“Ik kan nu vlotter communiceren”

Met de vakinhoudelijke kennis van Christian Kattevilder (45) zat het al helemaal goed. Alleen de ‘menskwaliteiten’ in de dagelijkse praktijk en in de omgang met anderen wilde de uitvoerder graag verder verbeteren. “Door de BOB-training Uitvoerder als Professional communiceer ik vlotter. Ook kan ik mensen nu beter ‘lezen’.”

Uitvoerder Christian Kattevilder – © Twycer / www.twycer.nl

Al bijna 26 jaar werkt Christian bij Hazenberg Bouw in Vught. Hij begon er als leerling-timmerman en werkte zich op tot uitvoerder. “Ik doe graag transformaties, waarbij we een bestaand gebouw een nieuwe bestemming geven. Hierbij vind ik: hoe ingrijpender, hoe beter. Momenteel werk ik aan 52 nieuwbouwappartementen in de bossen bij Rosmalen.” Het bevalt hem goed bij zijn werkgever: “We hebben een hechte groep collega’s, als familie bijna. Daarnaast heb ik veel vrijheid. Ik ben als het ware de baas tussen de bouwhekken.”

Christian wilde niet zijn hele leven timmerman blijven. “Mijn vader had een eigen bouwbedrijf, met goede tijden en slechte tijden; op zijn advies ben ik bij Hazenberg gebleven om lekker door te groeien. Ook hou ik ervan om dingen te organiseren. Ik hoop uiteindelijk hoofduitvoerder te worden.” De training Uitvoerder als Professional is weer een stap in die richting. “Het is geen beginnerscursus, maar een opfriscursus die verder gaat dan wat je al weet. Precies wat ik zocht.”

Gulden middenweg

Uitvoerder als Professional geeft inzicht in het eigen functioneren en de interactie met anderen. Zo leer je beter samenwerken en krijg je meer voor elkaar met minder weerstand. Je krijgt zelfkennis en zelfinzicht, je leert leidinggeven, samenwerken en motiveren, en omgaan met lastige situaties. Struikelblokken uit de praktijk staan centraal. “Iedere cursist had zijn eigen inbreng, en daar werd de training op aangepast. Vaak was het kernprobleem hetzelfde: de omgang met anderen. Steeds werd de gulden middenweg gezocht, zodat iedereen wat aan de praktijkvoorbeelden had.”

“Ikzelf vond het bijvoorbeeld lastig om op een goede manier om te gaan met meningsverschillen rondom de oplevering van een project.” Als uitvoerder ben je soms net een psycholoog, maar ik wilde graag weten hoe je dit specifieke probleem tactisch aanpakt.” Stress en werkdruk kwamen ook aan bod, hoewel Christian daar geen last van heeft: “Als ik ’s avonds het bouwhek op slot doe, laat ik alle hectiek achter op het bouwterrein. De volgende ochtend pak ik de draad wel weer op.”

Wat de uitvoerder vooral leerde, is om goed door te vragen bij excuses, vragen of rare reacties van anderen. “Vaak zag ik wel de signalen, maar bleef het daarbij. Onze docent, Jos Goedknegt, stelde in rollenspellen als een echte acteur kwesties aan de kaak en gaf net zolang tegengas tot het kernprobleem boven water kwam. Daardoor leerde je door te vragen, afspraken te maken en het gesprek goed af te ronden. Erg leerzaam, en het leukste deel van de training.”

Bij de training horen twee (online) coachingsgesprekken, die aansluiten bij zaken waar deelnemers in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. “Het waren goede gesprekken, waarin je alles kunt zeggen over wat je nodig hebt en in de training zoekt. Het voelde heel vrij. Je bent toch geneigd iets meer te zeggen dan in de groep. Hoewel dat ook goed ging. Er was duidelijk afgesproken dat alles wat gezegd werd ‘binnen’ de groep bleef, en dat was ook zo. Je zag dat mensen daardoor losser werden.”

Iedereen hielp elkaar

De deelnemers vormden een ruime groep van ‘beginnende’ uitvoerders tot ouwe rotten in het vak. “Iedereen hielp elkaar. De problemen die beginnelingen hebben in de uitvoering, klonken mij bijvoorbeeld heel bekend in de oren. Tien jaar geleden had ik die ook en nu kon ik uit eigen ervaring vertellen hoe ik daarmee ben omgegaan. Omgekeerd leerde ik weer van mensen die verder zijn dan ik. Dat was mooi om te zien.

Veel ‘trucjes’ kon Christian direct in zijn werk gebruiken. “Door andere vragen te stellen, lopen gesprekken soepeler. Ik kan dialogen ook beter sturen, wat veel oplevert.” Hij raadt iedereen die communicatief graag meer uit zijn werk haalt, de training aan: “Je leert op een andere manier praten en mensen beter lezen. Bij een bepaalde oefening leer je gedragsstijlen van mensen herkennen, zodat je beter kunt reageren. Soms moet je assertief zijn, soms is terughoudendheid juist beter. Ik kan mensen nu gemakkelijker inschatten en de communicatie gaat vlotter.”

Publicatiedatum: 21 april 2022

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl