“Opleiding Allround Uitvoerder een prima springplank voor mijn ambities”

Na zijn Aannemersdiploma kreeg Casper Wilmink (27) bij Smit’s Bouwbedrijf de kans om nóg een opleiding te volgen. Zo komt het dat Casper nu ook het diploma Allround Uitvoerder B&U op zak heeft.

Casper Wilmink uitvoerder bij Smit’s Bouwbedrijf

Op de bouwplaats van The Don aan het Osdorpplein in Amsterdam is het nog hectischer dan anders, nu de gigantische torenkraan wordt ontmanteld. Bij dit project worden 429 young-professional appartementen mét ondergrondse parkeergarage en supermarkt gerealiseerd. Uitvoerder Casper voelt zich als een vis in het water: “Ik hou van die hectiek, maar vooral ook van de omgang met mensen. Als uitvoerder heb je met alle lagen te maken, van directie tot opruimer. Het is een mooi spel om op ieder niveau de juiste sturing en leiding te geven. Ook de voortgang garanderen, ondanks alle problemen onderweg, is een prachtige uitdaging. En: geen dag is hetzelfde.”

Casper groeide op met bouwverhalen aan de keukentafel en volgde mbo Bouwkunde. “Vervolgens heb ik het Aannemersdiploma behaald en afgelopen januari ook Allround Uitvoerder B&U.” Tijdens deze opleiding leer je complexe bouwprojecten effectief te managen: “Je doorloopt het hele bouwproces, van idee tot oplevering. Natuurlijk is één aspect je dagelijkse ding, in mijn geval uitvoering. Maar doordat je in het proces naar voren en naar achter leert kijken, ontstaat er een betere wisselwerking tussen de schakels in de keten.”

Eyeopener

Aan bod kwamen onder meer de vakken bouw- en contractrecht en financieel management. Casper: “Ver van mijn bed, dacht ik, en saai. Toch was het een eyeopener om een kijkje in de keuken van deze discipline te nemen. Bovendien bracht de docent de lesstof heel boeiend.” Het werken met een peerproject zorgde voor de verbinding tussen theorie en praktijk. “Aan de hand van een setje tekeningen moesten we een bouwklus aan het Spui in Den Haag binnenhalen. Alle theorie die we in sneltreinvaart aangereikt hadden gekregen, moesten we nu toepassen, aangevuld met eigen research. Je werd zo gedwongen op diverse stoelen te zitten, zoals die van de architect en de gemeente. Die ervaring komt uitstekend van pas in mijn eigen werk.”

Rode draad in de opleiding zijn de soft skills. “Je leert om te gaan met andere mensen, maar ook naar jezelf te kijken middels coachingsgesprekken. Ben je volgens de Roos van Leary autoritair of juist een overlegger? Met name de rollenspelen waren leuk, vanwege de interactie met je medestudenten. Ik vind het een belangrijke toegevoegde waarde om te weten hoe je bent en hoe je kunt leidinggeven. En: het geleerde is direct toepasbaar in de praktijk.” Na vijfenhalf jaar avondschool is Casper klaar voor de toekomst: “Wat ik nu op zak heb, is een prima springplank voor mijn ambities om hoofduitvoerder te worden.”

Publicatiedatum: 30 augustus 2020

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl