Na jaren als timmerman bij Bouwbedrijf Muller in Zuidwolde voelde Pieter Diphoorn dat hij was uitgegroeid in zijn functie. “De uitdaging was weg,” vertelt hij. “Gelukkig kreeg ik de kans om door te groeien naar uitvoerder. De opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder B&U van BOB-KOB gaf mij nieuwe energie.”
Op het project in IJhorst, waar hij werkt aan exclusieve betonwoningen met krantenpulpisolatie, vertelt Pieter: “Als uitvoerder sta je midden in het bouwproces. Je hebt contact met onderaannemers, opdrachtgevers, gemeenten, collega’s én je eigen baas. Je denkt vooruit, organiseert, stuurt bij. Als alles dan loopt zoals gepland, geeft dat een enorme kick.” Waar hij als timmerman vooral uitvoerde, stuurt hij nu aan. “Ik leer elke dag. Natuurlijk maak ik fouten, maar ik noteer ze en leer ervan. Ik krijg de ruimte om te groeien, en dat motiveert mij enorm.”
Tijdens de opleiding ontdekte Pieter dat zijn werkgever achterliep op het gebied van digitalisering. “Sommige medecursisten werkten al jaren met tablets, terwijl ik nog nooit een laptop had aangeraakt.” Dankzij de opleiding besefte hij: dat moet anders. Hij ging in gesprek met zijn werkgever, regelde een tablet en DWG-viewer om technische tekeningen te kunnen bekijken. Daarmee kwam het vliegwiel in beweging. Inmiddels werkt het hele team digitaal. Bouwtekeningen, foto’s en Wkb-documentatie staan nu overzichtelijk in één systeem.
Ook veiligheid heeft door de opleiding nu nog meer prioriteit. “We zetten zelf steigers op zonder keuring, terwijl we allemaal VCA hebben.” Dat moest anders. Twee collega’s starten binnenkort met een cursus steigerkeuring, en Pieter zelf is alerter geworden. “Zie ik iets onveiligs, dan meld ik het meteen. We willen dat iedereen ’s avonds weer veilig naar huis gaat. Veilig werken is nu voor iedereen vanzelfsprekend geworden.”
Een van de grootste inzichten kreeg Pieter op het gebied van planning. “Dankzij de opleiding werk ik nu met zesweekse planningen. Materialen komen op tijd, mensen weten wat ze moeten doen, en onderaannemers zijn tevredener.” Op de bouw hangt nu standaard een overzichtelijke planning. “Dat geeft rust. En je kunt op tijd bijsturen als iets dreigt te stagneren. Ik vond plannen altijd leuk, maar nu snap ik écht hoe het werkt.”
Ook op kostenbewaking ervaart Pieter nu meer grip. “Als uitvoerder moet je constant scherp zijn op de uren. Dit kun je voor een groot deel tackelen door ZZP-ers de klussen aan te laten nemen. Dan weet je gewoon dat de klus voor een bepaald bedrag word uitgevoerd, ook als het tegenzit. Daarnaast zoek ik tijdens de bouw alternatieven voor materialen binnen de begroting, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Dat spel tussen prijs en prestatie vind ik interessant.”
Veel winst is er ook op communicatief vlak. “Vroeger ging ik elk gesprek met een gestrekt been in. Zó moest het en anders niet. Door open vragen te stellen, vergaar je meer informatie, in plaats dat je aannames doet. Met de gesprekstechnieken die je krijgt, leer je beter te luisteren en je collega’s mee te nemen in het proces. Daardoor voelen mensen zich meer betrokken en denken zelf mee.” Het resultaat is overduidelijk: “Er is minder ruis en meer rust. De sfeer is beter. En daarmee het werk ook.”
De opleiding bracht Pieter veel: structuur, vertrouwen en overzicht. “Er is nu zoveel meer rust, zowel op de bouw als op kantoor.” Hij is blij met zijn nieuwe rol, maar is nog lang niet klaar. “Ik wil verder. Werkvoorbereider lijkt me een mooie volgende stap. Mijn docent raadt aan om eerst vlieguren te maken, maar ik zit nu in de flow. Dus ik ga liever meteen door.”