Als bouwprofessional weet je op technisch vlak precies hoe je te werk moet gaan, maar het (samen)werken in de bouw vraagt ook om diverse persoonlijke vaardigheden. Zo is het handig als jij en je opdrachtgever elkaar goed begrijpen. Een bouwproject heeft pas kans van slagen als je goed samenwerkt met alle betrokken partners. Goed kunnen communiceren en samenwerken zijn daarom essentiële vaardigheden en die kun je heel goed trainen.
Naast de voordelen voor het bouwproject, heeft het ook voordelen voor jou. Communicatie en persoonlijke effectiviteit spelen een steeds belangrijkere rol bij carrièrekansen, omdat werkgevers niet alleen meer kijken naar technische skills, maar ook naar de manier waarop je met mensen omgaat. Door persoonlijke vaardigheden tussentijds te ontwikkelen, draag je bij aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Iets waar je in je werk, maar ook in het dagelijks leven veel profijt van hebt.
Welke persoonlijke vaardigheden zijn belangrijk in de bouw?
Dagelijks heb je in de bouw en infra met verschillende soorten mensen te maken. Opdrachtgevers met verschillende wensen en vraagstukken en bouwprofessionals met ieder een eigen specialisme en andere belangen. Onderstaande vaardigheden zijn belangrijk voor jou als bouwexpert.
Communiceren
In projecten is het belangrijk dat je elkaar begrijpt en de verwachtingen helder hebt. Hebben jij en je opdrachtgever bijvoorbeeld dezelfde verwachtingen over het eindresultaat? Of begrijpen installateurs en technici welke gevolgen bepaalde aanpassingen hebben voor het gebouw? En hoe creëer je samen een veilige werksituatie? Met communicatie zorg je ervoor dat jullie elkaar begrijpen en dat de verwachtingen duidelijk zijn. Zo komen je opdrachtgevers, samenwerkingspartners en jij niet voor verrassingen te staan.
Samenwerken
Een bouwproject heeft pas kans van slagen als de diverse bouwdisciplines optimaal met elkaar samenwerken. Als de installateur bijvoorbeeld een verkeerde aansluiting maakt, kan dit grote gevolgen hebben voor de bouwtechnicus. Of als de planning van een onderdeel uitloopt, komt de andere partij in de knoei en zijn de deadlines mogelijk niet meer te halen. Dit kan leiden tot hoge kosten en ontevredenheid bij de opdrachtgever. Goed overleg, respect voor elkaars planning en tussentijdse onderlinge afstemming zijn van groot belang om het werk goed uit te voeren.
Conflicthantering en onderhandelen
In de bouw heb je vaak te maken met conflicten, omdat er verschillende partijen zijn met verschillende contracten en belangen. Door signalen tijdig op te merken en inzicht te krijgen in behoeften, kun je hierop inspelen. Als je vervolgens weet hoe je kunt onderhandelen, voorkom je conflictsituaties of kun je deze oplossen.
Leiderschap
Als bijvoorbeeld voorman, uitvoerder of projectmanager heb je de taak om het grotere geheel te overzien en bewaken. Maar ook om mensen binnen en buiten je team te motiveren en mee te krijgen. Ook op momenten dat het tegenzit. Onverwachte omstandigheden, zoals slecht weer, hebben een grote impact op de voortgang en planning. Op die momenten moet je snel schakelen, taken herverdelen en mensen motiveren om door te gaan. En dat alles zonder concessies te doen aan de veiligheid op de bouwplaats.
Klantgerichtheid
Welke wensen hebben je opdrachtgevers of klanten? En hoe voldoe je daaraan? Door klantgericht te werk te gaan, lever je uiteindelijk de werkzaamheden op die ook van je verwacht worden. Hiervoor is het belangrijk dat je jezelf inleeft in je klant, maar ook servicegericht te werk gaat. Geef tussentijds regelmatig updates om vertrouwen te creëren en de klanttevredenheid te verhogen.
Hoe verbeter je je persoonlijke effectiviteit?
Het verbeteren van persoonlijke vaardigheden vraagt om veel oefening in de praktijk. Iedere dag heb je te maken met praktijksituaties waar je van leert. Door dagelijks te reflecteren op de situaties en na te gaan hoe je dit de volgende keer anders kunt aanpakken, verbeter je je skills iedere keer een stapje verder. Vraag feedback aan anderen, zodat je van elkaar leert. Of vraag ervaren collega’s om je te begeleiden in de vorm van mentorschap.
Om dit proces te ondersteunen, is het slim om trainingen op dit gebied te volgen. Zo zijn bij ons bijvoorbeeld de volgende trainingen te volgen:
- Communicatie, Werkoverleg en Leidinggeven
- Assertiviteit
- Conflicthantering en Onderhandelen
- Timemanagement
- Vergaderen en Besluitvorming
- Effectieve gespreksvoering
- Persoonlijke Effectiviteit voor de Leidinggevende
Waarom een bouwgerichte training voor persoonlijke vaardigheden?
Als je in de bouw werkt, heb je vaak te maken met specifieke situaties. Situaties die voor mensen buiten de bouw minder makkelijk te volgen of te begrijpen zijn. Daarom hebben we trainingen ontwikkeld die specifiek bedoeld zijn om je soft skills in de bouw aan te scherpen. We benaderen de lesstof vanuit de bouwpraktijk. Hierdoor:
- Oefen je direct met praktijksituaties uit de bouw- en infrawereld samen met andere cursisten uit deze branche.
- Spreekt de lesstof met herkenbare situaties uit de bouw snel tot de verbeelding. Dat maakt het makkelijker voor jou om het geleerde straks zelf in de praktijk toe te passen.
- Leer je samen met vakgenoten van elkaars praktijksituaties.
Klaar om je sociale vaardigheden te verbeteren?
Ben jij er klaar voor met je persoonlijke skills in de bouwsector aan de slag te gaan? Neem contact met ons op. We kijken graag samen met jou welke training het beste aansluit op je vragen en wensen.