“De training heeft me rust gegeven”

Vanuit de bouwkeet in Pijnacker overziet uitvoerder John Bosgoed bouwproject Landrijk met 48 woningen. Hij had nooit gedacht dat hij iets anders zou zijn dan timmerman en nu is hij op weg naar een functie als hoofduitvoerder. Tijdens het traject Uitvoerder als Professional leerde hij, door beter te luisteren en door te vragen, sneller een beter beeld te krijgen. Deze training is een van de vele Specials for Professionals, de kortlopende vak- of themagerichte verdiepingscursussen van BOB.

John Bosgoed, uitvoerder bij ABB Bouwgroep op bouwproject Landrijk

“Mijn vader werkte in de bouw en ik ging regelmatig met hem mee. Dat vond ik eigenlijk wel leuk. Ik ben naar de LTS gegaan en daar heb ik de opleiding tot timmerman gevolgd. Daarna ben ik naar het SSPB in Breda gegaan en werd ik geplaatst bij een aannemersbedrijfje waar ik twee jaar gezeten heb. De aannemer zei tegen me dat ik door moest leren, maar daar had ik helemaal geen interesse in. Ik wilde gewoon timmeren en verder niks.”

Van timmerman naar uitvoerder

“Daarna ben ik bij BBB Bouw aan de slag gegaan (nu ABB Bouwgroep). Daar ben ik als timmerman begonnen en van lieverlee ben ik richting de uitvoering gegaan. Op een gegeven moment was er een groot werk en de uitvoerder wilde dat ik een stelwerk ging begeleiden. Zo ben ik de uitvoering ingerold en ben ik toch weer in de schoolbanken beland. Ik ben twee jaar lang ’s avonds naar school gegaan. Eerst heb ik voorbereidend kader gedaan en daarna de uitvoerdersopleiding, allebei bij BOB.
Op een gegeven moment ging er een hoofduitvoerder met de VUT en toen hielden we er nog maar één over. Aan mij werd gevraagd of ik het zag zitten om de richting van hoofduitvoerder op te gaan. Zelf vond ik het nog wat te vroeg en ik wilde eerst wat grotere werken draaien. Ik ben wel alvast begonnen met de ‘special’ Uitvoerder als Professional.”

Rust

“Ik moet zeggen dat deze training me heel veel rust heeft gegeven. Ik had altijd een kort lontje en dat is natuurlijk niet helemaal weg, maar het is veel minder geworden omdat ik heb geleerd hoe ik bepaalde situaties moet aanpakken. Omdat je de vragen anders stelt krijg je eerder het gewenste antwoord. Af en toe is dat nog best moeilijk, je zit soms nog te veel na te denken. Vroeger luisterde ik eigenlijk niet goed, ik zat te wachten op dat ene antwoord. Nu moet je wel luisteren om beter het gesprek aan te kunnen gaan. Omdat dat steeds beter gaat krijg ik meer rust en is dat opvliegerige veel minder. Ik kom sneller tot een beter beeld.
Tijdens de coachingsgesprekken werd gekeken waar je nu staat en welke kant je op wilt. Omdat het één op één is kun je zelf een situatie aandragen waar je moeite mee hebt. In mijn werk vond ik het lastig dat ik vaak geen duidelijk antwoord kreeg op mijn vragen en dat mensen een beetje om de vraag heen draaiden. Ik heb de juiste tools aangereikt gekregen om daarmee aan de slag te gaan.”

Leren luisteren

“In de lesdagen heb ik geleerd om goed naar een ander te luisteren. Ik vat dan het antwoord samen zodat hij weet dat ik heb geluisterd en stel daar dan een vraag over. Dan merk je dat die ander echt in beweging moet komen. Ik moet ook vaker een moment van stilte laten vallen, dan moet de ander ook gaan praten.
Er zijn veel onderaannemers die uitvluchten zoeken als je vraagt wanneer het werk klaar is. “Ja maar het komt hierdoor of daardoor”. Ik heb geleerd daar geen genoegen mee te nemen. Ik probeer bij de vraag te blijven en daar antwoord op te krijgen. En natuurlijk wel ingaan op waarom het niet lukt. Waarom heb je geen personeel, is er iemand ziek of heb je iemand op een ander werk ingezet?”

Hoofduitvoerder is genoeg

“Vroeger wilde ik alleen timmeren en ik heb altijd gezegd dat ik nooit de uitvoering in wilde. Omdat ik last kreeg van mijn knieën ga je er op een gegeven moment toch wel anders over denken. Inmiddels zit ik alweer een jaar of tien in de uitvoering en dat vind ik nu ook heel leuk. Hoofduitvoerder is voor mij voorlopig genoeg, ik ben graag buiten en ik wil ook het liefst dichtbij de jongens blijven en er niet te veel boven staan. Als ik door zou groeien naar projectleider sta ik er te ver vanaf en zit ik vaker binnen. Ik werk nu 25 jaar bij ABB Bouwgroep. Het kan best zo zijn dat je bij een ander misschien meer kunt verdienen, maar ABB is een echt familiebedrijf. Als er van thuis iemand belt omdat er iets aan de hand is, dan kan ik zo naar huis toe. Je wordt hier heel erg gewaardeerd en dat vind ik meer waard dan dat ik bij de buren meer kan verdienen.”

Publicatiedatum: 5 juni 2019

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl