Infra-opleidingen leren je vanuit uitdagingen een project te beheersen

Ruim 30 jaar is Ed de Vreede werkzaam geweest als onder andere uitvoerder en projectleider op civiele werken. Tegenwoordig staat hij voornamelijk voor de klas om de kennis die hij in al die jaren heeft opgedaan aan nieuwe generaties over te dragen. Zijn enthousiasme voor het Infra-vak geeft hij onder anderen door aan de cursisten van de opleidingen Infra 1 en 2.

Ed de Vreede, o.a. docent voor de opleidingen Infra 1 en 2 van BOB.

“Eigenlijk wilde ik de elektrotechniek in, dat vond ik wel een mooi vak”, begint Ed. “Alleen toen ik aan de mts wilde beginnen was daar weinig werk in. Toen ben ik civiele techniek gaan studeren omdat daar wel vraag naar was. Ik studeerde af aan de hts Weg- en Waterbouw zoals dat toen heette.”

Het mooiste werk

Van 1992 tot 1997 was Ed projectleider bij Grimbergen in Alphen aan den Rijn. “Daar was ik verantwoordelijk voor het maken en het plaatsen van beweegbare stalen bruggen. Technisch gezien is dat gewoon het mooiste werk dat ik gedaan heb. In een paar jaar tijd heb ik 21 bruggen weggelegd, dat was vreselijk gaaf. Technisch hoogstaand, met hele grote nauwkeurigheden op gigantische projecten.

Kennisoverdracht

Tegenwoordig doe ik heel veel aan kennisoverdracht. Dat is mijn manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Twee dagen in de week ben ik verbonden aan de Haagsche Hoge School daar geef ik colleges aan studenten en ik begeleid afstudeerders. Voor de BOB geef ik nu les in de opleidingen Elementaire Infratechniek, de Werkvoorbereider/Calculator Ondergrondse Netwerken, Infra 1 en Infra 2.”

Opleidingen Infra 1 en Infra 2

“In de Infra 1 leren mensen, die in een voorbereidingsfunctie zitten, om de risico’s in een project te doorgronden” legt Ed uit. “En vanuit die risico’s met je calculatie bezig te zijn, dat project kunnen beheersen. Hetgeen je aan het begin bedenkt, ik bouw het project in 1 jaar voor 1 miljoen, moet je ook bouwen in die tijd en voor dat bedrag. Hoe ga je dat nou organiseren?

De Infra 2 is voor uitvoerders die richting de projectleiding gaan. Er wordt een iets andere begrotingsmethodiek toegelicht, de elementenmethode. We hebben dan het over de UAV-GC, de nieuwere contracten waar de ontwerpverantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer, de aannemer, ligt. Hoe ga je daar mee om, hoe ga je die risico’s monitoren en waar loop je allemaal tegenaan, welke regelgeving past daarbij. Er zit ook een onderdeel sociale vaardigheden in de opleiding en vanuit het omgevingsmanagement is dat ook wel nodig. Vergadertechnieken en conflicthantering zijn wel dingen die daarbij horen.

Op een andere manier leren denken

Bij de RAW-contractvorm heeft de opdrachtgever alles uitgedacht en hoeveelheden bepaald, dan hoeft de aannemer het eigenlijk alleen nog maar te maken. In de huidige contractvorm moet je zelf de hoeveelheden bepalen en bedenken hoe je het gaat uitvoeren. Je moet op een andere manier met zo’n contract omgaan, je moet het op een ander manier aansturen. Technisch gezien moet je nog steeds die weg maken, daar verandert helemaal niets aan. Alleen de verantwoordelijkheden liggen anders.

Je wordt niet afgerekend op de hoeveelheden die je maakt, niet op de m3 beton en op de m2 straatwerk, maar je wordt afgerekend op de prestatie die je hebt geleverd. Gaat die brug open, is die tunnel geschikt, is die weg geschikt? Door middel van kwaliteitsdocumenten moet je dat aantoonbaar maken. In de opleiding Infra 2 leer je hoe je om moet gaan met de eisen die door de opdrachtgever worden gesteld om naar een validatie en verificatie toe te gaan. Cursisten moeten zich ervan bewust zijn dat je op een andere manier moet denken.”

Voorkomen van verstoringen

“Hoe een werk gemaakt moet worden weten we nu wel”, zegt Ed. “Maar die verstoringen die kosten geld en tijd. Een fout in het ontwerp bijvoorbeeld, hoe kun je dat voorkomen? Daar moet je naar gaan kijken. Dat zie je bij de Infra 1 en 2 terugkomen, vanuit die uitdagingen moet je naar het beheersen van je project toegaan. Ook bij een RAW-project zeg ik, kijk naar dat risico. Het kan best zijn dat het jouw risico niet is, maar vertel het de opdrachtgever. Je kunt beter aan het begin afspreken wat je ermee doet, dan dat je op het werk gaat lopen ruziemaken, want dan heb je daar een verstoring waar je zelf misschien ook kosten gaat maken.

Ik geef altijd als voorbeeld, als je aan het begin van dat contract staat dan hou je nog van elkaar, dat is hetzelfde als met een huwelijk. Dan vind je alles nog goed, maak dàn de afspraken. Dat is een stuk lastiger als er al wrijving is ontstaan. Bouwen doe je samen met de opdrachtgever. Bouwen moet een feestje zijn, probeer dat er ook van te maken.”

Publicatiedatum: 9 mei 2019

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl