“Met EB/A én B heb ik genoeg kennis om te snappen wat anderen doen”

Kayleigh Bandsma begon haar carrière in het vastgoed, maar heeft in de bouwwereld nu helemaal haar draai gevonden. Naast haar baan als projectleider bij bouw- en adviesbureau vb&t Projectmanagement haalde ze de diploma’s Elementaire Bouwkunde A én B. Zo bestendigde én verdiepte ze haar bouwkundige kennis. “Ik wil dingen graag zeker weten.”

De bouw stond als kind niet op haar lijstje favoriete beroepen. Ze rolde er eigenlijk ‘zomaar’ in: “Na mijn hbo-opleiding vastgoed en makelaardij begon ik bij vb&t VvE Diensten als vastgoedbeheerder. Maar al snel miste ik de snelheid in het vak. Het leek me leuker om mooie dingen te maken, in snelle trajecten. Gelukkig kon ik toen aan de slag als projectleider bij vb&t Projectmanagement. Nu begeleid ik alle soorten bouwprojecten van ontwikkeling, aanbesteding en ontwerp tot en met oplevering – door heel Nederland en voor diverse opdrachtgevers.”

Het leuke aan haar functie vindt Kayleigh dat elk project anders is. “Sowieso zit er afwisseling in het soort projecten. Zo heb ik verschillende bioscopen onder mij, maar ook scholen en kantoren. Daarnaast maakt de afwisseling tussen kantoorwerk, een stukje relatiebeheer en veel op de bouw zijn, mijn werk boeiend. En natuurlijk dat je iets moois maakt: dat er bij de oplevering iets gaafs staat!”

Kennis goed op peil

Projectleider Kayleigh Bandsma

De projectleider vindt het belangrijk om haar kennis goed op peil te hebben. Naast haar werk is ze daarom Elementaire Bouwkunde A (EB/A) gaan doen: een opleiding waarin je in korte tijd de meest elementaire kennis van het bouwproces en de bouwtechniek leert kennen. “Ik wil dingen graag zeker weten, dat geeft zekerheid. En sowieso breid ik graag mijn kennis uit.”

Voor Kayleigh was EB/A vooral een opfrissing van de leerstof op haar eerdere hbo-studie. “Als je die kennis niet actief gebruikt in je werk, zakt het een beetje weg. Met deze opleiding kon ik die kennis weer ophalen en door naast mijn werk te studeren, de theorie meteen in de praktijk brengen. EB/A vormt een goede basis om op verder te borduren. Om die reden ben ik daarna EB/B gaan volgen.”

Verdieping

EB/B gaat verder in op het maken van bouwtechnische berekeningen op zowel bouwfysisch als constructief gebied. Er wordt dieper ingegaan op theoretische achtergronden van technische onderwerpen. “Je krijgt bijvoorbeeld constructieleer en bouwfysica en dat gaat een stuk verder dan bij EB/A. Dat merk je ook wel tijdens de les. Eerst heb je geen idee waar het over gaat, maar naarmate het traject vordert, maak je de materie steeds meer eigen en begrijp je alles. Je maakt echt een verdiepingsslag.”

Kayleigh heeft veel van EB/A en B opgestoken. “We werken veel met rapporten van ingenieursbureaus. Het is dan prettig om enigszins inzicht te hebben of alles klopt. Ik heb nu een heel mooie basis om te kunnen begrijpen wat zij doen. Natuurlijk zijn er specialisten die veel meer weten, daar is deze opleiding ook niet mee te vergelijken, maar je hebt wel genoeg kennis om te snappen wat anderen doen en eventueel berekeningen te maken. Je hebt in grote lijnen door wat er speelt.”

Meerwaarde

EB/A en B zijn opleidingen van zo’n twaalf weken. “Maar in die relatief korte tijd krijg je veel informatie. Breed ook: er worden veel onderwerpen behandeld, tot verschillende inhoudelijke hoogtes. Het is dan ook een intensieve periode. Bij B hebben we er in korte tijd twee leerboeken doorheen gejaagd. Je moet dus veel investeren, maar na afloop heb je wel een heel totaalpakket aan nieuwe basiskennis.”

Publicatiedatum: 24 juni 2021

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

088 425 63 00

info@bob-kob.nl