“Bij de opleiding Calculator B&U maak je kennis met alle facetten van het vak”

Als docent bij de opleiding Calculator B&U combineert Eddy Roos zijn passie voor het ontwikkelen van mensen met zijn liefde voor het calculatie-vak. “Mensen denken vaak dat calculatie saai is, ik wil juist laten zien hoe veelzijdig en interessant het vak kan zijn!”

Zijn gehele loopbaan werkte Eddy op calculatie-afdelingen, eerst bij adviesbureaus waarna hij na een aantal jaren overstapte naar de aannemerij. “Dat was een hele andere wereld. Want als je in de bouw een calculatie maakt, dan moet het daar ook voor gemaakt worden, want anders weten ze je te vinden,” lacht hij.

Eddy Roos, docent voor BOB-KOB

Een fascinerend vakgebied

Het grootste deel van zijn loopbaan, meer dan 25 jaar, werkte hij bij Ballast Nedam. “Daar heb ik het ‘echte’ calculeren geleerd. Wij werkten vooral aan grote werken en de zogenaamde speciale projecten. Bijvoorbeeld het NS-station in Arnhem, wat vanwege de bijzondere vorm en de locatie erg complex was.”

“Ik heb calculeren altijd heel erg leuk gevonden, en nog steeds. Mensen denken vaak dat het een beetje een saai beroep is, maar ik vind het fascinerend om een project door te rekenen, omdat je het gebouw dan eigenlijk al helemaal bouwt. Bovendien ben je vaak maar relatief kort met een project bezig, zodat je veel variatie hebt en je steeds weer nieuwe zaken en uitdagingen tegenkomt.”

Kennis overbrengen geeft veel voldoening

Met dezelfde passie en enthousiasme is Eddy sinds dit jaar vakdocent bij BOB-KOB. Een bewuste keus, vertelt hij: “Ik vond het altijd al erg leuk om jonge mensen te begeleiden, zoals trainees. Omdat ik na tientallen jaren in de hectiek van de aannemerij toe was aan een nieuwe uitdaging ben ik docent geworden, bij de opleiding Calculator B&U. Na een training voor docenten te hebben gevolgd, ook bij BOB, ging ik aan de slag. En ik vind het net zo leuk als ik had gehoopt! Het geeft veel voldoening om mijn kennis en ervaring over te brengen, zeker omdat onze cursisten zeer gemotiveerd zijn. Iedereen zit er om kennis op te doen en zichzelf te ontwikkelen, dus het is ook heel dankbaar werk.”

Kennismaken met alle facetten van het vak

De opleiding Calculator B&U is gericht op calculatoren met enkele jaren werkervaring, die zich verder in het vak willen verdiepen. “Dat kunnen jonge mensen zijn, die net gestart zijn als calculator, maar ook meer ervaren professionals die relatief nieuw zijn in het vak. Tijdens de opleiding maken ze kennis met alle facetten van het vak, aan de hand van een voorbeeldproject dat we vanaf de aanbesteding beetpakken: een bedrijfsgebouw met woning. Met die casus als rode draad werken ze via diverse deelprojecten het project helemaal uit. Zo doorlopen we het gehele proces van A tot Z, waarbij we de deelnemers echt de kneepjes van het vak bijbrengen en de slimmigheidjes. Zodat ze na afloop zelfstandig de hoeveelheden kunnen bepalen, een begroting opstellen en offertes spiegelen.”

Blijven(d) ontwikkelen in het vakgebied

Maar ook na deze opleiding kunnen de professionals zich bij BOB-KOB blijven ontwikkelen. “Het mooie is dat we naast deze opleiding ook vervolgopleidingen aanbieden. Want voor de wat meer ervaren calculatoren hebben we Allround Calculator B&U. En uiteindelijk kunnen ze zich verder ontwikkelen tot kostendeskundige, met de opleiding Bouwkostendeskundige. Zo bieden we een volledig ontwikkeltraject in het vakgebied calculatie.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl