Lean (project)management

In een projectomgeving als de bouw is het van het grootste belang projecten binnen Budget, volgens de Eisen, met tevreden stakeholders en op tijd te realiseren. Op waarde-creatie gerichte bedrijfsvoering en voorspelbaar bouwen met een minimum aan verspilling is daarbij noodzakelijk. Daarmee word je als bedrijf steeds beter, sneller, goedkoper en leuker.

Lean projectbeheersing in de bouw volgens Last Planner® systeem (LPS) wordt over de hele wereld met succes toegepast. LPS helpt om voorspelbaarder, veiliger, beter, sneller en goedkoper projecten te realiseren in vergelijking met traditionele manieren van projectmanagement.

Lean projectmanagement trainen wij met behulp van onze internationaal erkende en toegepaste Villego® Last Planner® simulatie. (Last Planner® is een trademark van het Lean Construction Institute). Zie ook www.villego.com en www.leanconstruction.org.

Doel

Je leert wat de essentiële succesfactoren, condities en aanpak zijn om Lean of LPS echt te laten werken in de bouw. Deze special van drie dagen is ontwikkeld onder het motto “vandaag leren, morgen toe kunnen passen”.

In deze workshop leer je de principes van Lean en hoe deze elkaar versterken. Je geeft in oefeningen zelf een Lean (verbeter)proces vorm en ervaart welke resultaatverbeteringen je daarmee realiseert. Je ervaart het verschil tussen functioneel ingerichte manieren van werken en Lean manieren. De laatste zijn gericht op voorspelbaar bouwen en continu verbeteren en leren. Je leert waar je rekening mee moet houden bij het invoeren van een Lean manier van werken, zoals het Last Planner® systeem. Je leert met een Lean bril naar het eigen bedrijf te kijken en zo verbetervoorstellen te formuleren.

 Openen als PDF |  Deel via:  E-mail -  WhatsApp

Opleidingsoverzicht

Inhoud

 • Systeem denken in relatie tot bedrijfssturing en creëren van eigenaarschap;
 • Principes van Lean Management;
 • Simulaties: traditioneel georganiseerd, systeemverandering en systeem verbetering;
 • Lean technieken zoals: Waardestroom-analyse, omgaan met cyclustijden en doorlooptijden;
 • Doelgericht verbeteren/veranderen en werken met kentallen;
 • Werken met kentallen, analyse bronoorzaken en invloed van variatie;
 • Last Planner® System, Voordelen en hoe werkt het?;
 • Hulpmiddelen en Succesfactoren;
 • Vertaling naar eigen bedrijfsvoering en verbetervoorstellen formuleren;
 • Analyse ervaringen, tips en trics.

Voor wie?

Deze verdiepingsmodule is geschikt voor de bouwprofessional met minimaal 4 tot 6 jaar werkervaring, die een opleiding op allround niveau bij BOB-KOB heeft gevolgd of een andere verdiepingsopleiding op hetzelfde niveau.

Je hebt voldoende kennis en kunde om je huidige functie naar behoren uit te voeren en hebt de ambitie om je binnen je functie verder te professionaliseren en verder te ontwikkelen.


Opleidingsduur

 • De e-learning module;
 • 2 bijeenkomsten van een middag-avond;
 • Een terugkombijeenkomst.

Achtergrondinformatie

Werkwijze

Deze verdiepingsmodule wordt blended verzorgd en is een combinatie van e-learning en gezamenlijke bijeenkomsten. Vooraf krijg je toegang tot ons Leermanagement Systeem en kan je een en ander bestuderen of vragenlijsten invullen. Tijdens de bijeenkomsten staan praktijktoepassingen, leren van de docent/specialist en leren met en van elkaar centraal.

De workshops worden verzorgd door een professional uit de praktijk, die zijn/haar sporen in de bouw heeft verdiend. Een deskundige, met specialistische kennis en plezier om dit te delen.

Korte inleidingen worden afgewisseld met oefeningen. De aangeboden stof kun je direct toepassen in je eigen werk.

Leerproces en afronding

Omdat we werken in kleine groepen en je je eigen leervragen en werksituatie inbrengt, zijn we in staat om af te stemmen op jouw projecten of bedrijfssituatie. Tijdens de terugkomdag geef je een korte reflectie op je bevindingen en formuleer je op A4 formaat een verbeteradvies voor je eigen organisatie.

Na het volgen van het traject ontvang je een bewijs van deelname.


Prijs

Je kunt deelnemen aan deze workshop voor een investering van € 1.550,- exclusief btw.

Dit omvat:

 • De e-learning module;
 • 2 bijeenkomsten van een middag-avond;
 • Een terugkombijeenkomst.

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Angélica Roos

088 425 63 00

roos@bob-kob.nl