Maartje Vermeulen, het nieuwe gezicht bij de ABW-opleidingen

Het team dat zich bij BOB bezighoudt met de ABW-opleidingen is het afgelopen jaar versterkt met Maartje Vermeulen. Zij houdt zich bezig met het gehele traject, van advies geven aan deelnemers tot aan het examen. Daarnaast werkt ze samen met de docenten aan het ‘blended’ maken van de ABW-opleidingen.

Maartje Vermeulen, nieuw bij de ABW-opleidingen

In 2019 heeft Maartje in Nijmegen aan de HAN de opleiding Learning en Development afgerond. “Dat is een opleiding waarbij je opleidingen voor het volwassenonderwijs leert ontwerpen en ontwikkelen”, vertelt Maartje. “Je leert ook hoe verschillende leerinterventies elkaar versterken in blended vorm. Na mijn opleiding ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik dat in de praktijk kon brengen. Ik werd opleidingscoördinator bij SPO Pensioenopleidingen, dat was tijdelijk vanwege een zwangerschapsverlof. In oktober 2019 ben ik gestart bij BOB waar ik me bezighoud met de ABW-opleidingen. Samen met het team coördineer en organiseer ik alles voor deze opleidingen. We schrijven deelnemers in, geven advies over welke opleidingen ze moeten volgen, regelen de locaties, de docenten, de examens en alle overige zaken.”

Online lesgeven in crisistijd

In maart konden door corona de klassikale lessen niet meer doorgaan. Gelukkig had Maartje, samen met een andere collega, ervaring met een programma voor online lesgeven. In een klein team werden er online lessen en trainingen opgezet. Ze heeft er toen mede voor gezorgd dat de opleidingen van BOB snel online afgerond konden worden. Maartje: “We gaven technische trainingen aan docenten. Daarin legden we uit hoe het programma werkt en hoe je ervoor kunt zorgen dat deelnemers geïnteresseerd blijven. Daarna hebben we alle opleidingsassistentes uitgelegd hoe het programma werkt. Het was een hectische, maar ook een hele interessante, periode. Het moest allemaal heel snel geregeld worden.”

Blended learning

Inmiddels zit Maartje middenin een nieuw project. “Samen met de opleidingsmanager en een aantal docenten zit ik een projectteam om de ABW-opleidingen geschikt te maken voor blended learning. Dat is een mix van verschillende leervormen, waarbij online leren en klassikale activiteiten elkaar aanvullen en versterken”, legt Maartje uit. “De ervaring die we hierbij opdoen nemen we ook mee in de ontwikkeling van de opleidingen gericht op kwaliteitsborgers.”

Met de nieuwe wetswijzigingen veranderen natuurlijk ook de ABW-opleidingen. Maartje: “Eerst hebben we bepaald wat er in welke opleiding komt en hoe de opleidingen zich onderling gaan verhouden. Die fase is bijna afgerond en nu kijken we naar de werkvormen die daar het beste bij passen. Wat is handig om online aan te bieden, wat is handig om klassikaal te behandelen en blijven het aantal lesdagen hetzelfde? We maken bijvoorbeeld filmpjes waarin de docent een onderwerp uitlegt. Dat kun je voor de les thuis alvast bekijken op het online leerplatform. We zijn ook begonnen om de opleiding Elementaire bouwkunde A ‘blended’ te maken. Dat sluit mooi aan op de ABW-opleidingen, omdat veel deelnemers eerst Elementaire bouwkunde A volgen voordat ze de ABW doen. Het leuke is dat ik meteen wat opsteek van Elementaire bouwkunde als ik nu iemand advies moet geven, kan ik er veel meer vertellen.”

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

079 - 325 24 50

info@bob-kob.nl