“Mijn kijk op vastgoedbeheer is radicaal veranderd”

Als Projectleider Vastgoed bij de servicegemeente Dordrecht kreeg Bob Proper (48 jaar), steeds meer een adviserende rol. Dankzij de BOB-opleiding Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed richt hij zich daarbij nu vooral op datamanagement. “Deze opleiding heeft mijn kijk op vastgoedbeheer radicaal veranderd.”

Bob is verantwoordelijk voor het inrichten van de datastromen en het controleren op compliance voor het team facilitaire zaken en vastgoed. Zijn team werkt voor de 7 Drechtstedengemeenten, een samenwerkingsverband tussen Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam. “We maken hier een kanteling door van traditioneel onderhoud naar datagedreven onderhoud. Sturen op data wordt steeds belangrijker, en daarin willen wij een voortrekkersrol vervullen.”

Bob Proper, Projectleider Vastgoed bij de servicegemeente Dordrecht

Hij legt uit: “De structuur van gebouwen verandert niet; ze hebben nog steeds hun gevels, daken en vloeren. De manier waarop we ze beheren, verandert echter wel, vooral door een datagedreven aanpak. In plaats van standaard onderhoudscycli, zoals schilderwerk om de zes jaar, gaan we nu meer uit van wat de data ons vertelt. Dit betekent dat we soms onderhoud kunnen uitstellen of juist versnellen, gebaseerd op de werkelijke staat van bijvoorbeeld kozijnen of liften. Zo bieden we maatwerk in onderhoud, gebaseerd op actuele data.”

Eureka-moment

Met de verzamelde data kun je opdrachtgevers proactief informeren over onder meer kostenbeheersing en onderhoudsbenchmarking. “Ik zorg voor de ‘kettingzaag’: de gebruiker kan zelf bepalen hoeveel bomen hij er mee kapt.” Bob vond de combinatie van vastgoed en software altijd al boeiend. “Toen de specifieke module over dataontsluiting en -opslag aan bod kwam, kreeg ik een eurekamoment: alles kwam daarin voor mij samen.” Zijn teamleider merkte op dat Bob energie kreeg van dit werk en moedigde hem aan zich hierop te concentreren. “Ik ben erachter gekomen dat wij als organisatie al een eind de goede kant op zijn. Ook was het van grote toegevoegde waarde om te zien in welke situaties de medekandidaten zich bevinden.”

De opleiding Asset- en Onderhoudsmanager Vastgoed volgen was voor Bob een logische stap: “Na 27 jaar in het gebouwenonderhoud wilde ik theoretische en praktische verdieping in mijn vakgebied.” Natuurlijk ging de leerstof veel verder dan alleen data. “Het was breed opgezet, gericht op het adviseren van opdrachtgevers over alles in vastgoed- en onderhoudsbeheer, van financiën en milieu tot wetgeving en rapportage. Zelf vond ik de module over grote contracten heel interessant, omdat wij daar veel mee werken. Het unieke was hoe alle onderdelen samen een compleet beeld vormden, vergelijkbaar met een goed geoliede machine, waar elk onderdeel bijdraagt aan het geheel.”

Nieuwe functie

In de praktijk heeft de opleiding bij Bobs afdeling geleid tot het opzetten en formaliseren van een nieuwe functie, gericht op datamanagement en compliance. “Dit is een direct resultaat van de inzichten die ik uit de opleiding heb opgedaan.” Zelf streeft hij ernaar om als projectleider gespecialiseerd in datamanagement uit te blinken, en als deskundig adviseur goed onderbouwde adviezen over vastgoedonderhoud aan opdrachtgevers te geven. “Ik wil mijn kennis verdiepen met meer opleidingen in datamanagement, met als doel senior in dit vakgebied te worden.”

Zijn advies? “Volg deze opleiding om extra waarde aan je werk toe te voegen. Je verbetert je communicatievaardigheden binnen het vak en leert ook veel van medecursisten. De opleiding maakt je een veelzijdig vastgoedadviseur, met een compleet en diepgaand curriculum. De investering in tijd is het waard, gezien de kwaliteit en deskundigheid van de docenten, en de locaties waar les wordt gegeven. Zelfs ervaren professionals kunnen hierdoor nieuwe perspectieven en inzichten opdoen, wat essentieel is in een continu veranderende wereld.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl