoom.us/security

Door: Casper van Busschbach, Q2 System Engineering

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is een Wijzigingswet op de Woningwet, Wabo en het Burgerlijk Wetboek. Deze wetswijziging zorgt daarmee voor een stelselwijziging met grote impact op de gemeentelijke organisatie. Omdat de gevolgen pas duidelijk worden als je er echt mee gaat werken, is het essentieel om te oefenen met proefprojecten.

Casper van Busschbach, eigenaar van Q2 System Engineering, heeft meegewerkt aan de toetsing van de uitvoerbaarheid en handhaving van de Wkb.

De mogelijke impact van de Wkb zal eerst goed moeten worden geanalyseerd alvorens een project en regieplan kan worden opgesteld. “Welke disciplines in de eigen organisatie hebben welke veranderopgave met welk (kritisch) tijdspad?”, is de vraag die over de gehele breedte van de organisatie gesteld dient te worden. Op het moment dat de impact goed is onderzocht, zijn ook alle stakeholders in de implementatie goed te positioneren in het traject van de veranderopgave.

Proefprojecten

Met implementaties als deze is het helaas veelal ‘droog oefenen’. Een veel geciteerde uitspraak van een van de kenners op Wkb gebied is; “the proof of the pudding is in the eating” omdat pas echt duidelijk wordt wat het effect is van deze stelselwijziging wanneer deze operationeel is. Gelukkig hoeven we niet te wachten tot de inwerkingtreding van deze wet op 1-1-2021, want met zogenaamde proefprojecten kunnen we proefdraaien met het nieuwe stelsel. Het ministerie BZK ondersteunt deze proefprojecten middels een begeleidingscommissie.

Door het doen van proefprojecten worden alle partijen onder het nieuwe stelsel in staat gesteld om de eigen veranderopgave doorlopend te verifiëren en te valideren, voordat we met elkaar feitelijk risico’s lopen in het werkende stelsel. Risico’s kunnen we dan vermijden, verminderen, overdragen of gecalculeerd accepteren.

Leer van elkaar

Een goede doorsnede van de verschillende typen bouwwerken/bouwmethodieken tezamen met verschillende instrumenten en kwaliteitsborgers is naast een kwantitatieve 10% aan proefprojecten een kwalitatieve noodzaak. Door vervolgens ook regionale afstemming tussen gemeenten te regisseren op de verschillende ‘smaken’ aan proefprojecten is maximaal rendement te halen uit de projecten. Leer van elkaar en ga niet met z’n allen hetzelfde doen onder die 10%. Door je eigen organisatie te analyseren middels een Quickscan op de Wkb, zorg je ervoor dat je in de combinatie van de proefprojecten en wie je vanuit je eigen organisatie moet aanhaken bij die projecten, doorlopend kan checken of je het juiste op een juiste manier aan het veranderen bent.

Doe dus proefprojecten in belang van je eigen organisatie en meld het project aan via het aanmeldformulier proefproject Wkb 

Kun je als gemeente via Bouwend Nederland of de Vereniging KwaliteitsBorgers Nederland onverhoopt toch geen geschikte cases of marktpartijen vinden die ook een proefproject willen opstarten? Vraag je eigen collega binnen de gemeente van de afdeling ‘projecten’ of er bijvoorbeeld een gymzaal of fietsbrug wordt gerealiseerd, wat heel goed een proefproject kan zijn.

Is jouw organisatie klaar voor de Wkb?

Wil je weten waar jouw organisatie staat en of deze klaar is voor de Wkb? Quickscan dan je organisatie met Contakt Consulting via Marc.verhage@contakt.nl of met Q2 System Engineering via info@q2systemengineering.nl.

De jarenlange samenwerking met de gemeente Amsterdam krijgt een vervolg met de gunning aan BOB van een nieuw meerjarig opleidingstraject.

Opleidingsmanager Hans van der Wijk

Opleidingsmanager Hans van der Wijk: “De komende jaren ondersteunt BOB de gemeente Amsterdam met de opleidingen Elementaire Bouwkunde en ABW 1 en 2 voor de medewerkers in het domein van de VTH (vergunningverlening, toezicht en handhaving). Wij zijn trots dat we als partner van de gemeente Amsterdam de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen mogen begeleiden. Dat doen we met de dienstverlening waar wij bekend om staan, namelijk met praktijkgerichte opleidingen.”

Bekroning

“De gunning van deze grote aanbesteding is een mooie bekroning voor onze maatwerkaanpak. Wij gaan namelijk samen met de gemeente de inhoud van de opleidingen maximaal afstemmen op de dagelijkse praktijk van de betrokken medewerkers. Ook onze visie op, en invulling van, het onderdeel social return scoorde goed in onze inschrijving. Met dit traject zijn de medewerkers in 2021 klaar om te werken met de nieuwe wetgeving!”

Na zijn Aannemersdiploma kreeg Casper Wilmink (27) bij Smit’s Bouwbedrijf de kans om nóg een opleiding te volgen. Zo komt het dat Casper nu ook het diploma Allround Uitvoerder B&U op zak heeft.

Casper Wilmink uitvoerder bij Smit’s Bouwbedrijf

Op de bouwplaats van The Don aan het Osdorpplein in Amsterdam is het nog hectischer dan anders, nu de gigantische torenkraan wordt ontmanteld. Bij dit project worden 429 young-professional appartementen mét ondergrondse parkeergarage en supermarkt gerealiseerd. Uitvoerder Casper voelt zich als een vis in het water: “Ik hou van die hectiek, maar vooral ook van de omgang met mensen. Als uitvoerder heb je met alle lagen te maken, van directie tot opruimer. Het is een mooi spel om op ieder niveau de juiste sturing en leiding te geven. Ook de voortgang garanderen, ondanks alle problemen onderweg, is een prachtige uitdaging. En: geen dag is hetzelfde.”

Casper groeide op met bouwverhalen aan de keukentafel en volgde mbo Bouwkunde. “Vervolgens heb ik het Aannemersdiploma behaald en afgelopen januari ook Allround Uitvoerder B&U.” Tijdens deze opleiding leer je complexe bouwprojecten effectief te managen: “Je doorloopt het hele bouwproces, van idee tot oplevering. Natuurlijk is één aspect je dagelijkse ding, in mijn geval uitvoering. Maar doordat je in het proces naar voren en naar achter leert kijken, ontstaat er een betere wisselwerking tussen de schakels in de keten.”

Eyeopener

Aan bod kwamen onder meer de vakken bouw- en contractrecht en financieel management. Casper: “Ver van mijn bed, dacht ik, en saai. Toch was het een eyeopener om een kijkje in de keuken van deze discipline te nemen. Bovendien bracht de docent de lesstof heel boeiend.” Het werken met een peerproject zorgde voor de verbinding tussen theorie en praktijk. “Aan de hand van een setje tekeningen moesten we een bouwklus aan het Spui in Den Haag binnenhalen. Alle theorie die we in sneltreinvaart aangereikt hadden gekregen, moesten we nu toepassen, aangevuld met eigen research. Je werd zo gedwongen op diverse stoelen te zitten, zoals die van de architect en de gemeente. Die ervaring komt uitstekend van pas in mijn eigen werk.”

Rode draad in de opleiding zijn de soft skills. “Je leert om te gaan met andere mensen, maar ook naar jezelf te kijken middels coachingsgesprekken. Ben je volgens de Roos van Leary autoritair of juist een overlegger? Met name de rollenspelen waren leuk, vanwege de interactie met je medestudenten. Ik vind het een belangrijke toegevoegde waarde om te weten hoe je bent en hoe je kunt leidinggeven. En: het geleerde is direct toepasbaar in de praktijk.” Na vijfenhalf jaar avondschool is Casper klaar voor de toekomst: “Wat ik nu op zak heb, is een prima springplank voor mijn ambities om hoofduitvoerder te worden.”

Mkb-bedrijven kunnen vanaf maart dit jaar, alleen of in samenwerkingsverband, subsidie aanvragen voor initiatieven gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. Daarmee kunnen bedrijven bijvoorbeeld een eigen academie oprichten, loopbaanadviezen voor hun werknemers krijgen of de kennis en vaardigheden van hun medewerkers vergroten. Het kabinet trekt daar structureel €48 miljoen per jaar voor uit.

In het mkb is het minder gebruikelijk dat medewerkers hun kennis en vaardigheden up to date houden tijdens hun werkende leven. Werkgevers hebben daar vaak minder kennis van of tijd en geld voor dan in grotere bedrijven. Met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren en ontwikkelen ook in het mkb de normaalste zaak van de wereld maken.

Elke mkb-ondernemer kan straks een subsidieaanvraag indienen. Zij kunnen maximaal €24.999 krijgen. Het geld kan worden ingezet om een leerrijke werkomgeving in een bedrijf te versterken, maar ook om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat te laten doen. Ook kunnen ondernemers subsidie krijgen voor medewerkers die tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding willen volgen. De SLIM-regeling vergoedt namelijk een deel van de kosten van een derde leerwegtraject.

Plannen voor een persoonlijk ontwikkelbudget

Naast de SLIM-regeling voor ondernemers is het kabinet ook bezig met een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. Koolmees en Van Engelshoven hebben een conceptregeling voor het STAP-budget naar de Tweede Kamer gestuurd. Daar staat in dat zowel werkenden als niet-werkenden vanaf 1 januari 2022 zo’n STAP-budget ter waarde van maximaal €1000 per persoon kunnen aanvragen. Zij kunnen dat bijvoorbeeld inzetten om een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Er kunnen waarschijnlijk zo’n 200.000 mensen per jaar gebruikmaken van het budget. Tot 1 januari 2022 kunnen mensen hun scholingskosten fiscaal blijven aftrekken van hun inkomen.

Aanvragen subsidie

Er zijn twee tijdvakken waarin de subsidie kan worden aangevraagd. Het eerste tijdvak is inmiddels verstreken. De opening van het tweede tijdvak staat gepland op 1 september 2020 09:00 uur en de sluiting is op 30 september 2020, 17:00 uur. Voor je een aanvraag indient moet je je registreren als aanvrager. Dat kan vanaf twee weken voor de opening van het tijdvak. Kijk hier voor meer informatie over het aanvragen van subsidie op.

Welke ontwikkelkansen bied ik mijn werknemers?

Stilstand is achteruitgang. Dat geldt voor jouw organisatie, maar ook voor je werknemers. Zij moeten zich blijven ontwikkelen. Werkgevers die inzetten op ‘een leven lang ontwikkelen’, zijn succesvoller in hun markt en beter in het vinden en binden van talent. Laat je hier inspireren door collega-werkgevers. Hoe pakken zij het aan? En hoe werkt dat in de praktijk?

Bron: Rijksoverheid

Veel bedrijfsleiders en managers zijn vaak vanuit een vakinhoudelijke rol doorgegroeid. Komend vanuit hun specialistische functie missen zij soms de brede visie en theoretische onderbouwing of de vaardigheden die een managementfunctie vereist. Zij zouden nog effectiever kunnen zijn als zij hun gereedschapskist aanvullen met specifieke kennis en vaardigheden. Voor deze managers, en voor startende managers, is er de Leergang Bedrijfsleiding (voorheen Leergang Operationeel Manager).

Tijdens deze intensieve Leergang ontwikkelen de deelnemers zich tot effectieve managers. Met brede kennis van bedrijfsprocessen en de persoonlijke skills om een bedrijf of een discipline succesvol aan te sturen. Uiteraard met de praktijkgerichte aanpak die je gewend bent van BOB-KOB, waarbij zowel de theoretische kennis als de persoonlijke skills volop aandacht krijgen.

Meer weten?

Bekijk de video’s met de ervaringen van deelnemer Wil Koopmans en de uitleg van docent Peter Vertelman.

Kijk op de website voor meer informatie of meld je meteen aan.

Steeds vaker moeten (ontwikkelende) bouwbedrijven zelf, al dan niet in bouwteam, projecten van de schetsontwerp- naar de definitief ontwerp/uitvoeringsontwerpfase brengen. Inclusief output als technische omschrijving, tekeningen, ramingen, begrotingen en planningen. Dit vraagt om andere competenties van de projectvoorbereider en projectcoördinator.

Voor deze groep professionals is de opleiding Projectvoorbereider ontwikkeld. Deelnemers leren aan de hand van praktijkvoorbeelden alle kennis die nodig is om projecten succesvol van SO naar UO te brengen. En de vaardigheden om deze kennis effectief toe te passen in de dagelijkse praktijk. Onder de bezielende leiding van ervaren specialisten komen, in 11 bijeenkomsten, alle relevante onderwerpen aan bod: van het voorbereidingsproces en bouwmethodieken, tot vergunningen, actuele wet- en regelgeving en ontwerp- en kostenaspecten.

Verbeteradvies en post-hbo

De opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht waarin de deelnemer het geleerde vertaalt naar een concreet verbeteradvies voor de eigen organisatie. Na afloop van het traject ontvangen de deelnemers een post-hbo-diploma. Kortom: een onmisbare opleiding voor projectvoorbereiders in de hedendaagse bouw!

Meld je nu aan en doe op 19 maart mee met de opleiding Projectvoorbereider in Nieuwegein!

Geen cao is zo uniek – én complex – als de cao voor de Bouw & Infra. Het vertalen van cao-afspraken over loon, toeslagen, werktijden enz. naar de praktijk vereist dus specialistische kennis. De opleiding Loon- en Salarisadministratie in de Bouw voorziet daarin. “Je leert de fijne kneepjes van het loonadministrateursvak”, vertelt BOB-docent Paul Soethout. “Van A tot Z, óf in de vorm van maatwerk.”

Paul Soethout, specialist loonadministratie bij SCAB en docent bij BOB.

Paul neemt in zijn docentschap ruim 25 jaar praktijkervaring mee vanuit zijn functie bij accountantskantoor voor Bouwbedrijven SCAB in Tilburg. Als specialist loonadministratie adviseert hij bedrijven over loontechnische zaken in de breedste zin. Bij BOB-KOB is hij nu vijf jaar docent Loon- en Salarisadministratie in de Bouw, na vier jaar examencommissielid voor de cursus Loon- en salarisadministrateur te zijn geweest. Doceren ligt hem: Paul leidt bij SCAB collega’s intern op en verzorgt regelmatig presentaties en kennissessies bij klanten.

Alle ins en outs

Alle ins en outs van de cao Bouw & Infra die een medewerker loonadministratie moet kennen, worden behandeld. Paul: “Eerst doorgronden we de basiszaken van het aannemen van personeel met het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Daarna leer je bruto/netto loonberekeningen maken, en vervolgens de juiste loonkosten bepalen – cruciaal bij de calculatie van nieuwe projecten. Tot slot leren de cursisten afdrachten aan de Belastingdienst en pensioenfondsen te berekenen, inclusief hoe je fiscale vrijstellingen optimaal kunt benutten, zoals rondom de Werkkostenregeling.”

Fiscale regelgeving, werknemersverzekeringen en bedrijfstakeigen regelingen, alles komt aan bod, met als rode draad dus de cao Bouw & Infra. “Kenmerkend daarin zijn de vele verschillende toeslagen, die de cao zo lastig te verlonen maken. Uniek in de cao Bouw & Infra is bovendien het tijdspaarfonds (de vroegere vakantiebonnen), dat de berekeningen nog complexer maakt.” Na de opleiding kunnen loon- en salarisadministrateurs zelfstandig een salarisadministratie in de B&U en Infra opzetten en bijhouden.

 

“Naast de complete opleiding zijn er diverse vormen van maatwerk mogelijk.”

Maatwerk mogelijk

Aankomend administrateurs wordt aangeraden de complete opleiding te volgen. Voor ervaren krachten biedt BOB-KOB echter ook dag-, avond- of meerdaagse trainingen, toegespitst op problematiek uit de eigen praktijk. “Bedrijven kunnen zelf onderwerpen aandragen”, vertelt Paul. “Alles is mogelijk: u vraagt, wij maken. Daarnaast verzorgen we opfriscursussen bij klanten. Wetten en regels veranderen immers regelmatig, zoals per 1 januari 2020 nog de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Tijdig op veranderingen inspelen kan veel geld besparen.”

Paul staat bekend als een bevlogen docent. “Het mooie aan deze opleiding is dat de cursisten oprecht geïnteresseerd zijn. Ze zetten zich met volle aandacht, inzet en betrokkenheid in. Als docent krijg ik daar energie van. Mijn stijl van onderwijzen is informeel en no-nonsens. Ik hou ervan om spelenderwijs te sparren en praktijkervaring te delen. Hard werken staat voorop, maar er is ook ruimte voor geintjes. Ik geef graag leuke, leerzame trainingen. Ook belangrijk: de groepen zijn klein, dus er is volop ruimte voor interactie en persoonlijke aandacht. De cursisten ervaren dit als een groot voordeel.”

Meer weten over onze maatwerkmogelijkheden? Neem contact met ons op!

Bekijk de opleiding Loon- en Salarisadministratie in de Bouw

Zijn mobieltje staat roodgloeiend en zijn werkplek in de CommuniKEET in de Amsterdamse Pijp vult zich voortdurend met werklieden én bewoners die zijn advies of oplossing nodig hebben. Uitvoerder Said Boussalam (39) heeft een hectische baan, maar geniet er volop van: “Ik hou van de adrenaline die de dynamiek van mijn werk met zich meebrengt.”

Said Boussalam, zzp’er in de bouw

Said werkt sinds juni 2019 aan het project 2e Jan van der Heijdenstraat in Amsterdam, waar aan 130 woningen groot onderhoud wordt uitgevoerd. De drukbezette uitvoerder is het schoolvoorbeeld van iemand die door het volgen van scholing steeds hoger op de carrièreladder komt. Jarenlang werkte hij als timmerman, tot hij het in de winter van 2015 zat was en meer wilde. Al googelend kwam hij bij BOB terecht. Hij volgde er twee opleidingen: in 2016 de Junior Uitvoerder (nu ‘meewerkend assistent uitvoerder’) en in 2017 de Uitvoerder B&U groot. In oktober 2018 slaagde hij daarvoor met een 8.

Terugkijkend was dat best een zware tijd, beschrijft Said: “Ik begon om zes uur op mijn werk. Aansluitend zat ik dan ’s middags en ’s avonds tot laat in de schoolbanken in Dordrecht.” Bijzonder daarbij is dat Said de opleidingen zelf financierde, omdat hij sinds 2003 als zzp’er werkt. “Maar als je wat wilt bereiken, moet je gewoon je beste beentje voorzetten!”

 

“Ik vind de belangrijkste toegevoegde waarde dat ik zelf ben doorgegroeid.”

Pittige overstap

Als uitvoerder stuurt Said de werklieden aan en houdt hij zich bezig met bewonerszaken. De overstap van assistent uitvoerder naar zijn huidige rol was best pittig. “Het was een fikse omschakeling. Ik was immers gewend om de hele dag te timmeren, terwijl ik nu een meer sturende rol heb – al kriebelt het soms nog om zelf wat te doen. Maar het bevalt goed. De hectiek geeft een adrenalinestoot, en dat heb ik liever dan een dag waarop ik bijna niets te doen heb.”

De opleiding tot Junior Uitvoerder was vooral praktisch van aard. Uitvoerder B&U groot daarentegen, was meer op communicatie en theorie gericht. “Dat was even wennen. Ik ging ervan uit dat ook hier de praktijk centraal stond. Toch was het zeer waardevol. Qua communicatie ben ik erg gegroeid. Sowieso vind ik de belangrijkste toegevoegde waarde dat ik zelf ben doorgegroeid. Anders was ik nu nog met mijn hamer en spijkerschort aan de gang geweest. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat de combinatie praktijkervaring en theorie een groot pluspunt vormt voor elke opdrachtgever.”

In dubio

Said heeft in zijn hoofd om werkvoorbereider te worden. “Wat me tegenhoudt, is dat je de hele dag op kantoor zit, terwijl ik echt een jongen van de bouw ben. Ik vind het leuk te zien wat iemand maakt of waar hij/zij mee bezig is. Anderzijds vind ik tekeningen en het contractuele deel erg boeiend. Lastig is wel dat je al een baan als werkvoorbereider moet hebben, als je de opleiding wilt doen. Ik zit dus nog in dubio.”

Vanwege de feestdagen is ons kantoor gesloten van 21 december tot 6 januari.

Op 27 november tekenden Andrea Nettesheim, manager learning & development bij VolkerWessels en Edwin van der Weijden, directeur BOB-KOB een mantelovereenkomst. Hiermee gaat onze jarenlange samenwerking een nieuwe fase in. Wij zijn trots op het in ons gestelde vertrouwen en kijken uit naar een samenwerking in de blijvende ontwikkeling van de medewerkers van VolkerWessels voor een mooie carrière in de bouw & infra.

V.l.n.r. Anouk Dumans BOB-KOB, Andrea Nettesheim VolkerWessels, Edwin van der Weijden BOB-KOB

Tijdens de lesdag juridische aspecten van diverse BOB-opleidingen Uitvoerder, Werkorganisator en Projectleider, leert docent Karel Boersma de deelnemers zich bewust te worden van juridische aspecten. “Aan veel zaken waar je tijdens je werk mee bezig bent zitten juridische aspecten vast. Welk contract heeft je bedrijf gesloten met de opdrachtgever, waarvoor ben je nou verantwoordelijk en waarvoor niet?”

“Juridische stof kun je heel droog maken, dat probeer ik dus te voorkomen”, begint Karel Boersma, docent voor het onderdeel juridische aspecten in diverse BOB-opleidingen. “Ik begin altijd met een korte introductie; waar komen wetten en regelgeving vandaan? Ik laat de deelnemers ook wat plaatjes zien om ze een beetje los te maken. Zodat ze beseffen dat het niet een saaie opsomming van wetsartikelen wordt. Dan komt een stukje algemene juridische zaken en daarna ga ik steeds meer de diepte in.”

Karel Boersma partner en advocaat bij Bierman Advocaten en gastdocent voor het onderdeel juridische aspecten in diverse BOB-opleidingen.

Belangstelling wekken

“Ik werk heel veel met cases waar een praktijkvoorbeeld in verwerkt zit. En soms chargeer ik de voorbeelden, zodat het meer aanspreekt. Je moet belangstelling zien te wekken bij de cursisten, dan staat de deur bij hen open om de rest van de informatie op te nemen. Ik probeer ook zo goed mogelijk interactie te krijgen en als ik dan de reacties op de evaluatieformulieren zie aan het eind van de dag, dan is dat gelukt”, zegt Karel trots.

Adviseren, begeleiden en lesgeven

In het dagelijks leven is Karel Boersma partner en advocaat bij Bierman Advocaten. Hij adviseert en begeleidt middelgrote en grote bouwbedrijven op het gebied van contractvorming en bouw- en vastgoedrecht. Karel: “Vaak werken grote en middelgrote bedrijven met opdrachtgevers die een redelijk kennisniveau hebben. Vaak weet je dan snel waar de pijnpunten zitten en dan kun je het wat makkelijker oplossen. Een professionele opdrachtgever weet immers ook wel wat zijn positie is en ziet dan ook wel in dat een procedure beter voorkomen kan worden. Als docent voor BOB ben je op een andere manier met je vak bezig. In plaats van één onderwerp heel diepgaand uit te spitten, ga je meer kennis overdragen. Dat is leuk om te doen. Daarnaast krijg je met de interactie en de vragen die cursisten stellen, ook weer veel terug.”

Leer je rol in het proces kennen

“Tijdens de lesdag probeer ik de deelnemers er bewust van te maken dat er aan veel zaken juridische aspecten vastzitten. Daarbij leer ik ze waar je op moet letten bij het sluiten van overeenkomsten. Ik behandel de UAV en ze leren over de waarschuwingsplicht. Ik laat de cursisten ook de verschillende bouwmodellen zien met de verschillende vormen van verdeling van verantwoordelijkheid. Het is belangrijk je rol te leren kennen in het proces, ook ten opzichte van je opdrachtgever. Weet ook welke contracten er zijn die het bedrijf waarvoor je werkt heeft gesloten met andere partijen.”

Probleem oplossen

“Als aannemer is jouw vak techniek. Dat vind je leuk en daar heb je passie voor. Je wil een mooi project realiseren én een tevreden opdrachtgever. Dus als er zich een probleem voordoet, ga je in de oplosmodus zitten. Je wil klantvriendelijk zijn, gaat meedenken en dan ga je jezelf in principe probleemeigenaar maken. Terwijl het jouw probleem niet altijd is. Daarbij komt ook dat het geld kost om een dag stil te liggen. Dat wil je dan voorkomen door het probleem snel op te lossen. Als je de oplossing aandraagt terwijl dat niet jouw verantwoordelijkheid is, dan heb jij het probleem als de door jou aangedragen oplossing niet goed is.”

Zaken vastleggen

“Wat ik de cursisten ook meegeef is, als je later ooit een geschil krijgt en je gaat in een procedure, dat de rechter het moet doen met de feiten die er liggen. Als je niet veel hebt vastgelegd heeft de rechter minder informatie. Het is dus van belang om zaken goed vast te leggen. De ervaring leert, dat als je dingen goed vastlegt dat degene met wie je zaken doet ook minder kans ziet om misbruik te maken van bepaalde situaties. Hij heeft dan geen kans om er een eigen draai aan te geven. Dan is een juridische procedure niet eens nodig en wellicht gaat de andere partij de discussie niet eens aan.”

Vlammetje

“Ik hoop dat ik ergens een klein vlammetje in de bewustwording heb aangestoken. Als er een situatie is waarbij ze denken: ‘hé dit loopt niet lekker’. Dat ze dan toch denken dit kan gevolgen hebben en hulp gaan zoeken bij een collega of de directie. En dat ze niet domweg doorgaan. Bewustwording is wel het minste wat ze meekrijgen.”

Door: Eric Houtman

Dit hele oude Engelse gezegde gaat natuurlijk helemaal op als we kijken waar we nu in het Wkb-proces zitten. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is nu aangenomen en bij een groot deel van de bevoegde gezagen, aannemers, projectontwikkelaars, architectenbureaus en ingenieursbureaus begint duidelijk te worden dat 1 januari 2021 best wel snel op ons afkomt.

Wat voor diegenen die zich inmiddels enigszins verdiept hebben in deze nieuwe wet duidelijk aan het worden is, is dat we het hier niet hebben over een ‘technisch’ wet zoals bijvoorbeeld de BENG, die op 1 juli 2020 het licht gaat zien. De Wet kwaliteitsborging heeft vooral behoorlijke invloed op het huidige proces van zowel vergunningverlening, maar in het bijzonder op het bouwproces.

Eric Houtman, directeur van InterConcept en voorzitter van de Vereniging van KwaliteitsBorgers Nederland (VKBN).

Processen in de vingers krijgen

Het komen tot een risicobeoordeling en wie moet zorgdragen voor een borgingsplan en op welk moment gaat de bouwactiviteitmelding plaatsvinden? En dan hebben we het nog niet eens over hoe het proces van toetsen en toezicht er uit gaat zien. Voor alle partijen die bij dit proces betrokken zijn, en in het bijzonder de aannemer, de gemeente en de kwaliteitsborger, is het van belang deze processen in de vingers te krijgen. Te gaan ervaren wie welke rol heeft, hoe de communicatielijnen lopen en wat er van ‘die ander’ wordt verwacht.

Ervaring opdoen

Redenen genoeg dus om met elkaar ervaringen op te doen en gelukkig is hier rekening mee gehouden. In het Bestuursakkoord tussen de Vereniging Nederlandse Gemeente(VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties (BZK) is onder meer afgesproken dat elke gemeente 10% van de vergunningen, die vallen onder de gevolgsklasse 1, zal aanmerken als proefproject.

Proefprojecten

En dat we landelijk meer dan voldoende mogelijkheden hebben om deze nieuwe werkwijze voor de feitelijke invoeringsdatum van 1 januari 2021 in de vingers te krijgen blijkt uit deze grove berekening. Ongeveer 80% van de vergunningsplichtige bouwwerken valt onder de gevolgsklasse 1. We nemen gemakshalve een ondergrens van 65.000 omgevingsvergunningen die in 2020 aangevraagd zouden kunnen worden minus de groep vergunningen die met de komst van de Omgevingswet vergunningsvrij zullen zijn. En 10% hiervan maakt dat we minimaal 4000 proefprojecten kunnen ‘draaien’.

Hierbij is het ook van belang dat we zoveel mogelijk verschillende bouwwerken, vallend onder de gevolgsklasse 1, bij deze proefprojecten gaan betrekken dus niet alleen maar grondgebonden woningen maar ook hallen, stallen, bruggen, tunneltjes en kleine u-bouw. Los van het Engelse gezegde ‘the proof of the pudding is in the eating’ gaat het hier dus ook over ‘de pap’ en niet alleen over ‘de krenten’.

Kennis en kunde

Naast de kunde die tijdens deze proefprojecten wordt opgedaan zullen we ook merken dat er op onderdelen ook nog wat aan de kennis gesleuteld dient te worden. Er zal een basis moeten zijn over de Omgevingswet, maar ook de BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouw) en de BBL (Besluit Bouwwerken Leefomgeving, opvolger huidige bouwbesluit). Allemaal aanpassingen die respectievelijke 1 juli 2020 (BENG) en op 1 januari 2021 (Omgevingswet, Wet kwaliteitsborging van het bouwen, BBL).

Het jaar 2020 wordt een jaar van bouwen en leren.

Veel gemeenten hebben een eigen manier gevonden waarop ze omgaan met de kwaliteitscriteria en de voorbereiding op de Omgevingswet. Bij de gemeente Eindhoven doen ze dat met het traject Verder LEREN Kijken. Carol Jansen, leidinggevende bij de afdeling kwaliteit, bedrijfsbureau en handhaving, vertelt er meer over.

“Vanuit de afdeling Handhaving hadden we al een paar jaar de ambitie om meer te focussen op mensen en niet op de regels uit het ouderwetse traditionele handhaven”, vertelt Carol. “We willen mensen verleiden tot het maken van afspraken en niet meteen zeggen: “U heeft iets gedaan wat niet mag, dit is de dwangsom”. Waar mogelijk geven we ruimte, waar nodig treden we op en we gaan vooral ook de gesprekken aan met de mensen. Vanuit deze gedachte, die we hebben opgenomen in ons afdelingsplan Toezicht & Handhaving, zijn we samen met afdeling Vergunningen en de sector P&O de ontwikkelroute ‘Verder LEREN Kijken’ gestart. We hebben daarbij de hulp gekregen van opleidingsinstituut BOB en zijn uiteindelijk tot een gezamenlijke Leerambitie gekomen. Onze eigen Eindhoven Academie en BOB gaan straks waar nodig inhoudelijke cursussen verzorgen en indien gewenst ook een stukje begeleiding of coaching.”

Pijlers leerambitie

Carol: “De pijlers van onze leerambitie zijn: klantvraag van de toekomst, medewerker van de toekomst, Omgevingswet en technologie, maar ook lokale wetgeving die verandert en de gemeentebrede ontwikkelingen zoals duurzame talenteninzet. Daarnaast zijn er de kwaliteitscriteria VTH die met de komst van de Omgevingswet natuurlijk nog belangrijker worden en borging in relatie tot die kwaliteitscriteria, maar ook borging van kennis van medewerkers.”

Regie op de eigen loopbaan

Tijdens een gezamenlijke kick-off bijeenkomst voor de medewerkers van de afdelingen vergunningen en de afdeling toezicht en handhaving is het verder leren kijken traject aangekondigd. Carol: “We hebben die dag bewust anders georganiseerd dan dat we normaal gesproken zouden doen. In plaats van alleen maar zenden, hebben we de medewerkers met workshops willen prikkelen om anders tegen de zaken aan te kijken. Nu gaan we verder met individuele gesprekken met medewerkers aan de hand van de talentscan. Het is een individuele leerroute die vanuit de medewerker moet komen, ze hebben regie op de eigen loopbaan. Verder hebben we ontwikkelgesprekken en reflectiegesprekken en daarnaast zijn we met onze Eindhoven Academie bezig voor het stukje borgen van kennis en kwaliteit.”

Spelen met de Omgevingswet

“Om je voor te bereiden op de Omgevingswet moet je echt gaan stoeien met de gedachtegang”, gaat Carol verder. “Waarom is de Omgevingswet tot stand gekomen, wat is de achterliggende gedachte geweest? En op die manier met elkaar gaan kijken naar je werk. Als je deze casus hebt, wat zou je doen met de gedachte van de Omgevingswet, hoe zou je die casus dan aanpakken. Op die manier maken we onszelf klaar. We hebben binnen de gemeente ook een projectleider Omgevingswet die heeft onder anderen het Omgevingswetspel geïntroduceerd. Op deze manier kunnen mensen echt met rollenspellen en een soort van ganzenbordachtig spel een beetje spelen met de Omgevingswet en dat is echt nog op hoofdlijnen. Dat doen we om mensen te prikkelen en uit te dagen.”

Medewerkers stimuleren

“Het is met de Omgevingswet net als met de Wabo uiteindelijk komt het toch en wij zullen daar toch iets mee moeten”, zegt Carol. “Het is aan het management om de medewerkers te stimuleren zichzelf klaar te stomen voor de Omgevingswet. Dat kan door inhoudelijke opleidingen of door je een bepaalde gedachtegang eigen te maken of door je eens te verplaatsen in de rol van een projectontwikkelaar. De ervaringen van medewerkers die het spel gedaan hebben zijn heel positief. Ook omdat er een gemengde groep wordt samengesteld vanuit het hele ruimtelijke domein, dus je krijgt ook hele bijzondere gesprekken tijdens dat spel. De casussen die tijdens dat spel aan bod komen zijn ook typisch Eindhovense casussen die hier ook zouden kunnen voorkomen. Dus geen grachtenpandjes, want die hebben we hier niet, maar wel een situatie als Strijp-S bijvoorbeeld.”

De gemeentewereld

Zelf had Carol nooit gedacht dat ze na haar opleiding bouwkunde bij een gemeente zou gaan werken. Carol: “Nadat ik klaar was met studeren ben ik gaan reizen en toen ik terugkwam zat ik middenin de bouwfraude. Er was niet of nauwelijks een baan te vinden in de bouwwereld. Ik werd benaderd door detacheringsbureau Yacht voor een baan bij de gemeente. Ik kreeg de mogelijkheid om daar ook ABW 1 en 2 te gaan volgen. Zo ben ik in de gemeentewereld terecht gekomen en ik vind het eigenlijk heel erg leuk. Juist de combinatie met burgers en ondernemers, daar gesprekken mee voeren en naar het belang van een stad kijken, dat is heel anders dan wat ik op de HTS geleerd heb.”

Klantvriendelijk zijn, omgaan met meningsverschillen, leidinggeven in lastige situaties. We komen allemaal wel eens in een situatie terecht waarbij je vaardigheden op de proef gesteld worden. Hoe goed ga jij met dit soort situaties om en kun je jezelf hierin trainen?

Soms zit het in kleine zaken. Bijvoorbeeld de servicemedewerker die bij een nieuwbouw een klacht over een aan de onderkant roestende radiator (in badkamer) naast toilet komt opnemen. Na constateren van de roest vroeg de medewerker zich hardop af: “wie heeft dat ding daar opgehangen?” Antwoord klant: “euh jullie?” Na herstel gaf de medewerker nog een goedbedoeld advies: “misschien moet er voortaan maar beter zittend geplast worden”.

Dit is een klein voorbeeld, maar in deze tijd waarin we langer en in meer complexere situaties werken met meer informatiemiddelen dan ooit te voren, is het zaak de eigen vaardigheden goed op orde te hebben en te houden. Zeker omdat we in de bouw steeds meer (en anders) gaan samenwerken in complexere projecten.

Samenwerking

Sommige projectteams presteren beter; teams waarin mensen elkaar vinden, waar mensen goed in hun vel zitten, men elkaar begrijpt, waar men de klant begrijpt, waar men met de stakeholders om kan gaan. Teams waarvan de leden in staat zijn de samenwerking vorm te geven en te verbeteren. Ook al geven contracten soms meer aanleiding tot vechtgedrag dan samenwerkingsgedrag. Want juist dan worden je talenten tot samenwerking getoetst.

Positieve effecten van gedragstrainingen

Mensen die meer zelfinzicht en meer en betere vaardigheden hebben, zijn effectiever. Onderzoeken hebben uitgewezen dat trainingen sociale vaardigheden positieve effecten hebben op aspecten van persoonlijk functioneren zoals onder meer; veerkracht, persoonlijke effectiviteit, eigenwaarde, assertiviteit, flexibiliteit. Deelnemers bleken na trainingen meer verschillende en doelgerichter gedragsstijlen toe te passen.

Trainingen hebben over het algemeen meer resultaat als ze voldoen aan de volgende kenmerken:
• Gericht op persoonlijke leerdoelen;
• Er wordt gewerkt met de eigen praktijk van de deelnemers;
• Er wordt ook getraind in de situatie zelf;
• Er ook individuele coaching aan gekoppeld is;
• De eigen organisatie is betrokken.

Onze werkwijze en organisatiewijze bij trainingen is erop gericht deze factoren te benutten.
Zelfkennis -> Zelfinzicht + Eigen vaardigheden -> Doelgerichte ontwikkeling en effectiviteit.

 

Volgens Gertjan Veldkamp, Directeur Verwerving Oost bij BAM Infra, wel. Gertjan: “Het kost aan het begin veel tijd aan begeleiding, maar je krijgt er veel voor terug.” Samen met infrabedrijven Van Gelder en NTP starten ze een zij-instroomtraject voor calculatoren in de regio Zwolle. Vijf zij-instromers zijn bij deze infrabedrijven aan een opleidingstraject begonnen, dat in samenwerking met de bedrijven is opgezet door BOB-KOB. Aan het woord Gertjan Veldkamp en zij-instromer Sebastiaan Schuchard.

Voor meer informatie over het zij-instroomtraject kun je contact opnemen met René van den Hoeven via vandenhoeven@bob-kob.nl

In de praktijk is regelmatig discussie over de inhoud van de begroting van de kosten op de bouwplaats die niet specifiek voor een bouwdeel of element worden gemaakt. Om eenduidigheid te krijgen hebben de NVBK en Bouwend Nederland hun modellen samengevoegd en geactualiseerd tot de brochure Algemene bouwplaatskosten, model 2018.

Algemene bouwplaatskosten (ABK) zijn kosten die direct samenhangen met het bouwproject, maar geen direct verband hebben met de onderdelen van het bouwobject. ABK zijn kosten van voorzieningen, productiemiddelen en daaraan verbonden arbeid die in het project worden gebruikt, niet direct aan onderdelen van het bouwobject kunnen worden toegerekend en die niet in het project achterblijven.

Het is lang niet altijd duidelijk welke kosten onder algemene bouwplaatskosten vallen. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren door innovatie van het bouwproces, zoals BIM, nieuwe kostensoorten bij gekomen die tot de ABK kunnen worden gerekend. Ook zijn uitvoerende partijen tegenwoordig veelal actief in de fase voorafgaand aan uitvoering. Hierdoor is niet altijd duidelijk waar de knip zit tussen ontwerp- en uitvoeringskosten.

AK of ABK?

Op het terrein van AK en ABK zijn er op enkele posten in de praktijk onduidelijkheden waar deze worden geplaatst. Een voorbeeld is calculatie: bij calculatie wordt vaak bij de AK een scheiding aangebracht bij verkregen/niet verkregen werken. De kosten van de calculatiewerkzaamheden bij verkregen werken worden doorgeboekt naar de ABK en de kosten van de calculatiewerkzaamheden van niet verkregen werken naar de AK. Gangbare praktijk is echter dat alle kosten rondom calculatie in de AK vallen en calculatiewerkzaamheden voor contractbewaking in de ABK vallen. In het model Algemene Bouwplaatskosten 2018 is als richtlijn gehanteerd om kosten behorende bij het project zoveel als mogelijk onder te brengen bij de AK.

Model Algemene Bouwplaatskosten 2018

De Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen (NVBK) en Bouwend Nederland hebben in het verleden rapporten uitgegeven met ieder een eigen model ABK. De laatste versie van de NVBK is een brochure met een model uit 1998. Voor Bouwend Nederland is dit de publicatie van RRBouw uit 2010. Om discussies over de ABK in de praktijk te reduceren, zijn de NVBK en Bouwend Nederland gezamenlijk opgetrokken. Beide verenigingen hebben een overkoepelend ABK model gemaakt van de algemene bouwplaatskosten. Het geactualiseerde model is ook aangesloten bij de indeling van NEN 2699. Deze norm geeft de indeling van investeringskosten en exploitatiekosten van onroerende zaken en hun onderlinge relatie.

Minder discussie

Het vorig jaar verschenen model creëert duidelijkheid over welke kosten tot de ABK behoren en maakt nauwkeuriger toekenning van de ABK mogelijk. Het resultaat is minder discussie in de praktijk. Bij de opzet van het model is rekening gehouden met de gangbare praktijk en is er ook een indeling gemaakt die voor (nagenoeg) alle bouwprojecten bruikbaar is.

Het model ABK, dat aan de bepaling van de ABK ten grondslag ligt, onderscheidt de ABK naar projectkenmerken, aard van de voorzieningen en kostenkenmerken. De bouwplaatsfuncties zijn onderverdeeld in verschillende rubrieken. Denk bijvoorbeeld aan: algemene projectgegevens, leidinggevend en ondersteunend personeel, voorzieningen personeel op de bouwplaats en nog vier andere functies.

Brochure ABK

In de brochure ABK wordt verder ingegaan op de definitie van ABK, de plaats van ABK binnen NEN 2699, ABK in breder perspectief, model ABK 2018, rubricering, bijzondere ABK en niet tot ABK behorende kosten.
Nieuwsgierig en wil je meer weten? Download dan de brochure ABK.

Bron: brochure Algemene bouwplaatskosten, model 2018

Bij het tenderen bij functioneel uitvragen, merken we in de praktijk dat er nog steeds kansen gemist worden. Zowel in de selectie- als in de gunningsfase.

Hierbij 8 tips voor een goed tenderproces:

Klantwaarde

Een functionele uitvraag geeft ruimte. Ruimte die je kunt gebruiken om de aanbieding te laten aansluiten bij de klantwensen. Verplaats je in je klant! Maak ook van de risico’s van je opdrachtgever een kans voor jullie en benut deze in BVP. Neem de uitvraag creatief door (op kernwoorden) en bepaal dan al kansen.

USP

Een aanbieding is pas winnend wanneer je oplossingen creëert die waardevol zijn voor jullie klant en je deze ook als klantwaarde in het aanbiedingsdossier benoemt. Dan pas worden de oplossingen Unique Selling Points. Voorkom dus algemeenheden, maar schrijf in termen van USP’s voor de opdrachtgever. EMVI score is hierin natuurlijk wel leidend.

De kracht van Dialoog

Dialoogrondes hebben een tweeledig doel. Belangrijke informatie verzamelen en een relatie opbouwen met je klant. Stel dan ook vragen gericht op de waarde van de klant. Wees voorbereid op mogelijke vragen van je klant. Een goede voorbereiding en oefenen is belangrijk om ontspannen naar het gesprek te gaan.

Projectmanagement- en kwaliteitsplannen

Algemeenheden scoren niet! Benoem jullie onderscheidende kenmerken en integreer deze met je USP(s). Zorg er dus ook voor dat de risico’s van de opdrachtgever in kaart zijn gebracht en neem daarop maatregelen.

Eindredactie

Vertrouwen krijgen en houden in jullie als bouwer is basisvoorwaarde. Wees foutloos in vragen, schrijfstijl en taalgebruik. Zorg dus voor eindredactie op alle documenten die je richting de opdrachtgever verstuurt.

Schrijf in actieve vorm

Korte zinnen en actieve schrijfstijl verhogen de leesbaarheid.

Presentatie is van wezenlijk belang

Alles is communicatie. Van het indienen van vragen, het opleveren van een aanbiedingsdossier tot het verzorgen van een presentatie. Uniformiteit en kwaliteit van lay-out en presentatie is essentieel. Betrek je vormgever bij alle vormen van presentatie.

Go/No go

Wellicht ten overvloede, maar besluit als directie of het project wel echt (aantoonbaar) binnen jullie expertise ligt. De meest succesvolle D&B projecten zijn die projecten waar je veel ervaring in hebt en waarin je je kan onderscheiden. Het meeste leergeld betaal je bij nieuwe projecten.

Op 3 oktober is De MAATLAT voor Onderhoudskundigen gepresenteerd tijdens het symposium Professioneel opdrachtgeverschap in vastgoedonderhoud in Nieuwegein. Dit was ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van Sertum. Tijdens het symposium stond de vraag centraal hoe gebouwbeheerders of -eigenaren professioneel invulling kunnen geven aan hun rol en verantwoordelijkheid als opdrachtgever.

Onderhoud is een vak. Of het nu gaat om wettelijke keuringen of technisch beheer, van de professionals die dit doen mag verwacht worden dat zij over de juiste competenties beschikken. Gebouwbeheerders hebben de zorg voor het in stand houden van vastgoed voor een bepaalde periode. De methodieken die zijn ontwikkeld voor conditiemetingen en inspecties waaronder de NEN-2767 en de RVB-BOEI methodiek zijn zeer waardevolle hulpmiddelen voor professioneel onderhoud beheer en onderhoud.

De Maatlat van Sertum

Sertum, het register voor onderhoudskundigen vastgoed, heeft de richtlijn met de titel Maatlat voor Onderhoudskundigen ontwikkeld. Deze Maatlat is tot stand gekomen met behulp van de inbreng van opleidingsinstituten, branches en deskundigen die hun medewerking hebben verleend vanuit het gezamenlijk belang om het vakgebied van onderhoud en beheer helder te omkaderen en continu door te ontwikkelen. Stichting Sertum heeft als initiatiefnemer de inbreng verwerkt tot de teksten die in deze richtlijn zijn vastgelegd en geeft deze Maatlat in eigen beheer uit.

Levensduur en rendement

De Maatlat bevat een richtlijn met competentieprofielen voor onderhoudskundige beroepsbeoefenaars, werkzaam op het gebied van het beheer en onderhoud van vastgoed. Het vastgoed omvat gebouwen, de gebouwde omgeving, gebouwgebonden installaties, terreinen en inrichtingen, infrastructurele werken en kunstwerken.

Het uitgangspunt voor beheer en onderhoud is enerzijds dat het object tijdens de levensduur bruikbaar blijft voor de functie waarvoor het is ontwikkeld en gebouwd. Anderzijds levert het een bijdrage aan het rendement (financieel, bedrijfskundig en/of maatschappelijk) dat met het object behaald moet worden.

Competenties en richtlijn

Deze Maatlat beschrijft de competenties van drie onderhoudskundige beroepsbeoefenaars:
Advies, onder het profiel: Onderhoudskundig Adviseur
Opleiding: Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed (Sertum: Adviseur)
Technisch beheer en projectleiding, onder het profiel: Onderhoudskundig Coördinator
Opleiding: Projectleider Beheer en Onderhoud Vastgoed (Sertum: Coördinator)
Inspecties, onder het profiel: Onderhoudskundig Inspecteur

De richtlijn bestaat uit uitgebreide omschrijvingen van kennis en vaardigheden die gerelateerd zijn aan de kerntaken voor een onderhoudskundige en toepasbaar zijn voor opleiders en toetsers. Voor werkgevers en voor opdrachtgevers is ten behoeve van het verwerven van deskundig personeel en het inkopen en contracteren van deskundigheid een praktische omschrijving opgenomen in de bijlagen van deze Maatlat.

 

Tijdens de opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder krijgen timmermannen en voorlieden een totaalblik op het gehele bouwproces. Veel cursisten maken tijdens de opleiding al de sprong van timmerman naar assistent uitvoerder. Docent Hans Soeter vindt het erg leuk om de ontwikkeling van de cursisten mee te maken.

Hans Soeter, o.a. docent voor BOB in de opleiding Meewerkend/Assistent uitvoerder

“De deelnemers aan de opleiding zitten in een soort overgang”, vertelt Hans. “Ze moeten de stap maken van timmerman, waarbij je de hele dag met een hamer in je hand loopt, naar een soort leidinggevende die eigenlijk niet meer meetimmert. Dat is voor sommige best moeilijk, omdat ze ook een beetje boven hun collega’s uit gaan stijgen. Het onderdeel communicatie helpt daar wel bij en je ziet ze ook veranderen. Aan het begin zijn ze soms heel fel. Dan wordt ze geleerd om eerst na te denken of even tot tien te tellen en hoe je met agressie omgaat. Ze maken hier echt wel stappen.”

Voldoening

Hans Soeter is ruim 15 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Hans: “Ik kom oorspronkelijk uit de B&U-sector maar ik ben later ook infra gaan doen en communicatie. Jarenlang heb ik in de renovatie gewerkt met name in Amsterdam. Ik gaf vaak voorlichtingsavonden voor renovatieprojecten en zo ben ik eigenlijk bij de opleidingsinstituten terechtgekomen. Nu geef ik les voor opleidingsinstituten, waarvan BOB een van de eersten was, en ik geef advies aan bedrijven. Het is mijn grootste voldoening wanneer ik zie dat cursisten verder kunnen komen.

Ontwikkeling

Veel van de cursisten beginnen als timmerman, maar ze hebben de ambitie uitgesproken om verder te komen. Het bedrijf waar ze werken heeft ook aangegeven met hen verder te willen, dat is ook heel belangrijk. En dan zie je, tijdens die driekwart jaar dat de opleiding duurt, een ontwikkeling bij die jongens. Ze gaan ineens met een tablet of een laptop werken en ze krijgen de kans om even mee te lopen met de uitvoerder. Dat wordt door ons ook gestimuleerd. Bij de meesten zie je dan dat het na een half jaar wat begint te worden. Dat is heel leuk om mee te maken.

Assistent van de uitvoerder

Bedrijven proberen timmerlieden vaak door te laten schuiven tot voorman of assistent uitvoerder. De handjes kunnen ze vaak wel inhuren, maar kaderpersoneel is toch wel lastiger in te vullen. Dan is het prettig als je dat binnen je eigen bedrijf kunt regelen. De echte uitvoerders komen voor een heel groot gedeelte binnen te zitten. De meewerkend uitvoerder is eigenlijk de assistent van de uitvoerder. Die loopt vooral buiten om ervoor te zorgen dat de kwaliteit goed blijft en de planning klopt en om te kijken of iedereen doet waarvoor ze zijn ingehuurd.

Helicopterview

Tijdens de opleiding leren de deelnemers plannen, werkbegrotingen lezen, risico’s herkennen en beheersen. Ze krijgen een totaalblik op het hele proces van begin tot eind en zien dan dat er meer bij komt kijken dan dat ze als timmerman dachten. Eigenlijk is het doel van de opleiding om ze een helicopterview te geven. Cursisten komen als timmerman binnen en gaan dan steeds breder met andere vakken aan de slag. Dat is best wel een stap net als digitalisering. Ik probeer ze met Word, Excel en Powerpoint te laten werken en dwing ze eigenlijk ook het huiswerk digitaal te maken. Je merkt dat ze het leuk vinden om te doen.

Werkbezoek

Wat we ook doen in de opleiding is een werkbezoek, bij een van de bedrijven van de deelnemers. Dan is het ook leuk als een werkvoorbereider van zo’n project even wat vertelt of nieuwe technieken laat zien. Dat laat ik in principe door de jongens zelf organiseren. Dat is ook een vak. We zijn de vorige keer in Amsterdam geweest, bij een groot werk waar je allerlei facetten kon zien. Het is echt een werkbezoek en we laten ze dan ook een opdracht doen, bijvoorbeeld een bouwinspectie. Anders wordt het al gauw een schoolreisje. De koppeling tussen theorie en praktijk in deze opleiding wordt echt gewaardeerd.”

Gemeente Goeree-Overflakkee: ruimte, rust en duurzaamheid

Op Goeree-Overflakkee staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo verwacht het eiland in 2020 ruim te kunnen voorzien in haar eigen energiebehoefte. Met een breed gedragen Duurzaamheidsalliantie, het Smart Water plan en innovatieve landbouwprojecten is de gemeente door de provincie Zuid-Holland niet voor niets aangewezen als proeftuin voor de Energieagenda.

Ook op het gebied van het verduurzamen van de woningbouw wil Goeree-Overflakkee vooroplopen. Met de workshop Nul op de Meter die BOB samen met kennisplatform Stroomversnelling heeft samengesteld zijn de medewerkers Bouw- en Woningtoezicht en de afdeling Vergunningen in één dag geïnformeerd over de context en de aandachtspunten op het gebied van duurzaam (ver)bouwen.

 

Op de hoogte zijn en blijven

Deelnemer Krijn Grinwis (50) is bijna 25 jaar werkzaam als toezichthouder bij de gemeente. “Het was een leerzame dag waarbij vooral de ochtendsessie veel inzicht gaf in situaties waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. De gemeente geeft naast duurzaamheidsleningen ook subsidies voor verduurzaming die oplopen tot € 40.000,- en wij houden toezicht op de uitvoering van de ingediende aanvragen. Dan is het prettig om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en professionele ondersteuning te kunnen bieden. Verduurzaming zal in de komende 20 jaar een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze dagelijkse praktijk en onderdeel uitmaken van de communicatie met de burgers, bedrijven en woningcorporaties. Informatie uit de bron is dus geen overbodige luxe. Ik ben een trotse eilander en werk graag mee aan een duurzame toekomst voor Goeree-Overflakkee. We hebben met een team van 10 toezichthouders en vergunningverleners veel gerichte informatie gekregen waar iedereen op de werkvloer binnen zijn eigen vakgebied mee vooruit kan.”

 

Verduurzaming

Het thema Verduurzaming gaat ook een steeds prominentere rol spelen in de opleidingen van BOB. Grinwis: ”De ontwikkelingen omtrent de verduurzaming zitten nu echter letterlijk en figuurlijk in een stroomversnelling. Het is belangrijk om in alle geledingen van het gemeentelijk apparaat kennis te borgen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Als toezichthouder met een bouwtechnische achtergrond ben ik vooral geïnteresseerd in de praktische aspecten van het thema.

Het is een enorme opgave om alle doelstellingen te halen, zeker op Goeree-Overflakkee. Onze gemeente heeft naast een groot buitengebied met oude woningen ook meerdere wijken waar de komende jaren ingrijpende beslissingen over genomen moeten worden. Ik heb nog 17 jaar te gaan waarvan ik me geen dag hoef te vervelen.”

 

Energietransitie en Nul op de Meter

Hans van der Wijk, Manager Opleiding en Training bij BOB ziet steeds meer vraag vanuit de gemeenten voor up-to-date trainingen, workshops en incompany maatwerktrajecten waarbij teams, afdelingen of stuurgroepen in korte tijd getraind kunnen worden met de accenten op hun discipline of rol in de keten. Hans: “De energietransitie is een actuele maatschappelijke uitdaging die ons allemaal aangaat. Van huiseigenaar, huurder en woningcorporatie tot netbeheerder en overheid.

De gemeente is vaak de aangewezen partij om al deze partijen aan tafel te krijgen. Zij zien de urgentie. Het wordt nu echter tijd om ambities om te zetten in actie en ervoor te zorgen dat de competenties van de ambtenaren up-to-date zijn. Niet alleen bij stafafdelingen maar ook op de werkvloer. De energietransitie en Nul op de Meter zijn bijvoorbeeld al een integraal onderdeel van het reguliere aanbod van opleidingen rond vastgoedbeheer. Met de workshops kunnen wij inspelen op de actualiteit en gericht inspelen op de vragen van de betrokken ambtenaren.”

 

Krijn Grinwis, Toezichthouder BWT – gemeente Goeree-Overflakkee

 

Door: Wico Ankersmit

In een heftige discussie hoor je nog wel eens de woorden van de titel van deze column. Wat weet jij daar nu van? Vroeger toen het internet nog niet bestond, en ik wel eens met mijn wijlen vader zo’n discussie had, konden we het echte gelijk ook maar moeilijk direct bewijzen. “Jongen, wat weet jij daar nu van?”, zei hij dan met soms daar achteraan het woord snotneus. Tegenwoordig als ik dit probeer met mijn puberkinderen, heb ik binnen twee seconden bewijslast onder mijn neus geschoven gekregen via hun mobieltje. Tja. De tijden zijn veranderd.

 

Wico Ankersmit, directeur Vereniging BWT Nederland Foto: René van den Burg

Maar is dit kennis vraag ik me dan wel eens af. Heel veel kunnen we inderdaad wel ergens op het Wereld Wijde Web vinden, maar kennis is naar mijn idee toch echt iets anders. Kennis begin je op te bouwen tijdens je opleiding; basisschool, middelbare school, en wellicht nog hoger onderwijs daar achteraan. Maar als je dan je diploma hebt, dan ben je pas een broekie dat net komt kijken.

 

Kennis en ervaring

Veel respect had ik voor mijn leermeesters in het vakgebied. Mensen met jarenlange kennis en ervaring. Opgedaan door wellicht heel veel vallen, maar telkens weer opstaan, en nu ik zelf mag leunen op vele jaren ervaring vind ik het een voorrecht om de kennis die ik heb, weer over te mogen brengen op anderen. En wat ik nog mooier vind, is het nog steeds weer opnieuw opdoen van nieuwe kennis die ik dan weer mag toepassen, en vervolgens als ik het voldoende onder de knie heb, ook weer mag overbrengen op anderen.

 

Blijven leren

Neem nu de bouwregelgeving en het Bouwbesluit. Continu aan verandering onderhevig en door ontwikkelingen steeds complexer. Een enorme uitdaging om het als generalist geheel te bevatten en te breed om het als specialist geheel te doorgronden. Maar als je leergierig bent, een prachtige uitdaging om te kunnen blijven zeggen; “Daar weet ik best veel van”.

Dit kan echter niet zonder de kennis die hiervoor nodig is te blijven opnemen en dus te blijven leren. Zonder voldoende tijd te steken in het bij blijven houden van kennis zul je uiteindelijk niets anders meer kunnen, dan terug te vallen op hetgeen Google je als antwoord laat zien. Maar dan ben je geen gesprekspartner, kun je je standpunt niet direct onderbouwen, en word je zeker niet gezien als meerwaarde in die specifieke situatie.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om kennis op te doen. Ik mocht de afgelopen maanden een aantal keren dagvoorzitter zijn tijdens de studiedagen Brandveiligheid gevels waar bij elkaar ruim 400 deelnemers een dag door 14 specialisten op dat gebied werden bijgetankt over dat éne kleine onderwerp ‘een brandveilige gevel’. Hoe mooi is het om te zien dat deze 400 mensen hun kennis weer hebben kunnen vergroten en deze kennis nu in de praktijk gaan toepassen.

 

Bijhouden van veranderingen

Ook zie ik vanuit mijn rol in het curatorium voor de Opleidingen ABW 1 en ABW 2 welke hoeveelheid kennis er wordt overgedragen aan jaarlijks gelukkig heel veel BWT’ers. Sommigen net als broekie binnen hun functie, en anderen met al vele jaren kennis en ervaring die daarmee weer worden bijgeschoold. En ze worden getraind door ook weer mensen met heel veel ervaring, die ook telkens bij moeten worden geschoold om alle ontwikkelingen, veranderingen en aanpassingen bij te kunnen houden. Of je moet blijven leren, is dan ook geen vraag. Het is een deel van je leven, net zo belangrijk als eten en drinken.

 

Permanente educatie in kwaliteitscriteria

De mogelijkheden zijn er dus, maar door werkdruk en krapte op de arbeidsmarkt worden de mogelijkheden naar mijn idee niet overal voldoende gebruikt en ingezet. Om die reden zou ik dit dan ook graag geborgd willen zien door permanente educatie als onderdeel van de Kwaliteitscriteria. Pas als dit goed is geborgd zijn naar mijn idee de kwaliteitscriteria niet alleen papieren afspraken, maar wordt ook echt invulling gegeven aan de bedoeling hiervan. Maar ach, ik hoor dan de mensen zeggen die hier echt over kunnen beslissen… Wat weet jij daar nu van? Snotneus!

 

Door: Casper van Busschbach

 

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zorgt in Nederland al langere tijd voor onrust, beroering en sterk uiteenlopende interpretaties. De Eerste Kamer heeft op 14 mei jl. de Wkb aanvaard, waarmee ook de inwerkingtreding op 1-1-2021 is vastgesteld. De Wkb is een wijzigingswet op de Woningwet, Wabo en het Burgerlijk Wetboek. Deze wetswijziging zorgt daarmee voor een stelselwijziging waarvan de impact op bijvoorbeeld een gemeentelijke organisatie vele malen breder is dan bij een reguliere wetswijziging. De impact van de Wkb wordt ingeschat als minimaal net zo zwaar als die bij de implementatie van het Persoons Gebonden Budget in het Sociaal Domein van een vijftal jaar geleden.

Casper van Busschbach, senior-adviseur Wkb bij Q2 System Engineering

Mijn naam is Casper van Busschbach en ik houd mij al meer dan tien jaar bezig met Systeemgerichte Vergunning Beheersing en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Als senior-adviseur Wkb bij Q2 System Engineering, heb ik tal van organisaties kunnen adviseren op de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van dit stelsel en de daarmee gepaard gaande impact. Organisaties als het bevoegd gezag, opdrachtgevers waaronder ook overheden, de opdrachtnemers, maar ook juristen, advocaten en notarissen.

De nieuwe werkwijze bevoegd gezag

De wijze waarop het huidige bevoegde gezag is georganiseerd, sluit niet meer aan op de sterk veranderende markt. Belangrijke ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld die vanuit het Lente-akkoord, Circulair Bouwen en reductie van de CO2 voetafdruk, zorgen voor een grote diversiteit aan nieuwe bewijslast, die allemaal op waarde ingeschat moeten worden. De invoering van de Omgevingswet (Ow) vereist daarbij een manier van werken die veel systematischer en procesmatiger is. Daar voorziet het huidige stelsel van toets en toezicht niet in. Ook de Wkb vereist een meer procesmatige manier van werken, zeker bij het bevoegd gezag. Het bevoegde gezag zal onder het nieuwe stelsel enkel nog toetsen en toezicht houden op belangen van derden (welstand, bestemmingsplan, omgevingsveiligheid, specifiek benoemde risico’s). Het bevoegd gezag kan, naar aanleiding van de bij de omgevingsvergunning aanvraag behorende risicobeoordeling, proportioneel enkele informatie- en/of stopmomenten ‘opleggen’.

De bouwkwaliteit is dadelijk, afgezien van het voorgaande, hoofdzakelijk iets tussen de opdrachtgever (OG) en de opdrachtnemer (ON). Het voldoen aan het Bouwbesluit zal plaatsvinden doordat een (private) kwaliteitsborger, door de OG gecontracteerd, een instrument of kwaliteitssysteem toepast bij de realisatie van een project. De kwaliteitsborger komt vanuit het instrument risicogestuurd tot een toezichtplan. Afhankelijk van de ‘volwassenheid’ van de eigen projectorganisatie op het borgen van de kwaliteit, kan de borger meer op afstand werken en daarmee ook het bevoegd gezag. De OG zal het bouwwerk gereed moeten melden met een oplevercertificaat van deze kwaliteitsborger en de as-built gegevens in een overdrachtsdossier aan het bevoegd gezag.

De Wkb heeft gezien het voorgaande een grote invloed op bouw, infra, beheer en onderhoud en de overheid. Het is dus zaak om gereed te staan voor deze stelselwijziging ongeacht welke rol je speelt in het proces van de realisatie van bouwwerken.

 

Vocht en schimmel is bij veel woningcorporaties een aandachtspunt. Soms worden de problemen veroorzaakt door de huurders, maar het kan ook liggen aan de beperkte ventilatiemogelijkheden in met name oudere woningen. Mathieu Kamperman is opzichter dagelijks onderhoud en mutaties bij Haag Wonen. Na het volgen van de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud bij BOB heeft hij nu veel meer zicht op de achtergrond van de problemen.

“Een collega deed de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud en het leek me een leuke opleiding om ook te gaan doen”, vertelt Mathieu “Ik heb wel een hoop praktijkervaring, maar ik merkte dat ik behoefte had aan theoretische onderbouwing. Eén van de modules van de opleiding was Vochtproblemen en onderhoud. Vocht en schimmel is een probleem dat veel speelt bij woningcorporaties, vooral bij oudere woningen. Ik heb de module daarom bij mijn teamleider onder de aandacht gebracht. Daar kwam het idee uit voort om voor alle opzichters inhouse een cursus Schimmel en vocht te doen.”

Mathieu Kamperman, opzichter dagelijks onderhoud en mutaties bij Haag Wonen.

Ventilatie

“We zijn bij Haag Wonen best gefocust op vochtproblemen en we doen veel onderzoek via onder andere de bouwpathaloog”, gaat Mathieu verder. “We willen weten wat er speelt. Is het nou huurdersgedrag of zijn het bouwkundige gebreken? Het blijkt vaak een combinatie van beide te zijn en daarbij kwam deze module goed van pas. We hebben nu veel meer zicht op de onderliggende reden. De oorzaken van problemen werden veelal gezocht in huurdersgedrag, alles dicht en vooral geen ventilatieroosters openzetten, omdat alle warmte er dan uitgaat. Andere oorzaken in oudere bouw zijn bijvoorbeeld enkel glas, daardoor heb je veel condens op de ramen wat niet iedere dag weggehaald wordt. De ventilatiemogelijkheden zijn vaak beperkt, dat is dan een bovenlichtje dat je open kunt zetten. Dan krijg je al snel koude lucht naar binnen. Met ventilatieroosters of mechanische ventilatie in de woning kun je dat veel beter sturen.”

Renovatie

Mathieu is werkzaam in het stadsdeel Den Haag Zuidwest, daar zijn veel ouderencomplexen en er is veel bouw uit begin 50’er jaren. Mathieu: “Een aantal complexen heeft op de nominatie gestaan om gesloopt te worden en dan wordt er natuurlijk niet heel veel meer in geïnvesteerd. Inmiddels hebben we een aantal complexen gerenoveerd met gevelisolatie en dubbelglas. Daar wordt dan ook CO2-afhankelijke mechanische ventilatie in aangebracht en goede ventilatieroosters. De bewoners worden vervolgens voorgelicht over het gebruik hiervan. Bij complexen waar groot onderhoud gedaan is nemen de klachten over vochtproblemen vaak af.”

Profijt in dagelijks werk

“Van de opleiding heb ik heel veel profijt in mijn dagelijkse werk”, meent Mathieu. “Bij de module Beton en onderhoud heb ik voor de afdeling planmatig onderhoud, samen met een collega, alle betonschade inzichtelijk gemaakt. Je leert tijdens de les ook waar de schade door veroorzaakt wordt. Daar kun je dus meteen wat mee en dat geldt ook voor de andere modulen. Je herkent de onderliggende oorzaken van schades. Ik moet zeggen dat ik er ook privé veel aan heb bij het onderhouden van mijn eigen woning.”

Losse modules

De opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud bestaat uit acht modules die je los van elkaar kunt volgen. Om het diploma te halen moet je twee verplichte modules volgen, daarnaast kies je nog vier extra modules. “Ik heb de opleiding in twee jaar afgerond”, vertelt Mathieu. “De basismodule is een hele zware module, met veel werk. Als je het goed wilt doen moet je er wel tijd insteken, maar ik ben niet iemand die met een zesje tevreden is. Ik wil het gewoon goed doen. Ik heb net een nog een extra module afgerond Werktuigbouwkundige installaties en Elektrotechnische installaties, die wilde ik er toch nog bij hebben. Ook ben ik nog bezig met een opleiding tot asbestdeskundige. Als ik dat gedaan heb is het tijd voor vakantie. De module Verf en onderhoud zou ik ook nog wel willen doen. Dan heb ik alle modules compleet.”

BOB-KOB heeft vanmorgen het Leerwerkakkoord ondertekent dat de Gemeente Rotterdam heeft afgesloten met het bedrijfsleven en onderwijs voor de energietransitie. Het doel van dit akkoord is vraag en aanbod van personeel op de arbeidsmarkt van de energietransitie beter op elkaar te laten aansluiten.

 

Voor de energietransitie zijn veel vakmensen nodig, en mensen met goede, nieuwe ideeën. Bijvoorbeeld omdat huizen, scholen en kantoren beter geïsoleerd moeten worden om de CO2 uitstoot te verminderen. Ook zijn slimme oplossingen nodig om zuiniger om te gaan met energie en om te schakelen naar andere energiebronnen. Met dit Leerwerkakkoord willen de gemeente, het bedrijfsleven en onderwijs de kansen vergroten om goed personeel te krijgen voor de energietransitie. En zo ook meer mensen aan het werk krijgen.

 

Maatregelen

Om dit voor elkaar te krijgen, nemen de betrokken organisaties allerlei maatregelen. Zoals het opleiden van mensen naar beroepen waar veel vraag naar is. Zij stappen dan over van werk waar minder vraag naar is, bijvoorbeeld van het bankwezen en de olie- en gasindustrie naar de installatiebranche. In de Rotterdamse wijken komen activiteiten om werkzoekenden met een bijstandsuitkering enthousiast te maken voor een baan in de energiesector. Ook komen er trajecten bij bedrijven om werkzoekenden op te leiden voor veelgevraagd werk, zoals warmtepompen en zonnepanelen monteren en onderhouden, isoleren en leidingen leggen.

 

Voor jongeren

In het Leerwerkakkoord zijn ook veel activiteiten voor jongeren. Zo komt er op Rotterdam-Zuid een nieuw opleidingsbedrijf om meer jongeren op (v)mbo-niveau en zij-instromers op te leiden naar de bouw-, infra-, en energiesector. En verschillende bedrijven in de energiesector bieden mbo-traineeships en hebben onderzoeksopdrachten voor hbo-studenten. Bedrijven en onderwijs pakken het lerarentekort aan door het opleiden en aantrekken van vakmensen tot hybride instructeurs en docenten. Dit zijn medewerkers uit de techniek die naast hun baan les gaan geven op een school en zo hun ervaring overdragen op de volgende generatie technici.

 

Meedoen?

Bedrijven in installatie, isolatie of bouw die zich voorbereiden op de energietransitie of personeel willen scholen kunnen zich aansluiten bij het Leerwerkakkoord. Dit geldt ook voor vakmensen die als instructeur of docent hun kennis willen overdragen aan studenten. Neem contact op met gemeente Rotterdam via leerwerkakkoord@rotterdam.nl.

 

Ondertekenaars

Deze organisaties hebben het Leerwerkakkoord Energietransitie ondertekend: gemeente Rotterdam, Bouwend Nederland, Techniek College Rotterdam, Vattenfall, Engie Services West, Hogeschool Rotterdam, Installatiewerk Zuid-Holland, WENB, BOB-KOB, OTIB, Stedin, Woonstad Rotterdam. EIT Climate-KIC ondersteunt het akkoord.

 

 

Sinds juni 2019 heeft BOB-KOB een nieuwe opleidings- en trainingsmanager in dienst die alle infra-opleidingen onder zijn hoede gaat nemen. Martijn van Holten heeft veel zin in zijn nieuwe functie en dompelt zich helemaal onder in de infrawereld. Eerder was hij werkzaam als adviseur, verbinder, coach en trainer in de bouwkunde en civiele techniek. Daarnaast heeft Martijn ervaring in het opstellen en onderhouden van kwalificatiedossiers van opleidingen in diverse sectoren. Deze ervaringen sluiten heel mooi aan bij zijn nieuwe werkzaamheden.

 

“Het geeft me veel energie om mensen en organisaties verder te helpen in hun ontwikkeling”, zegt Martijn enthousiast. “Ervan uitgaande dat een mens nooit is uitgeleerd zie ik veel mogelijkheden om werknemers, collega’s en organisaties verder te helpen in samenwerking en in de techniek. Ik heb gezien dat BOB-KOB een mooi en compleet pakket aan opleidingen voor de infrabranche heeft. In verschillende evaluaties van opleidingen en incompany trainingen lees ik veel waardering voor de docenten en de nieuwe kennis die is opgedaan. Het helpt ze verder in hun carrière en geeft verdieping in hun vakgebied.”

 

Leren door te doen

“Het mooie aan deze opleidingen is dat je alles wat je leert meteen kunt toepassen in de praktijk”, vertelt Martijn. “Natuurlijk hoort daar theorie bij, maar we geloven vooral in leren door te doen en dat betekent veel praktijkcases. In veel opleidingen werken de cursisten zelfs met een eigen ingebracht project. De cursisten werken ook aan hun persoonlijke ontwikkeling, dankzij de module sociale vaardigheden die onderdeel uitmaakt van de opleidingen. In die lessen en tijdens coachingsgesprekken bespreken we de problemen waar ze, op communicatief gebied, in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. We leren ze hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.”

 

Een stap in je carrière

“In ons aanbod aan infra-opleidingen is voor elk functieniveau wel een geschikte opleiding te vinden. Met de opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder Infra kun je bijvoorbeeld al een mooie stap maken in je carrière. Wanneer je na deze opleiding de smaak te pakken hebt kun je verder doorgroeien naar uitvoerder, werkvoorbereider of calculator tot aan de functie van projectleider. BOB-KOB werkt met opleidingsschema’s waarin je je studieroute van het begin tot het eind kunt plannen. Je kunt precies zien op welk niveau je staat en welke opleiding je kunt kiezen om jezelf verder te ontwikkelingen in jouw vakgebied of specialisme. Als je er niet uitkomt, dan kan ik je verder helpen met het maken van de juiste keuze”, aldus Martijn van Holten.

 

Laatbloeier met ambitie

Met zijn 41 jaar is Eric Praamstra de senior in de groep cursisten die in juni examen heeft gedaan voor de opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder B&U. Na bijna 25 jaar actief geweest te zijn als timmerman is hij vorig jaar met de opleiding gestart om toe te werken naar een carrièreswitch.

Eric Praamstra, Slokker Bouwgroep B.V.

“Dat studeren was best even wennen”, aldus de Hilversummer. “De laatste keer dat ik een lesboek had opengeslagen was in de vorige eeuw.
Ik heb met ontzettend veel plezier ruim 20 jaar op de steiger gestaan en vind timmerman nog altijd een prachtig beroep. Een paar jaar geleden begon ik toch wat fysieke ongemakken te krijgen en ben ik me gaan afvragen of ik het tot mijn pensioen zou volhouden. Ik heb eerlijk gezegd ook even overwogen om in een andere branche te gaan werken, maar het bouwbloed kruipt toch waar het niet gaan kan. In deze sector is zoveel te doen.”

 

Breder én dieper de materie in

De opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder is voor praktijkmensen een logische eerste stap naar een functie als uitvoerder. Tijdens de opleiding staat de praktijk centraal en maakt persoonlijke effectiviteit en communicatie een belangrijk onderdeel uit van het lesprogramma, dat bestaat uit 11 bijeenkomsten, 2 individuele coachingsgesprekken en de nodige thuisstudie. “De opleiding sluit naadloos aan op de praktijk”, aldus Praamstra. “Er wordt gewerkt aan de hand van een eigen project. Het doel is dat je het project vanuit meerdere gezichtspunten gaat bekijken. Aan de ene kant ga je dieper de materie in en aan de andere kant ontwikkel je een helicopterview.
Erg interessant en intensief omdat je theorie en vraagstukken krijgt waar je je normaal gesproken als timmerman niet mee bezig houdt. Ik heb nu ook veel meer begrip voor de uitvoerders waar ik de afgelopen jaren mee gewerkt heb.

De meeste moeite heb ik gehad met de onderdelen administratie en planning. Nu, tegen het einde van de opleiding, gaat dat me een stuk makkelijker af dan in het begin. Daarnaast had ik echt een achterstand in het werken met computers. Ik ben geen complete digibeet, maar halverwege het jaar heb ik van Slokker een laptop ter beschikking gekregen waar ik nu steeds handiger mee word. Leren door het gewoon te doen zullen we maar zeggen. Het is net timmeren.

 

Sociale vaardigheden in opleiding meerwaarde

Het onderdeel persoonlijke effectiviteit en communicatie vond ik erg interessant. Als voorman vond ik het altijd al leuk om een team aan te sturen, met verschillende persoonlijkheden om te gaan en de klus te klaren. In mijn vrije tijd ben ik voetbal- én waterpolocoach. In die hoedanigheid ben ik ook vijf dagen in de week bezig met coaching en groepsprocessen. Ik denk dat ik wat dat betreft juist weer een voorsprong heb op mijn medecursisten. Ik ben een gemakkelijke prater en een goede luisteraar. De manier waarop persoonlijke effectiviteit, communicatie en samenwerking in het programma vervlochten zijn geeft deze opleiding echt een meerwaarde. Je gaat ook nadenken over je toekomstige functioneren als leidinggeven. Ben je ‘one of the guys’ of sta je er boven? De goede balans vinden is soms best lastig. Nu ik er bewuster naar kijk leer ik op dat gebied ook veel van de twee hoofduitvoerders waar ik nu mee werk aan het nieuwe Rosa Spier Huis in Laren, een groot project met ruim 140 appartementen, studio’s, een restaurant en een theater.”

 

Direct doorpakken

Met een drukke baan, opgroeiende kinderen en een intensief verenigingsleven kan een studie best een opgave zijn. Toch heeft Eric zich al opgegeven voor de opleiding Uitvoerder B&U die in september van start gaat. “Ik ben ambitieus en wil graag direct door. Ik heb de smaak van het studeren te pakken en zit nu in een ritme waar ik me prettig bij voel. Ik wil een allround uitvoerder worden en daarvoor is deze opleiding een must. Ik besef dat het qua niveau en studiebelasting een stuk zwaarder zal zijn dan de opleiding die ik het afgelopen jaar gevolgd heb, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Op studiegebied heb ik ruim 20 jaar kunnen uitrusten, dus nu is het tijd om door te pakken. Ook als persoon ben ik gegroeid en dat geeft nieuwe energie die ik volledig wil benutten. Ik ben dan ook blij dat Slokker mij de kans geeft om mijn ambities waar te maken. Ik beloof dat ze er een uitstekende uitvoerder voor terugkrijgen.”

 

Aan een lange periode van onduidelijkheid is een eind gekomen. De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is op 14 mei jl. aangenomen door de Eerste Kamer. Wat gaat er nu gebeuren, en wat wordt er verwacht van de deelnemers aan het bouwproces, en wanneer?

Wilt u als opdrachtgever, architect, aannemer, adviseur of gemeente weten wat dit voor uw komende projecten betekent? Bent u bouwbegeleider en wilt u zich kwalificeren als kwaliteitsborger? Dan nodigen we u van harte uit om op 4 juli de gratis WKB-Informatiesessie bij te wonen.

 

 

 

Wat gaat er veranderen?

Op basis van het bestuursakkoord dat het ministerie heeft gesloten met de VNG worden in elke gemeente de komende maanden projecten uitgevoerd en gemonitord. Er wordt een Toelatingsorganisatie opgericht, er worden kwaliteitsborgers opgeleid en er worden instrumenten voor kwaliteitsborging vastgesteld. Dit alles met het oog op een invoering van de wet per 1 januari 2021.

 

Aanmelden

Wat: Informatiesessie WKB
Wanneer: Donderdag 4 juli 2019 15:00 – 17:00
Waar: Het Bouwhuis, Zilverstraat 69 Zoetermeer

Meld u aan voor de informatiesessie via info@bkplus.nl, of via 0492 820 999 of 06 1400 4458.  Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Er wordt ook een informatiesessie gehouden in Gemert op 20 juni en in t Harde op 27 juni.

NB: Het aantal plaatsen is beperkt, voor het geval we volgeboekt zijn kunt u deelnemen aan de themasessies die gaan volgen in het najaar.

 

 

Schrijf je dan in voor het ontwikkelprogramma De Verbinders

Natuurlijk willen we allemaal graag goed en constructief samenwerken met onze partners uit de markt. Toch blijkt dit in de praktijk vaak best lastig. In het ontwikkelprogramma De Verbinders ga je in een periode van 8 maanden, samen met je collega’s van de markt jullie samenwerking vorm geven cq verbeteren aan de hand van één of meer voorbeelden uit je eigen praktijk. Samen met Neerlands diep, academie voor publieke bouw- en infraprojecten, hebben wij dit programma ontwikkeld en geven hiermee concreet invulling aan de intenties uit de Marktvisie. 

Het programma

Je stelt een divers team samen met daarin 3 of 4 sleutelfiguren uit je project van opdrachtgever, opdrachtnemer, ingenieursbureau en/of andere stakeholder(s) die een belangrijke rol in je project vervullen (bijvoorbeeld: de beheerder). Met dit team ga je aan de hand van actuele issues uit je project op zoek naar belemmeringen die een productieve samenwerking en daarmee goede projectresultaten in de weg staan. We creëren een veilige omgeving om vanuit verschillende perspectieven die belemmeringen structureel weg te nemen. Je wordt hierbij geholpen door de vaste structuur van een systeemgerichte verbeteraanpak en door diverse inspiratoren uit de wetenschap en praktijk. Aan het programma doen nog 3 andere teams mee.

Na een startgesprek in september neem je met je team deel aan een kick-off van anderhalve dag en 6 eendaagse bijeenkomsten. Tussendoor werk je gezamenlijk aan concrete verbeterstappen in nauwe samenwerking met de betrokkenen bij je project. Bekijk het programma.

Opbrengst van deelname

Uit evaluaties van eerdere edities van De Verbinders blijkt dat op twee niveaus resultaten geboekt worden. Teams slagen er in om aantoonbare verbeteringen te realiseren in het aanpakken van actuele problemen. Daarnaast resulteert het samen deelnemen aan het programma in een verdieping van de onderlinge relatie. Een aantal reacties van de deelnemers:

“Het is heel uniek dat je met drie partijen ruimte krijgt om dit te doen. In plaats van reactief problemen op te lossen, hebben we nu de kans gekregen de onderliggende oorzaken uit te zoeken en hier wat mee te doen. Hier hebben we in het lopende project profijt van, maar zeker ook in toekomstige projecten.”
Team IJsseldelta uit De Verbinders 1 | Tobias van Dijk (Rijkswaterstaat), Serban Schouten (Royal HaskoningDHV), Robert Bosma (Van Hattem en Blankevoort)

“De Verbinders heeft ons meer opgeleverd dan vooraf verwacht. (…) Door samen het probleem te ontleden en verbeteringen door te voeren ontwikkel je samen tot één groep. Het door ons aangepakte probleem heeft bovendien voor een structurele verbetering in de operatie gezorgd waar we beiden plezier van hebben.”
Team Rijnstraat 8 uit De Verbinders 2 | Florian de Lange (Rijksvastgoedbedrijf), Wilco Wirjosoekarto (FM Haaglanden) en Danny Hommersen (BAM)

Wil je meer weten? Lees meer over de ervaringen van Tobias en zijn team. En over de ervaringen van Danny en zijn team.

Inschrijven

Je kunt je nu inschrijven voor de vijfde editie van het programma via de website van De Verbinders:

We vragen voor deelname:
• Een team van 3 tot maximaal 4 deelnemers, samengesteld uit sleutelfiguren van opdrachtgever, opdrachtnemer, ingenieursbureau en/of andere stakeholder(s).
• Commitment van alle deelnemers om het gehele programma te doorlopen: aanwezig te zijn bij alle bijeenkomsten en tussentijds te werken aan de eigen casus in de praktijk.
• Support vanuit de organisatie voor deelname aan het programma.
• Een vergoeding van € 18.000,- excl. BTW per team van 3 deelnemers. Dit is inclusief alle begeleidings- en locatiekosten en de kosten van beschikbaar te stellen materialen.

Uitgebreidere informatie vind je op www.deverbinders.nu. Als je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met Maarten Kraneveld (Neerlands diep) of Fatima Aitbenali (BOB).

 

Door: Eric Houtman

Het voelde voor sommigen als een Brexit-traject, maar op dinsdag 14 mei jl. is de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen dan eindelijk aangenomen. Met 42 stemmen voor en 33 tegen heeft minister Ollongren de wet door de Eerste Kamer heen weten te leiden. Een traject dat zo’n 18 jaar geleden begon, is hiermee in een volgende fase gekomen. Want het mag misschien voor het ministerie nu enigszins zijn afgerond, voor de gemeenten, de kwaliteitsborgers en in het bijzonder voor de bouwkolom zelf begint het nu past echt.

 

Eric Houtman, directeur van InterConcept en voorzitter van de Vereniging van KwaliteitsBorgers Nederland (VKBN).

Moeizaam traject

Op 21 februari 2017 werd de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen met een ruime meerderheid aangenomen in de Tweede Kamer en de verwachting was, ondanks de aanvulling met een aantal amendementen, dat de route door de Eerste Kamer ook niet te veel problemen zou gaan opleveren. Maar het liep anders toen toenmalig minister Plasterk op 11 juli 2017 de wet moest toelichten in de Eerste Kamer. De stemming werd aangehouden omdat de minister onder meer op het onderdeel ‘de verbrede aansprakelijkheid’ de CDA Eerste Kamer-fractie van geen goed antwoord kon voorzien.

Na een aantal informele lunchsessies met de direct betrokkenen werd het geheel weer vlot getrokken. Hieruit ontstond de wens dat op bestuurlijk niveau een overeenstemming moest komen over hoe deze wet moest worden ingepast in de wettelijke taken van het bevoegd gezag en over de implementatie van deze wet.
Terwijl er achter de schermen hard werd gewerkt aan de totstandkoming en ondertekening van een Bestuursakkoord, werd door een ietwat opportunistisch ministerie een brief namens de minister naar de Tweede Kamer gestuurd om aan te geven dat men er bijna uit was. Echter deze brief deed geen recht aan de punten in het akkoord en een aantal partijen gooide direct de handdoek in de ring.
Onder meer de VKBN en Woningborg NV hebben een bijdrage geleverd aan het wederom uit het slop trekken van het dossier wat uiteindelijk heeft geleid tot de ondertekening van het Bestuursakkoord op 17 januari 2019.

 

Maar wat is er nu eigenlijk afgesproken?

Nu met het aannemen van de wet is tevens het Bestuursakkoord van kracht. Het behandelt primair de afspraken tussen het VNG en BZK en op hoofdlijnen gaat het hierover:

Doel:

 • Verbeteren van de Bouwkwaliteit;
 • Papieren toets op het bouwplan vooraf wordt vervangen door toetsing in de praktijk op het bouwwerk zoals gebouwd, met de verplichting om hierbij onafhankelijke kwaliteitsborger in te schakelen;
 • Publiek toezicht door gemeenten blijft en zal voornamelijk liggen op het gebied van de handhaving;
 • Komen tot afspraken rolverdeling tussen bevoegd gezag en kwaliteitsborger rondom de waarborgen die er zijn voor onafhankelijke waarneming, beoordeling en interventie door het bevoegd gezag;
 • Beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2021, gelijktijdig met de Omgevingswet.

 

Het Bestuursakkoord kent een aantal aanvullingen die aanvullend zijn op de wet zoals:

De risicobeoordeling

Los van de vraag welke gegevens en bescheiden de risicobeoordeling moet bevatten, ten aanzien van het voldoen aan de bouwtechnische voorschriften. Het blijkt dat men graag wenst te zien welke samenhang er is met andere (lokale) voorschriften zoals het bestemmingsplan/omgevingsplan en afwijkingsverzoeken daarvan, welstand, monumenten, adviezen van de veiligheidsregio/brandweer en de lokale toepassing van gelijkwaardigheid en maatwerkvoorschriften bij verbouw/transformatie. Dat de risicobeoordeling beeld moet geven over de risico’s in het te bouwen bouwwerk en dat het als onderlegger kan worden gezien voor eventuele handhavende taken voor het bevoegd gezag is te begrijpen, maar hoe de kwaliteitsborger invulling gaat geven aan het onderdeel samenhang is nog een grote vraag.

Beoogde inwerkingtredingsdatum en evaluatiemoment

Men streeft ernaar de inwerkingtreding van de WKB te laten samenlopen met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2021 waarbij voldoende vertrouwen dient te bestaan dat invoering van het stelsel leidt tot betere Bouwkwaliteit tegen aanvaardbare kosten. Medio juli 2020 wordt aangegeven in hoeverre het stelsel kan worden ingevoerd.

Regiegroep

De regiegroep draagt zorg voor het inrichten en uitvoeren van een gezamenlijk implementatietraject met de VNG en de bij de bouw betrokken marktpartijen en wordt voorgezeten door een onafhankelijke implementatiemanager. Ingezet zal worden op het tevens door de regiegroep toezicht houden op de proefprojecten. De regiegroep stelt een begeleidingsgroep in om een uniforme inrichting, begeleiding en evaluatie van de proefprojecten te organiseren. De begeleidingsgroep kent een onafhankelijke voorzitter.

Proefprojecten

Vooruitlopend op de invoering zullen er proefprojecten worden opgestart. Per gemeente dient 10% van alle vergunningen onder gevolgklasse 1 hiervoor te worden aangedragen. Gedurende deze periode worden verschillende instrumenten onder gevolgklasse 1 beproefd, waarbij tevens rekening gehouden wordt met meerdere vormen van oplevering. Voor het oplossen van verschillen in inzicht bij de proefprojecten kan een onafhankelijke adviseur, welke is aangesteld door de regiegroep, een ieder bijstaan. Mede door deze proefprojecten wordt er gewerkt aan een inslijtend patroon van samenwerking tussen bevoegd gezagen en kwaliteitsborgers.

 

Aan de slag

Daags na het aannemen van de wet zijn diverse gemeenten en kwaliteitsborgers al aan de slag gegaan en dat is geen onverstandige actie. Iedereen in ons vakgebied weet dat het traject naar een vergunningsaanvraag en het moment van start bouw een meerdere maanden met zich meebrengt dus tijdig opstarten van proefprojecten is geboden. Daarnaast moet er veel aandacht besteed worden aan het aantrekken, opleiden en begeleiden van kwaliteitsborgers. Hetgeen een grote uitdaging is. Ook hierbij moeten gemeenten en bevoegd gezagen elkaar gaan vinden.

 

Kortom, een publiek-private samenwerking

Bovenstaande punten zouden moeten leiden tot een goede samenwerking tussen het bevoegd gezag en kwaliteitsborgers enerzijds en de bouwkolom anderzijds, waarbij het bevoegd gezag en de kwaliteitsborgers gezamenlijk zullen op trekken.

 

Vanuit de bouwkeet in Pijnacker overziet uitvoerder John Bosgoed bouwproject Landrijk met 48 woningen. Hij had nooit gedacht dat hij iets anders zou zijn dan timmerman en nu is hij op weg naar een functie als hoofduitvoerder. Tijdens het traject Uitvoerder als Professional leerde hij, door beter te luisteren en door te vragen, sneller een beter beeld te krijgen. Deze training is een van de vele Specials for Professionals, de kortlopende vak- of themagerichte verdiepingscursussen van BOB.

John Bosgoed, uitvoerder bij ABB Bouwgroep op bouwproject Landrijk

“Mijn vader werkte in de bouw en ik ging regelmatig met hem mee. Dat vond ik eigenlijk wel leuk. Ik ben naar de LTS gegaan en daar heb ik de opleiding tot timmerman gevolgd. Daarna ben ik naar het SSPB in Breda gegaan en werd ik geplaatst bij een aannemersbedrijfje waar ik twee jaar gezeten heb. De aannemer zei tegen me dat ik door moest leren, maar daar had ik helemaal geen interesse in. Ik wilde gewoon timmeren en verder niks.”

Van timmerman naar uitvoerder

“Daarna ben ik bij BBB Bouw aan de slag gegaan (nu ABB Bouwgroep). Daar ben ik als timmerman begonnen en van lieverlee ben ik richting de uitvoering gegaan. Op een gegeven moment was er een groot werk en de uitvoerder wilde dat ik een stelwerk ging begeleiden. Zo ben ik de uitvoering ingerold en ben ik toch weer in de schoolbanken beland. Ik ben twee jaar lang ’s avonds naar school gegaan. Eerst heb ik voorbereidend kader gedaan en daarna de uitvoerdersopleiding, allebei bij BOB.
Op een gegeven moment ging er een hoofduitvoerder met de VUT en toen hielden we er nog maar één over. Aan mij werd gevraagd of ik het zag zitten om de richting van hoofduitvoerder op te gaan. Zelf vond ik het nog wat te vroeg en ik wilde eerst wat grotere werken draaien. Ik ben wel alvast begonnen met de ‘special’ Uitvoerder als Professional.”

Rust

“Ik moet zeggen dat deze training me heel veel rust heeft gegeven. Ik had altijd een kort lontje en dat is natuurlijk niet helemaal weg, maar het is veel minder geworden omdat ik heb geleerd hoe ik bepaalde situaties moet aanpakken. Omdat je de vragen anders stelt krijg je eerder het gewenste antwoord. Af en toe is dat nog best moeilijk, je zit soms nog te veel na te denken. Vroeger luisterde ik eigenlijk niet goed, ik zat te wachten op dat ene antwoord. Nu moet je wel luisteren om beter het gesprek aan te kunnen gaan. Omdat dat steeds beter gaat krijg ik meer rust en is dat opvliegerige veel minder. Ik kom sneller tot een beter beeld.
Tijdens de coachingsgesprekken werd gekeken waar je nu staat en welke kant je op wilt. Omdat het één op één is kun je zelf een situatie aandragen waar je moeite mee hebt. In mijn werk vond ik het lastig dat ik vaak geen duidelijk antwoord kreeg op mijn vragen en dat mensen een beetje om de vraag heen draaiden. Ik heb de juiste tools aangereikt gekregen om daarmee aan de slag te gaan.”

Leren luisteren

“In de lesdagen heb ik geleerd om goed naar een ander te luisteren. Ik vat dan het antwoord samen zodat hij weet dat ik heb geluisterd en stel daar dan een vraag over. Dan merk je dat die ander echt in beweging moet komen. Ik moet ook vaker een moment van stilte laten vallen, dan moet de ander ook gaan praten.
Er zijn veel onderaannemers die uitvluchten zoeken als je vraagt wanneer het werk klaar is. “Ja maar het komt hierdoor of daardoor”. Ik heb geleerd daar geen genoegen mee te nemen. Ik probeer bij de vraag te blijven en daar antwoord op te krijgen. En natuurlijk wel ingaan op waarom het niet lukt. Waarom heb je geen personeel, is er iemand ziek of heb je iemand op een ander werk ingezet?”

Hoofduitvoerder is genoeg

“Vroeger wilde ik alleen timmeren en ik heb altijd gezegd dat ik nooit de uitvoering in wilde. Omdat ik last kreeg van mijn knieën ga je er op een gegeven moment toch wel anders over denken. Inmiddels zit ik alweer een jaar of tien in de uitvoering en dat vind ik nu ook heel leuk. Hoofduitvoerder is voor mij voorlopig genoeg, ik ben graag buiten en ik wil ook het liefst dichtbij de jongens blijven en er niet te veel boven staan. Als ik door zou groeien naar projectleider sta ik er te ver vanaf en zit ik vaker binnen. Ik werk nu 25 jaar bij ABB Bouwgroep. Het kan best zo zijn dat je bij een ander misschien meer kunt verdienen, maar ABB is een echt familiebedrijf. Als er van thuis iemand belt omdat er iets aan de hand is, dan kan ik zo naar huis toe. Je wordt hier heel erg gewaardeerd en dat vind ik meer waard dan dat ik bij de buren meer kan verdienen.”

De opleiding Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht is een zeer gewaardeerde opleiding bij gemeentes, maar ook bij cursisten. “Bij deze opleiding is het heel prettig dat je linkjes kunt leggen met de praktijk, dat maakt het een stukje makkelijker. Het is een hele praktische opleiding, omdat wat ik leerde ik de volgende dag kon toepassen”, zegt Jente de Vries, Vergunningverlener Bouw bij de gemeente Hattem.

Jente de Vries, vergunningverlener Bouw – gemeente Hattem

Jente de Vries begon zeven jaar geleden bij de gemeente Hattem als burgerlid van de welstandscommissie. “Bij het bespreken van een aanvraag huurt de gemeente het Gelders genootschap in en naast de rayonarchitect zit er ook altijd een burgerlid bij. Er wordt in zo’n commissie natuurlijk in vakjargon gepraat en soms peilde ik dan even of de aanvrager ook begrepen had wat er gezegd werd. Maar je zit daar ook omdat je Hattem kent en kunt beoordelen of een bepaalde oplossing ergens wel of niet past.”

Nieuwe functie, nieuwe opleiding

Na zes jaar, de maximale termijn, kwam daar een einde aan. Toen er een vacature vrijkwam voor een ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht heeft Jente gesolliciteerd. “Ik heb met mijn hts Bouwkunde tenslotte een bouwkundige achtergrond en vanuit de welstandscommissie kende ik ook al een heleboel plannen. Zo ben ik doorgeschoven richting vergunningverlening. Wel met de verplichting om de ABW 1 te gaan volgen. Een collega heeft de opleiding ook gedaan en vanuit die ervaring wisten we dat de opleiding van BOB je geeft wat je nodig hebt om je taken te kunnen doen.

Ik ben in juni aan deze functie begonnen en de opleiding begon in september. Je hebt dan even een periode waarin je kunt voelen aan het vakgebied. Toen september in zicht kwam merkte ik dat ik tegen wat dingen aanliep en ik extra informatie nodig had. De opleiding ABW 1 kwam voor mij dan ook op het juiste moment. In het begin was het nog even zoeken, maar de opleiding groeide al snel mee met mijn vragen. Op een gegeven moment krijg je dan dat omslagpunt dat wat je op woensdag leert, je donderdag meteen kunt toepassen.”

Jezelf finetunen

“Ik vond effectieve gespreksvaardigheden heel leerzaam”, vertelt Jente. “Je wordt je meer bewust van jezelf, van je doen en laten, dat kan je heel erg helpen. Dan ga je jezelf spiegelen aan hoe een ander jou ziet en ervaart en je kunt jezelf dan even finetunen op dat vlak. Je leert iets vaak niet in één keer af of aan, dat is echt oefenen. Als ik kijk naar mijn eigen leerdoel; sneller to-the-point komen en niet alles drie keer herhalen, dan kan ik dat dagelijks toepassen. Soms vallen dingen ook per ongeluk samen. Tijdens het onderdeel conflicthantering maakte ik bijvoorbeeld net zoiets mee op mijn werk en dan krijg je raakvlakken.”
Bevlogen docenten

“Wat ik ook heel prettig vond is dat de docenten de stof met humor brachten”, gaat Jente enthousiast verder. “Het is natuurlijk gortdroge kost en ik vond het leuk om te zien hoe dat op een gegeven moment ging leven. Je merkt dat de docenten ook energie krijgen van de interactie met cursisten. Op een gegeven moment merkte een docent dat iemand in de groep er niet helemaal bij was. Hij zei: “ik hoef niet te weten wat er aan de hand is, maar als je behoefte hebt aan extra ondersteuning op dit gebied. Dan kun je me altijd bellen of mailen.” Daar zit een bevlogenheid in, dat vind ik heel mooi om te zien. Heel bijzonder hoe de docenten er voor je zijn, voor je klaarstaan. Je bouwt een band op met de docenten, maar ook onderling met de cursisten. We hadden een gemêleerde groep en daardoor heb je ook een soort kruisbestuiving, waardoor je elkaar versterkt in je leerproces.”

Met ABW heb je echt wat in handen

In juni hoopt Jente haar diploma te halen. “Als dat is gelukt ga ik weer voluit aan de slag met mijn werk. Het is wel de bedoeling dat ik over een tijdje dan ook ABW 2 ga doen. Als ik iemand zou moeten adviseren, ga eerst een maand of drie aan het werk. Dan heb je een kijkje in de keuken gehad en weet je wat je werk inhoudt. Daarna kun je aan deze opleiding beginnen. Als je dan de ABW 1 haalt heb je ook echt wat in handen. Gewoon voor jezelf aan kennis en kunde, maar ook een waardevol diploma. Er wordt best wat van je verwacht tijdens de opleiding maar dat is helemaal niet erg, je krijgt er tenslotte ook wat voor terug.”

Ruim 30 jaar is Ed de Vreede werkzaam geweest als onder andere uitvoerder en projectleider op civiele werken. Tegenwoordig staat hij voornamelijk voor de klas om de kennis die hij in al die jaren heeft opgedaan aan nieuwe generaties over te dragen. Zijn enthousiasme voor het Infra-vak geeft hij onder anderen door aan de cursisten van de opleidingen Infra 1 en 2.

Ed de Vreede, o.a. docent voor de opleidingen Infra 1 en 2 van BOB.

“Eigenlijk wilde ik de elektrotechniek in, dat vond ik wel een mooi vak”, begint Ed. “Alleen toen ik aan de mts wilde beginnen was daar weinig werk in. Toen ben ik civiele techniek gaan studeren omdat daar wel vraag naar was. Ik studeerde af aan de hts Weg- en Waterbouw zoals dat toen heette.”

Het mooiste werk

Van 1992 tot 1997 was Ed projectleider bij Grimbergen in Alphen aan den Rijn. “Daar was ik verantwoordelijk voor het maken en het plaatsen van beweegbare stalen bruggen. Technisch gezien is dat gewoon het mooiste werk dat ik gedaan heb. In een paar jaar tijd heb ik 21 bruggen weggelegd, dat was vreselijk gaaf. Technisch hoogstaand, met hele grote nauwkeurigheden op gigantische projecten.

Kennisoverdracht

Tegenwoordig doe ik heel veel aan kennisoverdracht. Dat is mijn manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Twee dagen in de week ben ik verbonden aan de Haagsche Hoge School daar geef ik colleges aan studenten en ik begeleid afstudeerders. Voor de BOB geef ik nu les in de opleidingen Elementaire Infratechniek, de Werkvoorbereider/Calculator Ondergrondse Netwerken, Infra 1 en Infra 2.”

Opleidingen Infra 1 en Infra 2

“In de Infra 1 leren mensen, die in een voorbereidingsfunctie zitten, om de risico’s in een project te doorgronden” legt Ed uit. “En vanuit die risico’s met je calculatie bezig te zijn, dat project kunnen beheersen. Hetgeen je aan het begin bedenkt, ik bouw het project in 1 jaar voor 1 miljoen, moet je ook bouwen in die tijd en voor dat bedrag. Hoe ga je dat nou organiseren?

De Infra 2 is voor uitvoerders die richting de projectleiding gaan. Er wordt een iets andere begrotingsmethodiek toegelicht, de elementenmethode. We hebben dan het over de UAV-GC, de nieuwere contracten waar de ontwerpverantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer, de aannemer, ligt. Hoe ga je daar mee om, hoe ga je die risico’s monitoren en waar loop je allemaal tegenaan, welke regelgeving past daarbij. Er zit ook een onderdeel sociale vaardigheden in de opleiding en vanuit het omgevingsmanagement is dat ook wel nodig. Vergadertechnieken en conflicthantering zijn wel dingen die daarbij horen.

Op een andere manier leren denken

Bij de RAW-contractvorm heeft de opdrachtgever alles uitgedacht en hoeveelheden bepaald, dan hoeft de aannemer het eigenlijk alleen nog maar te maken. In de huidige contractvorm moet je zelf de hoeveelheden bepalen en bedenken hoe je het gaat uitvoeren. Je moet op een andere manier met zo’n contract omgaan, je moet het op een ander manier aansturen. Technisch gezien moet je nog steeds die weg maken, daar verandert helemaal niets aan. Alleen de verantwoordelijkheden liggen anders.

Je wordt niet afgerekend op de hoeveelheden die je maakt, niet op de m3 beton en op de m2 straatwerk, maar je wordt afgerekend op de prestatie die je hebt geleverd. Gaat die brug open, is die tunnel geschikt, is die weg geschikt? Door middel van kwaliteitsdocumenten moet je dat aantoonbaar maken. In de opleiding Infra 2 leer je hoe je om moet gaan met de eisen die door de opdrachtgever worden gesteld om naar een validatie en verificatie toe te gaan. Cursisten moeten zich ervan bewust zijn dat je op een andere manier moet denken.”

Voorkomen van verstoringen

“Hoe een werk gemaakt moet worden weten we nu wel”, zegt Ed. “Maar die verstoringen die kosten geld en tijd. Een fout in het ontwerp bijvoorbeeld, hoe kun je dat voorkomen? Daar moet je naar gaan kijken. Dat zie je bij de Infra 1 en 2 terugkomen, vanuit die uitdagingen moet je naar het beheersen van je project toegaan. Ook bij een RAW-project zeg ik, kijk naar dat risico. Het kan best zijn dat het jouw risico niet is, maar vertel het de opdrachtgever. Je kunt beter aan het begin afspreken wat je ermee doet, dan dat je op het werk gaat lopen ruziemaken, want dan heb je daar een verstoring waar je zelf misschien ook kosten gaat maken.

Ik geef altijd als voorbeeld, als je aan het begin van dat contract staat dan hou je nog van elkaar, dat is hetzelfde als met een huwelijk. Dan vind je alles nog goed, maak dàn de afspraken. Dat is een stuk lastiger als er al wrijving is ontstaan. Bouwen doe je samen met de opdrachtgever. Bouwen moet een feestje zijn, probeer dat er ook van te maken.”

Hoe beleven de deelnemers aan De Verbinders een ontwikkeltraject en wat heeft het hen opgeleverd? We vroegen Danny Hommersen, Wilco Wirjosoekarto en Florian de Lange van team Rijnstraat 8, dat in 2018 meedeed aan het programma van De Verbinders, naar hun ervaringen.

 

De Rijnstraat 8 is middels een DBFMO-overeenkomst gebouwd en sinds januari 2017 in exploitatie. Het pand betreft een groot rijkskantoor dat is ingericht met een 0,7 flexnorm en geschikt voor 6000 rijksambtenaren. De gebruikers van het pand zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken, Infrastructuur en Waterstaat en een deel van de Vreemdelingenketen die bestaat uit de IND, COA en DT&V.

De opdrachtnemer is het consortium PoortCentraal en bestaat uit BAM, OMA en ISS. De SPC (Special Purpose Company) wordt gemanaged door BAM PPP en is daarmee de formele opdrachtnemer en de MTC (Maintenance and Transition Company) wordt gemanaged door BAM FM en voert de exploitatie van de Rijnstraat 8 uit. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is de formele opdrachtgever en FMHaaglanden (FMH) voert regie op de vraag en het aanbod in Rijnstraat 8.

 

Hoe verliep jullie samenwerking voordat jullie aan De Verbinders meededen?

“De samenwerking was fragiel en kende twee gezichten. Met de SPC was reeds een goede samenwerking opgebouwd, maar de MTC stond onder grote druk wat zijn weerslag had op de samenwerking. Opdrachtnemer en Opdrachtgever hadden beide veel geïnvesteerd om de slechte samenwerking van de realisatiefase om te buigen in de exploitatiefase en wilde de positieve lijn doortrekken. Ten tijde van de aanmelding voor de Verbinders stonden we gevoelsmatig voor een tweesprong. Met het Verbindersprogramma wilden we een verdieping binnen de samenwerking opzoeken en deden daarom met vier partijen mee. De deelnemers en promotoren waren direct betrokkenen en fungeerden daarmee als sleutelfiguren op strategisch- en tactisch niveau.”

 

Wat heeft het traject De Verbinders bijgedragen aan jullie samenwerking en het project Rijnstraat 8?

“De Verbinders heeft ons meer opgeleverd dan vooraf verwacht. Niet alleen is de samenwerking tussen Opdrachtnemer en Opdrachtgever verbeterd, maar ook de relatie intern ON en OG. Je leert je counterpartner beter kennen op persoonlijk vlak, maar krijgt ook veel inzicht in de wederzijdse belangen. Door samen het probleem te ontleden en verbeteringen door te voeren ontwikkel je samen tot één groep. Het door ons aangepakte probleem heeft bovendien voor een structurele verbetering in de operatie gezorgd waar we beiden plezier van hebben.”

 

Wat hebben jullie bereikt door mee te doen met het programma?

“Het programma is veelzijdig en daarmee bereik je meerdere doelen. We hebben veel inzicht gekregen in de probleemsituatie, waardoor we ook gericht naar oplossingen konden zoeken. Met het programma los je niet alle problemen op, maar bewustwording is ook veel waard. Daarnaast heeft het ons een verdieping in onze samenwerking opgeleverd. Ook hebben de gastsprekers ons elk op hun eigen wijze geïnspireerd en gemotiveerd in de breedste zin van het woord.”

 

Zou je het anderen aanraden ook mee te doen en waarom?

“Wij zouden ieder projectteam aanraden om mee te doen. We merken wel op dat het vooraf een grote investering in tijd lijkt, maar als je het programma met twee handen aanpakt is het dubbel en dwars de investering waard. Daarbij kan het programma als katalysator dienen omdat het je helpt om andere alledaagse uitdagingen vanuit een ander perspectief te benaderen. Hierbij is het wel van belang dat er sleutelfiguren mee doen als deelnemer. Te denken aan een projectmanager of contractmanager, zodat er voldoende mandaat in het team zit om je probleem aan te pakken.”

 

Bron foto: Rijksoverheid. V.l.n.r.: René de Vos (deelnemer MTC), Wilco Wirjosoekarto (deelnemer FMH), Annelies Simons (promotor FMH), Philip Kröner (promotor SPC), Florian de Lange (deelnemer RVB). Niet op de foto: Danny Hommersen (deelnemer SPC), Annuska Bloemert (promotor RVB).

 

In het tijdschrift voor HRM1 laten van Vuuren, Stoffers en Lancée een onderzoek zien naar het effect van opleiding en training op duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het onderzoek gaat in op de vraag of het eigenlijk zin heeft om medewerkers op te leiden en zo ja, op welke manier dat het meeste effect heeft. De opmerkelijke conclusies worden wetenschappelijk onderbouwd met data van 3.500 medewerkers van een grote administratieve dienstverlener.

 

De verwachting is dat het aantal 65-plussers oploopt tot 27% in 2040 (CBS 2012). Met oog op langer doorwerken op een gezonde manier worden drie hypotheses onderzocht:

 1. Hoe meer opleidingen en trainingen zijn gevolgd, hoe hoger de vitaliteit, hoe groter het werkvermogen en hoe beter de employability van de medewerkers.
 2. Oudere medewerkers maken minder gebruik van opleidingen en trainingen.
 3. Medewerkers met veel autonomie maken meer gebruik van opleidingen en trainingen.

 

Young Professionals

Als opleidingsinstituut voor de bouw en infrasector zien wij dat er momenteel veel geïnvesteerd wordt in de Young Professionals. Deze zijn a. lastig te vinden en b. lastig te binden aan de organisatie. De vijver waaruit men vist is klein en beperkt.

 

De bevindingen

Medewerkers vanaf ca. 45+ worden vaak gezien als senior en ervaren. Zij werken bijvoorbeeld als hoofduitvoerder, hebben alle opleidingen gevolgd en hun sporen verdiend. Tot hun pensioengerechtigde leeftijd werken zij echter als het goed is nog minimaal 20 jaar. En in deze digitale tijden gebeurt er in 20 jaar heel veel. Reden genoeg om te onderzoeken of de hypotheses uit het onderzoek statistisch zijn onderbouwd. Onderstaand de belangrijkste conclusies.

 1. Het volgen van een korte opleidingen heeft een positief effect op verzuim en vitaliteit/energie van het team
  Onder korte opleidingen worden hier opleidingen verstaan die een doorlooptijd hebben van minder dan een jaar, of minder dan 6 uur les per week omvatten. Hoe meer korte opleidingen en trainingen zijn gevolgd, hoe groter de vitaliteit (energie) van het team.
 2. Het volgen van korte opleidingen leidt tot minder uitstroom
  Medewerkers die een korte opleiding volgen, verlaten minder vaak een organisatie dan medewerkers die geen korte opleiding volgen.
 3. Medewerkers die veel autonomie ervaren scoren hoog op vitaliteit
  Er is een significante relatie tussen werkvermogen (verzuim) en autonomie. Dit wordt in oudere onderzoeken zoals het ‘Job Demand Control (Support) Model’ (JDC(S)M) van Karasek uit 1979 al bewezen. Medewerkers die weinig mogelijkheden ervaren om zelf hun werk in te richten kennen een groter verzuim en stromen vaker uit.
 4. De leeftijd van de medewerker en de mate van autonomie hangen samen met het volgen van opleidingen en trainingen en daarmee duurzame inzetbaarheid
  Kortom, medewerkers die meer mogelijkheden hebben om zelf hun werk in te delen en uit te voeren, gecombineerd met een jonge leeftijd volgen meer opleidingen en trainingen. Dit leidt weer tot een positief effect op het verzuim en energie in het team.

Oudere werknemers hebben een hoger verzuim en stromen minder door- en uit. Bijna 73% van de oudere medewerkers in het onderzoek volgen geen opleiding meer, tegenover 57% van de jongere medewerkers. Jongere medewerkers volgen dus meer opleidingen en trainingen ten opzichte van de ouderen. Nu aantoonbaar is gemaakt dat het volgen van opleidingen en training een positief effect hebben op verzuim en vitaliteit, is het dan ook aan te raden dat oudere medewerkers dit ook gaan doen om hun duurzame inzetbaarheid te bevorderen.

 

Conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat opleiden loont. Ook voor oudere medewerkers is het zinvol om een korte opleiding te volgen. Dit leidt tot een hogere vitaliteit, werkvermogen en employability. Medewerkers die een opleiding volgen stromen minder vaak uit. Daarnaast is er lager verzuim en meer energie. Kortom, een zinvolle investering.

 

1 Tijdschrift voor HRM, Editie 1 2018, Tinka van Vuuren, Jol Stoffers en Vera Lancée

 

“Dit wil toch iedereen?”

 

“De Verbinders is voor mensen die zich niet neerleggen bij de dingen zoals ze zijn, maar die dingen willen creëren zoals ze moeten zijn”, zegt Rolf Mars, directeur bij KWS en één van de initiatiefnemers van De Verbinders. “Door een stukje van jezelf en je bedrijf te laten zien en aan te geven wat belangrijk is voor jezelf en voor de ander, kun je de verbinding maken. Daarmee komen succesvolle projecten tot stand.”

 

Rolf Mars, directeur van KWS (onderdeel van VolkerWessels) en één van de initiatiefnemers van De Verbinders.

“Een belangrijke reden voor bedrijven om mee te doen aan De Verbinders is om onze branche aantrekkelijker te maken. We hebben tegenwoordig allemaal moeite om aan goed personeel te komen, niet alleen in de bouw- en infrabranche. Er is behoefte aan mensen die op een goede manier kunnen samenwerken en die verbinding kunnen maken. We willen de branche leuker en aantrekkelijker maken om in te werken. Deelname aan De Verbinders levert bedrijven nog meer op. Als je tegelijkertijd met elkaar werkt in een project- én in een leersetting, is het mogelijk om een nog betere samenwerking te creëren en daarmee een beter resultaat te behalen. Dan bedoel ik niet alleen in euro’s, maar ook in plezier, tijd en met een tevreden omgeving.

 

Sleutelfiguren

De teams die naar deze training gaan vanuit opdrachtgever, aannemer en ingenieursbureau, werken in een bestaand project met elkaar samen. Het is belangrijk dat ze bereid zijn te willen leren in deze setting. Daarnaast moeten het sleutelfiguren zijn die invloed hebben op het project en daarmee veranderingen kunnen bewerkstelligen. Samen moeten ze een bepaalde openheid en transparantie creëren binnen het hele projectteam. Met het inzicht dat je in de training opdoet, kun je misschien wel een probleem voorkomen of het meteen oplossen. Met als doel: een beter resultaat op projecten, met minder gedoe en meer werkplezier binnen het projectteam.

 

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Met De Verbinders benadrukken we de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de deelnemers aan de training. Normaal gesproken ben je geneigd om het vanuit jouw kant te bekijken. Door deelnemers van de verschillende partijen samen de training te volgen, leer je het gezamenlijke doel voorop te stellen. De extra verantwoordelijkheid die dat groepje onderling krijgt, werkt versterkend voor het project.

Het ontwikkeltraject is zo ingericht dat vier projectteams tegelijk de training volgen zodat ook zij van elkaar kunnen leren. In zeven bijeenkomsten krijgen zij inzichten in elkaars belangen, hoe zij werken en hoe ze daar met elkaar een succesvolle samenwerking van kunnen maken. Er hoeft geen (groot) probleem te zijn, maar elk project kent zo zijn uitdagingen. Gedurende de training en het project kun je hieraan werken door elkaar inzicht te geven, zorgen dat je een goede samenwerking creëert en daarmee invulling te geven aan de Markvisie: samen werken aan een vitale en duurzame bouw- en infrasector.

 

Promotoren

We vinden het belangrijk dat dit ontwikkeltraject breed wordt gesteund in de organisaties die meedoen. Het is daarom essentieel dat uit die deelnemende organisaties mensen aangesloten zijn en een coachende rol kunnen vervullen voor hun deelnemer aan De Verbinders, de zogenaamde promotoren. Enerzijds begeleiden zij hun collega die in het team zit. Anderzijds hebben ze de rol om verbinder te zijn naar een volgend project zodat deelname aan De Verbinders niet een opzichzelfstaand traject is. Zo zorgt de training voor verankering van de Marktvisie in de organisaties.

 

Verdiepen in de ander

Als VolkerWessels (waar KWS onderdeel van is) hebben we al twee keer deelgenomen aan De Verbinders, met het project ‘Renovatie Waalbrug Nijmegen’ met Team Waalbrug en de ‘Vernieuwing Amstelveenlijn’ met combinatie Vital. We zijn enthousiast omdat we zien dat het effect heeft. Sommige dingen zijn toch makkelijker oplosbaar als je elkaars belangen beter kent. Dat vind ik het waardevolle van het traject, dat je samen met je opdrachtgever of ingenieursbureau in een training zit. Je gaat in het werk heel snel de diepte in vanuit je eigen achtergrond. Als je je ook verdiept in de ander kun je acteren op de feiten.

 

Iedereen moet meedoen

De Verbinders moet een brancheverbetering opleveren. Het is niet alleen iets van mij en de organisaties die al vanaf het eerste uur meedoen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen meedoet, alle grootbedrijven, (semi-)overheidsinstellingen, provincies, gemeenten, enz., omdat de hele branche hierbij gebaat is. Omdat je in en uit een project stapt met een kernteam ben je in staat om daar invulling aan te geven, invulling aan de Marktvisie maar ook aan de verrijking van jezelf. Daarmee is het zowel een persoonlijk ontwikkeltraject, als een organisatie- en branche-ontwikkeltraject en natuurlijk een versteviging van je project. We staan allemaal achter de Marktvisie, maar hoe gaan we daar vorm aan geven? De Verbinders is één van die mogelijkheden om de branche daarbij te helpen. Dit wil toch iedereen?”

 

De Verbinders

Opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw en infra werken samen aan een vitale en duurzame sector. Met de Marktvisie nemen we het initiatief om gezamenlijk te werken aan een duurzame verbetering van de onderlinge samenwerking. Het ontwikkelprogramma De Verbinders is een concrete vertaling van de ambitie van de Marktvisie naar de praktijk.

De initiatiefnemers van De Verbinders bestaat uit vertegenwoordigers van opdrachtgevers, aannemers en ingenieursbureaus. De Verbinders is ontwikkeld door: Neerlands diep en BOB.

 

Vorig jaar heeft Libereaux op het Managementsymposium van de VBWTN een presentatie gegeven over de ontwikkelingen die nu snel op ons afkomen en die het nodig maken na te denken over de medewerker van de toekomst. Voor ons reden om de collega’s van Libereaux ruimte te geven het competentieprofiel van de Omgevingsadviseur nog eens onder je aandacht te brengen.

 

De ontwikkelingen binnen het Omgevingsdomein staan niet stil. Nieuwe deskundigheidseisen vragen om permanente educatie, terwijl de Omgevingswet ons dwingt om na te denken over ander gedrag en houding. Opleiden en ontwikkelen dus. De afgelopen jaren hebben in het teken gestaan van het “vinkje zetten” om te voldoen aan de (zorg)plicht om aan te tonen in hoeverre je als mens en organisatie voldoet aan de Kwaliteitscriteria. De behoefte nu ligt veel meer op het terrein van het voorbereiden op de Omgevingswet. Er wordt gesteld dat het hierbij voor 80% gaat om ander gedrag en houding. Dit vormt het bestaansrecht van het profiel Omgevingsadviseur van Libereaux.

 

Doelprofiel

Het profiel Omgevingsadviseur is een competentieprofiel van de meest belangrijke competenties die horen bij het toekomstige participerende gedrag van de vth-medewerker. Het is een doelprofiel en daarmee bedoelen we dat we een concrete ontwikkelrichting kunnen laten zien. Vanuit de gedachte dat een ander gedrag en houding niet wordt gehaald door (alleen) een cursus of training, wordt er gewerkt met competenties. Samen met het team en het management wordt het doelprofiel vastgesteld waardoor naast eigenaarschap, ook een gerichte ontwikkelbehoefte zichtbaar wordt. Het doelprofiel wordt neergelegd in het persoonlijke e-Portfolio DITKANIK.NU zodat je er zelfstandig mee aan de slag kunt, kunt bijhouden én kunt delen met geïnteresseerden als klant, opdrachtgever of je teamleider.

Slim ontwikkelen dus. En dit past in de trend van een Leven Lang Ontwikkelen, de inzet van het valideren van ervaring en je eigen verantwoordelijkheid.

Door Raymond Steenkamp
Algemeen directeur Libereaux

 

Het imago van onze mooie sector draagt er soms niet toe bij dat mensen zonder bouwkundige opleiding makkelijk een stap zetten om een werkkring binnen een bouwbedrijf te zoeken. Het tekort aan calculatoren en werkvoorbereiders dwingt de bouw- en infrabedrijven te kijken naar mensen buiten de sector, die een verrijking voor de bedrijven kunnen zijn.

 

Wij zijn producten aan het ontwikkelen om het kennisgat van deze zij-instromers snel en effectief te dichten. De vraag voor ons is of onze bouwbedrijven bereid zijn om te investeren in deze zij-instromers. In het land zien we in ieder geval allerlei initiatieven ontstaan, die navolging behoeven.

 

Enquête

Uit een onlangs gehouden enquête geeft tussen 60% en 70% van de ondervraagde bedrijven aan dat zij bereid zijn om een zij-instromer binnen de calculatie en werkvoorbereiding aan te willen nemen. Dat is een bemoedigend signaal.

Neem voor meer informatie contact op met een van onze accountmanagers in jouw regio of direct met mij: vandenhoeven@bob-kob.nl

Accountmanagers
regio Zuid- en Noord-Holland en Utrecht: Manouk Huijzer, Huijzer@BOB-KOB.nl
Regio Zuid en Oost: Twan Verhagen, Verhagen@BOB-KOB.nl
Regio Noord: Gerrit Ribberink, ribberink@BOB-KOB.nl
Regio Zuidwest: Edith MacDonald, macdonald@BOB-KOB.nl

De bouw- en infrabedrijven komen mensen tekort. In diverse functies is het nijpend. Onbegrijpelijk, omdat de bouw een aantrekkelijke sector is met veel uitdagingen en groeimogelijkheden, die ook nog eens mooie producten maakt. De sector heeft een prachtig verhaal te vertellen aan nieuwe potentiële medewerkers. De behoefte op bureauniveau op het gebied van calculatie en werkorganisatie is zo groot, dat bouw- en infrabedrijven buiten de gebaande paden aan oplossingen werken.

Bouwbedrijf M.J. de Nijs & zonen in Noord-Holland heeft onlangs een zij-instromer uit de evenementenhoek in dienst genomen binnen de werkvoorbereiding. Deze ervaring smaakt naar meer. Corinne Weiffenbach (hr-adviseur) van het bouwbedrijf constateerde in het traject, dat het kennistekort bij deze zij-instromer te groot was om direct heel productief in het bedrijf te kunnen werken. Beter zou natuurlijk een hbo’er met een bouwkundige opleiding zijn, maar waar vind je die?

Voorschakeltraject

Een zij-instromer kan een extra belasting zijn voor de huidige bezetting in deze drukke tijd. Bedrijven moeten meer tijd vrij maken om deze nieuwe medewerker intern te scholen. In diverse gesprekken met René Cossé, directeur Bouwmensen Amsterdam, zagen beiden dat er behoefte is aan een voorschakeltraject voor deze zij-instromers. De interne mensen worden dan ontlast en de medewerker kan sneller productief worden, als hij vrijwel direct aan een stoomcursus techniek en calculatie of werkorganisatie kan beginnen.

Stoomcursus

Om dit vorm en inhoud te geven werd BOB-KOB, het opleidingsinstituut in de bouw, gevraagd om mee te denken. Al pratend kwamen zij met zijn drieën tot een maatwerkproject met als belangrijkste kenmerken: zelfstudie en korte individuele begeleiding met als vertrekpunt de wensen van het bedrijf. Ook de leerwensen van de zij-instromer staan natuurlijk centraal en daarom is een goede intake vanzelfsprekend. De stoomcursus geeft een betere startpositie in het bedrijf en meer doorgroeimogelijkheden naar erkende opleidingen van BOB-KOB. Corinne benadrukte dat een zij-instromer eigenlijk de volgende dag nadat deze is aangenomen aan een stoomcursus zou moeten beginnen.

Waar vind ik zij-instromers?

Op 4 april 2019 heeft een twintigtal bouw- en infrabedrijven op uitnodiging van Bouwend Nederland en Bouwmensen Amsterdam tijdens een lunchbijeenkomst gesproken over een dergelijk voorschakeltraject. Alle aanwezigen ondersteunen het initiatief en zien de mogelijkheden, maar ook de uitdagingen. Een belangrijke vraag uit de zaal was: ‘waar komen deze mensen vandaan’? ‘Waar vind ik ze?’ ‘Ik heb nu al plek voor deze kandidaten’. Sommige deelnemers gaven aan meer informatie nodig te hebben voordat ze een dergelijk voorschakeltraject zouden inzetten.

Het algemene gevoel na afloop was, dat Corinne en René een snaar geraakt hebben bij de aanwezige bedrijven. Een deelnemer aan de bijeenkomst bleek eigenlijk zelf behoefte te hebben aan het voorschakeltraject. De afspraak staat, dat de deelnemende bedrijven op korte termijn verder geïnformeerd gaan worden.

Ook een zij-instromer aannemen?

Ook nieuwsgierig geworden en denk je aan het aannemen van een zij-instromer? Meer informatie is te verkrijgen bij Manouk Huijzer, Huijzer@bob-kob.nl of René Cossé, rcosse@bouwmensen-amsterdam.nl

 

 

Moeilijke situaties vragen om creatieve oplossingen. Waar haal je nieuwe medewerkers vandaan als deze binnen de branche bijna niet te vinden zijn? Juist, uit andere branches. Dat is exact wat Gertjan Veldkamp, Directeur Verwerving Oost bij BAM Infra, dacht toen bleek dat het aantrekken van calculatoren een probleem werd. Infrabedrijven NTP en Van Gelder zagen hetzelfde probleem. Samen sloegen zij de handen ineen. Vandaag starten vijf zij-instromers bij deze infrabedrijven aan een opleidingstraject, dat in samenwerking met de bedrijven is opgezet door BOB-KOB.

Baangarantie voor de zij-instromers

De vijf nieuwe medewerkers starten aan een opleiding tot Calculator in de infrawereld. Een compleet nieuwe omgeving als je gewerkt hebt in bijvoorbeeld de bankensector of de agrarische wereld. Het omscholingstraject bestaat uit vier dagen werkend leren bij de bedrijven en een op maat gesneden opleidingsprogramma.
Aan het einde van dit opleidingstraject ontvangen de medewerkers het diploma Techniek en het certificaat Opdrachtverwerving & calculatie van Bouwend Nederland. Bovendien hebben ze een gegarandeerde baan.

Gertjan Veldkamp: “Dit traject kent alleen maar winnaars. Wij vullen op deze manier vacatures in waar we moeite hebben om kandidaten voor te vinden. Maar belangrijker, we helpen mensen verder die, op welke wijze dan ook vast zijn gelopen in hun carrière. We geven mensen toekomstperspectief met baangarantie. Dat is niet alleen onze maatschappelijke plicht.”

Tijdens de introductie van het opleidingstraject roemden verder de betrokken bedrijven de samenwerking met Werkgeverspunt Regio Zwolle. En de medewerkers? Die staan te trappelen om te beginnen met hun opleiding. Tijdens hun introductie spraken ze ook hun waardering uit over de werksfeer en ondersteuning binnen de deelnemende bedrijven.

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een succesvol traject. BOB-KOB wenst de medewerkers en de betrokken bedrijven veel succes en leerplezier.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met René van den Hoeven, vandenhoeven@bob-kob.nl

 

Lees ook: Voorschakeltraject voor zij-instromers zonder bouwkundige of civieltechnische opleiding

 

Op 14, 15 en 16 mei 2019 vindt de 6e editie van de beurs Renovatie plaats in de Brabanthallen, Den Bosch. Uiteraard is BOB aanwezig om je te informeren en te adviseren over onze opleidingen, workshops en trainingen waarmee we al jarenlang woningcorporaties, aannemers en onderhoudsbedrijven in heel Nederland bedienen.

 

Tijdens de vakbeurs voor verbetering van bestaande woningen en utiliteitsgebouwen is er een uitgebreid inhoudelijk programma met praktijktheaters en diverse lezingen en workshops. De belangrijkste thema’s worden ook vanuit het perspectief van de gebouwbeheerder en -eigenaar zoals woningbouwcorporaties belicht.

 

Reserveer een gratis ticket

Reserveer alvast een gratis toegangsbewijs en ontmoet ons bij stand D031 waar we uitleg geven over ons aanbod van opleidingen, cursussen en trainingen.

 

Van technisch beheer en onderhoud tot energetisch renoveren

Voor het planmatig beheer van uw vastgoedportefeuille hebben wij de goed gewaardeerde opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud. Hierin wordt o.a. ingegaan op actuele thema’s als duurzaamheid, energietransitie en circulariteit. Tevens is ook de goede toepassing van de NEN 2767 en bijbehorende gebrekenlijst een onderdeel van deze opleiding. Daarnaast kunnen we je meer vertellen over de nieuwe opleidingen Vastgoedbeheer en praten we je bij over onze korte cursussen op het gebied van o.a. het Bouwbesluit, Bouwfysica in de praktijk en Duurzaamheid.

 

Aan de slag met duurzaamheid

Ga je aan de slag met duurzaamheid? Wij ook! Duurzaam bouwen en verbouwen is tegenwoordig geen keuze meer maar absolute noodzaak. Wij bieden een aantal opleidingen en workshops op het gebied van duurzaamheid aan. Dit doen wij samen met partners zoals de Stroomversnelling, ISSO & OTIB, DWA, TU Delft, Nyenrode Business Universiteit, EnergyGO, SlimRenoveren, Arcadis en Plusport.

Als Stichting BOB zetten wij ons in voor de ontwikkeling van duurzaamheid in de bouw. Voor opdrachtgevers, opdrachtnemers en overheid hebben wij verschillende interventies ontwikkeld als ondersteuning bij duurzaamheidsambities formuleren en realiseren. Van de aanpak duurzame gebieds- of wijkontwikkeling tot rekenen aan maatregelen. Van ambitie tot vergunningverlening, van vergunningverlening tot realisatie, van realisatie tot onderhoud en assetmanagement.

Kom naar een van onze kennisversnellingsdagen, waar experts en deskundigen hun ervaringen op het gebied van nul-op-de-meter delen. Of ga direct aan de slag met een cursus Verduurzaming Bestaande Woningbouw, Nul-op-de-Meter of workshop MPG (Milieuprestatie Gebouwen).

 

Meer informatie

Wil je meer weten over ons uitgebreide opleidingsaanbod of heeft u vragen over de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud? Neem dan contact op met BOB opleidingsmanager Hans van der Wijk, 06 126 22 460 of vanderwijk@bob.nl.

 

We hopen je te zien op de beurs Renovatie 2019!

 

Op woensdag 20 maart 2019 zijn we met elkaar Bewust Veilig op het werk. Wij namen een kijkje bij Cornelissen aannemingsbedrijf b.v. om te zien wat zij aan de veiligheid van hun medewerkers op projecten doen. We waren te gast bij Sligro Food Group Veghel waar het hoofdkantoor volledig verbouwd wordt.

 

Veilig en gezond werken is de verantwoordelijkheid van ons allemaal: van iedereen die werkt op een project of bouwplaats en van alle partijen in de keten. Werknemers moeten zich aan de voorschriften houden. Vanuit goed werkgeverschap hebben werkgevers de taak een open cultuur te creëren. En opdrachtgevers moeten het mogelijk maken dat de aannemer die het werk uitvoert dat op een veilige en gezonde manier kan doen.

 

Veilig bij Cornelissen

Bedrijfsleider Willem Verstegen vertelt in de video dat er al in de calculatiefase wordt nagedacht over veiligheid. Ook in deelcontracten met onderaannemers wordt de veiligheid vastgelegd. Naast de jaarlijkse audit, die nodig is om VCA-gecertificeerd te blijven, komt er ook meerdere keren per jaar een externe veiligheidskundige langs.

 

Met het snel toenemende tekort aan goed opgeleid personeel, is scholing belangrijker dan ooit. Dit geldt zowel voor ondernemers als voor medewerkers in de bouw en infra. Zie je door al het aanbod van opleidingen niet meer welke richting JIJ op moet? Laat je dan persoonlijk informeren en adviseren tijdens één van onze bijeenkomsten bij jou in de regio. Of het nu gaat om persoonlijk ontwikkelingsadvies, informatie over een opleiding of organisatieadvies, wij helpen je graag.

 

We hebben in april en mei een aantal bijeenkomsten gepland in het Zuiden en Oosten van het land.

Maandag 8 april – inloopspreekuur Breda, start 15.30 uur
Donderdag 11 april – inloopsessie Goes, start 15.30 uur
Dinsdag 16 april – carrièreavond met workshops Oss, start 18.45 uur
Woensdag 24 april – informatiebijeenkomst Oosterbeek, start 19.00 uur
Donderdag 23 mei – inloopsessie Bergen op Zoom, start 15.30 uur

Kijk voor meer informatie over de bijeenkomsten in de regio op www.bob.nl/in-de-regio

 

 

Als je werkt of werkzoekend bent kun je vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie als particulier gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Opleidingen BOB-KOB nog niet in STAP-regeling Op dit moment zijn...

De basisvaardigheden van het leidinggeven beheerste Raymond Kok (47) wel. Toch zou de ervaren projectleider graag beter sturing kunnen geven op de emotie van de mens en de verschillende soorten mensen die er zijn. De training Persoonlijke effectiviteit voor de Leidinggevende leerde hem dit: “Ik ben me bewuster geworden van mijn gedrag en dat van anderen, en dat heeft me...

Met de vakinhoudelijke kennis van Christian Kattevilder (45) zat het al helemaal goed. Alleen de ‘menskwaliteiten’ in de dagelijkse praktijk en in de omgang met anderen wilde de uitvoerder graag verder verbeteren. “Door de BOB-training Uitvoerder als Professional communiceer ik vlotter. Ook kan ik mensen nu beter ‘lezen’.” Al bijna 26 jaar werkt Christian bij Hazenberg Bouw in Vught. Hij...

Junior Calculator Loes de Bruijn (24) volgde met veel plezier Calculator B&U: “Een interessante opleiding, waarin je veel basiskennis en vaardigheden opdoet en alle processen stap voor stap doorloopt met een ervaren docent uit de praktijk.” Met familieleden die ook in de bouw werkten, had ‘de bouw’ al vroeg de interesse van Loes. Op de Zuyd Hogeschool in Heerlen koos...

Vanaf 25 februari vervallen veel coronamaatregelen. Zo is het niet meer nodig om een QR-code te laten zien op onze leslocaties. Ook het dragen van een mondkapje en houden van 1,5 meter is niet meer verplicht. Bekijk nog wel even de adviezen van de Rijksoverheid om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Heb je verkoudheidsklachten of ben je positief...

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

079 - 325 24 50

info@bob-kob.nl