Calculator/Werkvoorbereider B&U Kleinschalige Bouw

De opleiding is bestemd voor calculators/werkvoorbereiders die werkzaam zijn in deze functie en inhoudelijk moeten doorgroeien om zelfstandig kleinschalige projecten in de B&U aan te sturen.

De calculator/werkvoorbereider leert zelfstandig kleinschalige onderhouds-, renovatie-, verbouw- en nieuwbouwprojecten calculeren, voorbereiden en begeleiden.

 

 Openen als PDF |  Deel via:  E-mail -  WhatsApp

Opleidingsoverzicht

Inhoud

 • Persoonlijke effectiviteit en communicatie (individuele coachgesprekken),
 • Project en Procesanalyse,
 • Risicoanalyse en Supervisie,
 • Calculatie.

Toelatingsvoorwaarden

 • Ervaring op het gebied van calculatie en werkvoorbereiding is verplicht,
 • Anders opgeleiden, na overleg met de verantwoordelijke opleidingsmanager,
 • BOL4/BBL4/MTS Bouwkunde en ervaring als calculator/werkvoorbereider.

Voor wie?

Personen die werkzaam zijn binnen kleinere aannemings-/bouwbedrijven in de B&U-sector en betrokken zijn bij de calculatie en/of werkvoorbereiding.

Op deze opleiding is een intakeprocedure van toepassing.


Opleidingsduur

De opleiding van ca. 10 maanden wordt vormgegeven door 11 bijeenkomsten (eenmaal per 2 weken) op werkdagen van 13.00 uur tot ca. 20.30 uur; Aanvullend krijgt de deelnemer 2 individuele coachgesprekken.

Groepsgrootte

14 personen.

Studiebelasting

150 uren.


Achtergrondinformatie

Werkwijze

Tijdens de opleiding staat de praktijk centraal. Er wordt gewerkt aan de hand van een concreet project. Gedurende de opleiding worden de belangrijkste taken van de calculator/werkvoorbereider  behandeld en geoefend. Je start met bestek en tekeningen en gedurende de opleiding wordt het hele proces doorlopen tot en met de overdracht naar de uitvoering. Na iedere bijeenkomst wordt van u verwacht een aantal opgaven te maken. Tijdens de volgende bijeenkomst worden de bevindingen met elkaar gedeeld en geëvalueerd en toegevoegd aan de projectmap. Tijdens de supervisie bijeenkomsten wordt steeds een vertaalslag gemaakt naar de eigen praktijk.

Vervolgopleiding

Zie het Opleidingschema Kleinschalige Bouw.


Examen

Soort afrondingsdocument

De opleiding wordt afgesloten met een werkstuk en communicatie-opdracht. Geslaagden ontvangen het diploma Calculator/Werkvoorbereider  B&U Kleinschalige Bouw.

Algemeen Examenreglement

In het Algemeen Examenreglement zijn voorwaarden vastgelegd die gelden voor alle examens, oftewel de spelregels waaraan jij en wij ons dienen te houden. Hier vind je het Algemeen Examenreglement en de Bijlage Examenreglement Calculator/Werkvoorbereider B&U Kleinschalige Bouw.

In de bijlage Calculator/Werkvoorbereider B&U Kleinschalige Bouw (behorende bij het Algemeen examenreglement) zijn specifieke voorwaarden voor deze opleiding vastgelegd, zoals de inhoud en duur van het examen en de criteria van slagen.

Herkansing

Indien je niet slaagt voor een examen dan kom je meestal in aanmerking voor een herkansing.  Hiervoor krijg je vanuit de Bob een uitnodiging. Voor deze herkansing moet apart worden aangemeld en betaald. Voor de tarieven van herkansingen kun je contact opnemen met jouw contactpersoon.

Annuleren

Indien je genoodzaakt bent jouw deelname aan een examen te annuleren, dan kun je dit mailen naar jouw contactpersoon van de opleiding. Let daarbij goed op de annuleringsvoorwaarden, er kunnen kosten verbonden zijn aan een afmelding.

Annuleringsvoorwaarden

Wanneer je cursist bent die voor de eerste keer gaat deelnemen en een examen wenst te annuleren:

 • Betaal je € 50 administratiekosten wanneer dit binnen 3 weken voor de dag van het examen plaatsvindt.
 • Betaal je bij een volgende afname de herkansingskosten wanneer dit op of na de dag van het examen plaatsvindt

Wanneer je een herkanser bent en een examen wenst te annuleren:

 • Betaal je alle kosten wanneer dit op of na de dag van het examen plaatsvindt;
 • Betaal je 50% van de kosten en € 50 administratiekosten wanneer je dit binnen 3 weken voorafgaande aan de dag van het examen doet;
 • Betaal je € 50 administratiekosten wanneer je dit tot uiterlijk 3 weken voor de dag van het examen doet.

Prijs

€ 4.250,- exclusief btw.

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Vera Nugteren

079-325 24 68

nugteren@bob-kob.nl