Als je het vaktraineeship Bouwtoezicht en Vergunningen volgt (via een gemeente of via een detacheringsbureau), start je het tweejarige ontwikkeltraject met de Kickstart ABW.

Als startende ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht (BWT) komt er veel informatie op je af. Wij begrijpen heel goed dat je als nieuwe collega staat te popelen om zo snel mogelijk inhoudelijk aan de slag te gaan. Wij willen je daar graag mee helpen. Dit doen wij door middel van de Kickstart ABW (Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht). Tijdens deze Kickstart ABW leer jij de onderdelen die je nodig hebt om binnen een korte tijd operationeel te zijn in jouw functie. Zo leer je het een en ander over bestuurlijke verhoudingen binnen een gemeente en maak je kennis met de wet- en regelgeving die jij nodig hebt binnen jouw functie.

Ons traineetraject

Het traineetraject biedt je de kans om je te ontwikkelen tot een vakvolwassen Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht, in het vakgebied vergunningverlening, toezichthouden en handhaving (VTH). Je begint het traineetraject met de Kickstart ABW, waarin je snel de juiste kennis krijgt om te kunnen starten in je functie. Na het volgen van de Kickstart ABW kun je aan de slag als bijvoorbeeld vergunningverlener of toezichthouder en zelfstandig aanvragen oppakken.

Na de Kickstart ben je nog niet uitgeleerd. Heb je nog niet voldoende bouwkundige kennis? Dan volg je eerst de opleiding Elementaire Bouwkunde A. Daarna kun je doorstromen naar onze opleiding ABW 1. Dé opleiding die benoemd staat in de kwaliteitscriteria van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) en als standaard wordt gezien binnen het vakgebied waar jij in gaat werken. Eventueel kun je hierna nog verdiepingscursussen volgen.
Het traineeship wordt niet altijd bij elke gemeente hetzelfde ingericht, maar je krijgt altijd de mogelijkheid om een opleiding te volgen.

Overzicht traineetraject

De opleidingen die deel uit (kunnen) maken van het traineetraject zijn in onderstaand schema uitgewerkt. Wil je meer weten over ons traineetraject? Neem dan even contact op.

Inhoud

Omdat je als junior ambtenaar binnen BWT op het snijvlak van bouwtechniek, maatschappij en regelgeving werkt, hebben we de Kickstart ABW thematisch ingericht. Aan bod komen o.a. de gemeentelijke organisatie, werken met bouwtekeningen en het toetsen en beoordelen van eenvoudige aanvragen als een erker, een dakkapel of een uitbouw. Onderwerpen waar jij mee te maken gaat krijgen de komende tijd. Daarnaast is de Kickstart volledig gericht op de Omgevingswet die per 1 januari van start gaat zodat je alleen dat leert wat jij gaat gebruiken in je functie.

Thema’s
– Thema 1: de gemeente en bouw- en woningtoezicht
– Thema 2: bouwkundige tekeningen
– Thema 3: vergunning of vergunningsvrij
– Thema 4: toezicht en handhaving (Bouwtechniek en Bbl)

Werkwijze

Tijdens de Kickstart ABW ga je zelfstandig aan het werk en doorloop je de thema’s in onze online leeromgeving. Daarnaast word je ondersteund met fysieke bijeenkomsten en online vragenuurtjes.

Afronding

Na het afronden van de verschillende onderdelen doe je digitaal een openboektoets. Als je deze hebt afgerond ontvang je een verklaring van deelname. Je bent nu klaar om aan de slag te gaan als junior ambtenaar BWT!

Vervolgopleidingen

Elementaire Bouwkunde A
ABW 1