Elementaire installatietechniek

In de cursus Elementaire installatietechniek leer je wat de diverse installaties inde woning- en utiliteitsbouw op hoofdlijnen inhouden, hoe de werkprocessen van installateurs op hoofdlijnen verlopen en waarop je moet letten bij het samenvoegen van bouwdeskundige en installatietechnische elementen. Na afloop weet je welke essentiële vragen er gesteld moeten worden door de bouwer aan de installateur.

Installatietechniek is een gecompliceerd maar belangrijk onderdeel van een gebouw. Zonder de sanitaire installaties, riolering, elektra, gas en water zijn de meeste gebouwen niet bruikbaar. Klimaatinstallaties zorgen voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. In het kader van duurzaam bouwen en de verduurzaming van de gebouwen voorraad zal het belang van een goed installatie ontwerp en onderhoud toenemen. Als je in je werk regelmatig te maken hebt met de installateurs of installatiebureaus, maar de kennis ontbreekt dan biedt deze cursus je de mogelijkheid om in een korte tijd de meest elementaire kennis van de installatietechniek eigen te maken. Dit wordt gedaan aan de hand van vier verschillende gebouwen: woning, appartementengebouw, utiliteitsgebouw met kantoorfunctie en een multifunctioneel gebouw.

 

 Openen als PDF |  Deel via:  E-mail -  WhatsApp

Opleidingsoverzicht

Inhoud

Aan de orde komen:

  • Sanitaire installaties: riolering, leidingwater, gas, brandblusinstallaties
  • Klimaatinstallaties: ventilatie en luchtbehandeling, verwarmen en koelen
  • Elektrotechnische installaties: elektra installatie in een woning, licht- en krachtinstallaties utiliteitsbouw, veiligheidsinstallaties, communicatie, liften.

Naast dat verschillende systemen en oplossingen van deze installatie worden behandeld komen van alle installaties ook de uitgangspunten en eisen aan de orde. Waaronder: behaaglijkheid, duurzaamheid, energiebesparing, wet en regelgeving, bouwkundige integratie.


Toelatingsvoorwaarden

Toelatingsvoorwaarden

  • Tenminste het diploma MBO-Bouwkunde (BOL 4)

Voor wie?

Personen die in hun werk te maken hebben met ontwerp en beheer van gebouwinstallaties.
Werk je in de bouw, bij een bouwbedrijf of architectenbureau of ben je werkzaam in aangrenzende disciplines zoals facilitaire dienstverlening, vastgoedbeheer of woningcorporatie dan is de opleiding voor jou geschikt.

Op deze opleiding is een intakeprocedure van toepassing.


Opleidingsduur

Opleidingsduur

4 Middag-/avondbijeenkomsten.

Groepsgrootte

15 personen

Studiebelasting

12 uur


Achtergrondinformatie

Werkwijze

De elementaire kennis van de installatietechniek wordt behandeld aan de hand van voorbeelden van installaties in vier gebouwen waarvan de complexiteit steeds verder toeneemt:

  1. Grondgebonden woning (rijtjeshuis)
  2. Appartementen gebouw
  3. Utiliteitsgebouw met kantoorfunctie
  4. Multifunctioneel utiliteitsgebouw

De installaties worden in hun onderlinge samenhang besproken.
Bij elk gebouw worden een paar installaties eruit gelicht waarvan de achterliggende principes worden uitgelegd.
Theorie en opdrachten worden met elkaar afgewisseld.

 

 


Toetsing

Soort afrondingsdocument

Na afloop van deze cursus ontvang je een verklaring van deelname.

Algemeen Examenreglement

In het Algemeen Examenreglement zijn voorwaarden vastgelegd die gelden voor alle examens, oftewel de spelregels waaraan jij en wij ons dienen te houden. Hier vind je het Algemeen Examenreglement.

Kandidaten die een BOB-opleiding volgen, zijn voor de eerste keer automatisch aangemeld voor het examen. Wanneer je wilt deelnemen aan een opleiding maar niet het bijbehorend examen wilt afleggen dan moet je dit op het aanmeldingsformulier voor de opleiding aangeven.

Indien je niet slaagt voor een examen dan kom je meestal in aanmerking voor een herkansing.  Hiervoor krijg je vanuit de BOB een uitnodiging. Voor deze herkansing moet apart worden aangemeld en betaald. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de contactpersoon vermeld bij de opleiding.

Het is mogelijk om vrijstellingen aan te vragen voor een module/examen van een opleiding van BOB bv.

Een vrijstelling wordt toegekend indien je kunt aantonen dat je over de juiste kennis, vaardigheden, attituden beschikt, opgedaan in een eerdere opleiding van BOB bv of op grond van elders/eerder verworven competenties. De procedure voor het aanvragen van een opleiding kan per opleiding verschillen. De toekenning van vrijstellingen vindt plaats aan een individu, er kunnen geen rechten aan worden ontleend door anderen. Wil je weten of je in aanmerking komt, stuur dan een email naar de contactpersoon van de betreffende opleiding.


Prijs

€1.650,- exclusief BTW

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Mabelie Russcher

079-325 24 65

Russcher@bob-kob.nl