Bouwen volgens BENG, NOM of Passiefhuis?

Na deze 4-daagse cursus maak jij van energieneutraal bouwen ook jouw succes!

De bouw is midden in de energietransitie. Deze brengt veel veranderingen in bouw en installatietechniek. Met maatregelen stapelen om te voldoen aan de wetgeving red je het niet meer. Energieneutraal bouwen vereist nieuwe vaardigheden, van ontwerp tot realisatie. Er zijn bouwprofessionals nodig die zelfstandig kunnen werken, verantwoordelijkheid nemen én participeren in efficiënte samenwerkingsvormen.

In deze cursus kom je tot inzicht waar je op moet letten om succesvol energieneutraal te bouwen en te renoveren. Bijvoorbeeld hoe de gebouwen betaalbaar te houden en comfortabel en gezond. Met glasheldere wetenschappelijke onderbouwingen en actuele hands-on praktijkervaringen van doorgewinterde experts geeft deze cursus een boost aan je eigen ontwikkeling en die van je bedrijf.

Na deze cursus kun je deelnemen aan het examen voor het internationaal gewaardeerde ‘Passive House Tradesperson’ certificaat.

Inhoud

Dagdeel 1 – De basis van betaalbaar (bijna) energieneutraal bouwen en renoveren

Dagdeel 2 – Luchtdicht bouwen

Dagdeel 3 – Isolatie en thermische bruggen

Dagdeel 4 – Kozijnen, ramen, deuren

Dagdeel 5 – Installaties in energieneutrale nieuwbouw en renovatie

Dagdeel 6 – Renovatie en Bouwproces en kwaliteitsborging

Dagdeel 7 – Wrap up en examenvoorbereiding

 

Dagdeel 8 – Excursie naar 2 (bijna) energieneutrale passiefhuisprojecten

Voor wie?

Deze cursus is bestemd voor professionals in de bouw en installatiebranche, medewerkers en ondernemers van aannemersbedrijven en architectenbureaus, adviseurs, installateurs, projectontwikkelaars en projectleiders. Een bouwgerelateerde opleiding op MBO-niveau of affiniteit met de bouw en relevante praktijkervaring van minimaal 1 jaar zijn vereist.

Achtergrondinformatie

Deze cursus is geschreven door Clarence Rose, Carl-peter Goossen en Nicolaas van Everdingen van Kennisinstituut Energetische renovatie en nieuwbouw, KERN. Hij is gebaseerd op de leerdoelen voor het “Certified Passive House Tradesperson exam” door het Passive House Institute. Dit examen wordt al jarenlang in tientallen landen afgenomen door professionals in de bouwuitvoering en installatietechniek.

Afronding

Na het volgen van deze cursus kun je deelnemen aan het internationale Passive House Tradesperson exam, aangeboden in het Nederlands door Kennisinstituut KERN. Slaag je, dan ontvang je het internationaal erkende en gewaardeerde certificaat Passive House Tradesperson. Het certificaat wordt verstrekt door het Passive House Institute.

Examen voor ‘Gecertificeerd passiefhuis vakman’ 2023/2024

• 19 april 2024
(proefexamen en vragen 8 april 2024)
• 12 december 2024
(proefexamen en vragen 2 december 2024)

Kosten examen bouwkunde of installatietechniek: € 275,- exclusief btw
Kosten examen bouwkunde èn installatietechniek: € 425,- exclusief btw

Bij aanmelding voor het examen gaat Kennisinstituut KERN er zonder tegenbericht van uit dat ze jouw naam en werkprofiel na geslaagd examen op hun website mogen tonen.