“Uitvoerder B&U is een topopleiding, ik kijk nu al uit naar de volgende!”

Op zijn zestiende liep Kevin Hardendood (24) stage bij SBB Ontwikkelen en Bouwen (voorheen Smit’s Bouwbedrijf); sinds 2018 is hij er in dienst. Met hard werken, enthousiasme en twee BOB-opleidingen werkte hij zich op van timmerman tot uitvoerder. “Ik ben supergemotiveerd en hou van uitdagingen. Wat ik op de bouw al deed, is nu met theorie onderbouwd. Juist die combi van praktijkervaring en boekenkennis is een perfecte mix.”

Kevin Hardendood, uitvoerder bij SBB Ontwikkelen en Bouwen

Kevin werkt als uitvoerder afbouw op bouwproject De Brink in Beverwijk. Met 94 huurappartementen en parkeerplaatsen een kleiner project dan hij altijd gewend was – minimaal twaalf verdiepingen, honderd woningen – maar daardoor juist een prima opstapje in zijn nieuwe functie. “Eerder was ik voorman/assistent-uitvoerder in de ruwbouw; dit is mijn eerste project in de afbouw. Precies goed om dit zelfstandig als uitvoerder op te pakken, natuurlijk met ondersteuning van de andere uitvoerders en de hoofduitvoerder. Het motto is samen doen en denken.”

De theoretische bagage deed Kevin op met twee BOB-opleidingen, waarvoor hij met uitstekende cijfers slaagde: Meewerkend/Assistent Uitvoerder B&U en onlangs, aangemoedigd door zijn werkgever, Uitvoerder B&U Groot. Hier leerde hij de uitvoering van bouwwerken in de B&U voor te bereiden en te beheersen: met vaardigheden en skills die hij direct in de dagelijkse praktijk kan toepassen, zoals plannen en communiceren.

“Mijn dagen bestaan uit vergaderen met de voormannen en uitvoerders van de onderaannemers, zoals de elektricien en stukadoor, en het controleren van uitgevoerd werk: is aan de kwaliteitseisen voldaan? En optreden bij conflicten, zoals onlangs, toen er drie disciplines op de steiger stonden: de steigerbouwer moest de steiger weghalen, de anderen juist kozijnen en gibowanden plaatsen. Die wrijving moet jij zo vlekkeloos mogelijk oplossen. Verder plaats ik bestellingen en denk ik mee bij problemen, bijvoorbeeld als de maatvoering niet klopt of verschillende pijpen elkaar kruisen.”

Meters maken

Wat het werk van uitvoerder zo leuk maakt? “Dat je met alle disciplines te maken hebt, en samen oplossingen vindt. En dat je werkt met regels: wat mag wel, en wat juist niet? Verder is het gaaf dat je van sloop en zandbed af aan in slechts 330 bouwdagen schitterende, duurzame woningen neerzet. Dat maakt me echt trots. Ook is het mooi om met de mensen op de bouw te werken. Allemaal zijn het harde werkers, die weten wat ze doen. Als jij zorgt dat de materialen er op tijd zijn, maken zij meters.”

Ook mooi is de verantwoordelijkheid die je als uitvoerder hebt. “Je moet soms meedenken met de opdrachtgever of architect. Bijvoorbeeld over de tegelverdeling in de badkamer: symmetrisch aangebracht, of juist niet? Dat vind ik ontzettend leuk. Ondanks dat ik een van de jongsten in deze functie ben, word ik overal bij betrokken. De directeuren van SBB hebben mij uitgeroepen tot ambassadeur van ons nieuwe communicatieplatform Plek en dat is een goede motivatie voor mij. Ik voel me waardevol in het bedrijf en er zijn volop doorgroeimogelijkheden.”

Als ‘jonkie’ moest Kevin zijn mannetje staan tussen de volwassen collega’s. Soms werd hij uitgetest, want ‘hij zou wel niet zo streng zijn’. “Maar ik laat me niet uit het veld slaan. Ik heb respect verworven door mijn ervaring, kennis en harde werken. Iedereen weet inmiddels dat ik mijn materiaal en tekeningen netjes op orde heb. Dat ik zelf praktijkervaring heb, is fijn. Je kunt kennis dan makkelijker overbrengen en je signaleert sneller fouten in de bouw. Op papier past alles naadloos, maar in de praktijk niet. Dat ik zelf getimmerd heb, is dan een pre.”

Ambitie

Qua persoonlijke effectiviteit en communicatie is Kevin veel sterker geworden. “Je leert alle partners aan te sturen, overzicht te houden, de projectbelangen te verdedigen en tegelijkertijd de werkrelatie in stand te houden. Dit alles met interactie en dialoog. Ik spreek mensen aan op hun fouten, maar geef ook complimentjes. Dat vrolijkt mensen op en werkt motiverend. ” Ook weet hij nu alles van wet- en regelgeving. “Nu heb ik daar nog niet veel aan, maar straks hopelijk wel. Mijn ambitie is namelijk om hoofduitvoerder te worden. Uitvoerder B&U was een topopleiding; ik kijk nu al uit naar de volgende.”

Publicatiedatum: 15 november 2021

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl