In de cursus Elementaire installatietechniek leer je wat de diverse installaties in de woning- en utiliteitsbouw op hoofdlijnen inhouden, hoe de werkprocessen van installateurs op hoofdlijnen verlopen en waarop je moet letten bij het samenvoegen van bouwdeskundige en installatietechnische elementen. Na afloop weet je welke essentiële vragen er gesteld moeten worden door de bouwer aan de installateur.

Installatietechniek is een gecompliceerd maar belangrijk onderdeel van een gebouw. Zonder de sanitaire installaties, riolering, elektra, gas en water zijn de meeste gebouwen niet bruikbaar. Klimaatinstallaties zorgen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. In het kader van duurzaam bouwen en de verduurzaming van de gebouwen voorraad zal het belang van een goed installatie ontwerp en onderhoud toenemen. Als je in je werk regelmatig te maken hebt met de installateurs of installatiebureaus, maar de kennis ontbreekt dan biedt deze cursus je de mogelijkheid om in een korte tijd de meest elementaire kennis van de installatietechniek eigen te maken.

Inhoud

Sanitaire installaties

Elektrotechnische installaties

Verwarmingsinstallaties

Ventilatie en luchtbehandelingsinstallaties

Koeltechnische installaties

Naast dat verschillende systemen en oplossingen van deze installatie worden behandeld, komen van alle installaties ook de uitgangspunten en eisen aan de orde. Waaronder: behaaglijkheid, duurzaamheid, energiebesparing, wet en regelgeving, bouwkundige integratie.

Voor wie?

Je kunt de opleiding volgen als je in je werk te maken hebt met ontwerp en beheer van gebouwinstallaties en je hebt je een mbo-diploma bouwkunde (BOL 4) op zak. Je werkt in de bouw, bij een bouwbedrijf of architectenbureau of ben je werkzaam in aangrenzende disciplines zoals facilitaire dienstverlening, vastgoedbeheer of woningcorporatie.

Werkwijze

De elementaire kennis van de installatietechniek wordt behandeld aan de hand van voorbeelden van installaties in gebouwen. De installaties worden in hun onderlinge samenhang besproken.
Bij elk gebouw worden een paar installaties eruit gelicht waarvan de achterliggende principes worden uitgelegd. Theorie en opdrachten worden met elkaar afgewisseld.

Afronding

Je rondt de cursus af met een praktijkopdracht rondom duurzaamheid en energiebesparing van een bestaand gebouw. Na afloop van deze cursus ontvang je een verklaring van deelname.