Krijgt jouw gemeente veel aanvragen voor omgevingsvergunningen of handhavingsverzoeken binnen, maar zijn er onvoldoende medewerkers met voldoende kennis om deze te verwerken?
Andere kandidaten zijn er wel, maar deze zij-instromers en schoolverlaters missen de nodige specifieke kennis en ervaring. Om die in te kunnen zetten zou je de onervaren medewerkers moeten laten inwerken door één of meer ervaren collega’s. Maar die zijn nu juist hard nodig voor het oppakken van het werk dat er nu al ligt. Jouw nieuwe collega heeft een ‘kickstart’ nodig om snel zelfstandig in jouw team aan de slag te kunnen.

Wat is de Kickstart ABW?

De Kickstart ABW is een korte cursus van zes tot acht weken, met al dié onderwerpen die nodig zijn om deze onervaren medewerkers ‘werkklaar’ te maken. Met een goede mix van theorie en praktijk, past de ‘kickstarter’ het geleerde direct toe door dit te oefenen in opdrachten. Deze kickstart kun je daarnaast zien als een pre-ABW voor een goede voorbereiding op de opleiding die elke collega die verder wil komen in het vakgebied nodig heeft.

In onderstaande video leggen we het uit.

Aan bod komen o.a. de gemeentelijke organisatie, werken met bouwtekeningen en het toetsen en beoordelen van eenvoudige aanvragen zoals een erker, een dakkapel of een uitbouw. Allemaal onderwerpen waar nieuwe medewerkers mee te maken krijgen. Daarnaast is de Kickstart volledig gericht op de Omgevingswet die per 1 januari van start gaat zodat ze alleen dat leren wat ze gaan gebruiken in hun functie.

Na het volgen van de Kickstart ABW kunnen ze aan de slag als bijvoorbeeld vergunningverlener of toezichthouden en zelfstandig aanvragen oppakken.

Ga naar de Kickstart ABW

Kickstart ABW via Vaktraineeship BWT

Volgt de nieuwe medewerker het vaktraineeship BWT (via een gemeente of via een detacheringsbureau), dan starten zij het tweejarige ontwikkeltraject met de Kickstart ABW. Het traineetraject biedt hen de kans om zich te ontwikkelen tot een vakvolwassen Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht, in het vakgebied vergunningverlening, toezichthouden en handhaving (VTH). Na de Kickstart zijn ze nog niet uitgeleerd. Hebben ze nog niet voldoende bouwkundige kennis? Dan volgen de medewerkers eerst de opleiding Elementaire Bouwkunde A. Daarna kunnen ze doorstromen naar onze opleiding ABW 1. Dé opleiding die benoemd staat in de kwaliteitscriteria van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG) en als standaard wordt gezien binnen het vakgebied waarin zij gaan werken.

Ga naar de Kickstart ABW voor het Vaktraineeship BWT

Meer informatie

Wil je meer weten over de Kickstart ABW? Neem dan contact op met de OmgevingsAcademy via 088 425 63 00 of via abwopleiding@bob-kob.nl.

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

abwopleiding@bob-kob.nl