“Ik ben me bewuster geworden van mijn gedrag en dat van anderen”

De basisvaardigheden van het leidinggeven beheerste Raymond Kok (47) wel. Toch zou de ervaren projectleider graag beter sturing willen geven op de emotie van de mens en de verschillende soorten mensen die er zijn. De training Persoonlijke effectiviteit voor de Leidinggevende leerde hem dit: “Ik ben me bewuster geworden van mijn gedrag en dat van anderen, en dat heeft me vooral rust gebracht.”

Zonder overdrijven wist Raymond, telg uit een bouwgerelateerde familie, op zijn vierde al zeker dat hij in de bouw wilde. En zo geschiedde. Altijd werkte hij in de uitvoering en realisatie, de laatste jaren als bouwplaatsmanager. Nu is hij sinds een jaar projectleider bij Dura Vermeer Renovatie Midden West, expert in het renoveren van (sociale) woningen en utilitair vastgoed. De keuze voor de innovatietak nam hij bewust: “Tot vijf jaar geleden zat ik in de nieuwbouw, maar ik wilde me liever inzetten voor duurzaamheid.”

Raymond Kok, projectleider bij Dura Vermeer

Boeiend vak

Na de renovatie van kantoorgebouw De Walvis in hartje Amsterdam leidt Raymond nu drie projecten: de renovatie van Onderwijsboulevard MBO Utrecht (26 miljoen), het transformatieproject Kwadrant in Maarssen (11 miljoen) en de circulaire renovatie van het REC-P gebouw van de Universiteit van Amsterdam (11 miljoen). “Mijn vak is boeiend door de grote diversiteit aan issues. Zo heb ik een inkoopoverleg, zo weer een gesprek over persoonlijk leed, en vervolgens is er die klantenrelatie die je wilt warmhouden. Het schakelen tussen al dat soort gesprekken vind ik zeer bijzonder om te mogen doen.”

Onlangs volgde Raymond de training Persoonlijke effectiviteit voor de Leidinggevende bij de BOB (ook wel: Projectleider als Professional). Tijdens de vier trainingsdagen en drie individuele coachingsgesprekken onder leiding van trainer Bob Smits kreeg hij inzicht in gedrag en sociale- en leiderschapsvaardigheden, met antwoord op vragen als: wat is de effectiviteit van mijn gedrag en wat zijn de effecten daarvan op anderen? Wanneer treed je nu effectief op als leidinggevende? En: hoe ga je zelf om met de werkdruk van alle dag?

“Ik wilde beter sturing leren geven op de emotie van de mens en de verschillende soorten mensen die er zijn. Die handvatten heb ik gekregen, en ik heb mezelf ook op andere vlakken beter leren kennen. Ik ben altijd van de inhoud, maar weet nu dat ik als leidinggevende niet altijd meteen ‘mijn’ inhoud moet ventileren: eerst op je handen gaan zitten om de inhoud bij de anderen op te halen, werkt beter. Wat ik vooral heb geleerd, is me bewust te zijn van het moment, van de dag, van de actie, en dat heeft me rust gebracht. Ook het feit dat ik mijn teams en derde partijen effectiever kan aansturen, geeft rust. Ik heb meer tijd om zaken goed te doen. Rust is een enorm waardevolle opbrengst.”

Fantastische spiegel

De (vaak gevreesde) rollenspellen leverden Raymond veel op. “Juist zo’n rollenspel maakt zichtbaar dat wat je altijd deed, minder effectief is. Natuurlijk weet je verstandelijk dat het een spel is. Er zijn toeschouwers, er loopt een camera, maar na een tijdje merk je dat niet meer. Je speelt je eigen situatie na, en wordt je echt bewust van je eigen effectiviteit. Ik vond de rollenspellen een fantastische spiegel. Ik had daar ook om gevraagd: hou mij een spiegel voor, hoe kom ik over op een ander? In het begin was dit best fors en hard, maar het was ook heel effectief.”

Van tevoren was iedereen gevraagd na te denken over wat hem/haar het meeste zou opleveren in de training en dit in te brengen als oefenmateriaal. “Veel medecursisten worstelden met dezelfde problematiek, zoals: je gelijk willen halen op inhoud, maar merken dat ‘gelijk hebben’ niet hetzelfde is als ‘gelijk krijgen’. Er was veel herkenning onderling en je steekt veel van elkaar op, bijvoorbeeld in het omgaan met bepaalde issues. Maar vooral de feedback die je krijgt is leerzaam: niet altijd leuk, maar wel erg waardevol. In totaliteit is mijn functioneren als leidinggevende in cijfers uitgedrukt van een 7 naar een 8,5 gegaan.

MT-lid

Raymonds ambitie is om over drie tot vijf jaar lid te worden van het MT, en de ruimte om dat te bereiken wordt hem ook gegeven. Ondertussen is hij met collega’s alweer een verdiepingsslag aan het maken op de effectiviteit van een projectleider in het bedrijf. “De BOB-training sluit hier perfect bij aan, ik ben nu dubbel zo blij dat ik ‘m gevolgd heb.”

Publicatiedatum: 25 april 2022

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl