Leerplatform maakt entree in opleidingen ABW

In september zijn de ABW-opleidingen weer gestart. Voor het eerst wordt hierbij gebruik gemaakt van het Leerplatform. Dat betekent dat alle deelnemers vanaf dit jaar digitaal hun opdrachten maken en bij vragen via een centrale plek contact op kunnen nemen met hun docent. Inmiddels is er een uitgebreide evaluatie geweest om te zien hoe de deelnemers het werken met het Leerplatform ervaren.

“De ABW-opleidingen van de BOB-KOB staan hoog aangeschreven. Het lesmateriaal wordt jaarlijks herschreven, dat zijn wij gewend”, vertelt Usha Patandin, Commercieel medewerker binnendienst voor de opleiding ABW 1. “Maar, dit jaar kwam er meer bij kijken. De wens was namelijk groot om de opleidingen te digitaliseren. Natuurlijk blijven we klassikaal lesgeven, maar vanaf nu is het mogelijk om digitaal te oefenen met het lesmateriaal en online de PowerPoint-presentaties te bekijken. Ook kunnen deelnemers eenvoudig contact opnemen met hun docent. Daarnaast is het voor de docent makkelijk om interessante artikelen te delen met de groep.”

Even wennen

Voor veel deelnemers en docenten is het werken via het Leerplatform nieuw. “Sommige deelnemers moeten er even aan wennen dat de opdrachten online gemaakt moeten worden”, gaat Usha verder. “Maar het voordeel is, dat de deelnemer overal waar en wanneer hij/zij wil de opdrachten online kan maken. Voor de docenten betekent het dat ze nu beter de voortgang van deelnemers kunnen bijhouden en dat ze kunnen inspelen op onderwerpen waar deelnemers moeite mee hebben.”

Evaluatie

Omdat dit het eerste jaar is dat de ABW-opleidingen met het Leerplatform ondersteund worden, wilde het ABW-team graag weten wat de ervaringen van de deelnemers waren. “We hebben een uitgebreide evaluatie gedaan bij alle deelnemers die nu via het Leerplatform werken”, vertelt Femmie van Helden, Commercieel medewerker binnendienst voor de opleiding ABW 2. “Hieruit bleek bijvoorbeeld dat deelnemers het fijn vinden om direct de antwoorden te krijgen zodra ze een vraag hebben gemaakt en niet pas achteraf. Dit hebben we direct in hun omgeving aangepast waardoor zij ook meteen de veranderingen merken naar aanleiding van hun feedback. Daarnaast ontvangen wij na elke les een verslag van de docent hoe de les is verlopen. Sinds de start van dit studiejaar is hierbij extra aandacht voor het Leerplatform en de bevindingen van zowel de docent als de deelnemers.”

Voordelen Leerplatform

“Wat de deelnemers fijn vinden aan het Leerplatform is dat ze alles digitaal beschikbaar hebben”, vervolgt Femmie. “Ze hoeven niet meer met een zware map te sjouwen omdat ze de stukken makkelijk online kunnen benaderen. Ook horen we van deelnemers terug dat het prettig is dat ze vragen kunnen stellen aan de docent via het platform. Verder vinden ze het een voordeel dat ze online kunnen oefenen wanneer hen dat het beste uitkomt. Al met al zijn wij erg tevreden over de eerste ervaringen. We kijken er nu al naar uit om ook de komende modules te starten in het Leerplatform, zoals Omgevingswet 2 en Besluit Bouwwerken en Leefomgeving 1.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl