Kennisdeling is noodzaak bij verduurzaming

Toen een training niet door dreigde te gaan, sloegen BOB-KOB en Hendriks Bouw en Ontwikkeling de handen ineen om in de eigen netwerken deelnemers te werven.  Hans Coomans (calculator/planvoorbereider bij Hendriks Bouw en Ontwikkeling) en Twan Verhagen (accountmanager BOB-KOB) vertellen hoe opleider en bouwbedrijf samen werken aan kennisontwikkeling in de bouw.

Samen deelnemers werven voor de opleiding

Hans: “Bij Hendriks Onderhoud en Beheer werken we dagelijks aan het verduurzamen van woningen en daarom had ik mij ook aangemeld voor de training Verduurzaming Bestaande Woningbouw. Maar helaas waren er op dat moment onvoldoende aanmeldingen zodat de training niet door kon gaan. Toen hebben we zelf contact gezocht met BOB-KOB om te kijken hoe we samen voldoende deelnemers konden werven in onze netwerken. Met die externe deelnemers en de ‘eigen’ deelnemers van Hendriks en ons zusterbedrijf Schrijvers Technische Installaties kon de training gelukkig doorgaan.”

We hebben de hele sector nodig om te verduurzamen

Twan: “Dit initiatief van Hendriks was voor mij de eerste keer dat een bedrijf zelf aangaf een onderwerp zo belangrijk te vinden, dat ze zelf extern deelnemers wilden werven. We hebben daar toen samen een brochure voor gemaakt, en actief onze netwerken en relaties benaderd om mee te doen. Gelukkig kwam daar een goede respons op en konden we de training in Oss organiseren. De groep is ook een mooie afspiegeling, met deelnemers uit bouw- en schildersbedrijven maar ook van een woningcorporatie. Verduurzaming is natuurlijk ook een onderwerp waarvoor we de hele sector nodig hebben. En met Dome-X heeft Hendriks natuurlijk een prima locatie voor de training.”

Harde en zachte aspecten zijn beide essentieel bij verduurzaming

Twan: “We hebben deze 5-daagse training ontwikkeld vanwege de enorme opgave om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. Daarvoor is specialistische kennis en kunde zeer belangrijk, zowel op het gebied van techniek maar ook hoe je bijvoorbeeld omgaat met bewoners en woningbouwverenigingen. Daarom is het ook een combinatie van harde en zachte aspecten van verduurzaming. Want houding, vaardigheden en persoonlijke effectiviteit zijn net zo belangrijk als techniek en financiën. De training is daarom geschikt voor iedereen die te maken heeft met verduurzaming: dus niet alleen bouwbedrijven maar ook architecten en woningbouwverenigingen.”

Wij willen kennispartner zijn voor onze klanten

Hans: “De combinatie van techniek en communicatie spreekt mij ook erg aan in de training. Ik verwacht door de training nog meer handvatten te krijgen hoe we voor – en met – onze klanten de vraag achter de vraag scherp krijgen, waardoor we met maatwerkoplossingen komen. Zodat we complete concepten kunnen aanbieden. Wij willen namelijk echt kennispartner zijn, ook op het gebied van verduurzaming.”

Kennisdeling helpt alle partijen

Hans: “Ik ben blij dat Hendriks kennisontwikkeling en verduurzaming prioriteit geeft, en daarin ook echt investeert. Voor ons is het logisch dat we daar partners en collega’s bij uitnodigen om die kennis samen met ons te ontwikkelen. Want kennisdeling helpt alle partijen in de sector.”

Samen slimmer worden

Twan: “Ik ben heel enthousiast over deze samenwerking tussen bedrijven, opdrachtgevers en opleiders. We moeten met de gehele bouwkolom samen slimmer worden om de verduurzamingsopgave te realiseren!”

Bron: Hendriks Bouw en Ontwikkeling

Publicatiedatum: 31 oktober 2018

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl