“Je leert de fijne kneepjes van het salarisadministratievak”

Geen cao is zo uniek – én complex – als de cao voor de Bouw & Infra. Het vertalen van cao-afspraken over loon, toeslagen, werktijden enz. naar de praktijk vereist dus specialistische kennis. De opleiding Loon- en Salarisadministratie in de Bouw voorziet daarin. “Je leert de fijne kneepjes van het loonadministrateursvak”, vertelt BOB-docent Paul Soethout. “Van A tot Z, óf in de vorm van maatwerk.”

Paul Soethout, specialist loonadministratie bij SCAB en docent bij BOB.

Paul neemt in zijn docentschap ruim 25 jaar praktijkervaring mee vanuit zijn functie bij accountantskantoor voor Bouwbedrijven SCAB in Tilburg. Als specialist loonadministratie adviseert hij bedrijven over loontechnische zaken in de breedste zin. Bij BOB-KOB is hij nu vijf jaar docent Loon- en Salarisadministratie in de Bouw, na vier jaar examencommissielid voor de cursus Loon- en salarisadministrateur te zijn geweest. Doceren ligt hem: Paul leidt bij SCAB collega’s intern op en verzorgt regelmatig presentaties en kennissessies bij klanten.

Alle ins en outs

Alle ins en outs van de cao Bouw & Infra die een medewerker loonadministratie moet kennen, worden behandeld. Paul: “Eerst doorgronden we de basiszaken van het aannemen van personeel met het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Daarna leer je bruto/netto loonberekeningen maken, en vervolgens de juiste loonkosten bepalen – cruciaal bij de calculatie van nieuwe projecten. Tot slot leren de cursisten afdrachten aan de Belastingdienst en pensioenfondsen te berekenen, inclusief hoe je fiscale vrijstellingen optimaal kunt benutten, zoals rondom de Werkkostenregeling.”

Fiscale regelgeving, werknemersverzekeringen en bedrijfstakeigen regelingen, alles komt aan bod, met als rode draad dus de cao Bouw & Infra. “Kenmerkend daarin zijn de vele verschillende toeslagen, die de cao zo lastig te verlonen maken. Uniek in de cao Bouw & Infra is bovendien het tijdspaarfonds (de vroegere vakantiebonnen), dat de berekeningen nog complexer maakt.” Na de opleiding kunnen loon- en salarisadministrateurs zelfstandig een salarisadministratie in de B&U en Infra opzetten en bijhouden.

“Naast de complete opleiding zijn er diverse vormen van maatwerk mogelijk.”

Maatwerk mogelijk

Aankomend administrateurs wordt aangeraden de complete opleiding te volgen. Voor ervaren krachten biedt BOB-KOB echter ook dag-, avond- of meerdaagse trainingen, toegespitst op problematiek uit de eigen praktijk. “Bedrijven kunnen zelf onderwerpen aandragen”, vertelt Paul. “Alles is mogelijk: u vraagt, wij maken. Daarnaast verzorgen we opfriscursussen bij klanten. Wetten en regels veranderen immers regelmatig, zoals per 1 januari 2020 nog de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Tijdig op veranderingen inspelen kan veel geld besparen.”

Paul staat bekend als een bevlogen docent. “Het mooie aan deze opleiding is dat de cursisten oprecht geïnteresseerd zijn. Ze zetten zich met volle aandacht, inzet en betrokkenheid in. Als docent krijg ik daar energie van. Mijn stijl van onderwijzen is informeel en no-nonsens. Ik hou ervan om spelenderwijs te sparren en praktijkervaring te delen. Hard werken staat voorop, maar er is ook ruimte voor geintjes. Ik geef graag leuke, leerzame trainingen. Ook belangrijk: de groepen zijn klein, dus er is volop ruimte voor interactie en persoonlijke aandacht. De cursisten ervaren dit als een groot voordeel.”

Meer weten over onze maatwerkmogelijkheden? Neem contact met ons op!

Bekijk de opleiding Loon- en Salarisadministratie in de Bouw

Publicatiedatum: 14 januari 2022

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl