Herken jij dat projectmanagement van een (complex) project net zo belangrijk is als de technische uitvoering? Dan ben je wellicht de toekomstig projectmanager. Opdrachtgevers worden steeds kritischer op het proces rondom het bouwen en het projectmanagement van projecten. Wil jij als projectmanager leren om naast de (bouw)technische aspecten van (complexe) projecten, ook de procesmatige kant van projectrealisatie te ontwikkelen, dan is deze opleiding een goede keuze.
Binnen de bouw zijn we trots op de projecten die we realiseren. Terecht, want we leveren met z’n allen een knap staaltje vakmanschap. Met de technische realisatie zit het wel goed; projecten worden altijd netjes opgeleverd. Maar de weg ernaartoe kan vaak wat effectiever en efficiënter. Het niet juist managen van het bouwproces kost veel tijd, geld en energie en verstoort ook nog eens de relatie met de klant.

(Her)ken je deze projecten binnen je eigen organisatie… of alleen bij je concurrenten? Uiteindelijk kosten deze projecten, of ‘bleeders’, jouw organisatie, de branche én jouw klanten veel geld. Deze opleiding wil het projectmanagement in de bouwbranche naar een volgend volwassenheidsniveau brengen, zodat projecten B.E.S.T. worden opgeleverd: binnen gesteld Budget, gestelde Eisen, met tevreden Stakeholders en binnen de gestelde Termijn.

Inhoud

Het programma bestaat uit drie modules:

Integraal Projectmanagement

Projectmanagement in de praktijk

‘De projectmanager als mens’

Voor wie?

Dit ontwikkeltraject is perfect voor jou als je een projectleider of aankomende projectmanager bent, al dan niet met een werkvoorbereiders- en/of uitvoerdersachtergrond. Je bent in bezit van een hbo-diploma bouwkunde of civiele techniek, met minimaal vier tot zes jaar werkervaring. Ook heb je al wat ervaring in het aansturen van een project. Zo niet, schrijf je dan toch in en vul de digitale vragenlijst in die je krijgt toegestuurd. We kunnen dan samen kijken of deze opleiding goed bij jou past. Op deze opleiding is een intakeprocedure van toepassing.

Werkwijze

De onderdelen in de opleiding versterken elkaar. Je volgt vakinhoudelijke modules, waarin alle projectmanagementelementen worden aangeboden. Daarnaast is er een module persoonlijke effectiviteit om als persoon in de rol van projectmanager, zowel op leiderschaps- als managementniveau, optimaal te kunnen functioneren.

De opleiding start met een intakegesprek. Ook krijg je twee individuele kennis- en vaardigheidstesten, om inzicht te krijgen in je niveau en leerdoelen. Van de resultaten krijg je een persoonlijk rapport. Je leerdoelen worden verwerkt in de opleiding.

De bijeenkomsten worden verzorgd door specialisten in projectmanagement in de bouw. Je leert praktische zaken die je direct kunt toepassen.

Afronding

Tijdens het traject staat een project centraal. Je maakt in teams deelopdrachten, die uiteindelijk de basis vormen voor een eindopdracht en een eindpresentatie. Je spiegelt de lesstof aan je eigen organisatie/project en geeft je eigen organisatie een advies ter verbetering. Daarnaast werk je een reflectieopdracht uit over jouw groei als projectmanager. Dit geheel vormt je eindopdracht, die je ten slotte presenteert aan de docent, je mede-cursisten en een vertegenwoordiging van je eigen bedrijf. Als je slaagt, ontvang je het branche-erkende diploma Projectmanagement.