Met ons Vaktraineeship Bouwtoezicht en Vergunningen helpen we talenten die kiezen voor een carrière in Bouw- en Woningtoezicht (BWT/VTH) snel op weg. Samen met de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht (BWT) bieden we bij FIELD en BOB een op maat gemaakt trainingsprogramma aan dat twee jaar duurt.

We hebben verschillende varianten ontwikkeld voor dit vaktraineeship, zodat nieuwe talenten de kans krijgen om in twee jaar tijd uit te groeien tot deskundige ambtenaren in Bouw- en Woningtoezicht. Afhankelijk van de voorkeur van jouw gemeente of Omgevingsdienst, kun je kiezen uit een van de drie traineetrajecten.

Traineeship B en C verzorgen wij in samenwerking met het Omgevingscentrum van detacheringsspecialist FIELD.

Traineeship A. Incompany opleidingen

Je kiest ervoor om zelf een kandidaat te vinden en te begeleiden. Natuurlijk wil je dat de trainee zo snel mogelijk operationeel is. Om in deze fase niet de volledige begeleiding bij de interne collega’s neer te leggen, kun je gebruikmaken van de Kickstart ABW. Dit traject van 4 tot 6 weken geeft de trainee voldoende kennis en ondersteuning om zich wegwijs te maken in de gemeentelijke omgeving. De trainee ontwikkelt basale kennis van de Omgevingswet en het Bbl.

Door modules te volgen in de onlineomgeving, vragenuurtjes en bijeenkomsten met specialisten ontwikkelen ze snel voldoende competenties om direct inzetbaar te zijn. Daarnaast is het een goede voorbereiding op de vervolgopleiding(en).

Bij onvoldoende bouwkundige kennis van de trainee, volgt hij of zij de opleiding Elementaire Bouwkunde A.

Elke trainee volgt de landelijk erkende opleiding ABW 1 met de modules: Omgevingswet, Bbl en gespreksvaardigheden.

Traineeship B. Op maat ontzorgen

Wil je trainees direct in dienst nemen? Ons vaktraineeship is volledig aanpasbaar aan jouw behoeften.

Dit vaktraineeship omvat de volgende onderdelen:

 • Werven en selecteren van de juiste kandidaat (optioneel en in overleg met FIELD).
 • Een intensieve ‘bootcamp’.
 • Opleidingen Elementaire Bouwkunde A en ABW 1.
 • Persoonlijke begeleiding: 1-op-1 coaching door een senior in het vakgebied.
 • Training in ‘soft-skills’.
 • Sociale evenementen.

Dit houdt het volgende in:

1. Wervings- en selectieproces (optioneel en in overleg met FIELD)
Wij nemen het zoeken en selecteren van geschikte kandidaten uit handen door ons uitgebreide netwerk te gebruiken. Wij vinden één of meerdere kandidaten die passen binnen jouw organisatie.

2. Opleiding
Wij zorgen ervoor dat de trainee de erkende BOB-opleidingen Elementaire bouwkunde A en ABW 1 volgt.

3. Praktijkbegeleiding
Wij bieden praktische begeleiding aan de trainee om zijn/haar ontwikkeling te ondersteunen. Deze begeleiding bestaat uit de volgende elementen:

 • Een intensieve ‘bootcamp’ om de trainee in de eerste week klaar te stomen voor zijn/haar rol bij de gemeente. Onderwerpen zoals de Omgevingswet, omgevingsplan, bestuursrecht en casuïstiek worden hierin behandeld.
 • Persoonlijke begeleiding door een vakexpert.
 • Training in ‘soft skills’, waarbij vaardigheden worden ontwikkeld die niet alleen van toepassing zijn op de werkplek, maar ook essentieel zijn voor persoonlijke groei en succes.
 • Interactieve sessies (intervisies) waar trainees samenkomen onder begeleiding van een specialist om ervaringen en inzichten te delen. Deze sessies dragen bij aan zelfverbetering en helpen bij het vinden van oplossingen voor complexe uitdagingen.

Traineeship C. Volledig ontzorgen

Wil je trainees aantrekken en binden aan je organisatie, maar tegelijkertijd de begeleiding uit handen geven? Kies dan voor de ‘volledig ontzorgen’ variant. Met dit programma ga je een deta/vast contract aan voor een periode van 2 jaar, met de mogelijkheid om de kandidaat kosteloos over te nemen na afloop.

Dit vaktraineeship omvat de volgende onderdelen:

 • Werven en selecteren van de juiste kandidaat.
 • Een intensieve ‘bootcamp’.
 • Opleidingen Elementaire Bouwkunde A en ABW 1.
 • Persoonlijke begeleiding: 1-op-1 coaching door een senior in het vakgebied.
 • Training in ‘soft-skills’.
 • Sociale evenementen.

Praktijkdagen in samenwerking met de Vereniging BWT
De Vereniging BWT zet zich in om alle trainees in het hele land te inspireren door het organiseren van boeiende praktijkdagen. Voor het komende jaar staan er drie dagen op het programma, elk gericht op een specifiek vakgebied. Dag één is gewijd aan toezicht, dag twee richt zich op bouw- en sloopveiligheid en dag drie omvat een bezoek aan het akoestisch lab.

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende vaktraineeships? Neem dan contact op met de OmgevingsAcademy via 088 425 63 00 of via abwopleiding@bob-kob.nl.

 

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl