“Ik kan nu op een andere manier begroten en kom zo sneller in het proces tot getallen.”

Als bouwkostendeskundige ben jij als adviseur betrokken bij het tot stand komen van een bouwwerk vanaf initiatieffase t/m uitvoeringsontwerp. Jij maakt een inschatting van de bouwkosten in alle fasen van het bouwproces en bent een sparringpartner voor opdrachtgever, architect/adviseur en aannemers. Je wordt gevraagd om processen en oplossingen te analyseren, risico’s in te schatten en ramingen te maken voor een kostenplaatje en procesadviezen.

Is dit alles echt iets voor jou? In deze opleiding leer je de professionele vaardigheden van het mooie vak van bouwkostendeskundige. Je verbreedt je kennis op het gebied van bouwkosten en ontwikkelt je persoonlijke vaardigheden. Na afloop van de opleiding kun jij optimaal functioneren in de verschillende fasen van het bouwproces en in de belangenbehartiging van jezelf en anderen.

Inhoud

Persoonlijke effectiviteit en communicatieve vaardigheden

Bouwkostendeskundige in de (project)organisatie

Bouwkostenmanagement en bouwlogistiek

Budgetteren, kosten en ramingen

Voor wie?

Deze opleiding is perfect als je ruime ervaring hebt op het gebied van bouwkosten en werkzaam bent bij een bouw- en installatiebedrijf, architecten- of adviesbureau, een projectontwikkelaar of woningcorporatie, bij overheidsdiensten of de toeleveringsindustrie. Het liefst heb je een hbo werk- en denkniveau en minimaal vijf jaar werkervaring als zelfstandig calculator of kostenadviseur, en/of beheers je de lesstof van de opleiding Allround Calculator B&U. Zo niet, schrijf je dan toch in en vul de digitale vragenlijst in die je krijgt toegestuurd. We kunnen dan samen kijken of deze opleiding goed bij jou past.

Werkwijze

De opleiding is gebaseerd op projectgestuurd leren: het toepassen van de lesstof in de praktijk staat centraal. Je wordt uitgedaagd om op een hoger abstractieniveau te gaan denken en werken. Op communicatief vlak leer je belangen herkennen en doelgericht bewegen in het politieke veld van opdrachtgever, architect en andere stakeholders.

We werken met voorbeeldprojecten en jouw eigen ervaringen uit de praktijk. De oefeningen en cases zijn hierop afgestemd. Na iedere bijeenkomst ga je het geleerde in je eigen werk toepassen. Bij de volgende bijeenkomst bespreek je met je medecursisten hoe dit ging. Je krijgt ook twee individuele coachingsgesprekken.

Afronding

Je sluit deze opleiding af met het maken van een integrale opdracht, waarin de inhoud van alle modulen aan bod komt. Als je slaagt, ontvang je het branche-erkende diploma Bouwkostendeskundige B&U en het bijbehorende post-hbo-diploma.

Vervolgopleiding

Leergang Bedrijfsleiding