“Ik heb dagelijks profijt van de module Basis Technisch Beheer en Onderhoud”

Om de basiskennis voor zijn werk in het Bouwhuis te verstevigen, volgde Huub Walraven (58) de module Basis Technisch Beheer en Onderhoud (onderdeel van de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud). De gebouwbeheerder bij Koninklijke Bouwend Nederland is in zijn nopjes: hij kan het geleerde bijzonder goed toepassen.

Zijn voorganger, die elk schroefje en moertje in het Bouwhuis kende, zou Huub inwerken. Helaas overleed de man en kwam Huub een hoop (basis)kennis te kort. “BOB zit in ons pand, dus de connectie was snel gelegd. De module Basis Technisch Beheer en Onderhoud was precies wat ik nodig had. Zo leerde ik alles over meerjarenplannen en verduurzaming – iets wat in dit pand al vanaf het begin hoog in het vaandel staat.”

Het Bouwhuis

Het Bouwhuis is een bijzonder kantoorpand op een unieke ligging aan de A12 in Zoetermeer. Bijna iedereen kent deze blikvanger met unieke stalen buizenstructuur en grote raampartijen wel. “Dankzij een duurzame bouw en energiebesparende maatregelen heeft het al sinds de oplevering in 2006 energiestatus A. Zo bevat de gevel een innovatief installatiesysteem en zorgt een warmte- en koudeopslag in de bodem voor de klimaatregeling. Verder was er al ledverlichting en een sedumdak. Voor mij als gebouwbeheerder is het een kwestie van bijhouden en finetunen.”

Als het om duurzaamheid gaat, krijgt Huub alle ruimte van de directie. “De insteek daarbij is dat we met alles wat we doen, minimaal tien tot twintig jaar vooruit kunnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor ons Privasysteem. Dit hebben we zodanig aangepast dat de warmte- en koudeopslag nu digitaal wordt aangestuurd en dynamisch meebeweegt met allerlei omgevingsfactoren. Verder hebben we de noodverlichting conform het meerjarenplan omgezet naar ledverlichting tweede fase.”

Herkenbare lesstof

Veel lesstof was herkenbaar voor Huub. “Omgaan met offertes, regelgeving, de NEN-normen en natuurlijk de energiestatus van je pand zijn allemaal zaken waar ik in de praktijk wat mee kan. Als het soms lastig werd, legde de cursusleider het geduldig uit. Sommige zaken hadden niets met utiliteitsbouw te maken, maar alleen met woningbouw; dat was voor mij minder interessant. Verder hadden we enthousiaste trainers, die veel praktijkvoorbeelden gaven.”

Huub hoefde voor zijn werkzaamheden geen verdere modules te volgen. “Tot op de dag van vandaag heb ik profijt van wat ik geleerd heb, en is dit voldoende. Mogelijk zoek ik in de toekomst nog uitbreiding, vooral over hoe je met bepaalde offertes omgaat, en met een verbouwing specifiek in de utiliteitsbouw.” Toch heeft hij nog steeds contact met zijn medestudenten, die wél zijn doorgegaan. “Onze groep is heel hecht. Via WhatsApp weet ik precies wie welke module doet. Het contact is zelfs zo goed, dat ik iedereen na het afronden van de opleiding ga uitnodigen voor een rondleiding door ons pand.”

Duizendpoot

Ondertussen is Huub vrolijk aan het werk. “Het leuke aan dit pand is dat je heel divers bezig bent. Ik heb met het hele pand te maken, ook met wat er binnen speelt. Mijn pakket varieert van de huurders en het gebruik van de koffiemachines tot aan de laadpalen voor de elektrische auto’s en zonnepanelen. In nood doe ik ook wat facilitair werk en draai ik met de receptie mee. Ik ben dus een echte duizendpoot en geen dag is hetzelfde. Juist het flexibel schakelen en de klik met mensen vind ik zo mooi. Helemaal bovenaan staat voor mij dat ik iedereen help waar ik kan. Je laat mensen niet zwemmen, is mijn stelregel: je helpt ze altijd.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl