Word specialist in de constructieve opbouw van bouwprojecten
De opleiding Toegepaste Bouwkunde van BOB richt zich op één van de grootste oorzaken van faalkosten in de bouw: onvoldoende aandacht voor de praktische uitvoerbaarheid.
Tijdens de opleiding leer je, aan de hand van praktijkgerichte casuïstiek en diepgaande foutenanalyse, om oplossingsgericht te denken en effectief te handelen vanuit een integraal perspectief op het gehele bouwproces. Onze ervaren docenten combineren actuele theoretische kennis met jarenlange praktijkervaring en zorgen zo voor directe toepasbaarheid in de praktijk.
Door middel van praktijkvoorbeelden behandelen we thema’s zoals het bouwproces in relatie tot bouwkundige onderwerpen als fundaties, draagstructuren, gevels, daken, afbouw en installaties.
Daarnaast delen onze specialisten de meest recente kennis en inzichten op het gebied van bouw- en uitvoeringsmethoden, bouwregelgeving, bouwfysica, bouwmethodieken, materialen en constructietechnieken.
Met de opleiding Toegepaste Bouwkunde ben je klaar om bouwprojecten efficiënter, kwalitatief beter en kostenbewust voor te bereiden en uit te voeren.
Inhoud
Bouwproces en bouwmethodieken
Je leert verschillende soorten bouwprojecten en bouwmethoden kennen. Daarnaast bestudeer je de verschillende kenmerken van bouwmethoden, waardoor je inzicht krijgt in de voor- en nadelen. Tevens krijg je daarmee inzicht in de geldende normen en voorschriften.
Materialenkennis
Tijdens de opleiding verdiep je je in technische materiaaleigenschappen zoals sterkte, draagvermogen, duurzaamheid en isolerende eigenschappen. Daarnaast kijk je naar brandveiligheid, milieu-impact, circulariteit, CO2-uitstoot en levensduur. Je leert alles over de constructieve verwerkingseigenschappen en de invloed van materialen op de constructie en fundering. Compatibiliteit en duurzaamheid komen aan bod, evenals regelgeving, certificering, gezondheid, veiligheid, energie-efficiëntie en gebruikscomfort.
Installaties
Je krijgt inzicht in de invloed van installaties op het bouwproces. Daarnaast leer je duurzame toepassing te onderbouwen vanuit prestatie-eisen en gebruikerservaring. Ook leer je bouwkundige randvoorwaarden voor toepassing van warmtepompen, zonnepanelen en andere installaties, zoals draagkracht, ventilatievoorzieningen en bouwkundige inpassing te beheersen.
Onderbouw
Je krijgt inzicht in verschillende soorten funderingen en fundatietechnieken, inclusief maakbaarheid en de risico’s daarbij. Ook bestudeer je invloeden vanuit de omgeving zoals waterhuishouding, ondergrond en milieu.
Bovenbouw
Leer bouwmethoden kennen inclusief hun voor- en nadelen, specifiek gericht op zowel laag- als hoogbouw. Aandacht voor constructieve veiligheid, detaillering en de invloed van installatietechniek op het ruwbouwproces.
Gevels en gevelopeningen
Je verdiept je in functies, soorten gevels, aandachtspunten en risico’s. Denk hierbij aan waterdichtheid, bouwfysische eigenschappen, detaillering, uitvoerbaarheid en logistiek.
Daken
Ontdek diverse soorten daken met hun specifieke aandachtspunten en risico’s. Leer hoe installatietechniek invloed heeft op dakbedekking, detaillering, waterdichtheid en uitvoerbaarheid.
Afbouw
Maak kennis met afbouwonderdelen, integratie met installatietechniek en beoordeel afbouwdetails op lucht-, geluid- en brandwerendheid.
Voor wie?
Deze opleiding is ideaal voor hbo-bouwkundigen die hun kennis en kunde willen verdiepen en verbreden, bijvoorbeeld als trainee of beginnend werkvoorbereider. Wil jij je ontwikkelen tot specialist in bouwkundige detaillering en constructieve opbouw? Dan is deze opleiding perfect voor jou!
Werkwijze
Je werkt aan realistische projecten gebaseerd op actuele bouwtechnische innovaties. Elke twee weken volg je een lesdag, waarin je kennis deelt en bespreekt met medecursisten. Door theorie te combineren met reflectie op praktijkervaringen, ontwikkel je een kritische blik en versterk je jouw professionele vaardigheden.
Afronding
De opleiding sluit je af met een praktijkgerichte eindopdracht. Bij een positieve beoordeling ontvang je een branche-erkend diploma.