“Zo kan ik straks de uitvoerdersrol in het bedrijf op me nemen”

Zijn werkgever ziet graag dat Ferry van der Kolk (36 jaar) doorgroeit tot uitvoerder. Daarom volgde de meewerkend uitvoerder de BOB-opleiding Uitvoerder B&U Kleinschalige Bouw en daaraan gekoppeld Uitvoerder Onderhoud en Renovatie. “Ik sta altijd open voor elke mogelijkheid om mijn eigen kennis te verbeteren.”

Ferry werkt sinds 2021 bij Kamp Bouwbedrijf in Heerhugowaard. Dit bedrijf is actief in zowel woningbouw als utiliteitsbouw en houdt zich bezig met nieuwbouw, verbouw, renovatie en onderhoud. “In mijn functie ben ik de spil in het bouwproject”, vertelt hij. “Ik verzorg de planningen, bewaak de veiligheid en kwaliteit, communiceer met de opdrachtgever en onderaannemers, en timmer waar nodig zelf nog mee. Het geeft mij een voldaan gevoel als ik ’s avonds thuis kom en kan concluderen dat de dag dankzij mijn inzet soepel is verlopen. Ook vind ik het leuk om langs afgeronde projecten te rijden. Dat geeft een trots gevoel.”

Ferry van der Kolk, meewerkend uitvoerder bij Kamp Bouwbedrijf

Ferry’s passie voor de bouw begon al vroeg. “Na de middelbare school ging ik naar Espeq Bouwopleidingen. Vier jaar ‘werkend leren’ later kwam ik in dienst bij een aannemersbedrijf. De jaren erna werkte ik bij verschillende bouwbedrijven. “Ik geniet ervan om met mijn handen te werken, veel buiten te zijn, zichtwerk te maken en onder de mensen te zijn. Het is luchtiger dan fulltime op kantoor zitten.” Ferry heeft diverse opleidingen gevolgd, waaronder de KOB-opleiding werkvoorbereiding en uitvoering en de BOB-opleiding B&U kleinschalige bouw. Zijn hart ligt bij de kleinschalige bouw, de losse (nieuwbouw)objecten.

Van plannen tot BIM

Zijn huidige werkgever ziet veel potentie in Ferry om de uitvoerdersrol in het bedrijf op te pakken. Het pad daarnaar toe loopt via de opleiding Uitvoerder B&U Kleinschalige Bouw bij BOB en daaraan gekoppeld Uitvoerder Onderhoud en Renovatie. “Een prachtige kans”, vindt Ferry, “waar ik uiteraard dankbaar voor ben. Sowieso sta ik open voor elke mogelijkheid om mijn kennis te verbeteren.” Tijdens de opleidingen leert Ferry veel over planningsmethoden, communicatietechnieken, begrotingen maken en nieuwe ontwikkelingen zoals BIM bouwen, WKB, circulair bouwen en duurzaam bouwen. “In het begin vond ik het lastig om met programma’s zoals Excel en PowerPoint te werken. Inmiddels ben ik daar een stuk behendiger in.”

Het meest boeiende aan de opleiding vond hij de verhalen van zijn studiegenoten: “Hoe ziet hun dag eruit, waar lopen zij tegenaan, hoe gaat het binnen hun bedrijf? Mijn klas was heel divers, variërend van een leerling die bedrijfshallen bouwt tot iemand die werkt aan monumentale renovaties op het Binnenhof en iemand die mutatiewoningen voor de woningbouw verzorgt. Allemaal zitten we in de bouw, toch is iedereen anders bezig. Fascinerend om al die verhalen te horen!” Al het geleerde kan hij toepassen: “Momenteel werk ik aan de realisatie van een ambulancepost. In dit project kom ik alle facetten van de opleiding tegen.”

Voor de toekomst heeft Ferry duidelijke ambities. “De komende tien jaar wil ik blijven werken als uitvoerder in kleinschalige bouwprojecten. Uiteindelijk zie ik mezelf steeds meer naar kantoor verschuiven, als projectleider of werkvoorbereider. Op mijn 55e zie ik mijzelf niet meer buiten werken, puur fysiek gezien. Ook ben ik geïnteresseerd in de wereld van Bouw Informatie Modellering (BIM). Wellicht dat ik hier in de toekomst nog een opleiding voor ga volgen. Je moet meegaan met de tijd en de ontwikkelingen. Je bent tenslotte nooit uitgeleerd.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl