Opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder start van carrièreswitch

Laatbloeier met ambitie

Met zijn 41 jaar is Eric Praamstra de senior in de groep cursisten die in juni examen heeft gedaan voor de opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder B&U. Na bijna 25 jaar actief geweest te zijn als timmerman is hij vorig jaar met de opleiding gestart om toe te werken naar een carrièreswitch.

Eric Praamstra, Slokker Bouwgroep B.V.

“Dat studeren was best even wennen”, aldus de Hilversummer. “De laatste keer dat ik een lesboek had opengeslagen was in de vorige eeuw.
Ik heb met ontzettend veel plezier ruim 20 jaar op de steiger gestaan en vind timmerman nog altijd een prachtig beroep. Een paar jaar geleden begon ik toch wat fysieke ongemakken te krijgen en ben ik me gaan afvragen of ik het tot mijn pensioen zou volhouden. Ik heb eerlijk gezegd ook even overwogen om in een andere branche te gaan werken, maar het bouwbloed kruipt toch waar het niet gaan kan. In deze sector is zoveel te doen.”

Breder én dieper de materie in

De opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder is voor praktijkmensen een logische eerste stap naar een functie als uitvoerder. Tijdens de opleiding staat de praktijk centraal en maakt persoonlijke effectiviteit en communicatie een belangrijk onderdeel uit van het lesprogramma, dat bestaat uit 11 bijeenkomsten, 2 individuele coachingsgesprekken en de nodige thuisstudie. “De opleiding sluit naadloos aan op de praktijk”, aldus Praamstra. “Er wordt gewerkt aan de hand van een eigen project. Het doel is dat je het project vanuit meerdere gezichtspunten gaat bekijken. Aan de ene kant ga je dieper de materie in en aan de andere kant ontwikkel je een helicopterview.
Erg interessant en intensief omdat je theorie en vraagstukken krijgt waar je je normaal gesproken als timmerman niet mee bezig houdt. Ik heb nu ook veel meer begrip voor de uitvoerders waar ik de afgelopen jaren mee gewerkt heb.

De meeste moeite heb ik gehad met de onderdelen administratie en planning. Nu, tegen het einde van de opleiding, gaat dat me een stuk makkelijker af dan in het begin. Daarnaast had ik echt een achterstand in het werken met computers. Ik ben geen complete digibeet, maar halverwege het jaar heb ik van Slokker een laptop ter beschikking gekregen waar ik nu steeds handiger mee word. Leren door het gewoon te doen zullen we maar zeggen. Het is net timmeren.

Sociale vaardigheden in opleiding meerwaarde

Het onderdeel persoonlijke effectiviteit en communicatie vond ik erg interessant. Als voorman vond ik het altijd al leuk om een team aan te sturen, met verschillende persoonlijkheden om te gaan en de klus te klaren. In mijn vrije tijd ben ik voetbal- én waterpolocoach. In die hoedanigheid ben ik ook vijf dagen in de week bezig met coaching en groepsprocessen. Ik denk dat ik wat dat betreft juist weer een voorsprong heb op mijn medecursisten. Ik ben een gemakkelijke prater en een goede luisteraar. De manier waarop persoonlijke effectiviteit, communicatie en samenwerking in het programma vervlochten zijn geeft deze opleiding echt een meerwaarde. Je gaat ook nadenken over je toekomstige functioneren als leidinggeven. Ben je ‘one of the guys’ of sta je er boven? De goede balans vinden is soms best lastig. Nu ik er bewuster naar kijk leer ik op dat gebied ook veel van de twee hoofduitvoerders waar ik nu mee werk aan het nieuwe Rosa Spier Huis in Laren, een groot project met ruim 140 appartementen, studio’s, een restaurant en een theater.”

Direct doorpakken

Met een drukke baan, opgroeiende kinderen en een intensief verenigingsleven kan een studie best een opgave zijn. Toch heeft Eric zich al opgegeven voor de opleiding Uitvoerder B&U die in september van start gaat. “Ik ben ambitieus en wil graag direct door. Ik heb de smaak van het studeren te pakken en zit nu in een ritme waar ik me prettig bij voel. Ik wil een allround uitvoerder worden en daarvoor is deze opleiding een must. Ik besef dat het qua niveau en studiebelasting een stuk zwaarder zal zijn dan de opleiding die ik het afgelopen jaar gevolgd heb, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Op studiegebied heb ik ruim 20 jaar kunnen uitrusten, dus nu is het tijd om door te pakken. Ook als persoon ben ik gegroeid en dat geeft nieuwe energie die ik volledig wil benutten. Ik ben dan ook blij dat Slokker mij de kans geeft om mijn ambities waar te maken. Ik beloof dat ze er een uitstekende uitvoerder voor terugkrijgen.”

Publicatiedatum: 24 juni 2019

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl