Werk je in het beheer en onderhoud, bijvoorbeeld bij een woningcorporatie of bouwbedrijf? Dan is de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud écht iets voor jou! Bij deze opleiding leer je alles over het integraal beheer en onderhoud van complexen. Ook krijg je inzicht in wat er allemaal komt kijken bij meerjarenonderhoudsplanningen.

De opleiding bestaat in grote lijnen uit drie onderdelen: het proces, de communicatie en de techniek. In het procesgedeelte draait het om de meerjarenonderhoudsplanning en alles wat daar mee te maken heeft. Tijdens het onderdeel communicatie leren we je hoe je om moet gaan met (onder)aannemers en met de gebruikers van het vastgoed. Hoe zorg je er nou voor dat de zaken ook echt geregeld worden? Bij de technische modulen gaat het om het conditiemeten van o.a. beton, verf, dak en gevel. Bij die conditiemeting kijken we ook naar de gebrekenlijst van de NEN2767, hoe werkt deze? Daarnaast besteden we natuurlijk ook aandacht aan het thema duurzaamheid en energie.

Je diploma Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud behalen

Om je diploma Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud te behalen, moet je de twee verplichte modulen en minimaal vier technische keuzemodulen succesvol afronden. Let op: de module Installatie en Onderhoud bestaat uit twee onderdelen.

Je hebt drie jaar de tijd om de gevraagde modulen te behalen. Die tijd gaat in op het moment dat je je eerste module hebt behaald. Wil je ook in aanmerking komen voor een certificering bij Sertum, dan adviseren wij je om alle zes de technische modulen te volgen.

Voor wie?

Opzichters, beheerders of technisch/facilitair medewerkers van:

 • Bouwbedrijven/organisaties in de sector beheer en onderhoud vastgoed.
 • Woningcorporaties, rijks-, provinciale- en gemeentelijke overheidsdiensten.
 • Zorg- en onderwijsinstellingen, kantoorhuisvesting en productie-omgevingen.
 • Beleggings- en beheermaatschappijen.
 • Vervoers- en nutsbedrijven.
 • Aannemers, installateurs en (bouwkundige) adviesbureaus.

Voor de opleiding krijg je eerst een intake.

Dit heb je nodig

 • Het diploma mbo Bouwkunde niveau 4 OF het BOB-diploma Elementaire Bouwkunde A én een diploma mbo niveau 4;
 • Minimaal twee jaar werkervaring in renovatie en/of onderhoud;
 • Kennis van de basisbegrippen van calculatie en begrotingen.

Doe een test

Heb je wel mbo niveau 4 behaald door EVC (Erkenning van eerder Verworven Competenties) maar heb je de diploma’s niet? Dan kun je bij BOB een werk- en denkniveautest afleggen. Je mbo-niveau wordt dan op cognitief niveau (leervermogen) bepaald. Voldoe je aan het gevraagde niveau, dan kun je instromen in de opleiding na het behalen van het BOB-diploma Elementaire Bouwkunde A.

Weet je van jezelf dat je de vereiste bouwkundige kennis op minimaal Elementaire Bouwkunde A-niveau hebt? Je kunt je kennis dan aantonen door het afleggen van een Online Bouwkundetest.

Achtergrondinformatie

De lessen voor deze opleiding zijn klassikaal (in coronatijd: online). De docent bespreekt de theorie in het studiemateriaal uitgebreid. Je krijgt regelmatig huiswerk- en studieopdrachten mee. Uiteraard geeft de docent je ter plaatse, online of per mail alle ondersteuning die je nodig hebt.

Doel

Je leert hoe je op een doelmatige en professionele wijze je taken en werkzaamheden als technisch
beheerder/opzichter voor beheer en onderhoud van vastgoed kunt organiseren en uitvoeren.

Interessante vervolgopleidingen

Bekijk ook het opleidingsschema Vastgoedbeheer en ontwikkeling.

Examen

Zo sluit je de module af
De module wordt afgesloten met een tentamen. Als je hiervoor slaagt ontvang je een tentamenbewijs.
Wil je het diploma Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud behalen? Dan moet je de twee verplichte modulen en minimaal vier technische keuzemodulen succesvol afronden.

Algemeen Examenreglement
In het Algemeen Examenreglement staan de voorwaarden die gelden voor alle examens,
oftewel de spelregels waaraan jij en wij ons dienen te houden. Hier vind je het Algemeen Examenreglement en de Bijlage Examenreglement Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud.

Vrijstellingen

Zo vraag je vrijstelling aan
Je kunt vrijstelling aanvragen voor een module/examen van een opleiding van BOB bv. Je moet dan kunnen aantonen dat je de juiste kennis, vaardigheden en houding hebt opgedaan in een eerdere opleiding van BOB bv of elders. Hoe je een vrijstelling aanvraagt, kan per opleiding anders zijn. Eventueel toegekende vrijstellingen zijn uitsluitend voor jou bedoeld. Anderen kunnen hier geen gebruik van maken.

Wil je een vrijstelling aanvragen? Stuur je verzoek dan per e-mail naar de contactpersoon van de betreffende opleiding.

Voor vrijstelling voor modules van de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud, klik hier: Download procedure/aanvraagformulier vrijstelling TBO.

Herkansingen

Zo kun je herkansen
Als je een examen niet haalt, kun je (tegen aparte betaling) meestal een herkansing doen. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging van BOB. Je moet je voor deze herkansing apart aanmelden. De tarieven van herkansingen kun je navragen bij jouw contactpersoon.

Annuleren

Zo kun je annuleren
Kun je niet aan een examen meedoen, meld dit dan per e-mail aan de contactpersoon van je opleiding. Let daarbij goed op de annuleringsvoorwaarden: er kunnen kosten verbonden zijn aan een afmelding.

Dit zijn onze annuleringsvoorwaarden
Wil je een eerste examen annuleren? Dan betaal je:

 • € 50,- administratiekosten bij afmelding binnen drie weken voor de examendag.
 • bij een volgende afname de herkansingskosten bij afmelding op of na de examendag.

Wil je als herkanser een examen annuleren? Dan betaal je:

 • alle kosten bij afmelding op of na de examendag.
 • 50% van de kosten en € 50,- administratiekosten bij afmelding binnen drie weken voor de examendag.
 • € 50,- administratiekosten bij afmelding tot uiterlijk drie weken voor de dag van het examen.

Prijs en inschrijven

De prijs is excl. BTW en incl. lessen, tentamen, syllabus, eventuele boeken en verblijf. Het verblijf bestaat uit o.a. koffie, thee, lunch, diner en eventueel overnachting (overnachting alleen bij training). Kijk voor de actuele prijs bij de afzonderlijke modulen.

Inschrijven is mogelijk via de afzonderlijke modulen te starten met:
Basis Technisch Beheer en Onderhoud
Sociale vaardigheden in Onderhoud

Technische keuzemodulen:

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl