Als startende ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht (BWT) komt er veel informatie op je af. Wij begrijpen heel goed dat je staat te popelen om zo snel mogelijk inhoudelijk aan de slag te gaan en daar willen wij je graag mee helpen. Dit doen wij door middel van de Kickstart ABW (Ambtenaar Bouw en Woningtoezicht). Tijdens deze Kickstart ABW leer jij de onderdelen die je nodig hebt om binnen een korte tijd operationeel te zijn in jouw functie. Zo leer je het een en ander over bestuurlijke verhoudingen binnen een gemeente en maak je kennis met de wet- en regelgeving die jij nodig hebt bij jouw functie.

Na het volgen van de Kickstart ABW kun je aan de slag als bijvoorbeeld vergunningverlener of toezichthouden en zelfstandig aanvragen oppakken. Daarna kun je, bij voldoende bouwkundige kennis, doorstromen naar onze opleiding ABW 1. Dé opleiding die benoemd staat in de kwaliteitscriteria van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) en als standaard wordt gezien binnen het vakgebied waar jij in gaat werken.

Inhoud

Omdat je als junior ambtenaar binnen BWT op het snijvlak van bouwtechniek, maatschappij en regelgeving werkt, hebben we de Kickstart ABW thematisch ingericht. Aan bod komen o.a. de gemeentelijke organisatie, werken met bouwtekeningen en het toetsen en beoordelen van eenvoudige aanvragen zoals een erker, een dakkapel of een uitbouw. Allemaal onderwerpen waar jij mee te maken gaat krijgen de komende tijd. Daarnaast is de Kickstart volledig gericht op de Omgevingswet die per 1 januari van start gaat zodat je alleen dat leert wat jij gaat gebruiken in je functie.

Thema’s
– Thema 1: de gemeente en bouw- en woningtoezicht
– Thema 2: bouwkundige tekeningen
– Thema 3: vergunning of vergunningsvrij
– Thema 4: toezicht en handhaving (Bouwtechniek en Bbl)

Werkwijze

Tijdens de Kickstart ABW ga je zelfstandig aan het werk en doorloop je de thema’s in onze online leeromgeving. Daarnaast word je ondersteund met fysieke bijeenkomsten en online vragenuurtjes.

Afronding

Na het afronden van de verschillende onderdelen doe je digitaal een openboektoets. Als je deze hebt afgerond ontvang je een verklaring van deelname. Je bent nu klaar om aan de slag te gaan als junior ambtenaar BWT!

Vervolgopleidingen

Elementaire Bouwkunde A
ABW 1