Verduurzaming bestaande woningbouw

We zitten middenin de energietransitie en nog niet alles is uitontwikkeld. Dat levert een hoop vragen op. Daarentegen is er ook al veel geprobeerd, geëxperimenteerd en bereikt door koplopers, bouw- en installatiebedrijven, corporaties en gemeenten. Van die kennis en ervaringen hebben we een heleboel geleerd.

Hoe, wat en waarom?

In deze vierdaagse training bespreken we, aan de hand van praktijkvoorbeelden, met elkaar wat er in bepaalde situaties wel en niet mogelijk is. We gaan in op het hoe en wat. Hoe renoveer en bouw je met hoge energieambities? Welke mogelijkheden zijn er? Wat komt er bij kijken? (Prestatiegarantie, bewoners, integrale concepten, enz.)

Daarnaast besteden we ook aandacht aan het waarom. Waarom doen we dit? En waarom zou je het doen als aanbieder/opdrachtgever? Wat zijn de consequenties? Wat betekent het voor mij en voor mijn organisatie en de samenwerking met anderen?

De training is ontwikkeld in opdracht van OTIB en ISSO en wordt verzorgd door BOB opleidingen in samenwerking met SlimRenoveren en Nyenrode Business Universiteit.

 Openen als PDF |  Deel via:  E-mail -  WhatsApp

Achtergrondinformatie

Tijdens de vierdaagse training proberen we je een volledig beeld te geven van het veranderende speelveld in de verduurzaming van bestaande woningen. Omdat we nog middenin de energietransitie zitten is nog niet alles uitontwikkeld, maar er is wel al een hoop gedaan en geleerd. Met behulp van deze ervaringen en praktijkvoorbeelden, laten we zien wat er in bepaalde situaties wel en niet mogelijk is.

Inzicht en bewustwording

In de training staan inzicht en bewustwording centraal. Waar staat jouw organisatie in het speelveld? Waar moet ik op letten als we een project gaan starten? Wat kan ik verwachten aan weerstand of aan input van collega’s of partners in het project? Hoe komen we tot het beste resultaat? Je leert concrete en kritische vragen te stellen aan de mensen met wie je samenwerkt in een traject.
Daarnaast krijg je ook antwoord op de vraag hoe je het kunt aanpakken.

Reality game

De reality game ‘Energiebesparing bestaande woningbouw’ maakt onderdeel uit van de training. In een spelsituatie – gebaseerd op de praktijk – ervaar je levensechte dilemma’s en leer je het proces en de complexe dynamiek in al haar fasen begrijpen, van verschillende kanten.

Na de training kun je:

  • Initiatieven van de eigen organisatie plaatsen en beoordelen vanuit het perspectief van verduurzaming, de energietransitie en de markt.
  • Initiatieven van de eigen organisatie beoordelen vanuit het perspectief van de belangen van de andere betrokkenen.
  • Frustratie bij betrokken partijen en bewoners herkennen en voorkomen door goed inzicht.
  • Kans op succes vergroten door gebruik te maken van de opgedane kennis en inzichten.

Docenten

De docenten, Anke van Hal, Doris de Bruijn, Maurice Coen en Sean Vos, zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van duurzaam renoveren en goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ze werken in de dagelijkse praktijk met bouw- en installatiebedrijven, woningcorporaties en gemeenten aan renoveren met hoge energieambities, wijkgericht aanpakken, de aardgasvrijopgave en ontwikkeling van nieuwe concepten.

Voor verdere informatie kun je contact opnemen met Shirley Hermelijn

088 425 63 00

hermelijn@bob-kob.nl