“ABW ook na invoering van de Omgevingswet de beste opleiding”

De wereld van de ABW (Ambtenaar Bouw- en woningtoezicht) kent weinig geheimen meer voor Hans van der Wijk. Als opleidingsmanager is hij al 15 jaar het gezicht van de ABW-opleidingen, bij gemeenten, deelnemers en stakeholders. De opleidingen zijn een begrip in de markt en in 45 jaar uitgegroeid tot de standaard binnen het vakgebied.

Zoals bekend hangt de nieuwe Omgevingswet al een tijdje boven de markt. Hans: “Er gaat hoe dan ook het nodige veranderen en onze opleidingen veranderen mee. Het uitgangspunt bij alle opleidingen van BOB-KOB is altijd dat deelnemers wat zij vandaag leren, morgen moeten kunnen toepassen in hun werk. Wij zorgen ervoor dat deelnemers worden opgeleid volgens de vigerende wetgeving. De modules Omgevingswet en Bbl van de opleidingen ABW 1 en ABW 2 hebben we daarom helemaal aangepast aan de nieuwe wet- en regelgeving. Het volledig actueel houden van de lesstof kost veel tijd en energie, maar is en blijft de fundatie onder onze opleidingen.”

Standaard binnen het vakgebied

Wat wel hetzelfde blijft is de gedragenheid van de opleidingen in de markt. Hans: “Omdat de inhoud en de kwaliteit van onze ABW-opleidingen door het curatorium worden bewaakt en vastgesteld, worden de ABW 1 en 2 gezien als standaard binnen het vakgebied. Het curatorium bestaat uit prominente personen uit het werkveld VBWTN, min BZK en gemeentes. Ook onze enthousiaste docenten, die vanuit hun passie voor het vakgebied graag hun kennis overbrengen, blijven natuurlijk.”

Hans van der Wijk, Opleidingsmanager van de ABW-opleidingen

Digitaal en flexibel

“De kern van onze opleidingen blijft samen van en met elkaar leren, maar door de verdere integratie van blended learning en het werken met ons leerplatform hebben de deelnemers meer vrijheid bij het inplannen van hun tijd. Met digitalisering en flexibilisering kunnen we nog beter bijdragen aan permanente educatie bij onze klanten. Vanaf het komende voorjaar wordt een doorlopende leerlijn aangeboden, waardoor professionals in het vakgebied door kunnen blijven ontwikkelen.”

Erkend diploma

“Het mooie vind ik dat we de opleidingen nu ook meteen in vorm en aanpak moderniseren, door een flexibele toepassing van de moderne technieken en leermethoden. Zodat deelnemers de opgedane kennis en inzichten direct kunnen toepassen, en als vanouds een goed en erkend diploma krijgen. Uiteraard volgen we ook alle ontwikkelingen, overleggen we met gemeenten en andere stakeholders. Met uiteindelijk een doel: zorgen dat de mensen bij de gemeenten straks, ook na invoering van de Omgevingswet, bij ons de beste opleiding kunnen volgen.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl