“Praktische infraopleidingen met precies de verdieping die je nodig hebt”

Chris Pik begon een paar jaar geleden in een nieuwe functie als uitvoerder bij Van ’t Hek Groep. Praktijkervaring had hij na 20 jaar in de grondverzet voldoende, maar hij miste nog de broodnodige theoretische onderbouwing. Daarom ging hij terug de schoolbanken in bij BOB-KOB. Daar leerde hij meer over communicatie, financiën, contractvormen en computervaardigheden.

“Ik heb 20 jaar als machinist gewerkt en was wel toe aan een vervolgstap. De uitvoering trok mij wel, maar daar heb je vaak een papiertje voor nodig.” Aan het woord is Chris Pik, uitvoerder bij Van ’t Hek Groep. Hij vertelt dat hij bij BOB-KOB de benodigde opleidingen heeft gevolgd. “Ik ben vooraan begonnen met de opleiding Assistent Uitvoerder Infra, daarna heb ik Uitvoerder Infra 1 gedaan en nu ben ik nog bezig met Uitvoerder Infra 2. Deze opleidingen heb ik achter elkaar gedaan.”

Niet theoretisch onderlegd

In eerste instantie begon Pik ook bij Van ’t Hek als machinist. “Na twee jaar kwam er een functie voor uitvoerder vrij en daarop heb ik gesolliciteerd. Maar omdat ik nog niet theoretisch onderlegd was, ben ik via personeelszaken bij BOB-KOB terechtgekomen. Al meerdere collega’s hebben daar hun opleiding gedaan.” Pik is erg te spreken over de opleiding. “Het is een erg praktische opleiding met precies de verdieping die je nodig hebt.”

Thuis in civiele techniek

Civiele techniek en met name grondverzet is een branche waar Pik zich erg thuis in voelt. “We bereiden de fundering in de grond voor, nog voordat de bouw begint. Dat is erg belangrijk werk, want als je slecht begint, wordt het niks. Dit proces zo goed mogelijk laten verlopen qua uitvoering en financiën is wat ik doe.” De uitvoerder is in de civiele techniek een echte spin in het web, legt Pik uit. “We zitten precies tussen de opdrachtgever en de uitvoerende ploegen in. Het is echt een voordeel dat ik uit de praktijk kom, die kennis neem ik mee. Bij ons hebben alle uitvoerders vroeger ook echt in de praktijk gewerkt en dat merk je wel.”

Projectleider

Ambities heeft Pik ook. “Ik ben nu nog met mijn opleiding bezig en de uitvoering bevalt heel goed. Nu ga ik eerst een jaar of twee aan het werk, mijn huidige opleiding afmaken en een betere uitvoerder worden. Het is goed om een functie in de breedste zin van het woord in de vingers te krijgen. Daarna wil ik dan de stap naar projectleiding maken. Daar hoort natuurlijk ook weer een nieuwe opleiding bij.”

Oefenen

De verschillende opleidingen hebben Pik veel gebracht. Hij vertelt enthousiast wat hij geleerd heeft. “Ik heb veel gehad aan de lessen sociale vaardigheden. Daarin ga je oefenen met acteurs om zelfverzekerder te worden in de communicatie en om te leren hoe je lastige gesprekken kunt voeren. Ook op het gebied van computertechniek heb ik veel bijgeleerd, bijvoorbeeld over Excel. En daarnaast heb ik veel gehad aan de uitleg over contractvormen waar in de bouw mee gewerkt wordt, zoals UAV-GC.”

Leraren en lesstof

Pik vertelt dat de opleidingen goed in elkaar zitten. “Ze hebben het goed voor elkaar en de opleidingen sluiten goed aan bij de verwachtingen. De leraren en de lesstof zijn prima in orde.” Ook tijdens corona heeft BOB-KOB binnen de geldende beperkingen de opleidingen goed verzorgd, vindt hij. “Dat hebben ze heel goed opgepakt door de lessen via Zoom aan te bieden. Maar we zijn allemaal blij dat we elkaar nu weer fysiek kunnen ontmoeten.”

Geen hele dagen op kantoor

Pik merkt dat er steeds meer administratie komt kijken bij de werkzaamheden van uitvoerder. “Natuurlijk moet je de urenadministratie bijhouden, maar je bent ook veel tijd kwijt met mailen, werken voorbereiden en het doornemen en bijhouden van de planning. En je hebt natuurlijk overleg met de projectleider en projectcontroller. Meestal ga ik in de ochtend naar kantoor en ’s middags naar de verschillende werken, ook voor het contact met de opdrachtgever. Ik ben geen type om de hele dag op kantoor te zitten.”

De Infra Academy
Er zijn weinig sectoren zo dynamisch, complex, multidisciplinair en van maatschappelijk belang als de infrasector. Techniek, innovatie, digitalisering en duurzaamheid vragen om meer en vooral goed en praktijkgericht opgeleide infraprofessionals. Naast het aantrekken van jong talent en zij-instromers, is het ontwikkelen van vaardigheden en competenties van professionals van cruciaal belang voor een vitale infrasector. Om bij te dragen aan het opleiden en ontwikkelen van professionals die het willen maken in de infra, heeft BOB-KOB de Infra Academy opgericht. Met opleidingen, trainingen en cursussen voor starters, zij-instromers en infraprofessionals is er maatwerk op alle niveaus.

Publicatie uit Cobouwspecial Infra oktober 2021

Publicatiedatum: 4 november 2021

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl