“We kijken of de opleiding past bij de deelnemer”

Bij een aantal opleidingen van BOB-KOB vindt vooraf een intake plaats. Soms is dat het invullen van een digitale vragenlijst, soms is dat een gesprek. Wat houdt zo’n intake eigenlijk in en waarom doen we dat? Opleidingsmanager Edith MacDonald legt uit hoe het zit.

“Als je je aanmeldt voor een van mijn opleidingen krijg je altijd een intakeformulier toegezonden en regelmatig nemen we ook nog een intakegesprek af om te kijken of de opleiding wel bij je past”, vertelt Edith MacDonald, Opleidingsmanager van de B&U-opleidingen voor de grote bouw. “De deelnemers hebben de opleiding geadviseerd gekregen of hebben zich ingeschreven nadat ze de informatie op de website hebben gelezen. We vragen natuurlijk een bepaald opleidingsniveau en een aantal jaar werkervaring. Daarnaast kijken we ook naar de behaalde diploma’s en naar het werkverleden, matcht dat wel met het niveau van de opleiding?”

Portfolio

“Eigenlijk willen we een portfolio van iemand hebben”, gaat Edith verder. “We vragen bijvoorbeeld wat de hoogte van de aanneemsom ongeveer is geweest bij een project, om na te gaan of iemand echt ervaring heeft met grote projecten. Ook willen we de samenstelling van het projectteam weten en wat hun rol daarin was. Bepaalde termen betekenen niet overal hetzelfde en door met iemand in gesprek te gaan kom je erachter wat ze precies bedoelen. Wanneer het om lagere bedragen en regionale projecten gaat, dan adviseer ik mensen om eerst een andere opleiding te doen, die beter aansluit bij hun werkervaring. Waar ze waarschijnlijk beter mee kunnen komen met de groep.”

Op de juiste plek

Zelf heeft Edith Bouwkunde gestudeerd op de hts en daarna bij een bouwbedrijf gewerkt als werkvoorbereider, uitvoerder en projectleider. Edith: “Ik heb 20 jaar buiten gezeten en projecten gedaan in de utiliteit en woningbouw (nieuwbouw & renovatie). Dat maakt het wel makkelijker omdat ik de rollen, waarvoor we deelnemers opleiden inhoudelijk ken. Tijdens een intake kan ik hen daarom ook adviseren over de juiste opleiding.”

“Van deelnemers die al eerder een opleiding bij ons hebben gedaan en die voldoende werkervaring hebben, is het vaak wel duidelijk dat zij de juiste vervolgstap zetten. Maar er zijn ook potentiële deelnemers die zichzelf overschatten, die zijn nog niet zover als ze zelf denken. Door zo’n intakegesprek kom je te weten wat ze al weten en wat ze willen leren. Je hoort waar iemand naartoe wil en wat de verwachtingen zijn. Dan kom je er samen al snel achter of iemand zich voor de juiste opleiding heeft aangemeld.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl