“Ik ben nu nóg meer de sparringpartner van opdrachtgevers”

Hoewel Wim Fokkens (45) de laatste jaren al het werk van een bouwkostendeskundige deed, volgde hij afgelopen jaar de gelijknamige opleiding bij BOB. Hij sloot deze af met een 9. “Ik wilde de fijne kneepjes van het vak leren, ook over aanverwante zaken. Met alle opgedane kennis ben ik nu nog meer de sparringpartner van opdrachtgevers, architecten en adviseurs.”

Met drie voorvaderen in de aannemerij kwam Wim al jong in aanraking met de bouw. Vaak hielp hij zijn vader een handje, en hij koos op de mts voor de bouwkundekant. Op de basisschool blonk hij al uit in rekenen, dus het vak calculeren paste hem als een ouwe jas. Hij maakte er zijn werk van, als calculator en werkvoorbereider. Na een zijsprong naar een bredere functie in de houten vliesgevels, keerde hij na acht jaar terug naar de échte bouw.

Bijschaven professionele vaardigheden

Wim Fokkens, calculator/bouwkostendeskundige bij Van Wijnen Arnhem

Inmiddels werkt hij 13 jaar als calculator/bouwkostendeskundige bij Van Wijnen Arnhem. “Dat houdt in dat ik in de initiatieffase van een bouwwerk als kostenadviseur aan tafel zit bij de opdrachtgever – vaak alleen en bij grote projecten samen met een projectvoorbereider – om een werk binnen de wensen en het budget van de opdrachtgever en architecten te realiseren.” Wim ontwikkelde zijn eigen manier van werken, maar was na tien jaar toe aan wat bijschaving van zijn professionele vaardigheden. De opleiding Bouwkostendeskundige voorzag daarin.

Tijdens de opleiding wordt veel samengewerkt. “Je hoort de meningen van meerdere docenten en van elkaar, en dat is hartstikke leuk en leerzaam. Je motiveert elkaar en maakt samen een groei door, ook tijdens de softskillsonderdelen.” Het afstuderen gebeurt in groepjes van drie. “Bij ons was een deel van de stof al gesneden koek. De nieuwe informatie was dus extra interessant, maar daarbij gooide corona wel wat roet in het eten: behalve dat veel lessen online waren, was het handiger om bepaalde onderwerpen te verdelen, terwijl we die graag gezamenlijk hadden gedaan. Jammer, maar anderzijds leer je zo ook weer heel goed samenwerken.”

Ook randzaken

Een belangrijke toegevoegde waarde voor Wim is dat ook randzaken aan bod kwamen: “Alle zaken buiten de pure calculatie en kostenbepaling waar je wel mee te maken hebt, zoals wet- en regelgeving en communicatie: hoe zien mensen jou aan tafel zitten?” Voor zijn werkgever vindt hij het mooi dat hij nog meer de sparringpartner voor (teams van) opdrachtgever, architect/adviseur en interne projectteams is. “Ik kan er nu nog beter samen met de opdrachtgever voor zorgen dat hij het maximale krijgt voor zijn budget. Voor Van Wijnen geeft mijn diploma bovendien de bevestiging dat wij een werk kunnen maken binnen het budget en de technische mogelijkheden.”

Voorlopig wil Wim zich focussen op zijn nieuwe werkwijze. “Ik wil nu eerst vlieguren maken: nog meer ervaring opdoen, zodat de nieuwe manier van werken automatisme wordt. Zodra ik me ga vervelen, is het weer tijd voor een nieuwe uitdaging. Of dat over de vesting heen wordt of juist dieper de vesting ingaat, weet ik nog niet. De opleiding Bouwkostendeskundige is op mijn vakgebied al het hoogst haalbare, dus misschien kies ik dan voor een meer management- of softskillgerichte opleiding.”

 

Dit leer je bij de opleiding Bouwkostendeskundige
Een bouwkostendeskundige analyseert processen en oplossingen, schat risico’s in en maakt ramingen voor een kostenplaatje en procesadviezen. Tijdens de opleiding Bouwkostendeskundige verbreed je je kennis op het gebied van bouwkosten en persoonlijke vaardigheden. Dit maakt dat je beter kunt functioneren in de verschillende fasen van het bouwproces en in de belangenbehartiging van jezelf en anderen. Je leert sneller rekenen en meer inzicht hebben. De nadruk daarbij ligt op van grof naar fijn rekenen met de zogeheten elementenmethodiek.

Publicatiedatum: 15 november 2021

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl