Projecten beter begeleiden als projectleider bij een architecten- of adviesbureau

Begin dit jaar heeft Bauke Valstar de opleiding Projectleider (Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau), kortgezegd POA afgerond. Hij heeft plezier beleefd aan de opleiding, die hij is gaan doen om de architect meer te kunnen ondersteunen bij zijn werkzaamheden.

Bauke Valstar is werkzaam bij Croonen architecten in Nijmegen als modelleur en inmiddels ook als projectleider. “Ik doe hier van alles nog wat”, vertelt Bauke. “Van het maken van voorbereidingstekeningen, aanvragen en vergunningen, tot het opstellen van uitvoeringsstukken. Daarnaast doe ik ook het overleg met aannemers, het bevoegd gezag en eigenlijk alles wat daarbij komt kijken.”

Croonen architecten doet projecten diverse zorginstellingen, maar ook particuliere woonhuizen en seriematige bouw. Maar ook hebben ze de bouwkundige uitwerking van de dierenverblijven voor Ouwehands gedaan, zoals het bonoboverblijf en het verblijf voor de panda’s.

Bauke Valstar, Bouwkundig projectleider

Goed beslagen ten ijs

“Ik doe al langer werkzaamheden van een projectleider, zoals een overleg met het bevoegd gezag, met de aannemer of met de opdrachtgever. Alleen dan wel als een bouwkundig ingenieur/adviseur, zonder daadwerkelijk de verantwoordelijkheden te hebben van een projectleider. Nu ik halverwege mijn carrière zit, wilde ik me meer op het vlak van projectleider gaan begeven. Waarbij ik de architect meer kan ondersteunen in het opvangen van het bouwproces en het aansturen van de informatiestroom naar de bouwkundigen en modelleurs. Ik wilde dat serieus aanpakken en goed beslagen ten ijs komen. Ik ben daarom de opleiding Projectleider (Bouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau) gaan doen.”

Zelf de vertaalslag maken

“Aan het begin van de opleiding wordt gekeken of je proces- of object gedreven bent. Dan leer je waar je zelf staat in het traject. Zit je al op de goede weg om een proces te begeleiden of moet je het object nog leren loslaten? Van daaruit ontplooien de verschillende vakken en disciplines zich, die je vervolgens moet aanpakken en toepassen in opdrachten. Later kun je dit dan projecteren op je eigen werkzaamheden en kijken hoe je dat in het vervolg zelf kan gaan inpassen. De handvatten krijg je aangereikt, hoe je dat vervolgens gaat gebruiken wordt redelijk aan jezelf overgelaten. Voor de praktijkgerichtheid is dat heel fijn.”

“Als je aan deze opleiding begint moet je er wel echt voor gaan”, vindt Bauke. “Zorg dat het een bewuste keuze is. Want je moet er tijd en energie in steken om het tot een goed resultaat te brengen. De lesstof wordt niet allemaal voorgekauwd. Management en projectleiding, het is geen vast stramien waar alles zich in bevind. Het is een format, waarbij je voor jezelf nog altijd de poppetjes op de juiste manier moet gaan neerzetten. Dat is een vertaalslag die je zelf moet maken. Je moet meegaan met de ervaringen die je opdoet en dat blijven toepassen. Hergebruiken en herijken eigenlijk, voor je toekomstige projecten. Zodat je al op voorhand acteert op de dingen waar je eerder tegenaan bent gelopen. Dat is wat je ook meegegeven wordt. Het is een ervaringsvak, hou er rekening mee dat je een keer tegen de lamp loopt. Het gaat erom dat het de volgende keer wel lukt.”

Meteen toepassen

“Ik heb veel plezier beleefd aan de opleiding. Ik heb een paar keer gehad dat ik de volgende dag op kantoor al zaken tegenkwam die ik de avond ervoor had geleerd. Het is dan fijn dat je op voorhand weet hoe je iets moet aanpakken. Ook bij het onderdeel communicatie kon ik het aspect actief luisteren de volgende dag in een telefoongesprek toepassen. Door gewoon niets te zeggen loste het probleem zich vanzelf op”, lacht Bauke.

“Wat ik heb geleerd en nu gebruik in de praktijk is niet zozeer met een vinger aan te wijzen. Het is het stroomlijnen van bijvoorbeeld een vergunningstraject  door alle partijen de stukken op tijd aan te laten leveren, maar ook je eigen planning en fatale termijnen in de gaten te kunnen te houden. Hierdoor kan een vergunningstraject zo kort mogelijk gehouden worden, waardoor er onder de streep meer geld overblijft, dat je weer kunt investeren in kwaliteit en zo werkt dat door. Het is eigenlijk alle kennis van de opleiding en je praktijk bij elkaar die je hebt verzameld in je hoofd, zodat je leert het proces zo soepel mogelijk te begeleiden en beheersen.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl