Workshop Bbl voor juristen: snelle kennismaking met het vakgebied

Patrick van Loon is bij BOB-KOB als docent Bbl (Besluit bouwwerken leefomgeving) nauw betrokken bij de opleidingen ABW 1 en ABW 2 (Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht). Naast deze kernopleidingen, waarin het Bbl in een zesdaagse module wordt behandeld, is er nu ook de workshop ‘Bbl voor juristen’.

Workshop Bbl voor juridisch-administratief medewerkers

De workshop Bbl voor juristen is bedoeld voor juristen en juridisch-administratief medewerkers, die binnen de gemeentes te maken krijgen met het Bbl. “We nemen hen in korte tijd mee in het Bbl. Daarbij ligt de focus op de hoofdlijnen en gaan we niet direct in op de (bouw)techniek. De workshop is ontstaan toen de gemeente Amsterdam ons vroeg om hun juristen hierin bij te scholen. Die workshop werd dermate positief ontvangen, dat we deze nu ook via open inschrijving aanbieden. In de workshop leer je in één dag de werking en de systematiek van het Bbl kennen, waarna je dat kunt toepassen in de dagelijkse praktijk van bezwaar-, beroeps- of handhavingsdossiers. Deelnemers kunnen hiermee op een laagdrempelige manier bijblijven in hun vakgebied, waar permanente educatie immers essentieel is.”

Patrick van Loon, o.a. docent voor de ABW

Verschil tussen workshop en ABW 1/ABW 2

Anders dan bij de ABW 1 en ABW 2, waarin de Bbl-modules 6 dagen beslaan, focust de workshop op specifieke juridische aspecten en op het juist doorlopen van het proces. “Na de eendaagse workshop zijn deze juristen een volwaardig gesprekspartner voor bijvoorbeeld de vergunningverleners die de inhoudelijke beoordeling uitvoeren. We leren ze bijvoorbeeld om naar de juiste artikelen te kijken en of de principes achter deze artikelen juist toegepast zijn. De workshop is daarmee relevant voor een brede groep juridisch-administratieve medewerkers binnen de overheidswereld.”

“In de Bbl-modules bij ABW 1 en ABW 2 gaan we veel dieper in op de inhoud en techniek, en hoe je bijvoorbeeld een toets uitvoert als vergunningsverlener of handhaver. Die mensen worden volwaardige gesprekspartners voor veiligheidsregio’s, constructeurs en bouwfysici.”

Dé basisopleiding in Bouw- en woningtoezicht

“Onze ABW 1 is echt dé basisopleiding voor medewerkers in het bouw- en woningtoezicht. Waarbij de kwaliteit en actualiteit wordt geborgd door het onafhankelijke curatorium, voor zowel ABW 1 en ABW 2, daar onderscheiden we ons echt mee. De doelgroep bij ABW 1 is werkzaam binnen het taakveld bouw- en woningtoezicht, vergunningverlening, toezicht of handhaving. Vaak zijn dat mbo/hbo bouwkundigen. Wij introduceren hen in de wereld van Bbl en de aangrenzende relevante regelgeving. Na die module kunnen ze het Bbl toepassen, tot projecten van pakweg een eengezinswoning. Dat kunnen ze dan zelfstandig uitvoeren of op zijn minst beoordelen welke specialistische adviseurs ze moeten inschakelen.”

ABW 2 voor verdieping

De opleiding ABW 2 is bedoeld voor de meer ervaren medewerkers bouw- en woningtoezicht. “Die deelnemers hebben minimaal twee jaar werkervaring en een hbo-werkniveau. Bij ABW 2 gaan we veel meer de diepte in, en zoeken we bijvoorbeeld de verbanden tussen stukjes regelgeving. Denk aan de relaties tussen diverse aspecten en de kruisverbanden die je kunt leggen. Bijvoorbeeld de brandwerendheideisen in relatie met andere technische of wettelijke eisen. Omdat de deelnemers al wat langer rondlopen in het vakgebied, leren zij ook meer van elkaars ervaringen en aanpakken. Na de ABW 2 kun je volledig zelfstandig, als medior of senior medewerker, aan de slag in een willekeurige gemeente in Nederland.”

Lesstof toepassen in casuïstiek

In beide opleidingen koppelt Patrick de lesstof aan praktijkvoorbeelden. “We koppelen de theorie aan oefenopgaven, waarin ze de kennis moeten toepassen. Maar we bespreken ook de casuïstiek uit de praktijk van de deelnemers. Dat levert vaak mooie discussies op en nieuwe inzichten, die deelnemers direct in de eigen praktijk kunnen toepassen.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl