“Je doorloopt alle processen voor het opstellen van een begroting stap voor stap”

Junior Calculator Loes de Bruijn (24) volgde met veel plezier Calculator B&U: “Een interessante opleiding, waarin je veel basiskennis en vaardigheden opdoet en alle processen stap voor stap doorloopt met een ervaren docent uit de praktijk.”

Loes de Bruijn, Junior Calculator bij aannemingsbedrijf Laudy Bouw & Ontwikkeling

Met familieleden die ook in de bouw werkten, had ‘de bouw’ al vroeg de interesse van Loes. Op de Zuyd Hogeschool in Heerlen koos ze dan ook Built Environment en studeerde af in constructie & bouwtechniek. “Ik ben goed met cijfers, minder in taal.” Sinds 2019 werkt ze als Junior Calculator bij het Limburgse aannemingsbedrijf Laudy Bouw & Ontwikkeling. “Met behulp van collega’s stel ik begrotingen op, dit is eigenlijk een kostenspecificatie van het bouwwerk. Ook mag ik me de laatste tijd meer verdiepen in het maken van kostenramingen, dit is op een grover niveau.”

Lekker divers

Het vak van calculator past haar als een jas. “Mijn werk is lekker divers. Omdat Laudy een aannemer is, heb ik zowel met woningbouw en utiliteitsbouw te maken als met renovatie en herbestemming. Verder ben ik voornamelijk op kantoor aanwezig, maar bezoek ik ook regelmatig onze bouwplaatsen. Daar ben ik blij mee, want na de hbo miste ik wel wat praktijkervaring. Mijn collega’s – we werken in een team van zes, ik ben de jongste – stimuleren mij ook om naar buiten te gaan. Door ter plaatse te kijken en vragen te stellen, leer je enorm veel.”

Om zich in haar vak te verdiepen, volgde Loes de opleiding Calculator B&U. “Ik kreeg daar theoretisch onderbouwd wat ik in de praktijk al doe. We gingen bijvoorbeeld stap voor stap een aanbesteding doen: waar start je mee, wat ga je daarna doen, hoe pak je het aan? Super leerzaam, ook omdat de docent veel praktijkervaring had. Bovendien was het leuk om vakgenoten te leren kennen en van elkaar te leren. Je doet immers wel hetzelfde vak, maar niet allemaal bij een aannemer.”

Na de aanbesteding leerden de cursisten hun eigen begroting te analyseren: wat heb je gedaan, waar gaat het goed, waar gaat het fout? “Ook hebben we aan de hand van een casus gekeken naar optimalisaties. De som was te hoog voor de opdrachtgever, dus moesten we creatief nadenken over waar je het anders kunt aanpakken, niet alleen op budget, maar ook qua werkmethode. Het mooie was dat ik zelf optimalisaties had bedacht, maar mijn klasgenoten weer andere. Zo leerde je dubbelop.”

Dagelijks toepasbaar

Tijdens de opleiding leer je ook risico’s en de impact van risicomaatregelen professioneel te calculeren. Wat Loes betreft is alle opgedane kennis direct in de praktijk toepasbaar. “Je leert bijvoorbeeld voordat je begint, eerst te inventariseren wat je allemaal (nodig) hebt. Welke tekeningen zijn er, wat staat er in het bestek, wat wordt uitgesloten en wat moet je aanleveren? Ik ben echt blij dat mijn werkgever me de kans biedt om me verder te ontwikkelen. Dat mes snijdt aan twee kanten.”

Loes heeft de ambitie om binnen ‘kosten’ te blijven, omdat zij calculatie een erg interessante fase in de bouw vindt. “Ik word nu al meer losgelaten en hoop op een later moment als volwaardig calculator projecten zelfstandig te kunnen draaien. In de verre toekomst zou ik wel kostendeskundige willen worden. De eerste stap daarvoor is de vervolgopleiding Allround Calculator B&U, dus die zou ik zeker willen oppakken.”

Publicatiedatum: 24 januari 2022

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl