Van timmerman naar topmanager, in drie jaar

Patrick van Rijn (30 jaar) begon ooit als leerling-timmerman. Drie BOB-opleidingen in drie jaar tijd verder is hij nu projectleider kleinschalige bouw bij Bouwbedrijf Van Dort in ‘t Goy. Van timmerman naar topmanager… hoe deed hij dat? “Als je de kans krijgt door te groeien, moet je die grijpen.”

Als jongen wilde Patrick automonteur of militair worden, maar dat viel tegen. Al werkend aan een carnavalswagen ontdekte hij zijn liefde voor houtbewerking en werd timmerman. “Dat deed ik met veel plezier, maar liever niet tot mijn pensioen. Bij BOB ben ik in 2021 daarom de opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder B&U gaan doen, en direct daarna Uitvoerder B&U Kleinschalige Bouw. Door die studies kreeg ik meer verantwoordelijkheden en waardering op mijn werk, wat me motiveerde om door te groeien. Zo heb ik ook meteen Projectleider B&U Kleinschalige Bouw gevolgd.”

Spin in het web

Inmiddels is Patrick projectleider bij Van Dort, gespecialiseerd in kleinschalige bouw voor particulieren. Hij geniet ervan de spin in het web te zijn. “Ik heb veel klantcontacten en zorg ervoor dat alles op de bouwplaats soepel verloopt. Dat is superleuk om te doen. Door de opleiding heb ik geleerd om het totaalplaatje te zien. Kwaliteit staat nog steeds voorop, maar geld is minstens zo belangrijk. Als uitvoerder wil je altijd extra tijd en mankracht. Nu ken ik ook de zakelijke kant: we moeten ook rendement maken.”

Patrick houdt ervan klantideeën uit te werken en samen iets moois te creëren. “Het geeft veel voldoening als klanten echt tevreden zijn met het eindresultaat. En elk project biedt variatie; zelfs als de basis hetzelfde blijft, zoals een uitbouw, maken de specifieke details elke opdracht uniek en afwisselend.” Zijn eigen ervaring op de werkvloer heeft zowel voordelen als valkuilen: “Ik kan snel inschatten wat bouwkundig haalbaar is en wat daarvoor nodig is. Maar je kunt niet uitgaan van je eigen tempo en ervaring. Ieder mens is immers anders.”

De opleiding Projectleider B&U Kleinschalige Bouw heeft hem waardevolle inzichten en vaardigheden gebracht, vooral over delegeren, communiceren en systematisch werken. “Ik heb geleerd te delegeren, te luisteren en écht leiderschap te tonen. Niet de kar duwen, maar trekken! Communicatie gaat verder dan alleen woorden, het gaat om het visualiseren en overbrengen van ideeën. Verder is het fascinerend om dezelfde STARR-methodiek in diverse opleidingen anders toegepast te zien. Je denkt een herhaling te krijgen, maar elk perspectief biedt een nieuwe invalshoek.”

Patrick van Rijn, projectleider bij Van Dort

De perfecte bouwsteen

Voordat hij aan de opleiding begon, had Patrick een beperkt beeld van wat projectleiderschap inhoudt. “Op de werkvloer denk je al snel dat een projectleider alleen wat materialen hoeft te bestellen en administratie hoeft te doen. Maar projectleiderschap omvat veel meer. Naast projectmanagement zijn ook kostenbeheersing, juridische zaken en sociale vaardigheden cruciaal. Je moet werkelijk overal oog voor hebben. Deze opleiding is daar de perfecte bouwsteen voor.”

Wat motiveert Patrick om continu bij te leren? “De BOB-opleidingen spreken me enorm aan. Ze zijn praktisch, goed te combineren met werk en voelen niet schools. De mix van praktijkervaren studenten en docenten zorgt voor een rijke kennisuitwisseling. Er is niet één ‘juiste’ manier; het draait om perspectieven en visies. Bovendien zit je tussen collega’s die allemaal verder willen groeien in hun vak, wat heel inspirerend is.” Over zo’n drie jaar hoopt hij een volleerd projectleider en werkvoorbereider te zijn. “Ik wil het gehele bouwproces beheersen, inclusief calculatie, om een project volledig te overzien. Misschien volg ik ook nog de Leergang Bedrijfsleiding, zeker omdat dit een erkend hbo-diploma oplevert.”

Grijp elke kans!

Zijn advies aan collega’s in de branche? “Grijp elke kans om te leren en te groeien. Zelf heb ik de opleidingen bij BOB nooit als zwaar ervaren. Als je gewoon doet wat er gevraagd wordt, is het prima haalbaar. Zelfs als je vroeger niet van leren hield, zoals ikzelf, zijn er nu zoveel geweldige opleidingen en kansen beschikbaar. Als je de passie in je werk gevonden hebt, volgt de rest vanzelf.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl