Maatwerk opleidingstraject voor BAM Infra Telecom

Omdat bedrijven eigen specifieke uitdagingen en ambities hebben, is het soms wenselijk om een maatwerk opleidingstraject te ontwikkelen. Een voorbeeld is het incompanytraject dat BOB samen met BAM Infra Telecom ontwikkelde.

Joost Chantrel, HR businesspartner BAM Infra Telecom: “Als bedrijf zijn we vooral bekend vanwege het uitrollen van netwerken voor providers zoals Eurofiber, Ziggo en Tele2. Door het toenemende belang van data en door de veranderende klantvraag, gaat onze dienstverlening veranderen. Wij willen opschuiven in de keten en ons meer gaan richten op zaken als service en onderhoud, big data en voorspellend onderhoud.”

Met gerichte opleidingen en trainingen bijdragen aan de nieuwe strategie

Joost Chantrel (links) en Gerard Kraan van BAM Infra Telecom.

Gerard Kraan, opleidingscoördinator BAM Infra Telecom: “Vanuit ons eigen opleidingscentrum in Zwammerdam organiseren we vaktechnische opleidingen en werken we aan innovaties. Daarnaast denken we ook mee hoe we met gerichte opleidingen en trainingen bij kunnen dragen aan de nieuwe strategie.”

Joost: “We zijn begonnen met een eerste aanzet voor een opleiding voor onze aankomende projectleiders. Dat eerste idee hebben Gerard en ik gepresenteerd bij een bijeenkomst met alle leidinggevenden.” Gerard lacht: ”De volgende dag hadden we al 22 aanmeldingen! We zaten dus duidelijk op het goede spoor en we hebben ons idee toen verder uitgewerkt.”

De docenten zijn echte praktijkmensen

Joost: “Toen we voor onszelf wisten hoe het traject er op hoofdlijnen uit moest zien, hebben we uit drie mogelijke partners BOB geselecteerd. Belangrijk in die selectie was dat de opleidende partij in staat moest zijn om samen met ons onze ideeën en doelstellingen te vertalen naar concrete opleidingstrajecten. Met zowel aandacht voor de soft skills als voor de vaktechnische inhoud.” Gerard: “We werkten al langer met BOB samen. In het selectieproces bleek dat BOB het beste paste bij dit traject en bij onze organisatie.” Joost: “Belangrijk in onze keuze was ook dat de BOB-docenten echte praktijkmensen zijn. Ze spreken dezelfde taal, snappen hoe onze processen in elkaar zitten en herkennen bepaald gedrag bij onze jongens. Dat is heel waardevol voor ons.”

“Nadat we nog voorzichtig waren gestart met één traject, raakten steeds meer collega’s enthousiast. Door de toenemende vraag uit de organisatie hebben we ook snel opgeschaald. Inmiddels lopen er naast het 2-jarige traject voor de projectleiders, ook trajecten voor onze uitvoerders (1 jaar) en eerste monteurs (3 tot 6 maanden). Momenteel werken we aan een nieuw traject voor storingscoördinatoren. Inmiddels trainen we al zo’n 10% van onze organisatie.”

Herkenbare theorie door het gebruik van eigen processen, systemen en lijstjes

Gerard: “Een groot voordeel van dit incompanytraject, is dat het volledig op maat van ons bedrijf is gemaakt. In de lesstof komen bijvoorbeeld onze eigen processen, systemen en lijstjes voorbij. Daardoor is de theorie direct herkenbaar voor de deelnemers. Door de integrale aanpak is er een hele goede samenhang tussen de verschillende modules en de verschillende trajecten. Hiermee kunnen we onze medewerkers steeds een stapje hogerop brengen met een totaalpakket aan goed afgestemde opleidingen.”

Joost: “Wat ook heel mooi is, is dat onze mensen naar elkaar toe groeien. Je ziet dat er hele hechte groepen ontstaan die elkaar straks, ook buiten de opleiding om, steeds makkelijker weten te vinden.”

Maatwerktraject in de infra
Voor en met BAM Infra Telecom ontwikkelde BOB een traject voor tot nu toe drie groepen werknemers: 1e Monteur nieuwe stijl, Uitvoerder nieuwe stijl en de Aankomend Projectleider. Een traject voor Storingscoördinatoren wordt ook weer opgestart.

Het traject is per functie afgestemd op de benodigde kennis èn op de vereiste vaardigheden. Zo zijn leidinggeven en communicatie belangrijke items in ieder deeltraject. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld projectplanning en projectbeheersing, juridische aspecten, (LEAN) planningen en commercieel denken en doen. De inhoud is in nauw overleg tussen BOB, haar praktijkdocenten en BAM Infra Telecom bepaald.

Publicatiedatum: 5 oktober 2020

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl