“In de Infra ben je dagelijks betrokken bij innovaties en duurzaamheid”

Rik Alkema heeft het erg naar zijn zin in de infra en wil er voorlopig wel blijven. Hij volgde daarom de opleiding werkvoorbereider/calculator in de ondergrondse netwerken ter ondersteuning van zijn huidige werkzaamheden als werkvoorbereider. Rik: “De opleiding gaf me de verdieping om mijn functie nog beter uit te kunnen voeren.”

Rik Alkema, werkvoorbereider bij BAM Infra Energie en Water en cursist bij de opleiding werkvoorbereider/calculator in de ondergrondse netwerken

“Wat ik tijdens de opleiding leerde kon ik ook meteen in de praktijk uitvoeren en dat was wel erg fijn”, vertelt Rik Alkema, werkvoorbereider bij BAM Infra Energie en Water. “Vooral het onderdeel projectanalyse en het maken van een planning was voor mij heel zinvol. Als werkvoorbereider ben je daar wel vaak verantwoordelijk voor. Voorheen maakte ik op eigen inzicht een planning, zoals je het iemand anders hebt zien doen. Tijdens de opleiding ga je er echter dieper op in en kom je ook de achtergrond te weten. Hoe je het meest efficiënt iets kunt uitvoeren bijvoorbeeld. Ook het stukje financiën met het onderdeel kostprijs berekenen vond ik zeer waardevol. Als je, zoals ik, tijdens je werk ook een beetje calculatie erbij doet, dan kun je dat direct gebruiken.”

Sociale vaardigheden heel nuttig

“Wat me het meeste is bijgebleven van de opleiding zijn toch wel de sociale vaardigheden”, vervolgt Rik. “Het is een vak dat eruit springt omdat het heel anders is. Het is in de bouw ook niet echt een standaard vak, niet iets dat je leert van collega’s. Je vindt het heel erg leuk of je vindt er niets aan, denk ik. Maar je steekt er hoe dan ook iets van op. Als je het leuk vindt en ook echt tijd steekt in het ontwikkelen van je sociale vaardigheden zijn die lessen heel erg waardevol. Het is wel confronterend en daarom blijft het je goed bij. Je neemt situaties waar je moeite mee had mee uit je eigen praktijk. Dat ga je dan tijdens zo’n les oefenen. Iets wat je lastig vond om op te lossen, kun je nu nog een keer overdoen en dan krijg je er tips bij. De volgende keer weet je dan beter hoe je zoiets moet aanpakken. Dat was heel nuttig.”

Diploma-uitreiking

BOB probeert steeds vaker om een diploma-uitreiking te organiseren in plaats van het diploma op te sturen. Rik: “Ik vind een diploma-uitreiking wel een mooie afsluiting. Je hebt er toch een jaar hard voor gewerkt en dan is het leuk om het op deze manier af te sluiten. Het is ook leuk om de andere cursisten weer even te zien. Je doet apart examen en nu heb je toch de gelegenheid om iedereen weer even te spreken en te horen hoe zij het examen ervaren hebben.”

Van huisaansluiting tot middenspanningsroute

“Via BAM werk ik voor één opdrachtgever en dat is Stedin”, gaat Rik verder. “Voor Stedin doen wij alle ondergrondse infra op het gebied van gas en elektra. Dat kunnen kleine projectjes zijn, zoals huisaansluitingen, maar het kan ook een heel groot project zijn bijvoorbeeld het aanleggen van een middenspanningsroute. Verder doen we alles ertussenin, wijksaneringen bijvoorbeeld. Als er in een wijk oude kabels liggen dan vervangen wij deze.”

Infra is cruciale schakel

“Ik heb het heel erg naar mijn zin bij BAM, het is een leuk bedrijf met een goede sfeer. Daarnaast vind ik het leuk dat er in de infrasector nog heel veel te innoveren valt. Je bent in de infra een cruciale schakel bij alle ontwikkelingen op het gebied van elektra, duurzaamheid en energietransitie. Iedereen gaat van het aardgas af, wat gaan we daarmee doen? In de infrasector ben je daar dagelijks bij betrokken,” aldus Rik Alkema.

Publicatiedatum: 30 januari 2019

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl